Aszpirin írta: ↑2022.06.22., szer. 14:43
1. vagyis nálad a "nettó 1 millió alatt" egyenlő az 500ezerrel? És 500ezer meg 900ezer között fillérek vannak? Ha igen, akkor nincs több kérdésem.
2. megint a szövegértés. Nem kivételekről van szó, hanem arról, hogy lehet-e vagy nem nettó 1 millió alatti keresettel újautót venni. Ha egyetlen embernek is sikerült a 10 millióból, akkor az már bizonyítja, hogy lehet. Én pedig kettőt is felhoztam, csak azok közül, akiket én ismerek. Ez van. Másrészt ne akarj mindent jobban tudni még a barátaimról is, akiket nem ismersz, mint én. Egyiküknél sem éri el a család összbevétele az 1 milliót. De ha most így számolsz, akkor fogalmazz pontosan "nettó egymillió alatti családi összbevétel"-t írj, és ne "nettó 1 millió alatti fizetés"-t.
3. Amiket írsz, eltekintve az ártól, használt autóra is igaz, ergo relatíve nem érv az újautó-vásárlás ellen (hanem inkább az autóvásárlás ellen általában). A vételárat viszont hány évre osztod le? Pl. 7 év, havi 100, az máris 8,2 millió. Üzemanyag: havi 1 tank, legyen 25ezer (én az 50 literes tankba 22-23ezrenként tankolok). Marad havi 75.000, vagyis évi 900ezer gumikra fogyó alkatrészekre és időszakos szervizekre. Biztosan kiszámoltad, hogy ebből nem jönnek ezek ki? Mert nekem úgy tűnik, hogy megint hasból beszélsz.
4. Szóval te a "luxus"-t az "elérhetetlen" szinonimájaként használod? Rendben, ez a véleményed. Nekem nem, és az érveink egyenértékűek, szóval amíg nem hozol fel statisztikai adatokat, addig maradunk annál, hogy "új" autót venni luxus, ebben egyetértünk. Új autó viszont nem "kell". Használtat is lehet venni, ha "kell". Amit megenged a büdzsé.
5. Megint nem figyeltál. A 2007-es új belépő Octaviát a mai új Octaviával összehasonlítani nem lehet, mert mind méretben, mind szolgálttásokban, mind műszaki tartalomban 1-2 kategóriányit fennebb lépett. Ja, és ma már csak kombi van, ami 2007-ben is kb fél millával drágább volt. Az 1-es Octit én inkább a mai Fabiával vetném össze, ha már muszáj, de ennek sincs értelme, mert a mai Fabia is komolyabb műszaki tartalmú autó, mint az 1-es Octi (ezzel nem akarom degradálni az 1-es Octit, mielőtt félreértenél). Én tehát csak annyi írtam, hogy "akkor sem volt olcsó".
6. az autóárak, fizetések növekedését hosszabb távon érdemes összevetni, de amúgy nem, nem akarok ezzel vitatkozni. Ez viszont az öszes európai országra igaz: az autók és fenntartási költségeik a "jobb" országokban is elszálltak a fizetésekhez kképest, egyre drágábbak, köszönhetően a zöldülésnek illetve a fantasztikusan nagyszerű energiapolitikának. Amit egyébként rá akanak erőltetni minden EU-s országra.
1. Nem. Hanem az, hogy az 1 millió lehet 900e körüli összeg, meg 1,1 is. Nagyjából. Az 500e-et arra írtam, hogy nem 500e Ft-os jövedelemből veszi az ember az új autót. Ha igen, akkor ott van más is a háttérben (családi segítség, örökség, stb.). Ami nem baj, sőt, nagyon jó, ha van ilyen.
2. Már mondtam, hogy ahogy te is írtad, családokról van szó. És mondjuk Daciat írtál, meg K Astrát. Előbbi olcsóbb, utóbbi meg gondolom nem idei vásárlás volt, lévén megszűnt modell.
Egyébként meg a szavakon lovagolsz.
3. Mondtam, hogy nem igaz a használt autóra? Te azt kérdezted, miből jön ki a 200e, ha havi 150e-ből megvan a vételár. Én meg mondtam, hogy nemcsak vételárból áll az autóvásárlás és fenntartás. Nekem több autó esetén is havi 50e körül volt a hosszú távú fenntartás. (5 évente téli és nyári gumi szett. Számold ki mai árakkal, olcsó méretben is csak ez 5e Ft/hó, ha a gumis költségeit is beleszámoljuk. Meg volt pár éve is egy jó cikk a TC-n, ami mindent kiszámolt, és ott is hasonló költség jött ki, ha nem gányol az ember, meg elhanyagolja az autót.
4. A luxus az, ami nem mindenkinek adatik meg. Vagy csak nagyon ritkán. Mint mondjuk valakinek az évi 1 hét nyaralás akár csak a Balaton parton.
5. Mit nem figyeltem. Te írtál 2007-es Octaviat. Az mondjuk a II-es volt, hacsak nem Tour modellt akarál venni. A II-es pedig frankó kis autó. Mai megfelelője max a Scala lehetne. De csomagtartóban az is kisebb. Meg tudtommal széltében is. És írtam a fejlődést is. Te nem figyeltél
6. Na végre egy pont amiben egyetértünk!
A többiben úgy látom, nem fogunk, úgyhogy engedjük el a témát, ha gondolod, és majd folytassuk egy legközelebbi kocsma alkalmával