Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2733

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Ear írta:
2022.06.14., kedd 18:24
zoli73 írta:
2022.06.14., kedd 16:37
Viszont ez az általad megjelölt 200-300e kategória már bizony igen.
És mi az, amibe 300 000-ért már bele lehet szeretni?
akár egy alap Lenco L-75/78,Rega P2/3,Edwards Audio,Technics 1210,Thorens 160/125/126/320,vlmilyen Dual is elvarázsolhat 300-ért,olcsó hangszedővel,legyen az AT,Shure,Ortofon,Nagaoka,Grado stb.,ha az embernek a 2 füle között van vlmi ;)
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

alfaati

Hozzászólás Szerző: alfaati »

Engem egy NAD 5120-as csőkarral szerelve varázsolt el 1990-ben - már nem emlékszem milyen hangszedővel szerlve - az erősítőm saját phonójával. Sokkal jobban tetszett a jó minőségű lemezekkel mint az akkori CD játszóm a meglévő cédé lemezeimmel. Akkor az LP még olcsóbb volt mint a CD lemez ami fontos szempont volt. Előtte is hallottam lemezjátszókat itt-ott, de tinédzserként zsebpénzből "annyi pénzért" nem hallottam jobbat. Fillérekbe kerűlt! Szerintem belekóstolni ebbe a világba a rút kiskacsa oké. De előre szólok a kérdezőnek/témaindítónak, hogy a kiegészítők úgy mint tisztító fokyadékok, protraktor, bemérőlemez, kefék, tasakok, mérleg, - nem beszélve a lineáris tápegységről ha szíjjas a választott gép - igen komoly esetleg előre nem kalkulált forintokat jelenthetnek. A lemezek sajnos drágák és gyakran karcosak! Évekbe kerűl kiépíteni a zenei könyvtárat. Ha sok elektronikus zenét, esetleg komolyzenét hallgat az ember ahol a kitartott hangok gyakran dominálnak akkor eléggé zavaró lehet ha a tápegység nem szabályzott. Ezt figyelembe véve, ha most kellene egy "kezdő" gépet ajánlanom akkor egy Sony PS X35 jut eszembe amit jófogáson láttam kicsivel 30 ezer felett. Itt a nyávogás kizárt mivel már az X-TAL LOCK mechnanizmust használja. Van rajta manuális kezelési lehetőség is, és a kondik cseréjével újjá lehet varázsolni ha úgyadódik. Plusz a Sony a "platter mat" fonákján a gyártó felvázolja a típus specifikus protractort. Tehát már azt sem kell venni.
Sok sikert!

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1467

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Ear - mestertől kérdezném, pusztán kíváncsiságból :

Ez az a gépezet, amelyiket mondtad, hogy Érden készűl ?
A futómű Lenco - bázis ?
Nagyságrendileg milyen árkategória a futómű + kar ?
Jól néz ki, tetszik. Biztos jól is szól.

Kösz, üdv.
Gyuri

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3252

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

mishow írta:
2022.06.14., kedd 19:00
Ear írta:
zoli73 írta:
Barátom, ha már te sem figyelsz, akkor tényleg hová jut az avx? gondolkodik.gif

A kérdező fórumtársak SOHA nem hallottak még saját rendszerben LP játszót, NINCS egy darab lemezük sem, egyszerűen szeretnének egy ilyet meghallgatni, hogy UTÁNA eldöntsék, akarnak-e egyáltalán belefogni?
ERRE - és semmi másra - SZERINTEM egy Kacsa és egy Ortofon X1MC tökéletesen alkalmas első lépésnek.
Aztán ha tetszik, majd evesznek ebben a műfajban, és akkor lehet költeni a csilliókat - a végtelenbe és tovább! :rolleyes:

