Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Re: Kábelezzünk
Köszi 

- mishow
- V.I.P.
- Értékelés: 2544
Itthon Neutrik ügyben az elimex.hu oldalon érdemes szétnézni. Ha a pontos terméket nem találod, segítenek emailben vagy telefonon, egy próbát megér!ToronyiB írta: ↑2022.10.11., kedd 16:18Találkozott esetleg valaki olyan itthoni webshoppal ahol ilyen kábel átalakítót lehet venni? Ez a linkelt Neutrik is jó lenne.
https://www.audiophonics.fr/en/jack-xlr ... 14218.html
Találkozott esetleg valaki olyan itthoni webshoppal ahol ilyen kábel átalakítót lehet venni? Ez a linkelt Neutrik is jó lenne.
Foobar + wasapi vagy asio varázslatot használtam, nem volt Windows hang sem, csak a zene ment ki.
- fererencz
- Törzsvendég
- Értékelés: 880
Tehát az optika is tovább viszi?
Foobar + wasapi vagy asio varázslatot használtam, nem volt Windows hang sem, csak a zene ment ki.
Nem szotkam hibázni.
youtu.be/6B522GbH3D8
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3313
Erről nekem ez jutott eszembe. Ezek szerint nem csak egy, jó értelemben vett őrült van a világon

youtu.be/6B522GbH3D8
Csak a Marantz! :-D
Szóval most röviden: az impulzív, kb 1 másodperces zajokról beszéltem, amiknek a felvételen belüli időpontját is megadtam. Viri ciripelésre volt kíváncsi, hát megmutattam neki. Azokat tui a szgép okozta. Hogy milyen széles a zavar spektruma, azt nem tudom, csak sejtem, hogy messze nem a hallható tartományban vannak a csúcsok...
Fiatalkoromban szórakoztattuk magunkat "memóriazajjal" való zenéléssel... külön kis progi is készült rá akkoriban, boci-boci tarkát játszott, a RAM-ok írásciklusának "zajosságát" kihasználó módszerrel.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5998
Az előbb egy egész litániát válaszoltam erre, de eltűnt az éterben...
Szóval most röviden: az impulzív, kb 1 másodperces zajokról beszéltem, amiknek a felvételen belüli időpontját is megadtam. Viri ciripelésre volt kíváncsi, hát megmutattam neki. Azokat tui a szgép okozta. Hogy milyen széles a zavar spektruma, azt nem tudom, csak sejtem, hogy messze nem a hallható tartományban vannak a csúcsok...
Fiatalkoromban szórakoztattuk magunkat "memóriazajjal" való zenéléssel... külön kis progi is készült rá akkoriban, boci-boci tarkát játszott, a RAM-ok írásciklusának "zajosságát" kihasználó módszerrel.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11003
- Kapcsolat:
Nincs ebben a kérdésben nagy tapasztalatom, de a felvételeden hallható zaj nagy része statikus, egy része pedig impulzív, pillanatszerű. Utóbbi bizonyára EMI eredetű, a többi talán nem.Aszpirin írta: ↑2022.10.10., hétf. 13:53Nem is kell kitaláld, a "ciripelést" a szgép okozta, ezt kinyomoztam, és egyértelműnek tűnik, ahogy az is, hogy inkább EMI, mint galvanikusan továbbított zaj.
Mellesleg van olyan felvételem, amin egy kapcsolóüzemmódú táp zajának hallható tartományba eső vagy intermodulálódó része (komoly erősítés után) igen durván hallható zajként jelenik meg... csak ezt nem publikálnám, de ha akarod, neked szívesen elküldöm (ha meghallgatod, akkor tudni fogod, m,iért nem akarom publikálni).
