Egy ilyen mérés segítene a döntésben, hogy melyik banándugót válaszd, a Te rendszeredbe melyik az ideális választás?

Egy ilyen mérés segítene a döntésben, hogy melyik banándugót válaszd, a Te rendszeredbe melyik az ideális választás?
Hát, igen, ez nem egyszerű egy hozzám merült kábel esetén.
Azzal nics is semmi gond, ha valaki esztétikai, védelmi, okokból belebújtatja a kábelt kígyóbőrbe, de ha eladásra kínálja, akkor szerintem hitelt érdemlően bizonyítania kellene, hogy az valóban az is, mint aminek megnevezi.Doky írta: ↑2022.03.01., kedd 12:02Sejtem hogy nem rám gondoltatok, csak azért szóltam hozzá mert én is sokszor látok olyat hogy gyári kábelt kínálnak eladásra de valóban nem beazonosítható.zoli73 írta: ↑2022.03.01., kedd 11:38Ez rendben is van, nem is rád irányult a felvetés.
Hanem mikor az eladó példányt, egy nagy(drága) márka, konkrét kábelének nevezi meg az eladó, amit, ha más nem látásból ismer mindenki, és tudja is hogyan néz ki, de az eladó példány nem ismerhető fel, mert "kígyóbőrbe" bujtatták, és a csatlakozókról sem azonosítható. Mindezek ellenére az ára abba az ársávba esik, amennyiért az ilyen bizonyítottan eredeti kábelt árulni szokták.
A kínált kábel, a képek alapján egyáltalán nem annak néz ki, mint aminek megnevezték.
Viszont a másik oldal hogy valóban van hogy azért bőröznek be egy kábelt hogy ne lehessen látni a feltüntetett márkát, típust (már ha van szitázás).
Mondjuk érdekes dolog ez is mert van olyan cég ill. bizonyos széria (régebben volt szerencsém hozzá) hogy nem is kell lemosni, magától lepereg a felirat bizonyos idő után.
Mondjuk én azért bőrözöm őket mert szerintem ízlésesebbek mint nyersen (igen, tudom, a legtöbb esetben nem látszik az állvány mögött).
A csatlakozók kapcsán nem akarok indulatokat/vitát gerjeszteni de pl. sok esetben az sem támpont hiszen sok cég (igen, hivatalos cég) klón csatlakozókkal konfekcionálja a kábeleket.
Igen, ránézésre nem beazonosítható ez a Viablue X40 sem, de az, garantálom! :)
IMG_20220226_151034.jpgIMG_20220223_160750.jpgIMG_20220223_161103.jpg
és legyünk azzal is tisztában hogy az esetek 90%-ban,nagy márkák-"kábelyártók" csak szintén átcsomagolnak a piacon már meglévő kábeleket-vezetékeket...mindnek van valós "gyára",ahol húznak,hengerelnek,szigetelnek ?Viszont a másik oldal hogy valóban van hogy azért bőröznek be egy kábelt hogy ne lehessen látni a feltüntetett márkát .
Szólni,jelezni kell ilyen esetekben.Mondjuk nem tudom mit gondol a "költő" mikor egy konkrét márkaként hirdet egy olyan kábelt ami nem az,zoli73 írta: ↑2022.03.01., kedd 11:38
Ez rendben is van, nem is rád irányult a felvetés.
Hanem mikor az eladó példányt, egy nagy(drága) márka, konkrét kábelének nevezi meg az eladó, amit, ha más nem látásból ismer mindenki, és tudja is hogyan néz ki, de az eladó példány nem ismerhető fel, mert "kígyóbőrbe" bujtatták, és a csatlakozókról sem azonosítható. Mindezek ellenére az ára abba az ársávba esik, amennyiért az ilyen bizonyítottan eredeti kábelt árulni szokták.
A kínált kábel, a képek alapján egyáltalán nem annak néz ki, mint aminek megnevezték.
Sejtem hogy nem rám gondoltatok, csak azért szóltam hozzá mert én is sokszor látok olyat hogy gyári kábelt kínálnak eladásra de valóban nem beazonosítható.zoli73 írta: ↑2022.03.01., kedd 11:38Ez rendben is van, nem is rád irányult a felvetés.
Ez rendben is van, nem is rád irányult a felvetés.Doky írta: ↑2022.03.01., kedd 09:59Rosszul fogalmaztam, javítom!
Valóban látni ill. nem látni sokmindent.
