Igen, merthogy tudtommal valójában (szimmetrikus) mikrofonkábelnek készült (a neve is talán erre utal :-) ), profi felhasználásra. Ez persze nem akadályozza meg, hogy más területeken is (pl. szimmetrikus digit kábelként) is rendesen megállja a helyét. Sőt.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6002
Re: Kábelezzünk
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
Igen, a kábelek adóantennaként is viselkednek, és erre a tényre különösen felhívnám a digitális kábelek "rendszer-összhangra" való hatásaival szembeni szkeptikusok figyelmét. Főleg, ha az a digit kábel árnyékolatlan... (pedig itt is elhangzott nem egyszer, hogy úgymond jobban "szólnak" az árnyékolatlan kábelek). Gyönyörűen átviszi a nullákat és egyeseket nagy sebességgel és hibátlanul, és közben a hátsó kábelrengeteget és a készülékeket "meghinti" egy adag digitális zajjal... Aztán hogy azok mennyire érzékenyek erre, azon igen sok múlhat (és máris mvan egy technikai magyarázat a sokat hangoztatott "szinergiára"). A digitális kábeleken áthaladó jelek spektrumában szerintem igen magas frekvenciák is vannak nagy amplitúdóval, amiket ugyan tudtommal könnyű árnyékolni, de ezt helyesen kell megtenni.
Egyelőre minden kábel (beeértve a hangfalkábeleket is) között nálam a legborzasztóbb "hangrontást" pont egy (igen erős sejtésem szerint) árnyékolatlan digitális kábel okozta, pedig tömör ezüstből van...
Ezért is feszegettem, hogy a digitális (audio) használatnál a "hangminőségre" való ráhatásban mennyire dominál maga a vezető anyag, és mennyire a kábel geometriai tulajdonságai (vezetőszálak/kötegek egymáshoz képesti helyzete, árnyékolás, szigetelés, csavarás-fonás stb módja).
Elnézést, ha badarságokat írtam, jöhetnek a kioktatások.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
A kiemelt rész itt is majdnem elsikkad, én többször próbáltam felhívni rá a figyelmet, de hajlamos mindenki eltekinteni tőle. Pedig igen sok implikációja van, pl. a látványos nulltesztek többségének relevanciáját nullázza le (hogy stílusos legyek).fapaci írta: ↑2022.10.06., csüt. 20:14És ne feledjük, a kábelek egyben antennák is, amik elektromágneses zajokat bocsátanak ki és fognak be a környezetükből, majd azokat valamilyen - zavarvédettségüktől, szerkezetüktől, anyaguktól függő - mértékben bevezetnek a készülékekbe, már amennyire azok ezt megengedik.
Igen, a kábelek adóantennaként is viselkednek, és erre a tényre különösen felhívnám a digitális kábelek "rendszer-összhangra" való hatásaival szembeni szkeptikusok figyelmét. Főleg, ha az a digit kábel árnyékolatlan... (pedig itt is elhangzott nem egyszer, hogy úgymond jobban "szólnak" az árnyékolatlan kábelek). Gyönyörűen átviszi a nullákat és egyeseket nagy sebességgel és hibátlanul, és közben a hátsó kábelrengeteget és a készülékeket "meghinti" egy adag digitális zajjal... Aztán hogy azok mennyire érzékenyek erre, azon igen sok múlhat (és máris mvan egy technikai magyarázat a sokat hangoztatott "szinergiára"). A digitális kábeleken áthaladó jelek spektrumában szerintem igen magas frekvenciák is vannak nagy amplitúdóval, amiket ugyan tudtommal könnyű árnyékolni, de ezt helyesen kell megtenni.
Egyelőre minden kábel (beeértve a hangfalkábeleket is) között nálam a legborzasztóbb "hangrontást" pont egy (igen erős sejtésem szerint) árnyékolatlan digitális kábel okozta, pedig tömör ezüstből van...
Ezért is feszegettem, hogy a digitális (audio) használatnál a "hangminőségre" való ráhatásban mennyire dominál maga a vezető anyag, és mennyire a kábel geometriai tulajdonságai (vezetőszálak/kötegek egymáshoz képesti helyzete, árnyékolás, szigetelés, csavarás-fonás stb módja).
