fapaci írta: ↑2022.10.06., csüt. 20:14
És ne feledjük, a kábelek egyben antennák is, amik elektromágneses zajokat
bocsátanak ki és fognak be a környezetükből, majd azokat valamilyen - zavarvédettségüktől, szerkezetüktől, anyaguktól függő - mértékben bevezetnek a készülékekbe, már amennyire azok ezt megengedik.
A kiemelt rész itt is majdnem elsikkad, én többször próbáltam felhívni rá a figyelmet, de hajlamos mindenki eltekinteni tőle. Pedig igen sok implikációja van, pl. a látványos nulltesztek többségének relevanciáját nullázza le (hogy stílusos legyek).
Igen, a kábelek adóantennaként is viselkednek, és erre a tényre különösen felhívnám a digitális kábelek "rendszer-összhangra" való hatásaival szembeni szkeptikusok figyelmét. Főleg, ha az a digit kábel árnyékolatlan... (pedig itt is elhangzott nem egyszer, hogy úgymond jobban "szólnak" az árnyékolatlan kábelek). Gyönyörűen átviszi a nullákat és egyeseket nagy sebességgel és hibátlanul, és közben a hátsó kábelrengeteget és a készülékeket "meghinti" egy adag digitális zajjal... Aztán hogy azok mennyire érzékenyek erre, azon igen sok múlhat (és máris mvan egy technikai magyarázat a sokat hangoztatott "szinergiára"). A digitális kábeleken áthaladó jelek spektrumában szerintem igen magas frekvenciák is vannak nagy amplitúdóval, amiket ugyan tudtommal könnyű árnyékolni, de ezt helyesen kell megtenni.
Egyelőre minden kábel (beeértve a hangfalkábeleket is) között nálam a legborzasztóbb "hangrontást" pont egy (igen erős sejtésem szerint) árnyékolatlan digitális kábel okozta, pedig tömör ezüstből van...
Ezért is feszegettem, hogy a digitális (audio) használatnál a "hangminőségre" való ráhatásban mennyire dominál maga a vezető anyag, és mennyire a kábel geometriai tulajdonságai (vezetőszálak/kötegek egymáshoz képesti helyzete, árnyékolás, szigetelés, csavarás-fonás stb módja).
Elnézést, ha badarságokat írtam, jöhetnek a kioktatások.