Tudjuk jól, a legnagyobb különbség nem aközött van, hogy milyen autód van, hanem hogy van-e autód, vagy nincs, éééés ha nincs, akarsz-e venni egyáltalán? Éééés ha akarsz, mennyiért, honnan, mifélét?
Hol vagyunk még attól, hogy mibe és mennyiért lehet beleszeretni, és hol vagyunk még attól is, hogy Diósdról Érdre a 72-esekhez, vagy Halásztelekre Szekeres Istvánhoz, vagy valami egész más irányba vezessen az út tovább?
Azért azt ne feledjük, hogy a téma indító hozzászólásban elkann fórumtárs, a 200-300e, nagyon max 400e árkategóriát lőtte be.
Ha azt nézem, hogy a digitális vonal milyen szintet képvisel nála, akkor bizony ebben az árkategóriában kell, hogy gondolkodjon.
Az Ő esetében nem egy olyan emberről beszélünk, aki most ismerkedik az otthoni zenehallgatással. Ahogy korábban is írtam, neki már van "előképzettsége", tehát ehhez, és az általa megcélzott árkategóriához mérten kell neki ajánlatot/tanácsot adni.
Lehet, hogy az analóg lejátszásban "zöldfülű", de nem a zenehallgatásban, és nem a rendszere többi elemében.
Úgy gondolom a belépő kategóriás lemezjátszók, már nem neki valók, ezeket a néha nem is annyira felesleges lépcsőfokokat, az Ő esetében ki lehet hagyni.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2586

Hozzászólás Szerző: mishow »

Ear írta:
zoli73 írta:
Barátom, ha már te sem figyelsz, akkor tényleg hová jut az avx? gondolkodik.gif

A kérdező fórumtársak SOHA nem hallottak még saját rendszerben LP játszót, NINCS egy darab lemezük sem, egyszerűen szeretnének egy ilyet meghallgatni, hogy UTÁNA eldöntsék, akarnak-e egyáltalán belefogni?
ERRE - és semmi másra - SZERINTEM egy Kacsa és egy Ortofon X1MC tökéletesen alkalmas első lépésnek.
Aztán ha tetszik, majd evesznek ebben a műfajban, és akkor lehet költeni a csilliókat - a végtelenbe és tovább! :rolleyes:

Tudjuk jól, a legnagyobb különbség nem aközött van, hogy milyen autód van, hanem hogy van-e autód, vagy nincs, éééés ha nincs, akarsz-e venni egyáltalán? Éééés ha akarsz, mennyiért, honnan, mifélét?
Hol vagyunk még attól, hogy mibe és mennyiért lehet beleszeretni, és hol vagyunk még attól is, hogy Diósdról Érdre a 72-esekhez, vagy Halásztelekre Szekeres Istvánhoz, vagy valami egész más irányba vezessen az út tovább?

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Ear írta:
zoli73 írta:
Korábban már belinkeltem, de megteszem megint, hogy például ezek: https://www.avx.hu/forum/viewtopic.php?f=31&t=177425
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1429

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Ear írta:
2022.06.14., kedd 16:28
akvapark írta:
2022.06.14., kedd 11:05
Ear írta:
2022.06.14., kedd 10:46

Most had legyek egy kicsit ünneprontó. OK, Meghallgattok egy NAD-ot és? Ha meg is tetszik, abból jó állapotút találni lehetetlen, mert ugye az idő vasfoga szívesen marcangolja a csapágyakat, gumikat, műanyagokat, ha meg már javítani kell, akkor lehetne javítani az eredeti hibáit is, de akkor már annyiba kerülne mint egy rendes lemezjátszó...

Persze, hallgassátok meg, de utána menjetek el a 72 Audiohóz Érden, ahol egy egész más minőség van, retro futómű, saját gyártású hangkar, a hangszedő pedig mindig valami érdekes, de a lényeg, hogy megmutatja tök másképp is lehet analóg láncot építeni, mint amik itt tanácsként felmerültek.
Na, az nekem több mint furcsa. gondolkodik.gif

