Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Ezoterikus, misztikus és voodooba hajló HiFi eszközök

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6353

Re: Ezoterikus, misztikus és voodooba hajló HiFi eszközök

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Robici írta:
2022.09.27., kedd 12:45
Aszpirin írta:
2022.09.27., kedd 00:55
1. valljuk be, rém cuki :rolleyes:
Ez mondjuk tényleg szubjektív. Én be nem tenném a szobába. De elfogadom ha valakinek tetszik.
Jogos. Nekem nagyon tetszenek.
Ergo: de gustibus non est disputandum.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

K P írta:
2022.09.27., kedd 13:42
Ha a 3. pont igaz, akkor mit keres ebben a topikban? ;)
Szdjük szét a kérdést két részre:
1. Igaz-e a 3. pont (vagyis hogy a "patkányok" működésének van fizikai magyarázata)
2. mit keresnek ebben a topikban

Az 1. -nél megkönnyítette ZolaBA a dolgot, de azért asebestyen kedvéért hadd emeljünk egy kicsit még a szakmai színvonalon, szájbarágósan. :rolleyes:

A patkányok eléggé súlyosak. Szakszerűen és pontosabban fogalmazva nagy a tehetetlen tömegük is. Ha egy rezgő felületre/dobozra (nagy) tehetetlen tömeget helyezel, a rezgést már önmagában ezzel tompítod. Azaz a nagyobb tehetetlen tömegek önmagukban a rezegtető hatásnak a tehetetlenségük miatt jobban ellenállnak.

Miért rezeg egy doboz vagy egy felület? Mert zenét hallgatsz, és amit "hallasz" az a levegő nyomásának periodikus változása. A légnyomás a felületekre is nehezedik, és ha periodikusan változik, akkor a felületre nehezedő légnyomás-változások megmozgatják a felületet. Bizonyos frekvenciákon, amik a felület anyagától, méretétől stb függenek, rezonancia jelenség is kialakul, ami erősíti a rezgést, Ha nem felületről beszélünk, hanem mondjuk egy dobozról, akkor ez a (még mindig mechanikus) rezonancia bizonyos frekvenciákon megsokszorozódik.

Miért káros ez a hifizésben? Csak egy példát veszek, de ezernyi van:

tekintsünk egy forráskészüléket, mondjuk egy cd-lejátszót. Nos, ennek van egy doboza, ami a fentiek miatt rezeg. Ez a rezgés eléggé összetett, de a dobozra jellemző bizonyos frekvenciákon kifejezetten nagy (sokszor kézzel tapintható). Ez a rezgés egyrészt maga is hanghullámokat okoz, tehát bizonyos mértékben hallható. Ezt a hangrezonátor hatást a nagy zenebonában nem veszed annyira észre, de a rezonátor hatás miatt ez vagy kiemel vagy éppen tompít bizonyos frekvenciákat (főleg kiemel), a rezgés fázisának függvényében. Kiemel ott, ahol rezonál, tompít ott, ahol a doboz anyagában keletkező hullámok okozta felharmonikusok ellenrezonanciát okoznak. Akárhogy is, de már ez megváltoztatja a hangot.

De itt még nem ér véget a dolog. Ugyanis ha a doboz rezeg, azt a rezgést átveszik a doboz belsejében lévő dolgok. Például a dobozra szerelt csatlakozók, amik pedig megrezegtetik a hozzájuk forrasztott, viszonylag szabadon lengő drótokat. És persze minden vezetőt, pl. a nyákon lévő vezetőket is. A dobozban ugyanakkor mágneses terek vannak. Legalább egy mozgó mágneses tér, ami legtöbbször alig árnyékolt, és a táptrafó hozza létre. De van egy állandó is, amit a motor állandó mágnese hoz létre. Namost, a mozgó mágneses tér önmagában is indukál áramot a vezetőkben, de ha erre még rátevődik a vezető szál rezgése is, az már tovább bonyolítja a dolgot. Az állandó mágneses mező nem indukálna áramot, de ha rezeg a vezető az állandó mágneses térben, akkor bizony emiatt is áram fog indukálódni benne. Ha mondjuk ez a vezető pont az analóg kimenetre megy, akkor jó eséllyel pont a rajta menő zenei jel bizonyos frekvenciájú összetevői érnek körbe az indukció által, fáziseltolással, ami az adott frekvenciákon tompítani fogja a kimenő jelet. A dolog innen továbbindul a láncban, és többször is körbeér, az eredmény: a doboz rezgésének frekvenciái környékén történő időbeli "elmosás" ill. "lecsengés", ami nem igazán tesz jót a hangreprodukciónak. Bőven a hallható tartományban lévő frekvenciákról és amplitúdókról beszélünk, azért.