Elnézést, ha badarságokat írtam, jöhetnek a kioktatások.

- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Ráadásul a microplatinum igazándiból phono kábelnek valósi..
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Igen, WW Micro Platinum Eclipse 7 volt az, máig nem került ki a rendszeremből :)
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Ezen a személyiségfejlődésemben utolért kognitív disszonancián dobtam egy hátast

Igen, WW Micro Platinum Eclipse 7 volt az, máig nem került ki a rendszeremből :)
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11015
- Kapcsolat:
Mi a legjobb erősítő, hangsugárzó, D/A konverter? Attól tartok, nincs ilyen, mindenki által elfogadott lista. Ugyanakkor, ahogy Ákos írta, az etalon inkább egy stabil viszonyítási alap, nem a "legeslegjobb". Nekem pl. van néhány etalon felvételem, amiket sikeresen tudok alkalmazni rendszertesztelésnél, telepítésnél, mert tudom, miként készültek és miként kell megszólalniuk, de ez nem jelenti azt, hogy a világ legjobb anyagai. Amúgy hangfelvételben sem tudom, mi a legjobb.diagnet írta: ↑2022.10.07., pén. 01:11Érdekes, hogy csak kábelben nem tudta. Minden másban naponta hivatkozunk etalonokra, mert 100-ból 100x egyértelmű, hogy miből melyik a legjobb, legfeljebb nem tudjuk megfizetni. Ha ez az akadály nem volna és bárki megvehetné a számára etalonnak számító rendszerét, akkor ez a topik halott lenne.
Stúdió körülmények közt pl rengeteg olyan régi (és egyébként van ilyen jelenkori is) etalon készülék van, melyeket ma már műszaki értelemben nagyon lelépett a világ, ám mégis rendszeresen használják őket. Pont azért mert valamilyen jellegzetes hangjuk van, műszaki értelemben messze nem tökéletesek. 1 kategórián belül, most legyen ez mikrofon, preamp, kompresszor, bármi, sok-sok etalon megfér egymás mellett. És a nagyon hájend, nagyon naturális, nagyon-nagyon rendszereken is ezeknek a hangját hallgatjuk. Meg persze a 3000Ft-os mikrofon kábelét.
- asebestyen
- V.I.P.
- Értékelés: 7593
Csakhogy az etalon nem feltétlenül jelenti azt, hogy a legjobb. Ez csak egy versenyhifista beidegződés (nem Neked szól).wittao írta: ↑2022.10.07., pén. 01:26Igen, 100-bol 100x egyertelmu minden. Ezt igy ird be egy Mercis forumra, hogy az Audi/BMW 100-bol 100x egyertelmubb… utana csinald meg ugyanezt a masik kettovel is. Toretlen nepszeruseget lehet szerezni par perc alatt :)diagnet írta: ↑2022.10.07., pén. 01:11Érdekes, hogy csak kábelben nem tudta. Minden másban naponta hivatkozunk etalonokra, mert 100-ból 100x egyértelmű, hogy miből melyik a legjobb, legfeljebb nem tudjuk megfizetni. Ha ez az akadály nem volna és bárki megvehetné a számára etalonnak számító rendszerét, akkor ez a topik halott lenne.
Stúdió körülmények közt pl rengeteg olyan régi (és egyébként van ilyen jelenkori is) etalon készülék van, melyeket ma már műszaki értelemben nagyon lelépett a világ, ám mégis rendszeresen használják őket. Pont azért mert valamilyen jellegzetes hangjuk van, műszaki értelemben messze nem tökéletesek. 1 kategórián belül, most legyen ez mikrofon, preamp, kompresszor, bármi, sok-sok etalon megfér egymás mellett. És a nagyon hájend, nagyon naturális, nagyon-nagyon rendszereken is ezeknek a hangját hallgatjuk. Meg persze a 3000Ft-os mikrofon kábelét.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
Az uj dac-unk tervezesekor volt nagy kerdes, hogy Toslink menjen bele vagy sem… vegul nem kerult bele, mert nem tudtuk megoldani a mert 50ps jittert amit belevagott a vevooldalon.
Ha egy kulso modult tudunk esszeru modon, megfelelo modon betenni (dolgoznak rajta a kollegaim), akkor betesszuk a nagyobb verzioba szeparalva, de addig nem sok ertelme volt sajna.