Mivel csak a hallható tartományt halljuk, könnyen feltételezhetjük, hogy minden zaj hallható, ám ha ránézünk egy nagy sávszélességű spektrumanalizátorra, beláthatjuk, mennyire alábecsültük a problémát. A Sziget Fesztiválon volt szerencsém éveken át részt venni a technikai tervezésben és telepítésben. Ott minden esetben végeztünk széles spektrumú méréseket, néha döbbenetes eredménnyel. Komoly tervezést igényelt pl. a rádiós mikrofonok frekvenciáinak kiválasztása, hogy ne szórjon rájuk semmi, pl. a rádiójába káromkodó taxis (megtörtént eset).
Egy érdekes sugárzott EM zaj forma esetem volt DIY MC elektronikámmal. Azzal tudtam Ortofon 3uV-10ohm, és 600uV 200ohmos pickuppal is lejátszani (kevés könnyen cserélhető alkatrésszel). Ha lehúztam az RCA csatis kábelt, ami pickupról vitte az MC elektronika egyébként szimmetrikus bemenetére a jelet, kézzel megérintettem a csati végét, akkor tisztán hallottam KH Kossuth adást a hangszóróból, ilyenkor szokásos brumm szinte semmi. A Solti KH adó tőlem kb 120km. Ha pickup impedanciával volt lezárva az MC bemenet, akkor persze semmi ilyen rádiózás, vagy felvett hallható idegen zaj nem volt, max egy kevés félvezető zaj, ami nagy erősítéseknél, MC elektronikáknál előfordul.fapaci írta: ↑2022.10.10., hétf. 13:45Zajból sokféle létezhet, ezek között a hallható zajok csak egy szűk csoportot képeznek. Ezért fogalmaztam úgy, hogy jellemzően nem a hallható tartományban jelennek meg, de néha nyilván ott is. Hogy az Aszpirin felvételén hallható zaj milyen eredetű, azt én innen nem próbálnám kitalálni, pláne hogy több komponens is van benne.
A kettőnk közötti "vitánál" szerintem sokkal durvább az a félreértés, mikor a gyakran emlegetett elektromágneses és elektromos zajokat sokan hallható zajként próbálják detektálni. Talán Te is láttad azt a beszélgetést a minap valamelyik csoportban, ahol valaki úgy érvelt, hogy az ő tápegysége és a lakásban elhelyezett három WiFi routere biztosan nem termel semmilyen zajt, mert a hangszóróból közelről hallgatva sem észlel semmi ilyesmit. Ez kb az a logika, ha a rosszul exponált fényképeknél/videóknál látható képzajt is a fülünkkel próbálnánk detektálni.
Mellesleg van olyan felvételem, amin egy kapcsolóüzemmódú táp zajának hallható tartományba eső vagy intermodulálódó része (komoly erősítés után) igen durván hallható zajként jelenik meg... csak ezt nem publikálnám, de ha akarod, neked szívesen elküldöm (ha meghallgatod, akkor tudni fogod, m,iért nem akarom publikálni).
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Nem is kell kitaláld, a "ciripelést" a szgép okozta, ezt kinyomoztam, és egyértelműnek tűnik, ahogy az is, hogy inkább EMI, mint galvanikusan továbbított zaj.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Zajból sokféle létezhet, ezek között a hallható zajok csak egy szűk csoportot képeznek. Ezért fogalmaztam úgy, hogy jellemzően nem a hallható tartományban jelennek meg, de néha nyilván ott is. Hogy az Aszpirin felvételén hallható zaj milyen eredetű, azt én innen nem próbálnám kitalálni, pláne hogy több komponens is van benne.
A kettőnk közötti "vitánál" szerintem sokkal durvább az a félreértés, mikor a gyakran emlegetett elektromágneses és elektromos zajokat sokan hallható zajként próbálják detektálni. Talán Te is láttad azt a beszélgetést a minap valamelyik csoportban, ahol valaki úgy érvelt, hogy az ő tápegysége és a lakásban elhelyezett három WiFi routere biztosan nem termel semmilyen zajt, mert a hangszóróból közelről hallgatva sem észlel semmi ilyesmit. Ez kb az a logika, ha a rosszul exponált fényképeknél/videóknál látható képzajt is a fülünkkel próbálnánk detektálni.