Ez tehát tudományosan és még így is nagyon leegyszerűsítve, hogy miért rezegnek a készülékek, és az miért nem tesz jót a hangreprodukciónak. Mellesleg az állandóan rezgő készülék mechanikai elemeinek, pld. a CD-t pörgető szerkezetnek sem tesz jót, ha rezegnek, de még a motornak sem... (és a teljesség kedvéért tegyük még hozzá, hogy ez történik minden rezegtethető felülettel, ami a szobában található)

Ha ezeket a káros hatásokat csökkenteni akarjuk, akkor csökkentsük tehát a forráskészülék dobozának rezgését. Amit már egy ráhelyezett tehetetlen tömeggel is megtehetünk. Lehet az akár könyv is. De pl. ezért jó ha teletömjük homokkal az állvány lábait, ha súlyos márványlapot rakunk alája, stb.

De még ez sem minden, mert ha a tehetetlen tömeget egy szemcsés anyag adja össze, akkor még az a kevés rezgés is, amit a tömeg tehetetlensége által okozott csillapítás után marad, tovább csillapodik. Az ok, hogy a maradék rezgést átveszik a szemcsé, amik egymához képest elmozdulva súrlódni fognak, és a súrlódás által hővé alakítják a rezgés energiájának egy jó részét, tovább csökkkentve azt (azért ne ezzel a hővel akrj szobát fűteni...) Ja, és ha már szemcsés anyag, miért épppen kvarchomok? Mert a kvarc kristályos szerkezetű, vagyis a szemcséi apró kristályok, amiknek lapos oldalai vannak, és ezek így egymással nagyobb felületen érintkeznek, amitől nagyobb lesz ez a belső súrlódás, végső soron nagyobb a rezgéselnyelő hatás.

Nos mi az Entreq patkány? Nagy tehetetlen tömegű, kvarchomokkal töltött viccesre formázott... rezgésenergia-elnyelő (pont ez a hivatalos neve is. Vibration Absorber). Ha ráhelyezed egy forráskészülékre, máris jót tettél a hangnak, a fentiek miatt.

És ezt hasonló módon le lehet vezetni a lejátszólánc egyéb elemeivel is, pl. hangsugárzókkal, erősítővel...
Íme tehát a fizikai magyarázata a működésüknek.

Marad a 2. pont, hogy miért van róluk szó az ezotéria témában? Ez jogos kérdés. Számomra az ezotéria az ismert fizikai törvényekkel megmagyarázhatatlan jelenségek területe, márpedig ezt most szépen megmagyaráztam, tehát ennek alapján nem ide valók.

Valószínűnek tartom, hogy sokan egyszerűen nem értik, hogy ezek miért működnek, és a teljesen jól magyarázható "működésüket" valamiféle vudunak hiszik, amit felerősít szemükben az igen magas áruk, na meg a vicces (szerintem igenis cuki) kinézetük.

Az árukról tényleg lehet vitatkozni, de annak a vitának sem feltétlenül itt a helye. Ráadásul én dísztárgyként is tekintek rájuk, és nagyon nem ők a legtúlárazottabb dísztárgyak... ugyanakkor még funkcionálisak is, tehát...

