Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5070
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 3323

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

pali923 írta:
2022.08.29., hétf. 23:27
Alex_Aston írta:
2022.08.21., vas. 12:19
Sok ilyen kéne még kishazánkba, nem pedig a likőr gyárak termékei...
Látatlanban az azt mondom, hogy kiváló lehet. Utána fogok járni majd.
A fene tudja. Biztosan előítéletes vagyok, és/vagy nem vagyok eléggé magyar, de láttam már magyar whiskyt, ami drágább, mint egy jófajta skót single malt. Én inkább maradok annál, amit évszázadok óta párolgatnak ott a kies skót Felföldön, mint egy éppen most kitalált istenbizonynagyonfinom magyar verziónál. gondolkodik.gif
Az csak mellékvágány, hogy néhány éve az indexre sem kattintok véletlenül sem. :angry:
Én sosem vagyok előítéletes.
Meg kell kóstolni, aztán úgy is rögtön kiderul, hogy csak marketing maszlag, vagy valódi érték van e az adott termék mögött.
Szimpatikus volt az, amit írtak róla, meg a látszólagos hozzáállás, ezért bátorkodtam írni, hogy jó lehet.
Persze lehet kóstoló után megváltozna a véleményem... :rolleyes:
Csak a Marantz! :-D

Avatar
pali923
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2092
Csatlakozott: 2008.11.08., szomb. 13:42
Értékelés: 1211

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Alex_Aston írta:
2022.08.21., vas. 12:19
Sok ilyen kéne még kishazánkba, nem pedig a likőr gyárak termékei...
Látatlanban az azt mondom, hogy kiváló lehet. Utána fogok járni majd.
A fene tudja. Biztosan előítéletes vagyok, és/vagy nem vagyok eléggé magyar, de láttam már magyar whiskyt, ami drágább, mint egy jófajta skót single malt. Én inkább maradok annál, amit évszázadok óta párolgatnak ott a kies skót Felföldön, mint egy éppen most kitalált istenbizonynagyonfinom magyar verziónál. gondolkodik.gif
Az csak mellékvágány, hogy néhány éve az indexre sem kattintok véletlenül sem. :angry:
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Avatar
venomer
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1795
Csatlakozott: 2008.08.02., szomb. 14:09
Értékelés: 440

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: venomer »

Alex_Aston írta:
2022.08.21., vas. 12:19
Sok ilyen kéne még kishazánkba, nem pedig a likőr gyárak termékei...
Látatlanban az azt mondom, hogy kiváló lehet. Utána fogok járni majd.

https://index.hu/belfold/2022/08/20/tok ... d-whiskey/
Egy szenvedélyi témakörbe való belemélyedéskor mindig felírható egy tőmondatos kivonat is egyben - igaztalanul, mert igényes ember nem egyszerűsíti le azt, amit bűn leegyszerűsíteni - mégis, jelen esetben az, hogy a whiskey és a whisky közti különbség az 'e', amiben benne van, az a silányabb, amiben nincs, az a jobb. Ennyit kiindulópontnak. :D

Tojáslikőrt szopogatok, én, aki a száraz borok felé húzok és másokat is arra biztatok, nem külső elvárásból, hanem belső indíttatásból, s akit a csak jégbort kedvelők, azt is csak az édessége miatt kedvelők a világból ki tudnak kergetni. Erre ez. Először erősen értelmezni kellett a világát, mostanra megjött az értés. Nem kell mindig topon létezni.

Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5070
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 3323

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Sok ilyen kéne még kishazánkba, nem pedig a likőr gyárak termékei...
Látatlanban az azt mondom, hogy kiváló lehet. Utána fogok járni majd.

https://index.hu/belfold/2022/08/20/tok ... d-whiskey/
Csak a Marantz! :-D

Online
Avatar
-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2237
Csatlakozott: 2019.04.12., pén. 13:29
Értékelés: 1214
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: -CB- »

Alex_Aston írta:
2022.08.18., csüt. 21:23
Palm írta:
2022.08.18., csüt. 20:51

Pannonhalmi pálinkákat kóstoltál már? Rézangyal pálinkák?
Pannonhalmi az szerintem kifejezetten jó. Ajánlom.