Ebben nincs teljesen igazad. Egy külső sztochasztikus, változó intenzitású-spektrumú zaj, vezetett és sugárzott is, bekerülve az elektronikai rendszerbe, abban kiszámíthatatlan kereszt modulációkat okozhat, rontva annak pontosságát, analóg és időzítési területen is. Ezek az audio, hallható tartományban is megjelennek, érzékelési küszöb alatt és felett is, durvább esetben zajosodásként is, ahogy Aszpirin is bemutatta.fapaci írta: ↑2022.10.10., hétf. 09:05A kábeleknél gyakran említésre kerülő elektromágneses zaj jellemzően nem a hallható tartományban dolgozik, nem érdemes keverni a hallható zajokkal, inkább a készülékek működésére van hatással. Persze néhány hallható paraméteren is tudnak változtatni, de ezt sem zajként éljük meg, inkább torzításként.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Ha a tipikus egérmozgatásra reagáló PC ciripelésre gondolsz, azon nem fog változtatni a kábelezés, bármennyire is próbálnak néhányan bekísérni az erdőbe. Az a fajta zaj összekeveredik a zenével és hasznos jelként utazik a kábeleken a muzsikával együtt, utólag már nem lehet őket különválasztani semmilyen csodadróttal, a forrását kell megszüntetni. A kábeleknél gyakran említésre kerülő elektromágneses zaj jellemzően nem a hallható tartományban dolgozik, nem érdemes keverni a hallható zajokkal, inkább a készülékek működésére van hatással. Persze néhány hallható paraméteren is tudnak változtatni, de ezt sem zajként éljük meg, inkább torzításként.fererencz írta: ↑2022.10.09., vas. 19:40Pont a kérdésre nem érkezett válasz, ami sok mást is megválaszolhatott volna.
Én úgy tudom (sőt, talán ez egy elfogadott, természetes dolog), hogy az optikai kábel nem viszi át a PC-ben jelenlévő elektromos ciripeléseket. Ha ez így van, ebben az esetben tényleg jobb megoldás lehet az optikai, mint az USB.
- viri
- V.I.P.
- Értékelés: 1653
Köszi, ez durva. Nem hallottam még ilyet, de nem hiszem hogy ilyen problémát megold, bármilyen kábel csere.Aszpirin írta: ↑2022.10.10., hétf. 07:07Ezt én készítettem, még kb 2 éve, telefonnal, közvetlenül a középsugárzó elé helyezve azt, és maximumra kitekerve az erőlködőt. A működő láncban itt van egy lemezjátszótű és egy csöves phono plusz egy csöves erősítő, tehát a számítógép itt nincs is forrásként a rendszerben! Az alapzaj az a hangszóró ill. a rendszer minimális alapzajából (halk 50 hertzes búgás plusz fehérzaj), és - főleg - a telefon meglehetősen gagyi mikrofonjának zajából tevődik össze, de amit 0:05-nél, 0.32-nél, 0:59-nél és 1:24-nél hallasz, na az pl. PC-s ciripelés, ami a hálózati kábelen vagy EM-interferenciával jut el a lejátszó láncig, és ami jól hallható a hangszóróban (valami időzített rendszertaszk "hangja" ez, egyébként ez egy Intel-es Mac, működő, de kijelentkeztetett állapotban, kikapcsolt monitoroknál). Van ott pár alig "kopogtatás" is, aminek nem találtam meg a forrását,) Hallgasd meg, nem fogod eltéveszteni: https://www.dropbox.com/s/l0e5jj1jf9rr8 ... n.m4a?dl=0
Sorry a rosszminőségű felvételért, de érted, ha ezen is hallszik, akkor milyen idegesítő lehet a valóságban. Ennél csúnyább ciripelések is vannak, tényleg olyan, mint egy tücsöké, miközben használatban van a gép, de olyant már régen hallottam, még régi, talán 486-os vagy elsőgenerációs pentiumos alaplappal.
Remélem így segítettem elképzelni.
