Tisztelt Fórumtársak!
Szeretném megosztani a tapasztalataimat Ákos munkásságával kapcsolatban, első kézből. Szentimentális beszámoló jön, sok tanulsággal és sok, talán egyeseknek felesleges részlettel, de a teljes kép érdekében és azért, hogy másoknak tanulság legyen így osztom meg, elnézést kérek érte.
Én abból a világból érkeztem, ahol a kábelezésnek nem nagyon volt létjogosultsága, több okból is, ezen tévedések kifejtése később. Ami fontosabb, az a zene szeretete, hiszen ez a közös pont és ami nálam kiskoromtól, illetve az első Scorpions kazettámtól és bátyám Metallica/ GNR / Kreator / Edda / P Mobil stb. zenéiből eredeztethető.
Generációmnál fogva (1986) és az anyagi lehetőségiemnél fogva, az első rendszeremet kb. 24 évesen tudtam megépíteni egy JBL és Harman Kardon kettősből, ami 5.1 - re szolgált és egyébként a maga nemében nem is rossz, így visszanézve, hiszen azóta is jól szolgál mozira.
Éreztem azonban, hogy többet szeretnék és megvettem sztereóra 26 évesen, hitelből, egy Ayon Orion II / Elac Fs 249 / Burson DA 160 kombót. A zenei ízlésem ekkora már a blueson, a funkon, a soulon át, a rockon és az elektronikus zene számtalan hajtásán keresztül terebélyesedett el. Az akkori tapasztalatomhoz képest egy remek sztereó rendszer volt, ami, most is egy kedves barátomnál zenél, aki nagy örömmel hallgatja mind a mai napig. Ennek a rendszernek az árából finanszíroztam az esküvőmet, így nem maradt rendszerem. Akkor, mikor eladtam a rendszeremet, akkor megbeszéltük a feleségemmel, hogy ha egyszer úgy hozza az élet, akkor veszek majd újra egy sztereó rendszert.
Ez meg is lett tavaly, amikor is elkezdtem újra demózni és egy fantasztikus rendszert tudtam vásároltam, egy “kicsit” feljebb lépve a régi rendszeremhez képest. Sikerült egy Absoluta Partenope / Elac Fs 507 / Aurender A 100 - as rendszert vásárolnom. A probléma az volt, hogy kábelezésre nem maradt pénzem, így egy alap kábelezéssel hoztam el a kereskedésből, ami sajnos nem nagyon mutatta meg azt, hogy mit is tud a rendszerem valójában, sőt. Olyan érzésem volt, mintha lenne egy sportkocsim, amit csak kettesben vezethetek.
Az egész kábelezéses vonal létjogosultságára egy Streamaudios demó során ébredtem rá, amikor egy közepes rendszerbe berakott a Johnny egy komoly tápkábelt és olyat hozott a rendszerben, hogy majdnem leestem a székről.
Itt jön be Ákos és a kábelezés vonala Valhalla módra. (Nem a Streamaudios Ákos)
Nézegettem a fórumot kábelek után vizslatva és újra meg újra szembe jött egy magyar fejlesztő neve a topicban, aki nem volt más, mint a Valhalla.
Mondtam magamban, hogy ez butaság, egy magyar fejlesztő a nagyok ellen, Áhh, lehetetlen.
Felhívtam az egyik kereskedőt, hogy vennék tőle tápkábeleket. Kérdezte, hogy mennyit akarok rászánni? Mondom, úgy 300.000-et a kettőre maximum (erősítő, plusz streamer). Erre kinevetett, hogy neki egy switch előtt is drágább kábele van, nem hogy egy Aurender meg egy Absoluta előtt. Megszégyenülve letettem a telefont, miután megköszöntem a tájékoztatást.
Úgy felbosszantott, hogy másnap írtam Ákosnak, hogy kellene két tápkábel és miután elmeséltem neki a hifis életemet küldött két Valhalla tápkábelt. Az egyik kifejezetten erősítőbe való AgPt-R Amp, a másik ugyanebből a családból való, de streamerhez paraméterezve. Már ez is borzalmasan szimpatikus és hiteles volt, hogy Ákos nem csak úgy küldött két kábelt, hanem felmérte a rendszeremet, az igényeimet, anyagi lehetőségeimet és ez alapján ajánlott tápkábelezést.
Ami meg aztán teljesen elképesztő volt, az az profizmus, bizalom, nagylelkűség, amit Ákos mutatott egy idegen ember irányába, ugyanis én elsőre csak egy kábelt fizettem ki, hiszen jeleztem, hogy a másodikat csak pár nap múlva tudom rendezni, erre ő elküldte mindkét kábelt, megelőlegezve a bizalmat, valamint tudta, hogy a két kábel együttesen hozza majd ki a legjobbat rendszer hangzásában.
Mikor betettem őket, már érezhető volt a változás pozitív irányban. Első körben, ahol eddig nem volt basszus/mély hangzás, ott lett, valamint ezek kontrollàltan jelentek meg, amire szépen építkezett a közép és a magas tartomány, tehát immáron volt alapja a hangképnek. Kb. két-három nap után teresebb és részletezőbbé vált a hangkép nem látványosan, de érezhetően.
Itt jön meg az ember étvágya, gondoltam és rövid időn belül bekerült egy Aurora N V3HC az erősítő mögé. Na itt kinyílt a világ. Ez az egy kábel rengeteget hozott a rendszeren. Teresebb, dinamikusabb, részletezőbb, kontrolláltabb lett a hangkép. Szenzációs kábel.
Persze nem volt megállás, teljes függő lettem
Bekerült egy Draco is a rendszerbe rövid időn belül és amit a Draco és az Aurora hozott, az maga a hifi esszenciája. Még tovább nőttek a terek, a hangszerek még szebben elkülönülnek. Még tisztább, még kontrolláltabb lett minden szekció. Egyszerűen fantasztikus.
Az igazsághoz hozzá tartozik az, hogy közben fejlesztettem a hangfalkábelt és az IC - t is, tehát a hangkép a két Valhalla táppal még kifinomultabb lett.
Részemről nincs megállás. Valhalla RCA és Valhalla hangfalkábel a cél. Persze ez egy hosszú távú cél, de elérem.
Köszönöm Ákosnak a segítséget,
Tanulságok:
1. Sose gondoltam volna, hogy a kábelezés fontos. Mindig azt hittem, hogy csak az alap egységek adják a hangot. Ez óriási hiba.
2. A kábelek változtatásával sok esetben többet lehet elérni, kevesebb idő alatt, mintha az alapegységekhez nyúlnánk.
3. Nem szégyen beismerni, hogy az embernek valamiben nincs tapasztalata. Az élet megmutatta, hogy sok dologban sajnos a magyarok nem egy irányba húznak, de bizony van létjogosultsága a magyar audiofejlesztőknek, mérnököknek a külföldi portékákkal szemben. A magyar zsenialitás elévülhetetlen érdeme a hifiben is ott van.