DeLorean írta: ↑2022.03.02., szer. 19:02
Sok helyen házimozi van, esetleg egy dedikált szoba, vagy még brutálisabb esetben a kertben egy házimozira épített házikó.
Benne sok sok hangfal, elektronika és egyebek. Sok 10 millió forint. Aki azt mondja, hogy azért csinálta, mert magyar művészfilmeket szeret nézni az elég érdekes. Drasztikusabban is tudnék fogalmazni, de mindig megkapom, hogy ez nem kóser - nem teszem.
...
Ahogy öregszem szeretek sok mindenbe belekóstolni és a top filmem a Forest Gump, de azért nehogy már szégyenkeznem kelljen, mert várom Dwayne Johnson filmjét és az épített házimozimban szeretném azt is élvezni!
Nem hiszem, hogy bárkinek is szégyenkeznie kellene a saját ízlése miatt, a felvetésem sem erről szólt. Ha valaki elnyomva érzi magát, vagy néha szégyenérzete támad, annak esetleg önmagában is érdemes keresnie az okokat.
Érdekes kérdés, hogy ki miért épít házimozit magának, itt (is) van némi párhuzam a HiFi-vel. Ott is akad, aki azért fegyverkezik, hogy aztán leszakítsa az arcát a hangorkán, a brutális dinamika, a komoly rendszerén kizárólag etalon felvételek hallgat, azaz számára nem a zene, hanem a hangok okoznak élvezetet. Erre mondják néhányan, hogy az ilyen hobbitársak fordítva ülnek a lovon, bár szerintem ilyesmit hülyeség kijelenteni. Én jellemzően olyan hifistákkal találkozom, akik a minőséget hajszolják, nem a mennyiséget és nem a felvétel dinamikája alapján választanak muzsikát, hanem a kedvenc zenéiket szeretnék minél jobb minőségben hallgatni. Ugyanez létezik a házimoziban is, a jobb kép/hangminőség mindenféle film esetén emeli az élményt, nem csak a látványfilmeknél. Ennek fényében miért olyan "érdekes", ha valaki művészfilmeket néz otthon 3 méteres vetített képpel, jó hangzással. Nem az lenne a mozizás célja, hogy élvezetet okozzon? No de akkor miért furcsa, hogy egy házimozi fórumon nem csak űrhajós és akciódús filmek kerülnek szóba?
A barátom szerint az emberek azt keresik a filmben, ami hiányzik a való életükből. Én ezt annyival egészíteném ki, hogy olyan filmeket néznek, ami leköti, szórakoztatja őket, saját igényszintjüknek megfelelően. Semmi okuk nincs a teljes egyetértésre és egymás győzködésére, hiszen magunknak mozizunk, nem egymásnak.