Rézangyalt pedig csak az ellenségeimnek kívánom. Bár inkább azt sem, mert kimerítené a háborús bűn fogalmát, annyira alja pia...
Én épp a 13 éves Chivas extrát öntöttem fel szódával, elmegy!
Bármelyik Ír oktávval szebben zenél, hát még hogy ír 😂!

Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5070
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 3323

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Palm írta:
2022.08.18., csüt. 20:51

Pannonhalmi pálinkákat kóstoltál már? Rézangyal pálinkák?
Pannonhalmi az szerintem kifejezetten jó. Ajánlom.

Rézangyalt pedig csak az ellenségeimnek kívánom. Bár inkább azt sem, mert kimerítené a háborús bűn fogalmát, annyira alja pia...
Csak a Marantz! :-D

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1859
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Palm »

Alex_Aston írta:
2022.08.18., csüt. 19:27
Gondolom ezt az utat is sokan bejárták, mire eljutottak oda, hogy mi jó és mi nem.
Közép suliban 16 évesen kerültem közelebbi kapcsolatba az alkohollal. Ittunk mindent, ami ütött. Boros kóla, Hubertus, gyümölcsös vodka, meg ouzo, és társaik. Később jött a whisky kóla, mert az olcsó (piros JW, és hasonlók) whiskyt nem tudtuk simán meginni. Aztán valahogy kikötöttunk a Zwack Vilmos körte pálinkánál, ami ugye nem az volt, de akkor még lehetett annak hívni. Ezt almalével tudtuk meginni, mert ugye ez sem volt az égetett szeszek csúcsa, sőt.
És pontosan emlékszem, mikor ittam először igazi pálinkát.
2004 január, egy jó barátom születésnapja, akivel együtt haladtunk az alkoholos italok szintjein. Bár inkább csak oldalaztunk... :D

Na szóval, vettem neki ajándékba egy jó kinézetű üveget, amiben 3,5dl ágyas szilva volt. A dugó szépen lekötve egy szép kendővel, meg minden. Drága is volt, jól is nézett ki, gondoltam megfelelő lesz az alkalomra. Szokás szerint kitöltöttük az almalét mindketten, majd megittuk a szilvát. És akkor ott, abban a pillanatban egymásra néztünk, és szinte egyszerre mondtuk, hogy "te, b...meg, ehhez nem kell kísérő. Miből van ez?!"
És ekkor jöttünk rá, hogy van más út. A többi meg már történelem. :napsut:

A lényeg, hogy azóta nem iszunk mást, csak rendes italokat. Meglátogattunk pár főzdét is, beszélgettünk a tulajokkal, van akivel többször is találkoztunk, sőt, pálinka fesztiválon több ingyen körre is meghívott minket, amikor megismert. :rolleyes:

Amit általában el lehet mondani, hogy kerülni érdemes minden, nagyobb megyeszékhelyről elnevezett likőrgyár termékeit, még akkor is, ha valódi pálinkák, mert csak rossz tapasztalatom volt velük, ahogy a Zwack tiszta pálinkával is.