274621666_4834079583355743_1463929782505973851_n.jpg
Gratias. Quod erat demonstrandum. leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2022.06.14., kedd 12:41
Hú, pezseg az élet, ezt szeretem !
Függetlenűl attól, amiről most szó van, én is fel kívántam hívni a tisztelt KKK figyelmét, hogy a NAD, bár a maga idejében / Japán merev műanyag-tojáshéj vázú direkt-nyávogású vackok kora / egy kinézetét meghazudtoló meglepően jó hangú gépnek számított. Na de mihez képest ?
Már akkor is nagyon rezgett a léc, sokan agyba-főbe tunningolták, felismerve hibáit, hiányosságait. / Gyenge egyenesfutás, maszatos középtartomány, loudnesses mély, és egy kis sávhatároltság / Én, bár felajánlottam a Kacsát egy meghallgatásra, ami ha igény van rá, fenn is tartok, de vásárolni most egy Nadot én sem javasolnám. Nem azért mert öreg, és estleg költeni kell rá, hanem azért, mert az álltalános igények már meghaladták az Ő bármikori képességeit.Én bizony belevágnék - elnézést kérek mishow mestertől - egy hangszedővel 2-300 ezer forintos gépezetbe, hogy fölösleges köröket kihaggyak. Ezzel már pariban lehet lenni a digit forrásokkal, sőt ! Itt a fórumon is árulnak olyan gépet, amit én szívesen megvennék magamnak ebből a keretből. És ahogy már többen utaltunk rá, bármikor eladható, ha mégsem jön be. Konkrét tippeim is vannak, de nem itt.
Üdv.
Gyuri
Ezzel tökéletesen egyet értek!
Ha már a fórumtársunk fejest szeretne ugrani az "analóg tengerbe", akkor ezt a "rút kiskacsa" és társai lépcsőfokot én is kihagynám.
Ezek a belépőszintű lemezjátszók(és az általuk kiszolgálni képes hangszedők) szerintem még nem nyújtják azt a hangot, ami miatt bele lehet szeretni az analóg lemez hallgatásba.
Nem beszélve arról, hogy ezek a lemezjátszók sokkal precízebb, kifinomúltabb, és ennél fogva megbízhatóbbak, tartósabbak is, mint az említett belépő kategória képviselői.
A ranglétrát én is végigjártam, "rút kiskacsám" is volt többek között, ezért azt mondom, hogy tapasztalat szerzésnek nagyon jó, ha összehozzátok a meghallgatást. Viszont egy kifinomúlt digitális lánc mellett, nem hinném, hogy ez megdobogtatná a kérdező szívét, és inkább csak kérdőjelek maradnanak hátra.
Ha jó(gyakorlott) füllel ülsz le meghallgatni egy belépő szintű lemezjátszót, annak ellenére, hogy nincs tapasztalatod az analóg hangzásban, akkor is fel fogod fedezni a gyengeségeit. Ha hallatlanban veszel meg egy ilyet, akkor megvan az esély, hogy nagyon hamar kinövöd.
Magyarúl, ha valaki nem most fedezi fel magának a zenehallgatás világát, hanem már digitális vonalon van jókora "előképzettsége", akkor analógból sem a belépőszint az Ő célpontja.
Azt mondom körűl kell járni ezt a témát, meg kell hallgatni több lemezjátszót mielőtt kiadja érte az ember a pénzt, mert különben bele lehet esni, egy cserélgetés spirálba.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Hú, pezseg az élet, ezt szeretem !
Függetlenűl attól, amiről most szó van, én is fel kívántam hívni a tisztelt KKK figyelmét, hogy a NAD, bár a maga idejében / Japán merev műanyag-tojáshéj vázú direkt-nyávogású vackok kora / egy kinézetét meghazudtoló meglepően jó hangú gépnek számított. Na de mihez képest ?
Már akkor is nagyon rezgett a léc, sokan agyba-főbe tunningolták, felismerve hibáit, hiányosságait. / Gyenge egyenesfutás, maszatos középtartomány, loudnesses mély, és egy kis sávhatároltság / Én, bár felajánlottam a Kacsát egy meghallgatásra, ami ha igény van rá, fenn is tartok, de vásárolni most egy Nadot én sem javasolnám. Nem azért mert öreg, és estleg költeni kell rá, hanem azért, mert az álltalános igények már meghaladták az Ő bármikori képességeit.Én bizony belevágnék - elnézést kérek mishow mestertől - egy hangszedővel 2-300 ezer forintos gépezetbe, hogy fölösleges köröket kihaggyak. Ezzel már pariban lehet lenni a digit forrásokkal, sőt ! Itt a fórumon is árulnak olyan gépet, amit én szívesen megvennék magamnak ebből a keretből. És ahogy már többen utaltunk rá, bármikor eladható, ha mégsem jön be. Konkrét tippeim is vannak, de nem itt.
Üdv.
Gyuri

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1429

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Ear írta:
andarson írta:
2022.06.13., hétf. 22:20

Ez esetben köszönöm Gyuri én lehet élnék vele, ha össze tudunk hangolni a jövőben valamit, bár Érden lakom, de nem táv Pesttől, ha van időd szívesen fuvarozlak majd. (Kereslek majd üzenetben). Köszönöm szépen!
Most had legyek egy kicsit ünneprontó. OK, Meghallgattok egy NAD-ot és? Ha meg is tetszik, abból jó állapotút találni lehetetlen, mert ugye az idő vasfoga szívesen marcangolja a csapágyakat, gumikat, műanyagokat, ha meg már javítani kell, akkor lehetne javítani az eredeti hibáit is, de akkor már annyiba kerülne mint egy rendes lemezjátszó...