Ezek után van-e Entreq-patkányom? Nincs! Vennék-e? Ha tizedannyiba kerülnének, mint amennyibe kerülnek, gondolkodás nélkül. Mert funkcionálisak, és mert dísztárgyként a személyes ízlésemmel találkoznak is.

Nah, ismét kíváncsi vagyok, ki az, aki elég mazochista mindezt végigolvasni és értelmezni :D

P.S.
Az Entreq-patkányoknál sokkal vitathatóbbak a falakra "hangjavítás" céljából aggatott hegedűk, hangszerek, egyéb rezonátorok, mert azok épp ellenkező hatásúak, erősítik a rezgéseket, méghozzá igen durván és nagyon hallhatóan, ezért szerintem igen kevés kivétellel pont rontanak a hangon, de azok sem ezoterikus dolgok, mert nagyon jól magyarázható (és pofonegyszerűen demonstrálható) a működésük.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 605

Hozzászólás Szerző: Palm »

ZolaBA írta:
2022.09.27., kedd 19:09
Palm írta:
2022.09.27., kedd 18:40
Azoknál vajon mennyit ér, ha rárakok egy ilyent a tetejére? gondolkodik.gif
Most komolyan... én imádom ekézni az ezo cuccokat, de a hangsugárzó alátámasztását, lesúlyozását, lekötést stb. ne vegyük már ezonak. Pl. ott az IsoAcoustics állvány, én is szeretem, használom és nem emlékszem olyan hozzászólóra, aki szerint ne javítana. A nehezék, lekötés és vibráció elnyelő dolgok hatása talán kevésbé észrevehető, meg erősen függ a doboztól és az alátámasztástól is, de azért többnyire hallható. Ami itt a biztosítékot leveri az egyértelműen a patkányok ára ... de ki mondta, hogy ilyet kell használni, megvenni? Az irodai a mélynyomón nekem pl. vastag könyv van, ezt aztán tényleg nem nagy kaland kipróbálni, te is megteheted ;) Nem mondom, hogy bármi jobb ha könyvet pakolsz rá, mert biztosan nem, de arra a kérdésre megadja a választ, hogy számíthatnak-e ilyen jellegű eszközök.
A "láb" tényleg befolyásoló dolog minden hangfalnál (ezt nem is vitatom és azt sem, hogy láb és láb között is van különbség), de pl. hány Magico M9-en látni ilyen "patkányt"?
Nekem az a tapasztalatom, hogy a jó és vaskos szendvics szerkezetű dobozok esetén, amik ki vannak bitumenes lapozva (és brutálisan nehezek) az olyan dolgok már feleslegesek, mint "lesúlyozás". Ha meg le akarom súlyozni, akkor lehet sokkal olcsóbban is. Tüzépen tört áron kapok apró szemcsés kvarchomokot és valami gumi vacakba bele tudom tölteni, amiből nem folyik szét (pl. lufi) és azt legfeljebb belerakom egy pamut zsákba és "csókolom". Nem olyan design-os, mint a bőr, de sokkal olcsóbb.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1754

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Palm írta:
2022.09.27., kedd 18:40
Azoknál vajon mennyit ér, ha rárakok egy ilyent a tetejére? gondolkodik.gif
Most komolyan... én imádom ekézni az ezo cuccokat, de a hangsugárzó alátámasztását, lesúlyozását, lekötést stb. ne vegyük már ezonak. Pl. ott az IsoAcoustics állvány, én is szeretem, használom és nem emlékszem olyan hozzászólóra, aki szerint ne javítana. A nehezék, lekötés és vibráció elnyelő dolgok hatása talán kevésbé észrevehető, meg erősen függ a doboztól és az alátámasztástól is, de azért többnyire hallható. Ami itt a biztosítékot leveri az egyértelműen a patkányok ára ... de ki mondta, hogy ilyet kell használni, megvenni? Az irodai a mélynyomón nekem pl. vastag könyv van, ezt aztán tényleg nem nagy kaland kipróbálni, te is megteheted ;) Nem mondom, hogy bármi jobb ha könyvet pakolsz rá, mert biztosan nem, de arra a kérdésre megadja a választ, hogy számíthatnak-e ilyen jellegű eszközök.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1754