Audio PC(PPV3)- Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature
Sorry a rosszminőségű felvételért, de érted, ha ezen is hallszik, akkor milyen idegesítő lehet a valóságban. Ennél csúnyább ciripelések is vannak, tényleg olyan, mint egy tücsöké, miközben használatban van a gép, de olyant már régen hallottam, még régi, talán 486-os vagy elsőgenerációs pentiumos alaplappal.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Ezt én készítettem, még kb 2 éve, telefonnal, közvetlenül a középsugárzó elé helyezve azt, és maximumra kitekerve az erőlködőt. A működő láncban itt van egy lemezjátszótű és egy csöves phono plusz egy csöves erősítő, tehát a számítógép itt nincs is forrásként a rendszerben! Az alapzaj az a hangszóró ill. a rendszer minimális alapzajából (halk 50 hertzes búgás plusz fehérzaj), és - főleg - a telefon meglehetősen gagyi mikrofonjának zajából tevődik össze, de amit 0:05-nél, 0.32-nél, 0:59-nél és 1:24-nél hallasz, na az pl. PC-s ciripelés, ami a hálózati kábelen vagy EM-interferenciával jut el a lejátszó láncig, és ami jól hallható a hangszóróban (valami időzített rendszertaszk "hangja" ez, egyébként ez egy Intel-es Mac, működő, de kijelentkeztetett állapotban, kikapcsolt monitoroknál). Van ott pár alig hallható "dobbantás" is, aminek nem találtam meg a forrását,) Hallgasd meg, nem fogod eltéveszteni: https://www.dropbox.com/s/l0e5jj1jf9rr8 ... n.m4a?dl=0
- viri
- V.I.P.
- Értékelés: 1653
Mi az a PC-s ciripelés? Azt hogy kell elképzelni?
Audio PC(PPV3)- Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2876
- Kapcsolat:
Igen, simán maradhatnak. A kibocsájtott fényen ugyanúgy rajta tud ülni a zaj. A ciripelés ugyanúgy átalakulhat fényciripeléssé, ahogy a hasznos jel. Földhurok megszüntetésre és kapacitív áramfolyás gátlásra viszont jó.fererencz írta: ↑2022.10.09., vas. 19:40Pont a kérdésre nem érkezett válasz, ami sok mást is megválaszolhatott volna.lehoako írta: ↑2022.10.09., vas. 18:44Tápkábellel kezdődik. Ahogy nagyon jól megláttad, a PC tápkábele ebben az esetben a forráskészülék tápkábele. Vagy próbáld ki a hálózati lejátszóval. Tegyél elé egy nem nullforintos egybeöntött PC-kábelt. Biztos vagyok benne, hogy hallasz majd különbséget. Igen, kevesebb zaj lesz a forrásban, így a zenében. Ezután próbálj ki egy jobb USB kábelt (pl ezüstöt) és vagy hallasz valami Neked tetszőt, vagy nem. A továbbiakban járj el kedved szerint.![]()
![]()
Én úgy tudom (sőt, talán ez egy elfogadott, természetes dolog), hogy az optikai kábel nem viszi át a PC-ben jelenlévő elektromos ciripeléseket. Ha ez így van, ebben az esetben tényleg jobb megoldás lehet az optikai, mint az USB.
Ahogy írtam, nekem ennyi kellett a boldogsághoz (kivettem a pc ciripelését a rendszerből). Persze, ahelyett, hogy tudatosan megszüntetjük a probléma forrását, lehet varázsolni, meg pénzt égetni is addig a szintig, hogy már fejben is ki tudjuk javitani azt.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu

Ahogy írtam, nekem ennyi kellett a boldogsághoz (kivettem a pc ciripelését a rendszerből). Persze, ahelyett, hogy tudatosan megszüntetjük a probléma forrását, lehet varázsolni, meg pénzt égetni is addig a szintig, hogy már fejben is ki tudjuk javitani azt.