Amit én látok hogy sokmindent a név ad el, értem ezt úgy hogy neves gyári kábel (nem klón)!
És gyorsan megint eladó lesz mert hiába van név (gyári kábel, nem klón)... ha csak az van és mögötte nincs minőség, "tudás".
De igen, én sem tudom a kielégítő választ.
Én is "bőröztem, bőrözöm" a kábeleket (Lapp, Viablue,...), így nem latható a név, de bőrrel mégis csak ízlésesebb...
Én még senkit nem károsítottam meg és nem vezettem meg, nem is szándékozom!
Rosszul fogalmaztam, javítom!
Tegyük még hozzá, hogy elég sok kábel van a nagyvilágban, amit eleve hamisítanak, külön topik is van rá: viewtopic.php?f=103&t=27912.
Pontosítsunk! A "felkompresszálás" valójában "lekompresszálás", mivel szűkítjük vele a dinamika tartományt, jelszintfüggő erősítéssel csökkentjük a "hangosabb" történések jelszintjét, ezáltal alacsonyabb effektív, avagy átlagos jelszint jön létre. Második lépésben felerősítjük a jelet úgy, ezzel kompenzáljuk az elveszített jelszintet. Az első lépés a dinamika komprimálás, a második lépés a normalizálás, de a köznyelvben a két lépést együtt - nem teljesen szakszerűen - kompresszálásnak nevezi a nép.istvan01 írta: ↑2022.02.25., pén. 09:36Pontosítsunk. Hangerőn a többség jogosan átlag hangerőt ért. Pillanatnyi hangerő (hangnyomás) nehezen érzékelhető. Azonban a valós nagy dinamika közép-átlaga valóban nem tűnik hangosnak. A hangosság érzet tényleg nagyon nő a felkompresszált zenéknél, de ennél még jobban amikor bántóan torz a hangzás. Akkor még az 1W is tud fájdalmasan hangosnak tűnni.
Pontosítsunk. Hangerőn a többség jogosan átlag hangerőt ért. Pillanatnyi hangerő (hangnyomás) nehezen érzékelhető. Azonban a valós nagy dinamika közép-átlaga valóban nem tűnik hangosnak. A hangosság érzet tényleg nagyon nő a felkompresszált zenéknél, de ennél még jobban amikor bántóan torz a hangzás. Akkor még az 1W is tud fájdalmasan hangosnak tűnni.
Pedig a nagyobb dinamika kisebb szubjektív hangerővel jár.
Valahogy inkább pont fordítva. Azért érzem(inkább érzem, mint hallom) hangosabbnak, mert dinamikusabb.gomolalaci írta: ↑2022.02.24., csüt. 20:37Nem lehet, hogy dinamikusabbnak a nagyobb hangerő miatt hallottad?zoli73 írta: ↑2022.02.24., csüt. 10:35Itt, tehát a dac, és az előerősítő között, több árkategóriájú, és szerelesű(rca, xlr), egész pontosan 9 pár kábelt kipróbáltam. Minden esetben a szimetrikusak bizonyúltak jobbnak. Egyértelműen dinamikusabb, és talán mintha egy gondolatnyival hangosabb is lenne, mint az RCA összekötővel.
Így itt maradt az XLR kábel.
A másik érdekesség, hogy az előerősítőnek 4+1 bemenete van, 2 db XLR, és 2+1 RCA(a +1 a magnó monitor. Mivel az összes bemenetre szükségem van, és szimetrikus forrás csak egy, így az egyik bemenetre RCA>XLR fordítóval csatlakoztatom az adott forrást, a másik szimetrikus bemenetre. Érdekes módon, ha ezt a forrást a fordító kihagyásával, az egyik asszimetrikus bemenetre kötöm(ugyanazzal a kábellel), némileg csökken a dinamika.
Nem akkora a különbség, mint a valós szimetrikus, és az asszimetrikus között, de hallható. Innen indult az ötlet, alő, és végerősítő közötti próbához.
Nem lehet, hogy dinamikusabbnak a nagyobb hangerő miatt hallottad?zoli73 írta: ↑2022.02.24., csüt. 10:35Itt, tehát a dac, és az előerősítő között, több árkategóriájú, és szerelesű(rca, xlr), egész pontosan 9 pár kábelt kipróbáltam. Minden esetben a szimetrikusak bizonyúltak jobbnak. Egyértelműen dinamikusabb, és talán mintha egy gondolatnyival hangosabb is lenne, mint az RCA összekötővel.
