Vinkler írta: ↑2021.12.19., vas. 17:37
Nos és akkor az összekötők…
Szóval kaptam kölcsön egy réz xlr-t, egy ezüstözött réz xlr-t és egy tömör ezüst vezetőkből álló párost. Egyazon gyártó különböző árfekvésű és minőségű kábeleit. Első körben az egyszerű OCC rezet próbáltam. (Most én is egy vékony ezüstözött rézkábelt használok erre a célra) Hallgattam, hallgattam. Picit más volt, mit a sajátom, de kb. 1x sem tudtam volna megmondani egy vak teszten, hogy az enyém szól, vagy a másik.
Kihúz, jött az ezüstözött OCC réz. Ez már jobban hallható hangkülönbséget okozott a rendszerben. Ára jóval drágább, mint amit én használok, de több óra használatot követően úgy éreztem, hogy mintha tonalitásban számomra kedvezőtlen irányba tolta el a hangot. Volt olyan tartomány, ahol hozott a felbontáson, máshol viszont maradt a régi felállás. Ez is zavaró volt számomra. Bekötöttem végül egy kifejezetten boros árú, ezüst vezetőkkel rendelkező XLR kábelt. Szkeptikus voltam, mert eddig soha “nem dobtam hátast” egyetlen egzotikus anyagból készült összekötő kábel hangjától sem, főleg, ha az árt is figyelembe esszük. Node bekötöttem, megszólalt a zene és azonnal éreztem, hogy itt valami nagyon megváltozott. Egy hallható mértékű felbontás különbség azonnal feltűnt, de picit magasba húzónak éreztem a hangot. Az első 2-3 szám szinte értékelhetetlen volt, de aztán szépen lassan kezdett beállni a kábel hangja a végleges szintre. És itt jött a meglepetés. MINDENBEN hozott, semmit nem vitt és a számomra fontos tonalitás sem változott meg. Jobb lett a felbontás, holografikusabbá vált a térleképzés, nagyobb lett a csend, csak az ami hirtelen eszembe jutott. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de egyértelműen hozott a rendszer hangján. Nos az ára nem kevés, de szerintem sokkal jobban megéri, mint a kicsit kevesebb, mint fele annyiba kerülő ezüstözött réz, ami csak félmosolyt csalt az arcomra. És igen, itt már úgy gondolom, hogy, ha ezt az árat hozzáteszem a rendszeremhez sem lesz jobb egy gatyamadzaggal, mint a mostani felállás egy jó kábellel.
És sajnos beigazolódott az a tény is, hogy a komoly gyártók, komoly kábelei, amik árban is más kategóriák, azok hangban is. Nyilván egy szintig ezt a többletköltséget érdemes a komponensekre áldozni, de egy szint után érdemes lehet beruházni pár nívósabb kábelre egy nívós komponensekből összeállított rendszer esetében, mert tényleg úgy lehet kiaknázni tudásuk legjavát.
Aztán persze elérkezett az idő, amikor mindent visszaadtam és visszakötöttem a saját kábeleimet. Ezekkel hallgatom a rendszert azóta is. Igen, valamivel kevesebb élményt kapok, de nem sírom tele a párnámat éjjelente.
Ui.: A hangsugárzók és a hallgatási pozíciók precíz beállítása nagyobb változást hozott, mint a kábelek cseréje. Persze ezt követően, kábelezéssel tovább lehet maxolni a hangot.
Jó kábelezést kívánok mindenkinek!