SFP+ ugy jott elo es a switchek, meg a teszt, hogy a switchunkkel atmentem ket forumtarshoz, ahol volt meg 2db halozatepitesnel hasznalt nagy HP switch, 20db koruli gigabites porttal es 2 SFP+ porttal.
Itt csinaltunk meghallgatasos tesztet harman.
Egyszer switchek nelkul, utana mienk ment, majd a ket ipari. A ket ipari egymassal SFP+ optikai kabelekkel volt osszekotve (OM4), az elsobe RG45 bemeno, ketto kozott SFP+, elmeno a PC fele megint RG45 (Viablue) ethernet kabel.
Nagyjabol hasonlo modon hallottuk a tesztek eredmenyet. Volt egy otletem, csak kivancsisagbol kossuk mar ossze optikai helyett RG45 porton a ket ipari switchet. Az eredmeny ott, abban a rendszerben az volt szamunkra, hogy ethernet portokon kellemesebb volt hallgatni, optika hozzajuk kepest harsany volt, foleg a felso tartomanyban jelentek meg kinosan eles hangok.
Egy hivatalos vakteszt minden szabalyat megszegtuk, kozben beszelgettunk, macskat simogattunk es jol ereztuk magunkat, nem feszultunk meg a teszttol, csak erdekesseg volt. Nekunk.
Hogy mas mit mer, hall, az igazabol most nem volt szempont :)
No, szerintem valami felre ment, vagy rosszul fogalmaztam.robi20064 írta: ↑2022.10.06., csüt. 23:54Es mit mertetek jitter-nel ami nem eri el a sima CAT6/7/8 atvitelnel mert adatokat? Vagy a transceiver-ek altal eloallitott zaj volt a problema?
Finisar FTLX1475D3BTL - 28 ps:
https://eu.mouser.com/ProductDetail/II- ... hw1g%3D%3D
Konkretan erdekel hogy mit tapasztaltatok az SFP+ vs CAT8 kapcsolatokat osszevetve, illetve hogy mi volt a topologia. SFP-vel ket switch osszekotve, vagy direktben egy Lumin X1 bekotve optikan vagy valami media converter (TP-Link, opticalModule) a streamer elott.
Az uj dac-unk tervezesekor volt nagy kerdes, hogy Toslink menjen bele vagy sem… vegul nem kerult bele, mert nem tudtuk megoldani a mert 50ps jittert amit belevagott a vevooldalon.
Ha egy kulso modult tudunk esszeru modon, megfelelo modon betenni (dolgoznak rajta a kollegaim), akkor betesszuk a nagyobb verzioba szeparalva, de addig nem sok ertelme volt sajna.
SFP+ ugy jott elo es a switchek, meg a teszt, hogy a switchunkkel atmentem ket forumtarshoz, ahol volt meg 2db halozatepitesnel hasznalt nagy HP switch, 20db koruli gigabites porttal es 2 SFP+ porttal.
Itt csinaltunk meghallgatasos tesztet harman.
Egyszer switchek nelkul, utana mienk ment, majd a ket ipari. A ket ipari egymassal SFP+ optikai kabelekkel volt osszekotve (OM4), az elsobe RG45 bemeno, ketto kozott SFP+, elmeno a PC fele megint RG45 (Viablue) ethernet kabel.
Nagyjabol hasonlo modon hallottuk a tesztek eredmenyet. Volt egy otletem, csak kivancsisagbol kossuk mar ossze optikai helyett RG45 porton a ket ipari switchet. Az eredmeny ott, abban a rendszerben az volt szamunkra, hogy ethernet portokon kellemesebb volt hallgatni, optika hozzajuk kepest harsany volt, foleg a felso tartomanyban jelentek meg kinosan eles hangok.
Egy hivatalos vakteszt minden szabalyat megszegtuk, kozben beszelgettunk, macskat simogattunk es jol ereztuk magunkat, nem feszultunk meg a teszttol, csak erdekesseg volt. Nekunk.