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

K P írta:
Az ára a misztikus :D
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Palm
Törzsvendég
Törzsvendég

K P írta:
Aszpirin írta:
Palm írta:
2022.09.26., hétf. 21:38

Szerintem ez az izé egy egérre hasonlít. :rolleyes:
Az a piros izé micsoda ott a nyakában? Cipőfűző? 31_1_21.gif
Alternatíva: kvarchomokkal töltött gumióvszer. :fekverohog:
Lenne itt az ezotériában bőven, amibe belekötni, és te pont az Entreq patkányba kötsz bele, ami
2. működik, és pont azt csinálja, ami a hivatalos neve: a segge alá tett készülék (mechanikai) vibrációit csökkenti / részben elnyeli
3. és a működésének megvan a fizikai magyarázata is
Jogos a kérdés! :rolleyes:
Mellesleg felvetem, hogy sok hangfal 15-19mm falvastagsággal rendelkezik, ami egyféle fa féleség anyagból van és nincs belül bitumenes lapozva (vagy valami egyéb rezgéscsillapító anyaggal bevonva). Kevés hangfal akad, amelyik szendvics szerkezetű (különféle anyagokból álló rétegek) és vastag is és be is van vonva a belseje bitumenes lappal (vagy hasonlóval). Azoknál vajon mennyit ér, ha rárakok egy ilyent a tetejére? gondolkodik.gif

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1662

Hozzászólás Szerző: viri »

Robici írta:
Aszpirin írta:
Ez mondjuk tényleg szubjektív. Én be nem tenném a szobába. De elfogadom ha valakinek tetszik.
Egyetértek, nekem sem tetszik a pofájuk, ezért úgy fordítom őket, hogy háttal legyenek nekem, de a hangsugárzó tetejéről csak emiatt nem szeretném levenni. :D Semmi ég és föld, vagy ilyesmi, de szeretem amit csinálnak a hanggal. Aztán lehet hogy egy sima 6.5kg homokzsák is megcsinálja ezt, nem tudom, nem csináltam ellenpróbát, de az még bénább lenne. :rolleyes:
Audio PC(PPV3)- Core Audio Karuna USB/spdif - Audio Note DAC3 - Audio Note Soro SE - PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2142

Hozzászólás Szerző: wittao »

Robici írta:
Aszpirin írta:
Tőlem többet megvettek a kisebbekből csak szobadísznek, barátnőnek (mert annyira tetszett neki amikor meglátta nálunk). Hifi közelébe sem került.
Attól viszont nehéz elvonatkoztatni, hogy van több fizikai magyarázata is a hasznosságának. Az ezo topikba azok teszik be, akik szerint az, mások meg simán együtt élnek velük és élvezik a hozzáadott értéket.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 285

Hozzászólás Szerző: K P »

Aszpirin írta:
Palm írta:
Lenne itt az ezotériában bőven, amibe belekötni, és te pont az Entreq patkányba kötsz bele, ami
2. működik, és pont azt csinálja, ami a hivatalos neve: a segge alá tett készülék (mechanikai) vibrációit csökkenti / részben elnyeli

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1241
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

Aszpirin írta:

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7983

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

A topic általános, szakmai és egyéb színvonalából nem lógnak ki ezek a poénok se, sőt. :D
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Palm írta:
2022.09.27., kedd 09:40
Látom nem értetted a humort és az elöted hozzád szóló sem. gondolkodik.gif
...mert ez nem humor volt, hanem üres élcelődés, gúnyolódás.
Egyébként igen, a kvarchomokkal töltött óvszer (főleg valami XXXL-es), tényleg lehet alternatíva, főleg a Te szobádban 31_1_21.gif
(ugye milyen humoros?)

