Szerintem is szuper megoldás a Pi ha valaki nem riad vissza egy kis “barkácsolástól”.s4tch írta: ↑2022.08.27., szomb. 23:29RPi témához: nekem is ez van. Stabil, olcsó, keveset fogyaszt. Kapott egy TMP tápot, én eddig merészkedtem. A teljes lánc: Pi, Pioneer U-05, valamelyik erősítő (vagy Kenwood KA-9100, vagy Audiophonics MPA-S125NC XLR), dobozok (sokáig Arcus TL 180, egy ideje Lua con Brio).
Többféle kivitelt is próbáltam: Allo USBridge (még a sparky alapú), Audiophonics RaspDac (RPi3 és egy Sabre chipes dac klassz, kijelzős fém házba szerelve), mezei Pi4. Amire kell: Tidal Connect végpont, webrádió, alkalmi lejátszás nasról.
USBridge-ben tetszett: hang. Nem tetszett: lassú, nincs rá gyakorlatilag támogatás (bár így is hackeltem rá dietpi alá tidal connectet, illetve a volumio fejlesztőket is rávettük, hogy legyen még egy update volumióhoz, amin megy a connect). Sajnos a tiszta usb kimenetet biztosító kártya meghalt, vissza kéne küldeni Indiába javítani.
RaspDacban tetszett: majdnem minden. Rugalmas, jól néz ki, rengeteg rendszert rá lehet tenni, van rajta bekapcsoló gomb, távirányítható, a kijelző nagyon praktikus és a legtöbb rendszer alatt életre lehet kelteni (pydPiper a varázsszó), satöbbi. Ami nem tetszett: igazából nem rossz a beépített dac, árának abszolút megfelel, de a saját meglévő dacom jobban illett a rendszerbe. Tehát végül a hangja miatt nem ez maradt. Már bánom, hogy eladtam, alkalomadtán másodrendszerbe tökéletes lett volna.
"Mezei" Pi4: az usb kimenete az általam hallgatott zenékkel hozza a USBridge szintjét, gyors, sokoldalú. Hiányzik róla a kijelző, lehet, hogy bedobom előbb-utóbb egy házba.
Szoftveres környezet: szerintem ezzel szívtam a legtöbbet. Próbáltam mindent, ami elérhető. Néhányról írnék pár gondolatot.
- Volumio: nagyrészt ezt használom. Még az évi 10e körüli előfizetésem fut, a mostani, drágább csomagok helyett már inkább roonban gondolkodnék. Tetszik, hogy alapvetően stabil, az én csomagommal támogatja a tidal connectet, van rá app, és az mpd is megfelel nekem. USB-s CD meghajtóval még a lemezeimet is le lehet vele játszani. Igazából nem tudnék válóokot említeni, így egyelőre marad az előfizetésem (bár most épp a moode kártya van a Pi-ban). Az app és a támogatott tidal connect integráció emeli ki a többi közül.
- Moode: a 7.6.1 alá fel lehet tenni a tidal connectet. Ez nem egy támogatott megoldás (egy ifi streamerből kilopott libraryt használ), de működik. A volumio tudását így megközelíti: az mpd hasonló tudású, sőt, a moode alatt finomabban testre lehet szabni, gyorsabb, mint a volumio, rugalmasabb a szoftver (annak ellenére, hogy a volumio alá sok plugin van). Hangban - ha nálam nem is markánsan, mindenesetre észlelhetően - különböznek, úgy tűnik, hogy a moode világosabb hang, a középtartomány nekem ezen jobban tetszik. A RaspDacon is nagy kedvenc volt a moode, szépen kiírta a számcímeket, atom stabil. A volumio néha-néha eldobta a tidal streamet, ez sosem. Ami macerás, hogy a hazai webrádiókat kézzel kell felvinni, illetve nincs app. Kár, hogy moode 8.x alatt nem megy a tidal connect.
- Hifiberry OS: a RaspDacra felment ez is, bár hivatalosan nem kellett volna neki, csak Hifiberry hardveren kéne futnia. Ez alá is van tidal connect megoldás. Szép a gui, ez is gyors, jól szól. A RaspDac kijelzőjét nem tudtam alatta életre kelteni, ezért kukáztam. Ha lenne egy Hifiberray hatem, valószínűleg ezt használnám.
- PiCorePlayer: visszahozta a régi squeezeboxos élményeket. Tidal connect nincs (ezért elvetettem), minden mást meg lehet oldani ezen is.
Futott még a DietPi, RuneAudio/rAudio, max2play, ropieee (xl), illetve próbálkoztam android tv rendszerrel, linux-szal, mindennel, amit találtam. Futott 3 hónapig a roon, tettem egy próbát kölcsön iPhone-nal és airplay-jel. Aztán végül a RaspDac eladásával maradt a Pi4 és vele a volumio, illetve a moode. Mindkettővel együtt lehet élni.
Jut eszembe a végére: moode alatt érdekes a tidal connect. A legfrissebb iOS és win11 tidal klienssel tökéletesen működik, viszont android esetében downgrade-elni kell egy kicsit. A hasonló nyűgök miatt szívesen vennék egy usb kimenetes tidal connect végpontot, csak ennek elég szűk a piaca abban az ársávban, amiben gondolkodnék (max. ~4-500€). Van iFi Zen Stream, és kb. ennyi. A többiről vagy hiányzik az usb kimenet (pl. Projet Stream Box, Nuprime Omnia Mini, Primare NP-5, stb), vagy van bennük fölösleges dac (lásd Node), vagy nem is támogatják a tidal connectet. Szóval rövid távon vagy használt Limetree Bridge lesz ebből, vagy leginkább marad a málna.![]()
Nálam az említett Tidal Connectes Moode fut több mint fél éve és beton stabil. A táp és a DAC is TMP, ebben az összeállításban az általam korábban használt Node 2i-vel nem lehet egy lapon említeni.
Ami még érdekes hogy nálam egy kettes Pi lett a befutó a négyessel összehasonlítva, valahogy tisztább és nyugodtabb hangot ad.
A rendszer többi elemei Rega Elex-R erősítő és Neat Petite hangfalak.