ZolaBA írta: ↑2022.10.14., pén. 10:03
Aszpirin írta: ↑2022.10.13., csüt. 19:21
Most jutottam el oda, hogy “Soha többé Skoda”.
Szomorú ez az egész
Épp ésszel az ember azt furcsálja leginkább, hogy nem foglalkoznak vele érdemben, mintha nem lenne szakértelem vagy a fene se tudja. Ha vezérő elektronikát cseréltek akkor még az se lehet mondani, hogy nem költenének rá, csak mint látszik hülyeségre megy a költés. Eközben meg vélhetően rém egyszerű baja van, mittudom én, mondjuk szar a sim kártya az assistant modemben és a szoftver nem jól kezeli le.
Manapság úgy van ezekkel az új autókkal, hogy beviszed, és bármilyen viselkedésbeli zavara van, egyből azzal jönnek, hogy egy szoftverfrissítés és kész, az megoldja. Erre elmegy egy nap, reggel odaviszed, este értemész. Azt mondják, minden rendben, elhozod, és semmi sincs rendben. Mert én már (eléggé benne vagyok az ipari szoftverszakmában) első alkalommal pedzegettem nekik, hogy ez szerintem nem szoftverhiba - hidd el, ismerem a szoftverhibák lelkivilágát, EZ nem az.
De ehhez ragaszkodtak, még a szoftverfrissítés csődje után is - akkor megbeszélik a gyárral, a gyár küldött egy spéci, elvileg direkt célzottan erre az autóra előállított patchet, még egy nap be, még egy szoftverfrissítés, akkor már legalább bevallották, hogy nem oldotta meg az sem. És utána mi jön? Hát hogy tényleg nem szoftverhiba, és akkor biztosan megoldja egy vezérlőegység-csere. Én már akkor mondtam, hogy bocs, szerintem ez tuti szenzorhiba, és még ha kicsit gondolkodnak, az is kiderül, hogy melyik szenzorok CSATLAKOZÁSÁT kellene ellenőriznei, lehet hogy csak rendesen megkenni, bagy befújni kontaktsprayjel, mittomén, de nem, szerintük ágyúval kell lelőni a legyet. Motorvezérlő elektronika. Na, megvolt, semmi sem változott. Végülis nem az én pénzemet égetik (csak az én autónélküli napjaimmal játszanak), előbb-utóbb csak meggyőződnek, hogy érdemes lenne a szenzorokat megvizsgálni. Akkor is, ha nem találnak erre utaló hibakódot a hibanaplóban.... Még mindig azt hiszem, hogy valami banális csatlakozási/érintkezési hiba, amit így reagál le a központi egység... bármelyik központi egység, hiába cserélgetik azt.
De nem szólok, mert tényleg nem értek hozzá, max. csak gondolkodni tudok.
Az én tippem: a kormány kapacitív érzékelőjének csatlakozása enyhén korrodálódott, lelazult vagy valami hasonló csatlakozási gondot produkál. Miért? Hát mert végiggondoltam, hogy szerintem mi kellhet a pontosan két asszisztenshez, ami hibát dob, és mi bennük a közös, és arra jutottam, hogy vagy a GSM-modul, vagy a kormány kapacitív érzékelője. A GSM-modul viszont más funkciókban is szerepet kap, amik tökéletesen működnek, marad tehát... a kormány kapacitív szenzora. Tudom, hogy ez nem ilyen egyszerű, de egy k.va próbát nem érne meg? Inkább agyátültetést végzünk a páciensen?
De nem okoskodok, mert nem illik, és nem akarok okosabb lenni, mint egy márkaszerviz. Ők végülis értik a dolgukat. Meg is győztek róla, szóval kussolok :)