Persze, hallgassátok meg, de utána menjetek el a 72 Audiohóz Érden, ahol egy egész más minőség van, retro futómű, saját gyártású hangkar, a hangszedő pedig mindig valami érdekes, de a lényeg, hogy megmutatja tök másképp is lehet analóg láncot építeni, mint amik itt tanácsként felmerültek.
Na, az nekem több mint furcsa. gondolkodik.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

andarson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 607

Hozzászólás Szerző: andarson »

Ear írta:

Ebben semmi ünneprontás nincsen, sőt! De nem a vintage NAD keresése a célom, hanem az, hogy egy hozzávetőleges képet kapjak, persze lehet, hogy valóban nem sok értelme van így ennek, de az biztos, hogy nem úgy fogom kezelni, hogy a kapott hang csak ilyen lehet és kész. A 72 Audió javaslatot pedig nagyon köszönöm!... nem is tudtam, hogy Érden vannak, de másnál már olvastam a saját gyártású hangkarjáról és ezzel a figyelemfelhívással most még alaposabban utána keresek. Köszönöm!

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Diósd sem a világvége, ha jól tudom, egy irány Érddel. Úgyhogy ajánlatomat fenntartom, ide is, oda is. Keressetek nyugodtan üzenetben, egyeztetünk !
Üdv.
Gyuri

andarson
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2022.06.13., hétf. 21:56
Andarson KKK-nak is szívesen felajánlom a kacsámat egy meghallgatásra. A hangszedő jó a Te phonódhoz is, mert bár MC , de magas kimenetű. A jelszint erőssége megegyezik az MM - el .
Üdv.
Gyuri
Ez esetben köszönöm Gyuri én lehet élnék vele, ha össze tudunk hangolni a jövőben valamit, bár Érden lakom, de nem táv Pesttől, ha van időd szívesen fuvarozlak majd. (Kereslek majd üzenetben). Köszönöm szépen!

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Andarson KKK-nak is szívesen felajánlom a kacsámat egy meghallgatásra. A hangszedő jó a Te phonódhoz is, mert bár MC , de magas kimenetű. A jelszint erőssége megegyezik az MM - el .
Üdv.
Gyuri

elkann
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 34

Hozzászólás Szerző: elkann »

Rock60 írta:
2022.06.13., hétf. 20:16
Még valami:
Nem tudom merre laksz, de ha véletlenül Pesten, átvinnék hozzád egy lemezjátszót.
Van egy öreg Nad Rút Kis Kacsám, egy olcsó magasszintű Ort. X-1 MC - vel. Amolyan nosztalgikus vésztartalék. Hát, nagyon nem a világ teteje, de láttam már megnyúlt arcú digibarát hifistát, mikor befaragtuk a rendszerébe.
/ Mikor hangfalat mentem meghallgatni, mindig vittem a Kacsát pár lemezemmel, ha volt phono az erősítőben. /
Első benyomásként meghallhatod, hoz-e nálad valami / szükséges /pluszt.
Egy tapasztalat, és nem kerül semmibe...
Üdv.
Gyuri
Kedves Gyuri!
Nagyon köszönöm önzetlen és segítőkész felajánlásod, de Diósdon lakom sajnos.
IsoTek Syncro Uni -> IsoTek Titan One -> IsoTek Genesis One -> ALAC tápkábel -> Auralic Aries G2.1 (+Hoer-Wege mod) ->ALAC tápkábel -> Audio Research GSI75 -> ALAC hangfalkábel -> Sonus Faber Grand Piano Home

mishow
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2022.06.13., hétf. 20:16
Van egy öreg Nad Rút Kis Kacsám, egy olcsó magasszintű Ort. X-1 MC - vel. Amolyan nosztalgikus vésztartalék. Hát, nagyon nem a világ teteje, de láttam már megnyúlt arcú digibarát hifistát, mikor befaragtuk a rendszerébe.
Remek 36_1_11.gif
Valami ilyesmi kategóriára utaltam én is a korábbi kommentemben.