Ami nekem bejött:
- Márton és Lányai. Számomra a No1. Nem lehet vele mellé fogni. Pár éve kiadta a Magamnak főztem termékeket, azok is kiválóak, bár a Márton és Lányai elnevezésű a tökéletes.
- Agárdi. Csak kiváló terméket ittam tőlük
- Brill. A legjobb torkoly pálinkákat tőlük ittam, és különleges gyümölcs, meg zöldség párlatokat is készítenek.
- Zsindelyes. A prémium termékei mind tökéletesek. Az egyszerűbbek inkább a "kínálós" kategória :smile29:
- Szicsek. Szintén a prémium termékei amiben nem lehet kivetni valót találni. Az egyszerűbb kategória inkább az olcsó kocsma kategória. Jobb, mint a szeszesital, de a jó nem ilyen.
- Panyolai. Itt általában jó termékekkel lehet találkozni de sajnos mellé is lehet nyúlni, pl. a bodzával.
- Villányi Pálinkák. Nagyon ajánlott, és minőségéhez képes talán ez a legolcsóbb. A Mester párlat nevű borseprő meglepően gyümölcsös, és szinte fillérekért kapható, eddig barki kóstolta, meglepodott, milyen jó.
- Gyulai pálinkák. Ezek is jók. Ha nem is a top, de bőven jó.
- Bolyhos. Csak 50-es ágyast készítenek, de azok átlag felettiek szerintem.
- Csalló. Legjobb piros ribizli pálinkát tőle ittam. De bármit kóstoltam a kínálatából, mind átlag feletti volt.

Na, most így hirtelen ennyi jutott eszembe, de van még nyilván jó pár.

Amit még érdemes kerülni, az a Márkházi pálinka. Azt kíöntöttük, annyira borzasztó volt. Pedig ritka az ilyen, hogyha már megvettük, akkor nem isszuk meg.
Falun nőtem fel és házi pálinka mindig volt itthon, de a jó fajtából (válogatott jó gyümölcs, megfelelően előkészítve és cefrézve, normálisan lefőzve, tölgyfa vagy eperfa hordóban érlelve minimum 1 évig). Ennek ellenére sok sz*rt volt "szerencsém" megkóstolni.
Az unikum, hubertus, Johnny Walker Red Label, stb. soha nem tartozott a kedvenceim közé, inkább a kerülöm nagyívből kategória.
A Csalló pálinka környékbeli (Balatonalmádi). Talán egyszer majd megkóstolom.
Matheus 60%-os szilva pálinkát ittam, de nem győzött meg.
Pannonhalmi pálinkákat kóstoltál már? Rézangyal pálinkák?
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
konok
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 187
Csatlakozott: 2017.05.22., hétf. 08:38
Értékelés: 77

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: konok »

Alex_Aston írta:
2022.08.18., csüt. 19:27
Gondolom ezt az utat is sokan bejárták, mire eljutottak oda, hogy mi jó és mi nem.
....
Jó kis listát raktál össze. Brill és Márton nálam is dobogós, Agárdiból nekem csak a prémium, abból se mind, ami megérintett az Szivar Aszú törkölye. Szicsek Ó szilvája az egyik kedvencem, ebben a stílusban a cseh Zufanek érlelt szilvája és a Jelinek 10éves kóser szilva ami hasonlóan betalált nálam. Csalló birse, ami az ország pálinkája lett anno az zseniális volt, két évvel később vettem egy palackkal valakinek ajándékba, többen szilva utópárlatot véltünk felfedezni benne a semmi birs aromája mögött, nagy csalódás volt, azóta nem erőltetem.

Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5070
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 3323

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Gondolom ezt az utat is sokan bejárták, mire eljutottak oda, hogy mi jó és mi nem.
Közép suliban 16 évesen kerültem közelebbi kapcsolatba az alkohollal. Ittunk mindent, ami ütött. Boros kóla, Hubertus, gyümölcsös vodka, meg ouzo, és társaik. Később jött a whisky kóla, mert az olcsó (piros JW, és hasonlók) whiskyt nem tudtuk simán meginni. Aztán valahogy kikötöttunk a Zwack Vilmos körte pálinkánál, ami ugye nem az volt, de akkor még lehetett annak hívni. Ezt almalével tudtuk meginni, mert ugye ez sem volt az égetett szeszek csúcsa, sőt.
És pontosan emlékszem, mikor ittam először igazi pálinkát.
2004 január, egy jó barátom születésnapja, akivel együtt haladtunk az alkoholos italok szintjein. Bár inkább csak oldalaztunk... :D