Hogy mas mit mer, hall, az igazabol most nem volt szempont :)
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric
Igen, 100-bol 100x egyertelmu minden. Ezt igy ird be egy Mercis forumra, hogy az Audi/BMW 100-bol 100x egyertelmubb… utana csinald meg ugyanezt a masik kettovel is. Toretlen nepszeruseget lehet szerezni par perc alatt :)diagnet írta: ↑2022.10.07., pén. 01:11Érdekes, hogy csak kábelben nem tudta. Minden másban naponta hivatkozunk etalonokra, mert 100-ból 100x egyértelmű, hogy miből melyik a legjobb, legfeljebb nem tudjuk megfizetni. Ha ez az akadály nem volna és bárki megvehetné a számára etalonnak számító rendszerét, akkor ez a topik halott lenne.
Érdekes, hogy csak kábelben nem tudta. Minden másban naponta hivatkozunk etalonokra, mert 100-ból 100x egyértelmű, hogy miből melyik a legjobb, legfeljebb nem tudjuk megfizetni. Ha ez az akadály nem volna és bárki megvehetné a számára etalonnak számító rendszerét, akkor ez a topik halott lenne.
Huhh, most megfogtal, ketto nagy belso tapos HP switch volt.
SFP+ 10G
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11015
- Kapcsolat:
Kábeles témában nagyjából öngyiloknak számít véleményt nyilvánítani, de most úgy vagyok vele, hogy Európa (majdnem) legmagasabb hegycsúcsának megmászása után 2 nappal akár véget is érhetne az életem, így hát leírom, mit gondolok az idézett kijelentésről.zoli73 írta: ↑2022.10.04., kedd 13:48Én ezt így fogalmazom, a készülék kimenetén megjelenő jel, maga a készülék maximális teljesítménye, tudása, ezen véleményem szerint semilyen kábel nem tud javítani, nem tudja fokozni a jel minőségét. ogy az egyik kábellel jobbnak halljuk a kapott hangot, mint egy másikkal, az az én olvasatomban nem azt jelenti, hogy javít a hangon(még ha így is éljük meg), hanem a másikhoz képest kevésbe ront.
Elektromos berendezések összekötésére kábeleket alkalmazunk abból a célból, hogy a Szent Jelet átjuttassuk egyik készülékből a másikba. Elektromosságról van szó, ahol a kábeleinkkel létrehozott áramkörök sajátságos rendszert állítanak fel, nem csak a jel utazik, hanem a készülékek is oda/vissza hatnak egymásra és az áramkörök minden eleme szerepet kap valamilyen fizikai paraméter alakításában. Az összekötött készülékek a kábelen keresztül csatolódnak, illesztődnek egymáshoz, akár folyik rajtuk hasznos jel, akár éppen zeneszünet van, a kütyük között kommunikáció zajlik, pl. az általuk generált zajkomponensek hatnak egymásra és a készülékek működésére. Minden kábelnek van kapacitása, induktivitása, impedanciája, meg még jó néhány más paramétere, amikről legtöbbünk nem is tud. És ne feledjük, a kábelek egyben antennák is, amik elektromágneses zajokat bocsátanak ki és fognak be a környezetükből, majd azokat valamilyen - zavarvédettségüktől, szerkezetüktől, anyaguktól függő - mértékben bevezetnek a készülékekbe, már amennyire azok ezt megengedik. Egy brutális védettségű, színpadi munkára tervezett Pro Audio berendezés nyilván másként reagál a kábelek fogyatékaira, mint egy otthoni HiFi cucc.
Hogy a kábelek paraméterei, zavarvédettségük, vezetőképességük és a velük összekötött készülékek együttesen mit hoznak össze, az egy sokismeretlenes képlet és ha ebbe belevesszük (márpedig ne hagyjuk ki!) a hallgató saját képességeit, elvárásait és szempontjait is, akkor egy végtelen bonyolultságú egyenlet áll fel. Ezért gondolom már jó ideje, hogy nem lehet kábelek abszolút minőségéről beszélni a környezet ismerete nélkül. Aszpirin kolléga nagyszerűen leírta ezt két napja (pont mikor az elemekkel és önmagammal küzdöttem). Rudibá is egy szatyornyi madzaggal érkezik a megrendelőkhöz, nem csak egyetlen példányt visz, mert valamelyik biztosan jobb lesz a többinél, csak éppen azt nem lehet előre tudni, melyik és miért pont az.
