asebestyen írta: ↑2022.08.25., csüt. 20:01
cables írta: ↑2022.08.25., csüt. 18:59
Ha jobb énekest hallunk az új eszközzel, akkor érdemes azt megtartani!
Értem én, hogy magasan van az ingerküszöb és marha nagyokat kell mondani, de azért mielőtt ilyeneket leírsz, érdemes lenne átgondolni.
2 eset van, ha ezt tapasztalná bárki:
1. csoda történt (ennek az esélye viszonylag kicsi)
2. agyára ment a tesztelés
Amikor sok zenét hallgatsz, van úgy, hogy elég nagy lemezgyűjteményed van. Nem mindig persze, de lehetséges. Nekem pl. van. És ilyenkor van úgy, hogy sok női énekest hallasz lemezről. És van úgy, hogy ezeket, bizony, nem hallottad élőben soha, nem csak azért, mert nem jutottál el a koncertjeikre, hanem leginkább azért, mert aránylag ismeretlenek. Nincsenek ömlengő kritikák, nincsenek blogbejegyzések róla. Ilyenkor a megítélés, hogy mennyire jó az énekes, számodra, az a lemezről jön le. Amely megítélésnek egy jelentős tényezője a 'lejött' hang. És azt képzeld el, hogy előfordul nem egyszer és nem kétszer,hogy valami változik a hifiben, és hopp, kiderül, hogy nem is annyira nazális az a mezzó, hanem egy finom akcentus van rajta, vagy hogy nem is annyira éles és szűk spektrumú az a kontratenor, hanem teli van szép felhangokkal. Bizony.
Vagy az az eset, amikor nyomod, hogy a Jaroussky, bármennyire is híres, meg szeretik, de neked nem tetszik, mert egyszerűen túlságosan középre tolódott hang, egy idegesítő falzett, és eltelik pár év, lett egy rendes CD játszód, vagy igen, egy normális kábeled, és egyszerűen megszeretted a hangját, de nagyon, és ha van vér a pucádban, le is írod, hogy tévedtél, igen, mert rossz hifivel nyomultál, és fa@zságokat írtál,
vagy ott vannak a régi építésű csembalók, amelyeket soha de soha nem fogsz élőben hallani, és azt gondoltad, hogy a hangmérnök egy rosszarc, mert a felvétel konkrétan sz#r, és jött, igen, pontosan egy hangfalkábel, mint most nálam, és kiderül, hogy megint csak a hifi volt sz#r, és a felvétel nagyon is jó. Nyilván, ez nem mindegyik lemezre igaz, mert van olyan is, aminek a hangját valószínűleg semmilyen varázslattal nem fogod helyrehozni,
de a kiinduló felvetés, amelyben némi humor is volt, csak neked nem jött le, teljességgel helytálló.