Na szóval, vettem neki ajándékba egy jó kinézetű üveget, amiben 3,5dl ágyas szilva volt. A dugó szépen lekötve egy szép kendővel, meg minden. Drága is volt, jól is nézett ki, gondoltam megfelelő lesz az alkalomra. Szokás szerint kitöltöttük az almalét mindketten, majd megittuk a szilvát. És akkor ott, abban a pillanatban egymásra néztünk, és szinte egyszerre mondtuk, hogy "te, b...meg, ehhez nem kell kísérő. Miből van ez?!"
És ekkor jöttünk rá, hogy van más út. A többi meg már történelem. :napsut:

A lényeg, hogy azóta nem iszunk mást, csak rendes italokat. Meglátogattunk pár főzdét is, beszélgettünk a tulajokkal, van akivel többször is találkoztunk, sőt, pálinka fesztiválon több ingyen körre is meghívott minket, amikor megismert. :rolleyes:

Amit általában el lehet mondani, hogy kerülni érdemes minden, nagyobb megyeszékhelyről elnevezett likőrgyár termékeit, még akkor is, ha valódi pálinkák, mert csak rossz tapasztalatom volt velük, ahogy a Zwack tiszta pálinkával is.

Ami nekem bejött:
- Márton és Lányai. Számomra a No1. Nem lehet vele mellé fogni. Pár éve kiadta a Magamnak főztem termékeket, azok is kiválóak, bár a Márton és Lányai elnevezésű a tökéletes.
- Agárdi. Csak kiváló terméket ittam tőlük
- Brill. A legjobb torkoly pálinkákat tőlük ittam, és különleges gyümölcs, meg zöldség párlatokat is készítenek.
- Zsindelyes. A prémium termékei mind tökéletesek. Az egyszerűbbek inkább a "kínálós" kategória :smile29:
- Szicsek. Szintén a prémium termékei amiben nem lehet kivetni valót találni. Az egyszerűbb kategória inkább az olcsó kocsma kategória. Jobb, mint a szeszesital, de a jó nem ilyen.
- Panyolai. Itt általában jó termékekkel lehet találkozni de sajnos mellé is lehet nyúlni, pl. a bodzával.
- Villányi Pálinkák. Nagyon ajánlott, és minőségéhez képes talán ez a legolcsóbb. A Mester párlat nevű borseprő meglepően gyümölcsös, és szinte fillérekért kapható, eddig barki kóstolta, meglepodott, milyen jó.
- Gyulai pálinkák. Ezek is jók. Ha nem is a top, de bőven jó.
- Bolyhos. Csak 50-es ágyast készítenek, de azok átlag felettiek szerintem.
- Csalló. Legjobb piros ribizli pálinkát tőle ittam. De bármit kóstoltam a kínálatából, mind átlag feletti volt.

Na, most így hirtelen ennyi jutott eszembe, de van még nyilván jó pár.

Amit még érdemes kerülni, az a Márkházi pálinka. Azt kíöntöttük, annyira borzasztó volt. Pedig ritka az ilyen, hogyha már megvettük, akkor nem isszuk meg.
Csak a Marantz! :-D

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1859
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Palm »

konok írta:
2022.08.18., csüt. 18:57
Palm írta:
2022.08.18., csüt. 17:58
konok írta:
2022.08.18., csüt. 17:38


Nem kicsit torzított, amikor csodálatos pálinka hagyományról van szó, az igazság pedig az, hogy a régmúlt vélt retteneteinél csak a szocializmus pálinka néven árult aromás szeszei voltak kiábrándítóbbak, meg a házi kerítés szaggatók úgy 99%-ban. A Monarchia alatt volt pár készítő, akikről biztosan lehet tudni, hogy minőséget produkáltak, de egyértelműen kijelenthető, hogy most van az ipar és a házi is a csúcson, még akkor is, ha küzd nem kevés problémával.
Mindig voltak silány és jó pálinkák is.
Bizonyos körökben nem régóta nagy divatját éli a pálinka fogyasztás.
Nem vagyok nagy pálinkás, de néha 1 jó pálinkát szívesen iszok (főleg pecsenye mellé).