Persze vannak népszerű példányok (mint pl. az említett WireWorld Eclipse Platinum), amikkel nehéz mellényúlni, az esetek többségében kitűnő (?) eredményt adnak, vélhetően mert jól (??) illeszkednek a HiFi készülékek és hallgatói elvárások nagy részéhez (???), de még ezekről a kábelekről sem egyhangúak a vélemények, itt is előfordulnak eltérő tapasztalatok (bár ezeket sok esetben valami rendkívüli körülmény szüli, pl. egy nagyon egyedire hangolt rendszer, vagy ízlés). Ha a HiFi társadalom nem tudta kitermelni a maga stabil etalonjait évtizedek alatt sem, akkor talán felesleges is ranglistákat létrehozni, mert az eredmények bizonyosan nem egy egyenes vonal mentén rendeződnek, inkább - minimum - három dimenzióban.
Rengeteg az általánosítás, találgatás, hiedelem a témában, pedig az anyaghasználatot még nem is említettem, mindenki számára ismert az ezüst kábelek körüli, néha elképesztő felhajtás és előítélet. Süti is szép általánosító csokrot szedett össze a Neotech huzalok és az ott alkalmazott szigetelő anyagok (PVC versus teflon), árnyékolási megoldások említése közben. Nagyjából mindenki a sötétben tapogat saját lelkesedésének megfelelő mértékű hadonászás közepette, ezért szerintem nincs sok értelme egymásra hallgatnunk, néhány kivétellel. Van nekem két barátom, akikkel az zenei, zenehallgatási ízlésünk és rendszereink is nagyon hasonlóak, több ponton azonosak, ugyanabba az irányba haladunk sok éve. Velük már többször is megtapasztaltam, hogy ugyanolyan véleményre jutunk készülékekkel, kábelekkel kapcsolatosan, így ha ők valamire azt mondják, hogy érdemes fülügyre venni, nekik kétkedés nélkül elhiszem, ugyanígy az ellenkezőjét is.
És akkor vissza az eredeti felvetésre... Kétlem, hogy egy lejátszó rendszer a maximumát nyújtaná, ha a tökéletes kábellel kötnénk össze (ha létezne is ilyen madzag). A rendszerünkön mindig lehet faragni, hangolni, változásokat előidézni és az ezekről írt beszámolókkal másokat összezavarni, vagy éppen irányba állítani. Lelkesedés kérdése. Magamon megfigyeltem, hogy mindig akkor variálom a kábelekkel, amikor valami nem kerek a rendszeremben. Ha néha sikerül jól összeválogatni a komponenseket, a kábelezés kérdése mindig háttérbe szorul, de persze akkor sem lesz lényegtelen. Ezzel szemben olvastam itt olyan véleményt is pár évvel ezelőtt, hogy rendszereink legfontosabb eleme a kábelezés.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2880
- Kapcsolat:
Sztem senki nem akar meggyőzni.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
Bocsesz, de onnan indultunk, hogy az optikai kábel hozta a különbséget, de igazából ezenközben PCről hálózati lejátszóra váltottál, meg kb csomó tápkábel is változott. Meg nem derült ki, milyen USB helyett lett milyen optikai. És tapasztalatszerzés céljából nyomjuk Neked az infot.
Senki semmit nem akar Rádtukmálni, csak leírtuk, mit gondolunk, tapasztaltunk, hallunk.
Amúgy sajnos a hifizés se az a pénzkeresős hobbi, kb, mint a lakásfelújítás

Minden is elérhető, de mindennek is megvan az ára, meg igaziból nem arról van szó, hogy ami neked jó az rossz, hanem az optikai kapcsolat hibáiról, amiket, ha nem engedsz be, és módodban áll fémkábellel helyettesíteni, akkor esélyes, hogy helyből jobb lesz az eredmény.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára lehoako 2022.10.06., csüt. 13:16-kor.
- fererencz
- Törzsvendég
- Értékelés: 883
Ha én mégis ennyire rosszul hallom, ítélem meg a dolgot, talán nincs is értelme prémium termékeket vasarolnom.
De miért is akar most mindenki meggyőzni, hogy ami nekem jobb, az valójában rossz, és költsek inkább pénzt?
