Ezzel így ebbben a formában semmi probléma részemről. Az természetes, hogy bármilyen is legyen egy film, mindig lesz (több vagy kevesebb) ember, akinek nem tetszik, sőt olyan is, akinek nagyon nem tetszik. Az zavart, hogy ex-cathedra "túlhájpolt parasztvakítás"-nak nevezted. Ez a megfogalmazás már túlmutat egy egyszerű véleménnyilvánításon.
2001 Űrodüsszeia: talán tudod, hogy ez nem egy regény adaptáció, vagyis nem a regényből született a film, hanem fordítva: a könyvet írta Clarke az egyébként általa írt forgatókönyvből. Mindenesetre előbb létezett a film, mint a regény. És igen, a regény jó eséllyel a látottak (főleg az utolsó jelenetekben látottak) magyarázataként született meg. Tetszik vagy sem a 2001 Űrodüsszeia, egyéni kérdés (a többségnek nem tetszik, de akinek igen, az általában rajong érte) a filmnek óriási szerepe van a scifi műfaj történetében, George Lucas pl. bevallotta, hogy a 2001 Űrodüsszeia képi világa akkora hatással volt rá, hogy ha nincs a 2001 Ürodüsszeia, akkor a Star Wars sem születik meg. Ami azért is érdekes, mert a Star Wars inkább egy űr-fantasy, mint hagyományos értelemben vett sci-fi, míg az Űrodüsszeia kemény (hard) sci-fi.
Ezek után tényleg érdekes, hogy a Tarkovszkij-filmet remekműnek tartod (ebben teljesen egyetértünk, szerintem is egy kiemelkedő remekmű). Miután már annyi filmről és sorozatról mondtál véleményt itt (megjegyzem: a kevesebb néha több, SZERINTEM :) ), még mindig nem tudtam csöppet sem közelebb kerülni ahhoz, hogy mi alapján tetszhet neked egy film vagy sem, de ez így jó is, nem vagy kiszámítható :) Mindössze a tetszés/nemtetszés arányodból állapíthatom meg, hogy ha valami konkrétat javasolnék megnézésre, valószínűbb lenne az, hogy nem tetszik neked, mint az, hogy tetszik :)