Az aromás szeszek ma is nagy sikernek örvendenek bizonyos körökben, mint a tablettás borok is.
Voltam pár olyan szeszgyár közelében, ahol aromás szeszeket gyártottak és az a szag valami brutálisan csömör volt, ami ott terjengett. Édeskés szag, de nagyon gyomorforgató. Soha nem feledem, amikor már több km-ről érezni lehetett azt a szagot. Megkérdeztem, hogy mi ez az irtózatos bűz? Hát a szeszgyárból jövő szag.
Biztos voltak jó pálinkák is, de az arány.. A pálinkafőzdékben régen bevett gyakorlat volt, sok helyen ma is, a töménység utópárlattal történő beállítása, innen nem lehet nyerni, abból csak szar lesz. Háznál meg a hosszasan a fa alatt pakolt cefrés hordó, ami hónapokig erjedt és ecetesedett, támogatásul megkapta a maga 10% hozzáadott cukrát, ebből sem lett semmi. Szóval erősen szkeptikus vagyok e téren, lehet túl sokat kóstoltam. :)

Szeszgyárban gabonából előállíott szesz árával semmi nem veszi fel a versenyt, amíg olcsó italnak van piaca, addig ez készülni is fog.
Nemcsak Te, de én is szkeptikus vagyok. Sokszor hallottam, hogy dícsérte sok illető a saját pálinkáját és valójában az a borzalmas kategória volt. Pont a már említett okok miatt.

Hát az arány lehet, hogy javult, de a kínálat is nőt.

Az elő és utópárlat minden normális esetben "kuka", vagyis nem használják fel.

Minden cukrozott pia "üt", de kegyetlenül és olyan macskajajt okoz, hogy az valami kegyetlen.

A szeszgyárak olcsó italai a kommersz kategória. Ezek nem erjesztés, hanem valami "kutyulás" módján létrehozott borzalmak. A legjobb példa a kommerszekre a tablettás bor, ami soha nem látott szőlőt. Bizonyos pezsgők is ezért olyan olcsók (és sz*rok). A főleg kis boltokban kapható feles, ami felénk "kőműves aktimel" néven ismert "occsó" tömény borzadály is ékes példája a kommersz szutykok "armadájának".
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
konok
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 187
Csatlakozott: 2017.05.22., hétf. 08:38
Értékelés: 77

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: konok »

Palm írta:
2022.08.18., csüt. 17:58
konok írta:
2022.08.18., csüt. 17:38
Palm írta:
2022.08.18., csüt. 17:26
Igen, az ilyen pálinkák borzalmasan silányak és ami a legrosszabb, hogy sokaknak az van a fejében, hogy ami élelmiszernek már nem felel meg, abból pálinkát kell csinálni. Bár ne tennék! A jó pálinka kizárólag jó minőségű gyümölcsből készül.
Nem kicsit torzított, amikor csodálatos pálinka hagyományról van szó, az igazság pedig az, hogy a régmúlt vélt retteneteinél csak a szocializmus pálinka néven árult aromás szeszei voltak kiábrándítóbbak, meg a házi kerítés szaggatók úgy 99%-ban. A Monarchia alatt volt pár készítő, akikről biztosan lehet tudni, hogy minőséget produkáltak, de egyértelműen kijelenthető, hogy most van az ipar és a házi is a csúcson, még akkor is, ha küzd nem kevés problémával.
Mindig voltak silány és jó pálinkák is.
Bizonyos körökben nem régóta nagy divatját éli a pálinka fogyasztás.
Nem vagyok nagy pálinkás, de néha 1 jó pálinkát szívesen iszok (főleg pecsenye mellé).