- fererencz
- Törzsvendég
- Értékelés: 880
Pont a kérdésre nem érkezett válasz, ami sok mást is megválaszolhatott volna.lehoako írta: ↑2022.10.09., vas. 18:44Tápkábellel kezdődik. Ahogy nagyon jól megláttad, a PC tápkábele ebben az esetben a forráskészülék tápkábele. Vagy próbáld ki a hálózati lejátszóval. Tegyél elé egy nem nullforintos egybeöntött PC-kábelt. Biztos vagyok benne, hogy hallasz majd különbséget. Igen, kevesebb zaj lesz a forrásban, így a zenében. Ezután próbálj ki egy jobb USB kábelt (pl ezüstöt) és vagy hallasz valami Neked tetszőt, vagy nem. A továbbiakban járj el kedved szerint.![]()
![]()

Nem szotkam hibázni.
Sztem is van azért pár anyag/kábel, amivel nehéz mellényúlni, és talán pont emiatt láthatjuk be, hogy vannak etalonok, persze ezek gyakran unikornisai a hifizésnek, amit sokan high-endnek hívnak, értékük/ritkaságuk miatt kevesen birtokolhatják őket, így aztán hordószámra jön velük kapcsolatban a savanyú és püdhödött szőlő analógiája.fapaci írta: ↑2022.10.06., csüt. 20:14...
Persze vannak népszerű példányok (mint pl. az említett WireWorld Eclipse Platinum), amikkel nehéz mellényúlni, az esetek többségében kitűnő (?) eredményt adnak, vélhetően mert jól (??) illeszkednek a HiFi készülékek és hallgatói elvárások nagy részéhez (???), de még ezekről a kábelekről sem egyhangúak a vélemények, itt is előfordulnak eltérő tapasztalatok (bár ezeket sok esetben valami rendkívüli körülmény szüli, pl. egy nagyon egyedire hangolt rendszer, vagy ízlés). Ha a HiFi társadalom nem tudta kitermelni a maga stabil etalonjait évtizedek alatt sem, akkor talán felesleges is ranglistákat létrehozni, mert az eredmények bizonyosan nem egy egyenes vonal mentén rendeződnek, inkább - minimum - három dimenzióban.
...
Melyik három dimenzió, amelyik szerinted itt belép a képbe? Nekem az ízlés, ár, lehetőség hármas ugrik be, de kivi lennék, kinek mi a legfontosabb 3 szempont.

Tápkábellel kezdődik. Ahogy nagyon jól megláttad, a PC tápkábele ebben az esetben a forráskészülék tápkábele. Vagy próbáld ki a hálózati lejátszóval. Tegyél elé egy nem nullforintos egybeöntött PC-kábelt. Biztos vagyok benne, hogy hallasz majd különbséget. Igen, kevesebb zaj lesz a forrásban, így a zenében. Ezután próbálj ki egy jobb USB kábelt (pl ezüstöt) és vagy hallasz valami Neked tetszőt, vagy nem. A továbbiakban járj el kedved szerint.fererencz írta: ↑2022.10.07., pén. 14:06Igen, több minden valtozott, ahogy írtam, de... egy kérdés:lehoako írta: ↑2022.10.06., csüt. 13:06Bocsesz, de onnan indultunk, hogy az optikai kábel hozta a különbséget, de igazából ezenközben PCről hálózati lejátszóra váltottál, meg kb csomó tápkábel is változott. Meg nem derült ki, milyen USB helyett lett milyen optikai. És tapasztalatszerzés céljából nyomjuk Neked az infot.
Ha marad a PC, mint forrás, de cserélem a lényegtelen, hogy milyen USB madzagom egy lényegtelen, hogy milyen optikaira, akkor is maradnak a tipikus pécés zajok?

