Ha építkezés, villanyszerelés közepén tartasz, akkor már késő ezt az ösvényt tervezgetni.silboy írta: ↑2022.05.28., szomb. 07:11Sajnos a 110 oldal átolvasására pont nincs időm, mivel egy építkezés kellős közepén vagyok és már a villanyszerelők dolgoznak.istvan01 írta: ↑2022.05.27., pén. 18:37Tessék fáradságot nem kímélve vissza lapozni ebben topicban, ahogy látom 110 oldalt tudsz átolvasni.
Csak két apróság.
A tápösvény szerepe nem hit kérdés, nem kell hívőnek lenni ahhoz, hogy a villamos energiát a lehető legkisebb zavarral szállítsd a hifi közelébe.
Kell-e föld vezető? Bizony ez nem szabadon választott hogy a PE védővezető kell-e Magyarországon a schuko rendszerű aljzathoz. Kötelező. A kettős szigetelésű készülékek azok, amiknél nincs bekötve a csatlakozó dugóján a PE vezető.
Pár szempontot akkor mégis javaslok.
1/ Legyen a lakáselosztótól a hifihez menő fali csövezés 21mm vagy akár vastagabb csövezés, minél kevesebb kanyarral, vagy a kanyarok nagy sugárívben azért, hogy később tudjál cserélni, mert egyből úgysem lesz ideális neked tetsző vezeték/kábel eredmény.
2/ Hasznos, ha ez a kizárólag hifihez menő ösvény hosszabb nyomvonalú, mert a "jó" vezeték-kábel relatíve jobb szeparációt, jobb idegen jel szűrést szokott produkálni. Azonban ez a hossz kérdés ez már építészeti paraméter, vagy másképpen, a lakáselosztó és hifi helység távolsága paraméter.
3/ Az ösvény nagyobb hossz igénye persze társul azzal is, hogy az ösvény vezeték keresztmetszete ne legyen 1,5mm2, inkább 4mm2, de sokan felmennek 10mm2-ig is. Én bőven elegendőnek tartom a 4mm2 keresztmetszetet is.
4/ a hifi közelében fali schuko aljzatok mögé a mélyebb és nem a szokásos fali dobozt kérjed a villanyszerelőtől, hanem a mélyebbet. Az erősebb, vastagabb vezetékek szereléséhez nagyon kell a hely a fali alzat mögött.
5/ Többször tettem itt is javaslatot ösvény vezeték-kábel választásra, amit rajtam kívül nem láttam más is alkalmazott volna, úgy, hogy tegyük be a falba azt a kábelt, amit falon kívül, főleg az erősítő tápolásra jónak, ár-érték-minőség szerint kikísérleteztünk. Ez mehet a falba is. Itt jön rögtön egy-két probléma. Ez a kísérletezés több hónap után kerülhet nyugvó pontra, elsőre úgy sem lesz optimális. A kábel cserélgető hifi hobbival nem is kompatibilis. További nehézség, hogy javasoltam a fali csövezésben a nagyobb hossz előnyét, azonban a "jó" hangú tápkábelek nem olcsók, és így a nem olcsó kábel falban könnyel lehet 10m, vagy még több is. Ha már kábel és nem szóló vezeték az ösvény, jön a szempont a vastag fali csövezés hasznára, nulla, vagy nagyon kevés kanyarral.
6/ a lakáselosztónál, hifi ösvény indító túláramvédelem legyen 10x38mm hengeres sorolható olvadó betétes. De ez mivel méret-kompatibilis a kismegszakítókkal, ezért később is lecserélhető a kismegszakító helyett.