Az aromás szeszek ma is nagy sikernek örvendenek bizonyos körökben, mint a tablettás borok is.
Voltam pár olyan szeszgyár közelében, ahol aromás szeszeket gyártottak és az a szag valami brutálisan csömör volt, ami ott terjengett. Édeskés szag, de nagyon gyomorforgató. Soha nem feledem, amikor már több km-ről érezni lehetett azt a szagot. Megkérdeztem, hogy mi ez az irtózatos bűz? Hát a szeszgyárból jövő szag.
Biztos voltak jó pálinkák is, de az arány.. A pálinkafőzdékben régen bevett gyakorlat volt, sok helyen ma is, a töménység utópárlattal történő beállítása, innen nem lehet nyerni, abból csak szar lesz. Háznál meg a hosszasan a fa alatt pakolt cefrés hordó, ami hónapokig erjedt és ecetesedett, támogatásul megkapta a maga 10% hozzáadott cukrát, ebből sem lett semmi. Szóval erősen szkeptikus vagyok e téren, lehet túl sokat kóstoltam. :)

Szeszgyárban gabonából előállíott szesz árával semmi nem veszi fel a versenyt, amíg olcsó italnak van piaca, addig ez készülni is fog.

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1859
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Palm »

konok írta:
2022.08.18., csüt. 17:38
Palm írta:
2022.08.18., csüt. 17:26
Igen, az ilyen pálinkák borzalmasan silányak és ami a legrosszabb, hogy sokaknak az van a fejében, hogy ami élelmiszernek már nem felel meg, abból pálinkát kell csinálni. Bár ne tennék! A jó pálinka kizárólag jó minőségű gyümölcsből készül.
Nem kicsit torzított, amikor csodálatos pálinka hagyományról van szó, az igazság pedig az, hogy a régmúlt vélt retteneteinél csak a szocializmus pálinka néven árult aromás szeszei voltak kiábrándítóbbak, meg a házi kerítés szaggatók úgy 99%-ban. A Monarchia alatt volt pár készítő, akikről biztosan lehet tudni, hogy minőséget produkáltak, de egyértelműen kijelenthető, hogy most van az ipar és a házi is a csúcson, még akkor is, ha küzd nem kevés problémával.
Mindig voltak silány és jó pálinkák is.
Bizonyos körökben nem régóta nagy divatját éli a pálinka fogyasztás.
Nem vagyok nagy pálinkás, de néha 1 jó pálinkát szívesen iszok (főleg pecsenye mellé).

Az aromás szeszek ma is nagy sikernek örvendenek bizonyos körökben, mint a tablettás borok is.
Voltam pár olyan szeszgyár közelében, ahol aromás szeszeket gyártottak és az a szag valami brutálisan csömör volt, ami ott terjengett. Édeskés szag, de nagyon gyomorforgató. Soha nem feledem, amikor már több km-ről érezni lehetett azt a szagot. Megkérdeztem, hogy mi ez az irtózatos bűz? Hát a szeszgyárból jövő szag.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
konok
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 187
Csatlakozott: 2017.05.22., hétf. 08:38
Értékelés: 77

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: konok »

Palm írta:
2022.08.18., csüt. 17:26
Igen, az ilyen pálinkák borzalmasan silányak és ami a legrosszabb, hogy sokaknak az van a fejében, hogy ami élelmiszernek már nem felel meg, abból pálinkát kell csinálni. Bár ne tennék! A jó pálinka kizárólag jó minőségű gyümölcsből készül.
Nem kicsit torzított, amikor csodálatos pálinka hagyományról van szó, az igazság pedig az, hogy a régmúlt vélt retteneteinél csak a szocializmus pálinka néven árult aromás szeszei voltak kiábrándítóbbak, meg a házi kerítés szaggatók úgy 99%-ban. A Monarchia alatt volt pár készítő, akikről biztosan lehet tudni, hogy minőséget produkáltak, de egyértelműen kijelenthető, hogy most van az ipar és a házi is a csúcson, még akkor is, ha küzd nem kevés problémával.

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1859
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Palm »

konok írta:
2022.08.18., csüt. 15:31
Palm írta:
2022.08.17., szer. 16:43
konok írta:
2022.08.17., szer. 16:13
Sziasztok!