De miért is akar most mindenki meggyőzni, hogy ami nekem jobb, az valójában rossz, és költsek inkább pénzt?

Nem szotkam hibázni.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2880
- Kapcsolat:
Jaja, a QED Reference Optical Quartz, de én sem nagy dolgokra használom, csak filmre.wittao írta: ↑2022.10.06., csüt. 11:50Annyit hozzáfűznék, hogy az optikai kapcsolatot sokan nem véletlenül nem tervezik be a készülékeikbe. Amit nyerünk a réven, bukjuk a vámon esete. Kérdés a mennyit nyerünk és mennyit bukunk mérleg. Nálunk TOSLINK egyértelműen megbukott, olyan zajt kavart a TOSLINK fogadó oldalon, hogy elvetettük. Pedig nagyon sokáig ragaszkodtam hozzá, hogy legyen a DAC-on, mivel így a felhasználók a TV-ik hangját egyszerűen átadhatják a sztereo rendszernek. Végül nem került be a mostani fejlesztésbe. Dolgozunk egy olyan megoldáson, ahol külön szeparálva helyezkedne el, nem zavarva a többi bemenet vezérlőjét, tápvonalaikat stb.fererencz írta: ↑2022.10.06., csüt. 10:11A semmit tényleg nem lehet hallani, csak a valamit. Tehát, amikor volt zaj USB kábellel, azt hallottam. Nem lett szebb a zene, az előtte is szép volt.cables írta: ↑2022.10.06., csüt. 09:41
A kevesebb zajt magát nem hallod, csak úgy érezheted, hogy szebb lett zene. Az optikai kábelnél van viszont két komoly konverzió az összeköttetés elején és a végén, ami biztosan nem használ a hangzásnak. Ráadásul az optikai vezetők se tökéletesek, anyaghibák minden termékben vannak. Én még nem találkoztam olyan esettel, hogy optikai kábel jobb lett volna, mint egy jó fém kábel. De lehet, hogy van ilyen. szvsz![]()
Lehoako:
Természetesen a tápkábelek teljesen mások a két készülék esetén. Próbálkoztam 1-2 trükkel, de odáig nem jutottam el, hogy vegyek egy pl 0,5milliós kábelt (talán keveset is mondtam?), helyette vettem 100-ad annyiért optikait, és boldog lettem tőle, azonnal, egyértelműen.
Az SFP-SFP adatkapcsolat esetén is ugyanez a helyzet fennáll, pont 1-2 napja teszteltünk így switcheket, amiken ez az opció is megvolt. Az optikai kapcsolat a jitter oldaláról szól be, ami kezelhető (nem kezelik általában), valamint az adatközlésért felelős adó-vevő egységek zaja. Ráadásul az SFP stick-ek között is nagy különbség van, ember legyen a talpán, aki a 10.000 - 200.000 Ft/db mezőnyben megtalálja a kevésbé rosszat :)
Ha már kábelek, abban is nagy igazság van amit Rudi bácsi írt, hogy az optikai kábelek sem egyforma gyártási minőségűek (a gyártói speckókat persze tartják, mert tartaniuk kell). Azt hiszem Süti írta, hogy az üveg QED kábel mennyire bevált nála, esetleg Te is kipróbálhatod. Szerintem is érdemes.
Azért szépen átjön, hogy sokkal magasabb felbontású dolog, mint az alap AudioQuest. Nem is olysn vészesen drága, 40-45pénz.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
Az SFP-SFP adatkapcsolat esetén is ugyanez a helyzet fennáll, pont 1-2 napja teszteltünk így switcheket, amiken ez az opció is megvolt. Az optikai kapcsolat a jitter oldaláról szól be, ami kezelhető (nem kezelik általában), valamint az adatközlésért felelős adó-vevő egységek zaja. Ráadásul az SFP stick-ek között is nagy különbség van, ember legyen a talpán, aki a 10.000 - 200.000 Ft/db mezőnyben megtalálja a kevésbé rosszat :)
Ha már kábelek, abban is nagy igazság van amit Rudi bácsi írt, hogy az optikai kábelek sem egyforma gyártási minőségűek (a gyártói speckókat persze tartják, mert tartaniuk kell). Azt hiszem Süti írta, hogy az üveg QED kábel mennyire bevált nála, esetleg Te is kipróbálhatod. Szerintem is érdemes.
