BLX írta: ↑2022.06.27., hétf. 11:32
Egy kis gondolatébresztő, vita indító "a miért nem vennék egy db nagyon drága sztereó luxus erősítőt" témában:
Jó aktív váltással, bi- vagy tri- amplifikált aktív dobozok nem lehet, hogy "jobbak" és tudásukhoz mérten mindezt kedvezőbb áron kínálják, mint egy drága sztereó kézműves-luxus erősítő egy hifi passzív dobozzal? Itt most első sorban arra gondolok, hogy bizonyos márkák a pro audio és a hifi határán olyan ár/érték arányt és műszaki tartalmat képviselnek, amelyekhez hasonlót a hifi márkák jóval több pénzért kínálják.
Sok összetevős szerintem ez a kérdés, én általánosságokba (ezek jobbak, azok jobbak) semmiképp nem mernék belemenni, mivel mindenre lehet ellenpéldát találni. Annyi viszont bizonyos, hogy az aktív dobozok esetén kevesebb a gond, mert kiesik a kábelezéses meg illesztéses mizéria nagy része. Ez szerintem mindenképpen előny, feltéve ha nem hifizni akarunk hanem zenét hallgatni (de ez esetben is könnyen lehet limitációba futni). Az olyan "lifestyle" rendszereknél pedig mint amilyen például a KEF LS50W, gyakorlatilag semmi másra nincs szükségünk, csak egy mobiltelefonra. Ráadásul ezeknél általában még a dizájnra is figyelnek, ami szintén szempont lehet. Ezek összességében szerintem nagyon sok vevőnél el is döntik a kérdést.
A pro cuccoknál a dizájn általában nem szempont, persze ez a stílus is tetszhet valakinek, csak ez egy elég szűk réteg. És ha tetszik, ha nem, a kinézet igenis fontos szempont a legtöbb vevőnél. És itt érünk el oda - amit már nem először írok-, hogy a választás nagyon sok esetben nem kizárólag a hangminőségen múlik és ezért vannak szerintem tévedések az ilyen felvetésekben. A "drága sztereó luxus" erősítő célközönségének vélhetően az ár/érték arány a legkevésbé fontos szempont, innentől kezdve pedig borul az egész gondolatmenet.
Egyébként nekem a vitaindító "drága luxus" erősítő egyáltalán nem tetszik, én nem szívesen néznék egy ilyet a nappaliban, pláne ennyi pénzért de ez nyilván szubjektív. El tudok képzelni olyan enteriőrt ahová illik. Persze egy erősítő dizájnja eléggé behatárolja a lehetőségeket mert nehéz kilépni a "fekete doboz" gondolatkörből, ők legalább megpróbálták. Nekem egyébként a nagy nevek közül még ennél is szörnyűbbek a Dan D'Agostino cuccok. Persze nem fenyeget a veszélye jelenleg, hogy ilyenem legyen. A magyar piacon mind a körítést (honlap dizájn, marketing) mind pedig az erősítő kinézetét tekintve szerintem a Flow az egyik legigényesebb.