Nem csak krumpliból készült pálinka régen, hanem gabonából is (többnyire ezekből, gyümölcsből csak kis mennyiség).
itt szépen követhető a történet:) http://abszint.com/2014/10/08/miota-palinka/
Abból főztek régen sokan, ami volt. A Bakonyban pl. krumpliból is, mivel minden háznál termett és alkalmas volt pálinka készítésre a keményítő tartalma miatt. Krumpli pálinkát még nem ittam.
Igen, illetve abból, amiből felesleg vagy élelmezésre már nem megfelelő minőség állt rendelkezésre, szilva, barack is volt, de abból többnyire lekvár és aszalvány készült, csak kármentés céljából pálinka.
Igen, az ilyen pálinkák borzalmasan silányak és ami a legrosszabb, hogy sokaknak az van a fejében, hogy ami élelmiszernek már nem felel meg, abból pálinkát kell csinálni. Bár ne tennék! A jó pálinka kizárólag jó minőségű gyümölcsből készül.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
konok
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 187
Csatlakozott: 2017.05.22., hétf. 08:38
Értékelés: 77

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: konok »

Palm írta:
2022.08.17., szer. 16:43
konok írta:
2022.08.17., szer. 16:13
Sziasztok!

Nem csak krumpliból készült pálinka régen, hanem gabonából is (többnyire ezekből, gyümölcsből csak kis mennyiség).
itt szépen követhető a történet:) http://abszint.com/2014/10/08/miota-palinka/
Abból főztek régen sokan, ami volt. A Bakonyban pl. krumpliból is, mivel minden háznál termett és alkalmas volt pálinka készítésre a keményítő tartalma miatt. Krumpli pálinkát még nem ittam.
Igen, illetve abból, amiből felesleg vagy élelmezésre már nem megfelelő minőség állt rendelkezésre, szilva, barack is volt, de abból többnyire lekvár és aszalvány készült, csak kármentés céljából pálinka.

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1859
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Palm »

pali923 írta:
2022.08.17., szer. 17:43
Palm írta:
2022.08.17., szer. 16:43
Abból főztek régen sokan, ami volt.
Hobo Viszockij-dalokat tartalmazó lemezéről idézek:

youtu.be/eB0-q4E0rR0


"Ha a vodkát nem fűrészporból főznénk,
Négy-öt üveg nem is lenne elég!"

Nyilván nem véletlen, hogy Mexikóban agávéból, Jamaikában cukornádból, nálunk gyümölcsökből, Skóciában meg árpából csinálnak alkoholos italokat. Szibériában meg az dívik, hogy egy fellógatott vascsőre öntenek hajszeszt, arcszeszt, meg ami van, az alkohol alul lecsöpög, a többi meg felesleges. :D
A régi öregek mesélték, hogy a nagy "testvériség" idején bizonyos gyárakban megdézsmálták az oda ipari célokra szánt különféle alkoholokat az ott dolgozók egy része. Ebből volt is baj néha, hiszen nem értettek hozzá sokan és mindent megittak, amihez hozzáfértek.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
pali923
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2092
Csatlakozott: 2008.11.08., szomb. 13:42
Értékelés: 1211

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Palm írta:
2022.08.17., szer. 16:43
Abból főztek régen sokan, ami volt.
Hobo Viszockij-dalokat tartalmazó lemezéről idézek:

youtu.be/eB0-q4E0rR0


"Ha a vodkát nem fűrészporból főznénk,
Négy-öt üveg nem is lenne elég!"

Nyilván nem véletlen, hogy Mexikóban agávéból, Jamaikában cukornádból, nálunk gyümölcsökből, Skóciában meg árpából csinálnak alkoholos italokat. Szibériában meg az dívik, hogy egy fellógatott vascsőre öntenek hajszeszt, arcszeszt, meg ami van, az alkohol alul lecsöpög, a többi meg felesleges. :D
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1859
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Palm »

konok írta:
2022.08.17., szer. 16:13
Sziasztok!

