Az akksikra 8 év garanciát ad a legtöbb gyártó. Ezt vélhetőleg simán megugorják, sőt 10-12 év is simán lehet, hogy nagyobb degradáció nélkül megél. Ezt követően újra hasznosítják, erre is már számos példa van.Acme írta: ↑2022.04.22., pén. 10:31
Az én személyes aggályaim a tieden felül:
- Akksik élettartama korlátozott, újrahasznosításuk nem megoldott egyelőre.
- Az e-autók tervezett élettartama (nem kis részben az akksi miatt) várhatóan kevesebb, mint a hagyományos autóknak.
- Az autó is "vedd meg - dobd el" termékké válik, javíthatóság egyáltalán nem szempont (sőt!)
- A teljes élettartamra vetített szennyezés a fentiek miatt nem számolható pontosan, de számottevő.
+ A hatalmas, nehéz Lítium akkuk használata egyértelműen rossz irány, mégis velünk marad sokáig, hála Elon munkásságának...
A tervezett élettartam egy esetleges akksi felújítással simán megduplázható szvsz, ami már elég jó.
Nincs ez másként a hagyományos autóknál sem sajnos.
A akkumulátor technológia brutálisan fejlődik, lesz erre is megoldás hamarosan szerintem.
Egyébként az akksik súlya is csökken, de az autót összességben kell vizsgálni. Egy E gép a hozzá tartozó perifériákkal jóval könnyebb, mint egy robbanó motor a hozzá tartozókkal és ott is van 50-70 kg üzemanyag.