Ps: A kolléga diósdi, benne volt a hirdetésében ;)

andarson
V.I.P.
V.I.P.

Sziasztok,

Úgy érzem kicsit hasonló cipőben járok, mint elkann fórumtársunk. Én olyan 11 éve hifizem, de sosem hallgattam fizikai hanghordozót ebben az időszakban. Kb 2 évig laptop + DAC, aztán azóta hálózati lejátszó a mai napig. Most ott tartok, hogy eszközöket, kábeleket, hangfalat már nem cserélek azért hogy picit más legyen a történet vagy hogy úgy érezzem kicsit jobban szól irreálisan nagy összegekért, meg egyébként is szeretem a komplett csomagot úgy ahogy van.
Így viszont a hifi kütyüzős része végéhez ért, azaz a hobbi szöszölős, játékos, összerakós története lezárult.
Lehet épp emiatt gondolkoztam el egy ideje azon, hogy megpróbálkozzak én is a lemezjátszóval, mint forrással. Mert, amellett hogy az új forrással még egy új készüléket lehet betenni a rendszerbe, a fizikai hordozó mivolta miatt még lemezeket is lehet vadászni, kutatni, keresni, gyűjteni és ez utóbbit amíg világ a világ. A CD sosem vonzott, de ez a nagy fekete korong amin kézzel helyezem a tűt oda ahol kezdődik a zene és látni hogy halad rajta a tű, most érdekes lett számomra.
Tudom hogy ez a jelenlegi streaming tartalom fogyasztásomhoz képest tökéletesen ellentétes, arról meg ne is beszéljünk hogy fogalmam sincs mennyire jönne át/tetszene magának a lemeznek a hangja, mint analóg láncnak, lehet nagyon rákattannék az analóg hangra, de az is lehet, hogy óriási csalódás lenne, mert világ életemben digitális tartalmat fogyasztottam.
Jelenleg ott tartok, hogy vásároltam a 90-es évek eleji végfokomhoz illő használt előfokot és várom, hogy megérkezzen Bécsből, aminek van phono bemenete, igaz csak MM.
Tudom, hogy elkann fórumtársnak szánt tanácsok nálam pont ugyanígy megállják a helyüket, azaz, egy darab lemez nélkül egy belépő/közép szintű rendszer is simán 7 számjegyű összegig kúszik és utánna évente a lemezek árai, viszont nagyon szimpatikus volt Rock60 felajánlása, hogy pesten elviszi az olcsóbb lemezjátszóját.
Épp ezért ha valaki lenne annyira rugalmas, hogy a jövőben egy MM hangszedővel szerelt olcsóbb lemezjátszót egy próba erejéig felszabadítana számomra, akár pár órára, az nagyban segítene abban, hogy megtámogasson, hogy érdemes-e nekem lemezjátszót vásárolnom és lemezeket gyűjtenem vagy épp, hogy megtapasztaljam, hogy az LP hang nem az én fülemnek való.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Még valami:
Nem tudom merre laksz, de ha véletlenül Pesten, átvinnék hozzád egy lemezjátszót.
/ Mikor hangfalat mentem meghallgatni, mindig vittem a Kacsát pár lemezemmel, ha volt phono az erősítőben. /
Első benyomásként meghallhatod, hoz-e nálad valami / szükséges /pluszt.
Egy tapasztalat, és nem kerül semmibe...
Üdv.
Gyuri

elkann
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

[/quote]
Az öreg full analóg lemezek meg kopottak, sercegnek, de legalább IGAZI analóg hangon szólnak. Ez a fajta analóg feeling azonban átjön egy relatíve olcsó, alap lejátszón is, ezért írtam, hogy elsőre ne vegyél drága cuccot - ha egyáltalán belevágsz :rolleyes: gondolkodik.gif
[/quote]

Nagyon köszönöm véleményed! Azt hiszem ez tűnik egy jó megoldásnak számomra.. Most azt gondolom, a komolyabb anyagi ráfordítást kizárnám ebből a vonalból. Nem célom a (számomra) csúcs analóg vonalat összehozni, nem is lenne rá lehetőségem, azonban a feeling továbbra is érdekel, nem mint pepecselés (még ha ez jellegéből adódóan velejárója is) hanem ahogy Te is írtad az igazi analóg hang(ulat).. még ha serceg is.. Az új lemezeket nem erőltetném, több okból sem.. a régiekkel meg lehet (más)gond, de kutakodva akár töredék áron hozzájuk lehet jutni és ha baj van vele, még a bukó is kisebb.. :D
Szinte biztos, hogy belevágok (kis levegővétel után).. de az általad (is) írt megoldással. ;peace;
IsoTek Syncro Uni -> IsoTek Titan One -> IsoTek Genesis One -> ALAC tápkábel -> Auralic Aries G2.1 (+Hoer-Wege mod) ->ALAC tápkábel -> Audio Research GSI75 -> ALAC hangfalkábel -> Sonus Faber Grand Piano Home

