zoli73 írta: ↑2022.10.04., kedd 13:48
Én ezt így fogalmazom, a készülék kimenetén megjelenő jel, maga a készülék maximális teljesítménye, tudása, ezen véleményem szerint semilyen kábel nem tud javítani, nem tudja fokozni a jel minőségét. ogy az egyik kábellel jobbnak halljuk a kapott hangot, mint egy másikkal, az az én olvasatomban nem azt jelenti, hogy javít a hangon(még ha így is éljük meg), hanem a másikhoz képest kevésbe ront.
Kábeles témában nagyjából öngyiloknak számít véleményt nyilvánítani, de most úgy vagyok vele, hogy Európa (majdnem) legmagasabb hegycsúcsának megmászása után 2 nappal akár véget is érhetne az életem, így hát leírom, mit gondolok az idézett kijelentésről.
Elektromos berendezések összekötésére kábeleket alkalmazunk abból a célból, hogy a Szent Jelet átjuttassuk egyik készülékből a másikba. Elektromosságról van szó, ahol a kábeleinkkel létrehozott áramkörök sajátságos rendszert állítanak fel, nem csak a jel utazik, hanem a készülékek is oda/vissza hatnak egymásra és az áramkörök minden eleme szerepet kap valamilyen fizikai paraméter alakításában. Az összekötött készülékek a kábelen keresztül csatolódnak, illesztődnek egymáshoz, akár folyik rajtuk hasznos jel, akár éppen zeneszünet van, a kütyük között kommunikáció zajlik, pl. az általuk generált zajkomponensek hatnak egymásra és a készülékek működésére. Minden kábelnek van kapacitása, induktivitása, impedanciája, meg még jó néhány más paramétere, amikről legtöbbünk nem is tud. És ne feledjük, a kábelek egyben antennák is, amik elektromágneses zajokat bocsátanak ki és fognak be a környezetükből, majd azokat valamilyen - zavarvédettségüktől, szerkezetüktől, anyaguktól függő - mértékben bevezetnek a készülékekbe, már amennyire azok ezt megengedik. Egy brutális védettségű, színpadi munkára tervezett Pro Audio berendezés nyilván másként reagál a kábelek fogyatékaira, mint egy otthoni HiFi cucc.
Hogy a kábelek paraméterei, zavarvédettségük, vezetőképességük és a velük összekötött készülékek együttesen mit hoznak össze, az egy sokismeretlenes képlet és ha ebbe belevesszük (márpedig ne hagyjuk ki!) a hallgató saját képességeit, elvárásait és szempontjait is, akkor egy végtelen bonyolultságú egyenlet áll fel. Ezért gondolom már jó ideje, hogy nem lehet kábelek abszolút minőségéről beszélni a környezet ismerete nélkül. Aszpirin kolléga nagyszerűen leírta ezt két napja (pont mikor az elemekkel és önmagammal küzdöttem). Rudibá is egy szatyornyi madzaggal érkezik a megrendelőkhöz, nem csak egyetlen példányt visz, mert valamelyik biztosan jobb lesz a többinél, csak éppen azt nem lehet előre tudni, melyik és miért pont az.
Persze vannak népszerű példányok (mint pl. az említett WireWorld Eclipse Platinum), amikkel nehéz mellényúlni, az esetek többségében kitűnő (?) eredményt adnak, vélhetően mert jól (??) illeszkednek a HiFi készülékek és hallgatói elvárások nagy részéhez (???), de még ezekről a kábelekről sem egyhangúak a vélemények, itt is előfordulnak eltérő tapasztalatok (bár ezeket sok esetben valami rendkívüli körülmény szüli, pl. egy nagyon egyedire hangolt rendszer, vagy ízlés). Ha a HiFi társadalom nem tudta kitermelni a maga stabil etalonjait évtizedek alatt sem, akkor talán felesleges is ranglistákat létrehozni, mert az eredmények bizonyosan nem egy egyenes vonal mentén rendeződnek, inkább - minimum - három dimenzióban.
Rengeteg az általánosítás, találgatás, hiedelem a témában, pedig az anyaghasználatot még nem is említettem, mindenki számára ismert az ezüst kábelek körüli, néha elképesztő felhajtás és előítélet. Süti is szép általánosító csokrot szedett össze a Neotech huzalok és az ott alkalmazott szigetelő anyagok (PVC versus teflon), árnyékolási megoldások említése közben. Nagyjából mindenki a sötétben tapogat saját lelkesedésének megfelelő mértékű hadonászás közepette, ezért szerintem nincs sok értelme egymásra hallgatnunk, néhány kivétellel. Van nekem két barátom, akikkel az zenei, zenehallgatási ízlésünk és rendszereink is nagyon hasonlóak, több ponton azonosak, ugyanabba az irányba haladunk sok éve. Velük már többször is megtapasztaltam, hogy ugyanolyan véleményre jutunk készülékekkel, kábelekkel kapcsolatosan, így ha ők valamire azt mondják, hogy érdemes fülügyre venni, nekik kétkedés nélkül elhiszem, ugyanígy az ellenkezőjét is.
És akkor vissza az eredeti felvetésre... Kétlem, hogy egy lejátszó rendszer a maximumát nyújtaná, ha a tökéletes kábellel kötnénk össze (ha létezne is ilyen madzag). A rendszerünkön mindig lehet faragni, hangolni, változásokat előidézni és az ezekről írt beszámolókkal másokat összezavarni, vagy éppen irányba állítani. Lelkesedés kérdése. Magamon megfigyeltem, hogy mindig akkor variálom a kábelekkel, amikor valami nem kerek a rendszeremben. Ha néha sikerül jól összeválogatni a komponenseket, a kábelezés kérdése mindig háttérbe szorul, de persze akkor sem lesz lényegtelen. Ezzel szemben olvastam itt olyan véleményt is pár évvel ezelőtt, hogy rendszereink legfontosabb eleme a kábelezés.