Annyit hozzáfűznék, hogy az optikai kapcsolatot sokan nem véletlenül nem tervezik be a készülékeikbe. Amit nyerünk a réven, bukjuk a vámon esete. Kérdés a mennyit nyerünk és mennyit bukunk mérleg. Nálunk TOSLINK egyértelműen megbukott, olyan zajt kavart a TOSLINK fogadó oldalon, hogy elvetettük. Pedig nagyon sokáig ragaszkodtam hozzá, hogy legyen a DAC-on, mivel így a felhasználók a TV-ik hangját egyszerűen átadhatják a sztereo rendszernek. Végül nem került be a mostani fejlesztésbe. Dolgozunk egy olyan megoldáson, ahol külön szeparálva helyezkedne el, nem zavarva a többi bemenet vezérlőjét, tápvonalaikat stb.fererencz írta: ↑2022.10.06., csüt. 10:11A semmit tényleg nem lehet hallani, csak a valamit. Tehát, amikor volt zaj USB kábellel, azt hallottam. Nem lett szebb a zene, az előtte is szép volt.cables írta: ↑2022.10.06., csüt. 09:41A kevesebb zajt magát nem hallod, csak úgy érezheted, hogy szebb lett zene. Az optikai kábelnél van viszont két komoly konverzió az összeköttetés elején és a végén, ami biztosan nem használ a hangzásnak. Ráadásul az optikai vezetők se tökéletesek, anyaghibák minden termékben vannak. Én még nem találkoztam olyan esettel, hogy optikai kábel jobb lett volna, mint egy jó fém kábel. De lehet, hogy van ilyen. szvsz![]()
Lehoako:
Természetesen a tápkábelek teljesen mások a két készülék esetén. Próbálkoztam 1-2 trükkel, de odáig nem jutottam el, hogy vegyek egy pl 0,5milliós kábelt (talán keveset is mondtam?), helyette vettem 100-ad annyiért optikait, és boldog lettem tőle, azonnal, egyértelműen.
- fererencz
- Törzsvendég
A semmit tényleg nem lehet hallani, csak a valamit. Tehát, amikor volt zaj USB kábellel, azt hallottam. Nem lett szebb a zene, az előtte is szép volt.cables írta: ↑2022.10.06., csüt. 09:41A kevesebb zajt magát nem hallod, csak úgy érezheted, hogy szebb lett zene. Az optikai kábelnél van viszont két komoly konverzió az összeköttetés elején és a végén, ami biztosan nem használ a hangzásnak. Ráadásul az optikai vezetők se tökéletesek, anyaghibák minden termékben vannak. Én még nem találkoztam olyan esettel, hogy optikai kábel jobb lett volna, mint egy jó fém kábel. De lehet, hogy van ilyen. szvsz

Lehoako:
Nem szotkam hibázni.
A kevesebb zajt magát nem hallod, csak úgy érezheted, hogy szebb lett zene. Az optikai kábelnél van viszont két komoly konverzió az összeköttetés elején és a végén, ami biztosan nem használ a hangzásnak. Ráadásul az optikai vezetők se tökéletesek, anyaghibák minden termékben vannak. Én még nem találkoztam olyan esettel, hogy optikai kábel jobb lett volna, mint egy jó fém kábel. De lehet, hogy van ilyen. szvsz
Nem hittem provokációnak, az AVXen mindenki túljutott azon, hogy sértett bölcsődések éretlen szociopátiája uralja a topikot, ne is taglaljuk ezt a vonalat tovább. Hogy Peter Sellers halhatatlan szavait próbáljam idézni: Felesleges kérdés, mint kerék nélküli vonat, nem visz sehova.fererencz írta: ↑2022.10.06., csüt. 08:52Az remélem egyértelmű, hogy nem provokációnak, csak tapasztalatmegosztásnak szántam. Több dolog is változott (így nem igazságos), nem csak az USB kábeles összekötést cseréltem, hanem a PC-t is váltottam egy hálózati lejátszóra. De az gondolom megállja a helyét, hogy azt a zajt, amit az USB madzag átvisz, azt az optikai nem.