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Szia elkann !
Tökéletesen egyetértek mishow mester szavaival.
Én azért óvakodnék attól, hogy nagyon alálőjek, mert egy életre elmehet a kedved az egésztől. Az is igaz viszont, hogy nagy minőségű ugrások vannak az analóg technikában, és ha első körben nem jön az a bizonyos wow érzés, még nincs minden veszve, apránként tudod fejleszteni a rendszert. Használtan minden megvehető és minden eladható gyakorlatilag bukta nélkül.
Zoli fórumtárs gondolatát egészíteném ki avval, hogy sajnos nem áll az, hogy a " múlt századi lemezek még nélkülöznek mindenféle digitális beavatkozást ".
A valóság az, hogy a hetvenes évek végétől a kilencvenes évek elejéig fokozatosan álltak át a stúdiók a digitális technikára. Kilencvenkettőre eltűntek az analóg stúdiómagnók. Eljött a DAA és DDA lemezek kora.
Baráti üdvözlettel.
Gyuri

Majik
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 161

Hozzászólás Szerző: Majik »

SoundMania írta:
2022.06.10., pén. 13:57

1. Azt is észrevetted, hogy az egyik 324V a másik pedig 576V ?!
Érdemes lenne üzem közben megmérni őket.
2.Gondolom csak a terheletlen kimeneteket mérted......
1. Igen
2. Rosszul gondolsz

mishow
V.I.P.
V.I.P.

elkann írta:
2022.06.10., pén. 20:10
...... a cd-t nagyon nehezen engedtem el, de túl vagyok rajta .........
Jelenleg 1 db bakelit lemezem sincs, azonban a stream tökéletes ellenpólusaként továbbra is izgatja a fantáziámat a téma.
Foglalkozós, lehet keresgélni, utánaolvasni (értitek szerintem.. :D ) és azért mégiscsak van hangulata ennek az útnak ...
Előttem mindent megírtak már neked pro és kontra a témában, és mindegyikkel egyet kell értsek, ezért a magam részéről csak a következőket tenném hozzá:
Az Auralic Femto hirdetésedben is írtad, hogy elengedted a cd-t, és hogy a streaming vonalon márkán belül feljebb léptél.
Tehát jelenleg van valamelyik nagy Auralic streamered - az viszont már olyan szint, hogy LP vonalon igencsak zsebbe kellene nyúlnod egy hasonló szintű/hangú hardwerért. És ugye még egy darab lemezed sincs ...
Szerintem is minimum meggondolandó nekivágnod, de mert a hifista nem mindig (?) gondolkodik logikusan, és mégis győz a kíváncsiság, akkor a helyedben egy jó állapotú vintage pörgetőt vennék, nem nagy pénzért (Dual, Thorens, NAD5120), esetleg egy alap plug&play modern valamit (Rega1, Edwards Audio Apprentice, AudioTechnika) tisztességes, de beleillő (!) alap hangszedővel, max 100eFt környékéig. Mellé vennék egy induló LP csomagot valamilyen börzén vagy itt a fórumon, további 100-150eFt-ért.
Ennyiből már fogod hallani azt a hangot, amiben az analóg MÁS, mint a digitális (akár a cd, akár a stream), és rá tudsz érezni a hangulatára. Szinte biztos, hogy az eredmény vagy/vagy: ha beszippant a hangulata, akkor térdre imához, és indulhat a fizikai adathordozók szép új világa. Ebben az esetben - ha komolyan csinálod - hétszámjegyű költéssel számolj egy komoly gyalura, és utána százezrekkel (ha keményen belecsapsz, még többel) évente a lemezgyűjtésre.
Ha meg azt veszed észre, hogy pár hét múlva már csak néha teszel fel egy-egy lemezt (vagy annyit se) akkor meg kis buktával, vagy azzal se eladod az egészet - kipróbáltad, pipa!