A digit átvitel is analóg egy bizonyos értelemben, mert a két jelszint között lennie kell biztonsági lépcsőnek, de ennél fontosabb, érzékenyebb a váltási pontok időzítése, lebegése, ami lényegében a jitter. Az üvegben is tud a hossz növekedésével az üvegben több féle úton és fal reflexióval a fény terjedés szóródni, kisebb mértékben fény hullámhossz spektrumban is szét csúszni. De a mellékelt képen az MMF kábelban 10km-en totál szétcsúszott jel (3b ábra), azonban a SMF-ben szinte tökéletes, a SMF üveg maga nem adott hozzá zajt, jittert 3a ábra.
a 4a és 4b ábrák az SMF kábel 60km-es szemábráját mutatja NRZ és RZ modulációval. Az RZ modulációt ez a teszt kevéssel jobbra hozta ki. .
A cikk pdf:
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... 3ufOkMa_TX
Üveg net lézer fény szállította jelben is elvileg megjelenhet az üveg végein lévő SFP modulok jelátalakítók villamos és órajel zaja. Itt egy üveg kábel szkóp szemábra 10km hatása MMF és SMF fajta átvitelnél. A két üveg nem csupán átmérőben tér el, más jellemzőben is. Viszont az MMF üveggel 850nm-en 10Gbps-t SFP+ modulokkal max 300m-re lehet átvinni. Az SMF-el 10Gbps max 100km. Az SM átviteli hosszakban lépcsős lézer teljesítményű modulokkal lépnek előre, az alap és legkisebb SFP+ SM modulban 10km-es.sutemenyx írta: ↑2022.10.07., pén. 23:21
Vagy lehet az is, amit augusztus elején vetettem fel nyaralás közben, mint elméletet, és lett belőle egy egész hetes vita, hogy a digitális eszközök mégiscsak analóg eszközök, és a zaj az adatcsomag hasznos jelének átadásakor ugyanúgy átkerül a fogadórendszerbe
És ha mindannyian a fejünk tetejére állunk, ez akkor is megtörténik.
A digit átvitel is analóg egy bizonyos értelemben, mert a két jelszint között lennie kell biztonsági lépcsőnek, de ennél fontosabb, érzékenyebb a váltási pontok időzítése, lebegése, ami lényegében a jitter. Az üvegben is tud a hossz növekedésével az üvegben több féle úton és fal reflexióval a fény terjedés szóródni, kisebb mértékben fény hullámhossz spektrumban is szét csúszni. De a mellékelt képen az MMF kábelban 10km-en totál szétcsúszott jel (3b ábra), azonban a SMF-ben szinte tökéletes, a SMF üveg maga nem adott hozzá zajt, jittert 3a ábra.
a 4a és 4b ábrák az SMF kábel 60km-es szemábráját mutatja NRZ és RZ modulációval. Az RZ modulációt ez a teszt kevéssel jobbra hozta ki. .
A cikk pdf:
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... 3ufOkMa_TX
- Csatolmányok
-
- SM-MM 10km 60km.jpg (494.22 KiB) Megtekintve 2268 alkalommal
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Ki mondta, hogy villamosan megy át?cables írta: ↑2022.10.08., szomb. 07:42Azt azért nem gondolnám, hogy a villamos zaj átmegy a száloptikán. Eleve a kábel anyagán se megy át, de ott 2x van konverzió is, ami biztos, hogy ártana a nagyfrekvenciás zaj-jeleknek.sutemenyx írta: ↑2022.10.07., pén. 23:21...
Vagy lehet az is, amit augusztus elején vetettem fel nyaralás közben, mint elméletet, és lett belőle egy egész hetes vita, hogy a digitális eszközök mégiscsak analóg eszközök, és a zaj az adatcsomag hasznos jelének átadásakor ugyanúgy átkerül a fogadórendszerbe
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
Azt azért nem gondolnám, hogy a villamos zaj átmegy a száloptikán. Eleve a kábel anyagán se megy át, de ott 2x van konverzió is, ami biztos, hogy ártana a nagyfrekvenciás zaj-jeleknek.sutemenyx írta: ↑2022.10.07., pén. 23:21...