Ami meg ezen túl még szempont, arra voltam kíváncsi eredendően.

A PC és a hálózati lejátszó tápkábele ugyanaz/v ugyanolyan fajta? Van vmilyen zajszűrő, villanykondicionáló vagy ilyesmi a lejátszó előtt?
Ezek mind befolyásolják mind a bemenő, mind a kijövő áramot. Az USB-kábel minősége nagyon nem mindegy, sajnos az anyagminőség rányomja a bunkósbotját az árcédulára is, nálam a végállomás egy Valhalla ezüst-platina USB-kábel, ami még a Youtube-ot is hallgathatóvá teszi, laptopról... Néztem ilyet, de pár napja ütötték le az adásvételiben, pedig bomba áron volt... Ezt ajánlanám, nekem ez vált be, de a sima ezüstöt is érdemes kipróbálni sztem.
Természettudományos magyarázattal nem tudok szolgálni, nyilván a jel ugyanaz, ezek szerint valszeg nem azon múlik a hangminőség.
- fererencz
- Törzsvendég
Az remélem egyértelmű, hogy nem provokációnak, csak tapasztalatmegosztásnak szántam. Több dolog is változott (így nem igazságos), nem csak az USB kábeles összekötést cseréltem, hanem a PC-t is váltottam egy hálózati lejátszóra. De az gondolom megállja a helyét, hogy azt a zajt, amit az USB madzag átvisz, azt az optikai nem.
Ami meg ezen túl még szempont, arra voltam kíváncsi eredendően.
Nem szotkam hibázni.
Hali Kimber, ezer éve!kimber írta: ↑2022.10.02., vas. 22:03Ajánljatok valami jóféle digi koax kábelt please. (cca. 50.000,-/m)
Olyan érdekelne, ami semleges, természetes hangú. Nem húz egyik irányba sem, nem fényes, de nem is tompa, nem harsány, nem fárasztó hallgatni, de nem is unalmas, egyhangú. Legyen tonálisan helyes, kiegyensúlyozott, jó hangszerhangokkal. Erő, energia, dinamika, ritmus.
Van ilyen?
Volt nálam próbára egy híres gyártó (nem magyar) réz litze koax kábele. A Heed (valami lekapart feliratú vélhetően alap stúdió) koax kábellel összehasonlítva a drága kábel hangszerhangjai szebbek, több a részlet, tisztább, nyugisabb is, de ez is a bajom vele, hogy túlságosan is az már nekem. Hozzá képest az egyszerű koax kábel ugyan kásásabb, de egy energiabomba, van ritmus, sebesség, dinamika, ütős mélyek. Nem anyira jó a felbontás, nem annyira artikulált, de nagyobb élmény ezt hallgatni. Jazz, akusztikus zenén sokkal jobb a drága kábel, de ahogy kellene egy kis vér a pucába, oda nekem kevés. Valahogy ötvözni kellene a kettőt.
Anyag, szerkezet, márka? Ki mit ajánl?

Nemtom, ezüstöt próbáltál? Igazából sztem az, hogy koax felépítésű, az nem biztos, hogy hangra felismerhető. Szóval sztem egy sima RCA interkonnekt egyik szára jó lehet legalább 1 fülelésre.
Sajnos nem ugrik be a neve, de asszem Aszpirin szakkolléga személyiségfejlődésében okozott (illetve tett helyre) némi kognitív disszonanciát egy ezüst kábel, asszem korábban Fapaci is foglalkozott vele, és jók voltak vele a tapasztalatok mindenhonnan. Én is játszottam a gondolattal, hogy beleveszek egy mennyiséget, de aztán máshogy alakult, saját rendszerben nem hallottam.
Próba, cseresznye

szerk: Wireworld Micro-Platinum Eclipse 7, asszem ez volt, de javítson ki, kérem, a Tisztelt publikum, ha tévednék.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára lehoako 2022.10.06., csüt. 08:39-kor.
- fererencz
- Törzsvendég
Most kíváncsi lettem ennek az okára. Nálam az előrelépést pont, hogy az optikára váltás hozta el. Kevesebb zaj került így be.
(Egynek a négyzete is egy, 90%-nak meg csak 81%

Nem szotkam hibázni.