A modern (új) Lp-ről meg annyit, rengeteg az átverős, digitálisan átkevert (gyakran hallgathatatlanul elrontott) példány a piacon. Én sajnos a kedvenc Stacy Kent lemezemmel jártam úgy, hogy a nagy hype ellenére (dupla lemezre vágva, oldalanként 10-15p játékidő) silány, a szó legrosszabb értelmében vett cd hangot kaptam, nem kevés pénzért.
Az öreg full analóg lemezek meg kopottak, sercegnek, de legalább IGAZI analóg hangon szólnak. Ez a fajta analóg feeling azonban átjön egy relatíve olcsó, alap lejátszón is, ezért írtam, hogy elsőre ne vegyél drága cuccot - ha egyáltalán belevágsz :rolleyes: gondolkodik.gif

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

elkann írta:
2022.06.10., pén. 20:10
Sziasztok!
Először is nagyon köszönöm mindenki hozzászólását. :smile53: Azt gondolom sok hasznos infóhoz jutottam a témában, akár konkrét ajánlásként, akár útmutatásként/véleményként!
Jelenleg csak digitális stream forrás van nálam, bár az egész jó minőségben.. baromira tetszik/kényelmes/pénztárcabarát dolog a "minden zene azonnal" lehetőség (a cd-t nagyon nehezen engedtem el, de túl vagyok rajta). Jelenleg 1 db bakelit lemezem sincs, azonban a stream tökéletes ellenpólusaként továbbra is izgatja a fantáziámat a téma. Foglalkozós, lehet keresgélni, utánaolvasni (értitek szerintem.. :D ) és azért mégiscsak van hangulata ennek az útnak.. Jelenleg a (számomra) végállomás rendszeremet építem és gyakorlatilag egy igazán jó hangsugárzó kell már csak (?) hozzá, ami egyrészt üdvözítő, másrészt, már most érzem, hogy hiányozni fog a "kutakodás varázsa" hifi téren.. A lemezek új árai azonban vérfagyasztóak, mert persze, ha belevágnék, a kedvenc felvételek esszenciájának beszerzése lenne a cél, de az is komoly anyagi ráfordítás lenne, használtan viszont nagy zsákbamacska a lemez (is), de ezt lehet rosszul gondolom.
Nos igen, pont erre gondoltam amikor kérdeztem, hogy miről hallgatsz zenét jelenleg, és hány darab Lp lemezed van("bakelit" feltehetőleg nem lesz egy sem ;) ).
Ha a streamer kényelmes, pénztárcabarát, és a leginkább "minden zene azonnal". Vagyis, ha a streamer szolgáltató kínálatában kb. minden zene egy kattintással elérhető, akkor e mellé mi az, amit Lp-n megvennél? Akár több havi stream előfizetés áráért.
A nagy átfedésnek sok értelme nincs, hacsak nem a formátumok versenyeztetése, a tesztelés a cél.

A lemezekről néhány gondolat.
Az új kiadások sajnos elég borsos árúak(mi nem?), ez betudható annak, hogy jóval kisebb szériákban készülnek mint egykoron, és annak is, hogy a kiadók, forgalmazók, jól meglovagolják a divat hullámot.
Az én Lp gyűjteményem kb. 80%-át használt lemezek teszik ki, így bátran mondhatom, nem kell tartani a használt lemezektől.
Persze ez abban az esetben igaz, ha tisztában vagyunk vele, hogy a használtból melyik az a (ár)kategória amit meg szabad venni, és melyik a szemét. Válogatott, jó állapotú lemezek beszerzésére is vannak megbízható források, pl. használtlemez boltok, lemezbörzék, vagy akár itt, az adás-vételi szekció.
Ezeknek a "múlt századi" kiadású lemezeknek van egy nagy előnyük(az áron kívül) a mai, új kiadásokkal szemben, hogy még nélkülöznek mindenféle digitális beavatkozást, és ez bizony hallatszik is.

peterson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 827

Hozzászólás Szerző: peterson »

zoli73 írta:
2022.06.10., pén. 11:26
SoundMania írta:
2022.06.10., pén. 10:14
zoli73 írta:
2022.06.09., csüt. 22:15