Palm
Törzsvendég
Törzsvendég

Aszpirin írta:
Palm írta:
Látom nem értetted a humort és az elöted hozzád szóló sem. gondolkodik.gif

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Palm írta:

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2142

Hozzászólás Szerző: wittao »

Palm írta:
Ha nincs fogalmad arrol, hogy egyaltalan mi az, hogy tudsz velemenyt kialakitani? Ugy, ahogy szavazol?
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1328

Hozzászólás Szerző: -CB- »

:rolleyes:
Palm írta:
Dehogy!

A Metróban van ajtókitámasztó állatka párezerért....

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 914

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Palm írta:
Ha az egész szobát töltöd meg kvarchomokkal, úgy a hallgatási pozíció magasságáig, az is nagyon sokat javít. Valamin. :D
35915471526_0c49c3c84a_b.jpg
35915471526_0c49c3c84a_b.jpg (170.41 KiB) Megtekintve 1535 alkalommal
Nem szotkam hibázni.

Palm
Törzsvendég
Törzsvendég

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1241
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

earforce írta:
2022.07.27., szer. 12:18
Ismerek olyat, aki ismer olyat hogy pénzérméket hallgatott össze alátétként, aszerint, hogy mikori nyomatok voltak, mert ugye az ötvözet összetétele is változott az idők során :smile32: :smile51:
Ehhez már biztos nagyon nagy felbontású rendszer kell! :rolleyes:

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3001

Hozzászólás Szerző: earforce »

fererencz írta:
2022.07.27., szer. 11:35
Antik korú, parafadugós unikumos üveg. 5l. Nincs érdekeltségem. :D

https://www.jofogas.hu/heves/5L_Unicumo ... 084943.htm
Ismerek olyat, aki ismer olyat hogy pénzérméket hallgatott össze alátétként, aszerint, hogy mikori nyomatok voltak, mert ugye az ötvözet összetétele is változott az idők során :smile32: :smile51:
Szép hobby ez na :kiss:

https://www.mnb.hu/bankjegy-es-erme/ermeink
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

tottyi írta:
2022.07.27., szer. 11:50
Nekem most van a szobaban egy megkezdett 12 csillagos metaxa es egy szamomra eleg draga szinten megkezdett rum na meg egy nem megkezdett 7 decis teli rumosuveg es el kell, hogy mondjam tenyleg jobban erzem magam ezeknek a targyaknak a jelenletetol a szobaban. :D A lada sor a mellekhelysegben meg mar csak hab a tortan. :rolleyes:
Sör rajtam és a rencerem hangján még csak akkor segített, amikor fogyasztottam. A jelenléte nem. :D
Magamnak nem merem megvenni ezt az 5literes antik üveget, mert akkor maga a rendszer lesz a gyenge láncszem, és akkor cserélhetem le minimum 10x-es áron. Erre nincs szükségem, de gondoltam, másnak ennyi hiányzik a boldogsághoz. :rolleyes:
Nem szotkam hibázni.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 929

Hozzászólás Szerző: tottyi »

fererencz írta:
2022.07.27., szer. 11:35

Nekem most van a szobaban egy megkezdett 12 csillagos metaxa es egy szamomra eleg draga szinten megkezdett rum na meg egy nem megkezdett 7 decis teli rumosuveg es el kell, hogy mondjam tenyleg jobban erzem magam ezeknek a targyaknak a jelenletetol a szobaban. :D A lada sor a mellekhelysegben meg mar csak hab a tortan. :rolleyes:
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Nem szotkam hibázni.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Rock60 írta:
2022.06.19., vas. 00:33
Aztán észrevetted, hogy ég a függöny a balodon ? :wub: :kapdelm:
A "média fal" volt a balomon. Nem volt tűzeset. :D
Máshogy hat némely dolog, mint gondolnánk. "Fejben dől el", ahogy írták utánam. :rolleyes:
Nem szotkam hibázni.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1506

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Aztán észrevetted, hogy ég a függöny a balodon ? :wub: :kapdelm:

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”