Gondolom ezt az utat is sokan bejárták, mire eljutottak oda, hogy mi jó és mi nem.
Közép suliban 16 évesen kerültem közelebbi kapcsolatba az alkohollal. Ittunk mindent, ami ütött. Boros kóla, Hubertus, gyümölcsös vodka, meg ouzo, és társaik. Később jött a whisky kóla, mert az olcsó (piros JW, és hasonlók) whiskyt nem tudtuk simán meginni. Aztán valahogy kikötöttunk a Zwack Vilmos körte pálinkánál, ami ugye nem az volt, de akkor még lehetett annak hívni. Ezt almalével tudtuk meginni, mert ugye ez sem volt az égetett szeszek csúcsa, sőt.
És pontosan emlékszem, mikor ittam először igazi pálinkát.
2004 január, egy jó barátom születésnapja, akivel együtt haladtunk az alkoholos italok szintjein. Bár inkább csak oldalaztunk...
Na szóval, vettem neki ajándékba egy jó kinézetű üveget, amiben 3,5dl ágyas szilva volt. A dugó szépen lekötve egy szép kendővel, meg minden. Drága is volt, jól is nézett ki, gondoltam megfelelő lesz az alkalomra. Szokás szerint kitöltöttük az almalét mindketten, majd megittuk a szilvát. És akkor ott, abban a pillanatban egymásra néztünk, és szinte egyszerre mondtuk, hogy "te, b...meg, ehhez nem kell kísérő. Miből van ez?!"
És ekkor jöttünk rá, hogy van más út. A többi meg már történelem.
A lényeg, hogy azóta nem iszunk mást, csak rendes italokat. Meglátogattunk pár főzdét is, beszélgettünk a tulajokkal, van akivel többször is találkoztunk, sőt, pálinka fesztiválon több ingyen körre is meghívott minket, amikor megismert.
Amit általában el lehet mondani, hogy kerülni érdemes minden, nagyobb megyeszékhelyről elnevezett likőrgyár termékeit, még akkor is, ha valódi pálinkák, mert csak rossz tapasztalatom volt velük, ahogy a Zwack tiszta pálinkával is.
Ami nekem bejött:
- Márton és Lányai. Számomra a No1. Nem lehet vele mellé fogni. Pár éve kiadta a Magamnak főztem termékeket, azok is kiválóak, bár a Márton és Lányai elnevezésű a tökéletes.
- Agárdi. Csak kiváló terméket ittam tőlük
- Brill. A legjobb torkoly pálinkákat tőlük ittam, és különleges gyümölcs, meg zöldség párlatokat is készítenek.
- Zsindelyes. A prémium termékei mind tökéletesek. Az egyszerűbbek inkább a "kínálós" kategória
- Szicsek. Szintén a prémium termékei amiben nem lehet kivetni valót találni. Az egyszerűbb kategória inkább az olcsó kocsma kategória. Jobb, mint a szeszesital, de a jó nem ilyen.
- Panyolai. Itt általában jó termékekkel lehet találkozni de sajnos mellé is lehet nyúlni, pl. a bodzával.
- Villányi Pálinkák. Nagyon ajánlott, és minőségéhez képes talán ez a legolcsóbb. A Mester párlat nevű borseprő meglepően gyümölcsös, és szinte fillérekért kapható, eddig barki kóstolta, meglepodott, milyen jó.
- Gyulai pálinkák. Ezek is jók. Ha nem is a top, de bőven jó.
- Bolyhos. Csak 50-es ágyast készítenek, de azok átlag felettiek szerintem.
- Csalló. Legjobb piros ribizli pálinkát tőle ittam. De bármit kóstoltam a kínálatából, mind átlag feletti volt.
Na, most így hirtelen ennyi jutott eszembe, de van még nyilván jó pár.
Amit még érdemes kerülni, az a Márkházi pálinka. Azt kíöntöttük, annyira borzasztó volt. Pedig ritka az ilyen, hogyha már megvettük, akkor nem isszuk meg.