Azért 1-2 dolgot még tisztázzunk.
Jelenleg milyen forrás(ok)-ból hallgatsz zenét?
Vannak Lp lemezeid, vagy még azt is ez után szeretnéd elkezdeni gyűjteni?
Ha semmid nincs az analóg lejátszáshoz(csak az a phono fokozat az erősítőben), akkor szerintem ne eröltesd. A mai világban, teljesen a nulláról indulni az anallóggal, óriasi elhivatottság, már-már fanatizmus kell.
Azzal együtt, hogy én csak fizikai hanghordozón tudom elképzelni a zenehallgatást, mégis azt mondom, ma már nem ebben érdemes gondolkodni.
Ezt kifejtenéd bővebben ? Félreérthető számomra . A mai világban amikor a legapróbb kütyütől a legdrágább dolgokig minden jót meg lehet kapni könnyen a lemezjátszáshoz, miért kellene fanatizmus belefogni ? Ilyen jó dolga még nem volt annak aki lemezeket hallgatna . Beállítás, tisztítás, lejátszás bármelyik területét nézzük is . Nagy és széles a választék! Ma kezdeném, már nem is foglalkoznék mással csak hanglemezzel .
Szerintem teljesen érthetően fogalmaztam.
Igen, ma már minden is elérhető az analóg lejátszáshoz, de ennek ellenére minden honnan azt hallani, hogy a fizikai formátumoknak befellegzett, halottak. Megjegyzem szerintem nem így van, de rengeteg olyan fórumtársunk van, aki már teljesen felszámolta a lemezgyűjteményét, beruházott egy streamer-re, és egy hanglemez áráért, egy kimeríthetetlen forrásból válogathat a zenék között. Igen, akár high-end minőségben.
Ez a jövő(sőt már a jelen is), és nem a fizikai hanghordozók gyűjtése, keresgélése, válogatása. Tudom, az érzés, de sokaknak az egyszerűség, a kényelem többet ér.
Mondom ezt úgy, hogy én is fizikai hanghordozókat(cd, lp) hallgatok, gyűjtök, és nem is tervezek más irányba elmozdulni.
Mégis azt mondom, ha ma lennék fiatal, és a nulláról kellene kezdenem, akkor már nem a fizikai hanghordozók irányában kötelezném el magam.
Ez az én álláspontom, ezzel lehet egyet érteni avagy nem, de kölcsönös győzködésbe nem szeretnék belemenni.
Már csak azért sem, mert én a zenét magáért a zenéért szeret, és nem a formátum miatt, nekem szólhat bármiről, ha élvezem.
Már korábban is akartam írni, tökéletesen egytet értek veled!
Nem a hardver megvásárlása a gond, bármilyen kategóriában bele lehet vágni, minden megvásárolható.
Viszont, ha nincs lemezgyüjtemény , akkor én sem az LP-ben gondolkodnék! Lehet, hogy most ez divatos, de nem életszerű.
Csak halkan jegyzem meg, hogy többet költök lemezekre éves szinten, mint az említett költségketet úgy, hogy több mint 2000 LP-m van, s vagy 1000 CD-m..., ja és én sem hallgatok mást, csak LP-t, CD-t.

elkann
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Sziasztok!
Először is nagyon köszönöm mindenki hozzászólását. :smile53: Azt gondolom sok hasznos infóhoz jutottam a témában, akár konkrét ajánlásként, akár útmutatásként/véleményként!
Jelenleg csak digitális stream forrás van nálam, bár az egész jó minőségben.. baromira tetszik/kényelmes/pénztárcabarát dolog a "minden zene azonnal" lehetőség (a cd-t nagyon nehezen engedtem el, de túl vagyok rajta). Jelenleg 1 db bakelit lemezem sincs, azonban a stream tökéletes ellenpólusaként továbbra is izgatja a fantáziámat a téma. Foglalkozós, lehet keresgélni, utánaolvasni (értitek szerintem.. :D ) és azért mégiscsak van hangulata ennek az útnak.. Jelenleg a (számomra) végállomás rendszeremet építem és gyakorlatilag egy igazán jó hangsugárzó kell már csak (?) hozzá, ami egyrészt üdvözítő, másrészt, már most érzem, hogy hiányozni fog a "kutakodás varázsa" hifi téren.. A lemezek új árai azonban vérfagyasztóak, mert persze, ha belevágnék, a kedvenc felvételek esszenciájának beszerzése lenne a cél, de az is komoly anyagi ráfordítás lenne, használtan viszont nagy zsákbamacska a lemez (is), de ezt lehet rosszul gondolom.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”