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Vagy lehet az is, amit augusztus elején vetettem fel nyaralás közben, mint elméletet, és lett belőle egy egész hetes vita, hogy a digitális eszközök mégiscsak analóg eszközök, és a zaj az adatcsomag hasznos jelének átadásakor ugyanúgy átkerül a fogadórendszerbeistvan01 írta: ↑2022.10.07., pén. 14:13Elég érdekes ez az optikás OM4/MM kábel és RGB45/CAT kábel hangzás eltérés egymáshoz képest. Tudva levő, az üvegszálon nem közlekedik semmi villamos forrású zaj, menet közben sem vesz fel, nem ad le még fényzajt sem. Tehát a hangzás eltérés forrása SFP+ modulokban és azt tápláló ipar(?) swithekben keresendő.wittao írta: ↑2022.10.07., pén. 01:37
SFP+ ugy jott elo es a switchek, meg a teszt, hogy a switchunkkel atmentem ket forumtarshoz, ahol volt meg 2db halozatepitesnel hasznalt nagy HP switch, 20db koruli gigabites porttal es 2 SFP+ porttal.
Itt csinaltunk meghallgatasos tesztet harman.
Egyszer switchek nelkul, utana mienk ment, majd a ket ipari. A ket ipari egymassal SFP+ optikai kabelekkel volt osszekotve (OM4), az elsobe RG45 bemeno, ketto kozott SFP+, elmeno a PC fele megint RG45 (Viablue) ethernet kabel.
Nagyjabol hasonlo modon hallottuk a tesztek eredmenyet. Volt egy otletem, csak kivancsisagbol kossuk mar ossze optikai helyett RG45 porton a ket ipari switchet. Az eredmeny ott, abban a rendszerben az volt szamunkra, hogy ethernet portokon kellemesebb volt hallgatni, optika hozzajuk kepest harsany volt, foleg a felso tartomanyban jelentek meg kinosan eles hangok.
Egy hivatalos vakteszt minden szabalyat megszegtuk, kozben beszelgettunk, macskat simogattunk es jol ereztuk magunkat, nem feszultunk meg a teszttol, csak erdekesseg volt. Nekunk.
Azt megjegyezted, OM4/MM módusú kábel volt, de akkor lennénk jobban képben, ha tudjuk hogy az SFP+ modulok mindkét oldalon MM 850nm, vagy esetleg SM, ami más-más hullámhosszon 1270/1310/1330/1550nm (eltérő lézer dióda fajták, nem csak hullámhosz szerint). működnek. A lényeg az, hogy az optika kábel két végén teljesen azonos módusú, hullámhosszon működő SFP+ modult kell használ. Még a márka azonosság is néha szükséges. Lehet még egy csavar, a két végen a modulok tök egyformák, de rövid hosszakon lehet MM (színe türkisz kék) és SM (színe sárga) kábelt is használ. A SM modul működik enyhe túl vezérléssel MM kábellel, fordítva, MM modul is működik SM kábellel, azonban ott alul vezérlés történik, jel kimaradás lehet, mert az MM 50um átmérő érzékelőjét 9um átmérőjű lézer fény világítja. A lézerfény szóródása is más a két kábelfajtában.
További hifis zavar támadhat abból is, hogy az HP ipari(?) switch belső 230VAC-ről kapcsitápos, ami könnyen tesz az egész switchre egy többlet zajfelhőt. De miért az SFP+ optika modulokra többet, RGB45 rézre kevesebbet?

Az elejéhez annyit azért hozzáfűznék, aki kipróbált már OM1 és OM3 optikai kábeleket egyazon rendszerben, az megtapasztalhatta van különbség ezen a téren is a végső kapott hangzás tekintetében. Hogy hogyan és miért, még mi is csak teóriákat állítgattunk fel, mi állhat a háttérben. 1m hosszról beszélünk és nem 1km-ről, szóval vakargattuk a fejünk tetejét rendesen az első tapasztalatok után, amikor 2-féle kábel volt bent és épp a másik színűt tettem be, mert az volt közelebb...istvan01 írta: ↑2022.10.07., pén. 14:13Elég érdekes ez az optikás OM4/MM kábel és RGB45/CAT kábel hangzás eltérés egymáshoz képest. Tudva levő, az üvegszálon nem közlekedik semmi villamos forrású zaj, menet közben sem vesz fel, nem ad le még fényzajt sem. Tehát a hangzás eltérés forrása SFP+ modulokban és azt tápláló ipar(?) swithekben keresendő.wittao írta: ↑2022.10.07., pén. 01:37
SFP+ ugy jott elo es a switchek, meg a teszt, hogy a switchunkkel atmentem ket forumtarshoz, ahol volt meg 2db halozatepitesnel hasznalt nagy HP switch, 20db koruli gigabites porttal es 2 SFP+ porttal.
