Vinkler írta: ↑2022.10.03., hétf. 18:39
Szinte kizártnak tartom, hogy vírus miatt dobna front assist rendszer hibát az autó. Egyrészt az infotainment rendszeren keresztül nem tartom valószínűnek, hogy biztonsági rendszereket lehet elérni. Ezt egyébként az OTA frissítésekkel sem lehet frissíteni, kizárólag márkaszervizekben, másrészt olyan autók is produkálják ezt a hibát, amelyekben nincs carplay aktíválva, vagy azt a használó sosem használta.
Nem front assist hibát dob (hanem emergency assist-ot, ami nem ugyanaz), de a kérdésben lényegtelen…
Egyébként egyetértek, én is úgy fogalmaztam, hogy kevés a valószínűsége a vírusnak, de nem mikroszkopikus (te pedig “nem tartom valószínűnek”). A safety-releváns alrendszerekre ugyanis nagyon rigorózus, mindenre (a szoftverarchitektúrára, implementációra és tesztelésre is) kiterjedő rendelkezések vannak (ez ún. “regulated domain”) nem csak az autóiparban, hanem az ipar minden területén (ott is, ahol én tevékenykedek), ráadásul ezeket nagyon komolyan betarttatják és ellenőrzik. Azt azért látni kell, hogy a hihetetlen komplexitás még így is produkálhat hibákat… sajnos konkrét esetről is tudok (nem az autóiparba, hanem a vonatoknál) amikor egy ilyen szoftverhiba emberéleteket plusz óriási anyagi kárt okozott.
De ha már az OTA-frissítést megemlítetted, nekem egyszer volt olyan OTA-frissítésem, ami előtt szépen kiírta, hogy szálljak ki az autóból, és nem legyen senki benn, amíg a frissítés folyamatban van, illetve az autó addig nem is használható. Ilyenkor mit frissít? Olyan ugyanis számtalanszor volt már, hogy frissítés áll rendelkezésre, de frissítés közben tovább lehet menni, le is lehet állítani, stb… utóbbiak egyértelműen mindig az infotainment rendszer frissítései voltak.