1. vagyis nálad a "nettó 1 millió alatt" egyenlő az 500ezerrel? És 500ezer meg 900ezer között fillérek vannak? Ha igen, akkor nincs több kérdésem.Alex_Aston írta: ↑2022.06.22., szer. 13:481. Igen, az is alatta van. Lehet fillérre számolni, de nagyságrendekre, vagyis nagyjábóli összegre gondoltam.
2. Igen, van mindig kivétel. De én eleve többségről beszéltem, te meg azt, hogy ezt látod. Ez utóbbi esetben általában a többségre gondol az ember. A felvidéki rendszám pedig szimpla adócsalás. Lehet így is, meg úgy is nevezni, ki, hogy csavarja, de a lényegen nem változtat. Az említett gyerekes barátaidnak gondolom van élettársa/felesége, és az is hoz valamit a családi kaszsába. Ha jól sejtem, úgy már megvan az 1 millió körüli jövedelem.![]()
3. Vételár, üzemanyag, havi 1 tankkal számolva (tehát szinte minimális futásteljesítmény), szervizköltség (éves revízió, gumik cseréje, és új gumik mondjuk 5 évente, kopó, fogyó alkatrészek költségei, stb. Ezeket leosztva havi szinten a vételárral együtt nem jössz ki az említett belépő szintű Fabia esetében sem 200e alatt.
4. Igen, de a vételár/törlesztő viszont magasabb. Nem beszélve az értékcsökkenésről (ami most kivételesen minimális, de ez nem tart örökké).
5. Én is ezt írom, hogy luxus az autó. Mindig is az volt, ez nem kérdés, ezt már sokszor, régebben is leírtam, nem csak itt (de ott is jelen voltál). Viszont most ilyen feltételek mellett már szinte elérhetetlen luxus a többségnek. Bár sokan inkább nem esznek, nem isznak, és hagyják, hogy az autó összefossa magát, mert nem költenek rá, de a kocsi az kell. Ez nem is kis hányadban van sajnos így.
A "jár" dolgot nem tudom, miért kell újfent kiemelni, mikor erről részemről szó sem volt, és az e mögött láttatni akaró dolgot sem említettem.
6. Én csak azt írtam, hogy az autók árának emelkedésével nem tartotta az arányt a fizetések növekedése az utóbbi 3-4 évben. Ezt remélem nem vitatod. De amúgy az infláció 2007-hez képest kb. 100% volt. És 8 millióért tudtommal nem kapsz Octaviat alulról a második teljesítmény szintű motorral, mert a belépő modell is 10 millióról indul. Persze mondhatjuk, hogy jobb autó, több alapfelszereltséggel, stb. Bár itt jön képbe, hogy technológiai fejlődés is van a világon, vagy mi, ami elvileg fajlagosan olcsóbban adja ugyanazt, vagy nem drágábban a jobbat.
2. megint a szövegértés. Nem kivételekről van szó, hanem arról, hogy lehet-e vagy nem nettó 1 millió alatti keresettel újautót venni. Ha egyetlen embernek is sikerült a 10 millióból, akkor az már bizonyítja, hogy lehet. Én pedig kettőt is felhoztam, csak azok közül, akiket én ismerek. Ez van. Másrészt ne akarj mindent jobban tudni még a barátaimról is, akiket nem ismersz, mint én. Egyiküknél sem éri el a család összbevétele az 1 milliót. De ha most így számolsz, akkor fogalmazz pontosan "nettó egymillió alatti családi összbevétel"-t írj, és ne "nettó 1 millió alatti fizetés"-t.
3. Amiket írsz, eltekintve az ártól, használt autóra is igaz, ergo relatíve nem érv az újautó-vásárlás ellen (hanem inkább az autóvásárlás ellen általában). A vételárat viszont hány évre osztod le? Pl. 7 év, havi 100, az máris 8,2 millió. Üzemanyag: havi 1 tank, legyen 25ezer (én az 50 literes tankba 22-23ezrenként tankolok). Marad havi 75.000, vagyis évi 900ezer gumikra fogyó alkatrészekre és időszakos szervizekre. Biztosan kiszámoltad, hogy ebből nem jönnek ezek ki? Mert nekem úgy tűnik, hogy megint hasból beszélsz.
4. Szóval te a "luxus"-t az "elérhetetlen" szinonimájaként használod? Rendben, ez a véleményed. Nekem nem, és az érveink egyenértékűek, szóval amíg nem hozol fel statisztikai adatokat, addig maradunk annál, hogy "új" autót venni luxus, ebben egyetértünk. Új autó viszont nem "kell". Használtat is lehet venni, ha "kell". Amit megenged a büdzsé.
5. Megint nem figyeltál. A 2007-es új belépő Octaviát a mai új Octaviával összehasonlítani nem lehet, mert mind méretben, mind szolgálttásokban, mind műszaki tartalomban 1-2 kategóriányit fennebb lépett. Ja, és ma már csak kombi van, ami 2007-ben is kb fél millával drágább volt. Az 1-es Octit én inkább a mai Fabiával vetném össze, ha már muszáj, de ennek sincs értelme, mert a mai Fabia is komolyabb műszaki tartalmú autó, mint az 1-es Octi (ezzel nem akarom degradálni az 1-es Octit, mielőtt félreértenél). Én tehát csak annyi írtam, hogy "akkor sem volt olcsó".
6. az autóárak, fizetések növekedését hosszabb távon érdemes összevetni, de amúgy nem, nem akarok ezzel vitatkozni. Ez viszont az öszes európai országra igaz: az autók és fenntartási költségeik a "jobb" országokban is elszálltak a fizetésekhez kképest, egyre drágábbak, köszönhetően a zöldülésnek illetve a fantasztikusan nagyszerű energiapolitikának. Amit egyébként rá akanak erőltetni minden EU-s országra.