Itt csinaltunk meghallgatasos tesztet harman.
Egyszer switchek nelkul, utana mienk ment, majd a ket ipari. A ket ipari egymassal SFP+ optikai kabelekkel volt osszekotve (OM4), az elsobe RG45 bemeno, ketto kozott SFP+, elmeno a PC fele megint RG45 (Viablue) ethernet kabel.
Nagyjabol hasonlo modon hallottuk a tesztek eredmenyet. Volt egy otletem, csak kivancsisagbol kossuk mar ossze optikai helyett RG45 porton a ket ipari switchet. Az eredmeny ott, abban a rendszerben az volt szamunkra, hogy ethernet portokon kellemesebb volt hallgatni, optika hozzajuk kepest harsany volt, foleg a felso tartomanyban jelentek meg kinosan eles hangok.
Egy hivatalos vakteszt minden szabalyat megszegtuk, kozben beszelgettunk, macskat simogattunk es jol ereztuk magunkat, nem feszultunk meg a teszttol, csak erdekesseg volt. Nekunk.
Azt megjegyezted, OM4/MM módusú kábel volt, de akkor lennénk jobban képben, ha tudjuk hogy az SFP+ modulok mindkét oldalon MM 850nm, vagy esetleg SM, ami más-más hullámhosszon 1270/1310/1330/1550nm (eltérő lézer dióda fajták, nem csak hullámhosz szerint). működnek. A lényeg az, hogy az optika kábel két végén teljesen azonos módusú, hullámhosszon működő SFP+ modult kell használ. Még a márka azonosság is néha szükséges. Lehet még egy csavar, a két végen a modulok tök egyformák, de rövid hosszakon lehet MM (színe türkisz kék) és SM (színe sárga) kábelt is használ. A SM modul működik enyhe túl vezérléssel MM kábellel, fordítva, MM modul is működik SM kábellel, azonban ott alul vezérlés történik, jel kimaradás lehet, mert az MM 50um átmérő érzékelőjét 9um átmérőjű lézer fény világítja. A lézerfény szóródása is más a két kábelfajtában.
További hifis zavar támadhat abból is, hogy az HP ipari(?) switch belső 230VAC-ről kapcsitápos, ami könnyen tesz az egész switchre egy többlet zajfelhőt. De miért az SFP+ optika modulokra többet, RGB45 rézre kevesebbet?
Az SFP+ modulok és minden más ugyanaz volt (20-25.000 Ft/db árú modulokról beszélünk, szóval ahogy elnézem viszonylag a tápláléklánc alján helyezkednek el).
A hullámhosszukat és a működési elvet meg kellene néznem, félek ez nem mostanában lesz, tekintve, hogy a csapatot magára hagytam a demózgatás után. MM mindkét oldalán, márkaazonosak, típusazonosak voltak.
A belső kapcsitápot magam is megjegyeztem egy lehetséges problémaforrásnak, de gondolom át lehet ezt alakítani ha a tulajdonos végül amellett teszi le a voksát.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric
De nem hiszem, hogy innen terjedne át az "álhír" a "stúdiózók" világába, itt meg úgysem fog senki mikrofonozni vele
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Elnézést, akkor rosszul tudtam.

De nem hiszem, hogy innen terjedne át az "álhír" a "stúdiózók" világába, itt meg úgysem fog senki mikrofonozni vele