Nem csak krumpliból készült pálinka régen, hanem gabonából is (többnyire ezekből, gyümölcsből csak kis mennyiség).
itt szépen követhető a történet:) http://abszint.com/2014/10/08/miota-palinka/
Abból főztek régen sokan, ami volt. A Bakonyban pl. krumpliból is, mivel minden háznál termett és alkalmas volt pálinka készítésre a keményítő tartalma miatt. Krumpli pálinkát még nem ittam.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1859
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Palm »

Alex_Aston írta:
2022.08.17., szer. 15:46
Palm írta:
2022.08.17., szer. 15:23

Csak érdekesség. Lehet meglepő, de régen krumpliból is csinálnak pálinkát Magyarországon.
Elvileg a legtöbb vodka ebből készül, mert semleges ízű a végtermék, aztán lehet ízesített, ki, hogy szereti. Bár az igazán jó vodka szerintem magában is iható.

Erdélyben a vadáfonya "pálinkát" is sokan krumpli alappal csinálják, majd azt öntik fel valami édes sziruppal. Ezeket érdemes nagy ívben kerülni...
A minőségi vodka viszont csak gabonából és tiszta vízből készül. ;)

Az olyan másnaposságot okoz az ilyen ital kutyulék, hogy isten ments attól. :nonononono:
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
konok
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 187
Csatlakozott: 2017.05.22., hétf. 08:38
Értékelés: 77

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: konok »

Sziasztok!

Nem csak krumpliból készült pálinka régen, hanem gabonából is (többnyire ezekből, gyümölcsből csak kis mennyiség).
itt szépen követhető a történet:) http://abszint.com/2014/10/08/miota-palinka/

Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5070
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 3323

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Palm írta:
2022.08.17., szer. 15:23

Csak érdekesség. Lehet meglepő, de régen krumpliból is csinálnak pálinkát Magyarországon.
Elvileg a legtöbb vodka ebből készül, mert semleges ízű a végtermék, aztán lehet ízesített, ki, hogy szereti. Bár az igazán jó vodka szerintem magában is iható.

Erdélyben a vadáfonya "pálinkát" is sokan krumpli alappal csinálják, majd azt öntik fel valami édes sziruppal. Ezeket érdemes nagy ívben kerülni...
Csak a Marantz! :-D

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1859
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Palm »

tamagaba írta:
2022.08.16., kedd 11:01
Palm írta:
2022.08.15., hétf. 21:28
70% rozs, 30% kukorica. Jó kombináció mindenesetre.
:D :D :D mire jó?
kis krumplit bele?
Inni. Nagyon finom a rozs és a kukorica whiskey is, de együtt is.

Inkább mellé. Bakonyi sárga krumpli, hozzá fokhagymás sűlt sertés oldalas (természetesen bőrrel) vagy sűlt liba és mellé egy ilyen jó whiskey. ;)

Csak érdekesség. Lehet meglepő, de régen krumpliból is csinálnak pálinkát Magyarországon.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1340
Csatlakozott: 2021.11.07., vas. 18:03
Értékelés: 598
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Palm írta:
2022.08.15., hétf. 21:28
70% rozs, 30% kukorica. Jó kombináció mindenesetre.
:D :D :D mire jó?
kis krumplit bele?
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5728
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3555

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Palm írta:
2022.08.15., hétf. 21:57


Nem érdemes egynél leragadni. Sok jó van, amit érdemes megkóstolni.
Ez így van, nem is fogok ;peace; kíváncsi természet vagyok :D

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1859
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Palm »

AAttila írta:
2022.08.15., hétf. 21:47
Nálam most a Maker's Mark 46 fogyogat. Korábban nem ittam még ilyet, de mostanában csak ezt.
Nem érdemes egynél leragadni. Sok jó van, amit érdemes megkóstolni.
Maker's Mark-ból 46-ot még nem ittam, csak simát. Egyszer megkóstolom majd.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”