A másik érdekesség, hogy az előerősítőnek 4+1 bemenete van, 2 db XLR, és 2+1 RCA(a +1 a magnó monitor. Mivel az összes bemenetre szükségem van, és szimetrikus forrás csak egy, így az egyik bemenetre RCA>XLR fordítóval csatlakoztatom az adott forrást, a másik szimetrikus bemenetre. Érdekes módon, ha ezt a forrást a fordító kihagyásával, az egyik asszimetrikus bemenetre kötöm(ugyanazzal a kábellel), némileg csökken a dinamika.
Nem akkora a különbség, mint a valós szimetrikus, és az asszimetrikus között, de hallható. Innen indult az ötlet, alő, és végerősítő közötti próbához.
1. Nincs se előnye, se hátránya abban az esetben, ha az összekötő vezetéken vannak az RCA és az XLR csatlakozók.zoli73 írta: ↑2022.02.24., csüt. 18:22Két kérdés merűlt fel bennem ezek után.
Ha az RCA>XLR, ill. XLR>RCA összeköttetésnek nincs előnye, akkor hátránya sincs?
Mert mint ahogy lentebb írtam, az előerősítőm minden bemenetére szükségem van, így az egyik forrás készülékem, RCA>XLR fordítással van csatlakoztatva. Erre van lehetőség.
A másik kérdés, hogyan lehet egy készülékről kideríteni, hogy valódi szimetrikus ki, és bemenetei vannak, vagy csak divabtból építették bele?
De, hogy nevén nevezzük a "gyerekeket", a dac egy Benchmark dac 1, az előerősítő pedig Krell KSL 2.
Köszönöm!
Ez egy khm... kaki.
Két kérdés merűlt fel bennem ezek után.LIMAR írta: ↑2022.02.24., csüt. 10:46Szerintem is az RCA-XLR és az XLR-RCA összekötő kábeleknek semmi előnyük nincs.fapaci írta: ↑2022.02.24., csüt. 09:26A linkelt videóban McGowan szépen elmagyarázza a szimmetrikus összeköttetés előnyeit és hogy miért nem jelent előrelépést az XLR-RCA átalakítás esetén. Szerintem engedd el! Ha lesz majd szimmetrikus végerősítőd, akkor mindenképpen szimmetrikus összeköttetést használj!
Az elektronikák 99%-a belül aszimmetrikus jelúttal bír. Nagyon kevés valóban szimmetrikus felépítésű erősítő, előerősítő, forrás létezik. Ezek esetében valóban nagy előnnyel jár a szimmetrikus összekötésük.
A legtöbb szimmetrikus bemenettel és kimenettel rendelkező elektronikán csupán szolgáltatás az XLR csatlakozó.
Sőt, ezeknél plusz elektronika végzi (jó esetben) a ki- és bemeneti szimmetrizálást. Ilyen esetben esetenként az RCA összeköttetés jobb hangminőséget eredményezhet. Kevesebb elektronikán megy át a jel.
A házi rendszereink ritkán igényelnek hosszú ( 10m nagyságrendű) összekötő kábeleket, így bátran lehet használni az RCA összekötőket.
A mellékelt képeken valós szimmetrikus ki- és bemeneteket és szimmetrizáló fokozattal megvalósított XLR ki- és bemeneteket lehet látni. Jól láthatóak szimmetrizáló plusz elektronikák.
Több készülék esetében előfordul, hogy a szimmetrikus XRL kimenet jelszintje magasabb, mint az aszimmetrikus RCA kimenté. Talán ezért érezhetted "hangosabbnak", "dinamikusabbnak".zoli73 írta: ↑2022.02.24., csüt. 10:35Itt, tehát a dac, és az előerősítő között, több árkategóriájú, és szerelesű(rca, xlr), egész pontosan 9 pár kábelt kipróbáltam. Minden esetben a szimetrikusak bizonyúltak jobbnak. Egyértelműen dinamikusabb, és talán mintha egy gondolatnyival hangosabb is lenne, mint az RCA összekötővel.
Szerintem is az RCA-XLR és az XLR-RCA összekötő kábeleknek semmi előnyük nincs.fapaci írta: ↑2022.02.24., csüt. 09:26A linkelt videóban McGowan szépen elmagyarázza a szimmetrikus összeköttetés előnyeit és hogy miért nem jelent előrelépést az XLR-RCA átalakítás esetén. Szerintem engedd el! Ha lesz majd szimmetrikus végerősítőd, akkor mindenképpen szimmetrikus összeköttetést használj!