Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6219

Re: Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

DeLorean írta:
2022.02.07., hétf. 20:40
A hegymászó olyan nekem, mint az ejtőernyős. Mint tudjuk - ép ember, ép gépből, ép ésszel nem ugrik ki!
Sejtettem, hogy előkerülnek a hegymászásról és hegymászókról alkotott sommás vélemények.
Ezért is kezdtem úgy a filmajánlómat, ahogy.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
2022.02.07., hétf. 20:11
Mindegy, nem csinálok ebből nagy ügyet, inkább magamban füstölgök, a Te élvezetedet sem akarom megzavarni. Mindenkit az zavar, amiben veszélyt lát. Én veszélyt látok abban, amit ez a film is mutat. Nagyon zavar, hogy futószalagon viszik fel az embereket a legendás csúcsokra, ahova pár évvel ezelőtt még hatalmas teljesítmény volt feljutni és sokan ott is maradtak. Most meg ha bedobsz pár ezer dollárt, a hátukon is felvisznek, hogy csinálhass egy szelfit odafent, tehát már nincs benne érték. Bevallom, elég sok helyen jártam a világban hátizsákkal és némelyik utam után még büszke is voltam magamra, hogy csont nélkül megcsináltam. Ez az érzés ma már nincs meg, mert bárki bárhova eljut, ha van rá pénze. Ennek extrém kiadása, hogy rövid idő alatt hány legendás helyet tudunk elérni. Ettől én hányok, de nem akarom terhelni a topikot a lelki nyomorommal.
Leírtad, és nem terheltél meg ☺︎ Teljesen érthető az álláspontod. Köszi, hogy nem akarsz megfosztani az élvezetemtől :kiss:
Én nem hiszem, hogy ez a projekt és a film most arról szólt elsősorban, amiről az utolsó előtti mondatodban írtál, de ezen nem veszünk össze.
Az a megjegyzésed, hogy ezen csúcsok némelyikét alulról láttad, arra enged következtetni, hogy legalább valamelyik "híres" alaptáborba (talán Everest?) eljutottál (nyilván teljesen függetlenül az ipari turizmustól :rolleyes: ). Valamikor nálam is bakancslistás volt, de (eltekintve jelenlegi testalkatomtól) pont azért végül már nem az, mert épp a film főhőse, Nirmal Purja készítette azt a fényképet, amely bejárta a világsajtót, és amelyen konkrét tömegnyomor látszik az Everest csúcs közelében: több mint 200 ember tömörül ott, valóságos forgalmi dugóban. Nem hiszem, hogy bárki komolyan gondolná, hogy ezt a képet a futószalagon-hegymászás népszerűsítésére készítette volna, épp ellenkezőleg. Anno jól emlékszem erre a képre, és akkor eszembe is jutott, hogy ha a csúcsra menet, azalatt párszáz méterrel ilyen tömegnyomor van, akkor mi lehet az alaptáborban... és milyen érzés lehet ABBA a tömegnyomorba megérkezni úgy, hogy mondjuk egy éjszakára látogatsz oda, a világ húszezer bakancsos utazási irodája sztártúrájának ügyfeleként... gondolkodik.gif és örökre elment a kedvem tőle.
Azóta inkább ezeket a filmeket nézem (sajnos meg is látszik rajtam)...
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11181
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Aszpirin írta:
2022.02.07., hétf. 19:22
Franc tudja, kinek a véleményére adjunk most, az övére, vagy az avatott barátaidéra.

Azt viszont nem igazán értem, mi vérlázító a fő üzenetben...
Mindegy, nem csinálok ebből nagy ügyet, inkább magamban füstölgök, a Te élvezetedet sem akarom megzavarni. Mindenkit az zavar, amiben veszélyt lát. Én veszélyt látok abban, amit ez a film is mutat. Nagyon zavar, hogy futószalagon viszik fel az embereket a legendás csúcsokra, ahova pár évvel ezelőtt még hatalmas teljesítmény volt feljutni és sokan ott is maradtak. Most meg ha bedobsz pár ezer dollárt, a hátukon is felvisznek, hogy csinálhass egy szelfit odafent, tehát már nincs benne érték. Bevallom, elég sok helyen jártam a világban hátizsákkal és némelyik utam után még büszke is voltam magamra, hogy csont nélkül megcsináltam. Ez az érzés ma már nincs meg, mert bárki bárhova eljut, ha van rá pénze. Ennek extrém kiadása, hogy rövid idő alatt hány legendás helyet tudunk elérni. Ettől én hányok, de nem akarom terhelni a topikot a lelki nyomorommal.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
2022.02.07., hétf. 18:31
Aszpirin írta:
2022.02.07., hétf. 12:16
14 Peaks - Nothing is Impossible - 10/10

A hegyek szerelmeseinek kötelező darab:
Magáról a filmről nem mondanék részletes véleményt. Rengeteg ilyen mozit nézek, ezt a darabot én átlagosnak éreztem megvalósítási minőségét illetően.

Ám a mondandó és az üzenet számomra vérlázító. Van egy kevés közöm a hegymászáshoz, sok avatott barátom van erről a területről. Mindannyian láttuk ezt a filmet és eddig mindenkitől felháborodott véleményeket hallottam, legjobb esetben is fejcsóválós hümmögéseket. Egyrészt teljesen lealacsonyítja a hegymászás valódi értékét és szépségét, de ezen ugye olyan nagyon nem lepődünk már meg, hiszen mindenhol ez megy. Az a rész viszont, mikor három nap alatt (?) három 8k+ csúcsot elérnek, alantas csalásnak tűnik. Én ezeket a hegyeket csak lentről, 3-5e méteres magasságból láttam, de nálam jóval tapasztaltabb és hitelesebb mászók szerint a filmben bemutatott távot futva sem lehet megtenni annyi idő alatt, nem hogy derékig érő hóban, 20-25 kg-os expedíciós felszereléssel, több ezer méteres szintkülönbséggel, jégfalakon, repedezett gleccsereken, erősen kitett részeken áthaladva. Egy játékfilmnél ezen nem akadnánk fel, de egy dokumentumfilmnél a hitelesség elég fontos szempont.
Az említett három hegy azért olyan, hogy egyikről lehet látni a másik kettőt, az Everestet a Lhotséval konkrétan egy nyereg köti össze, a kettőt egyszerre ("Everest-Lhotse traverse" címszóval) már többen is megmászták (oxigénpalackkal). A Makalu már messzebb van (22 km-re az Everesttől), hát ez van, alhisszük, vagy nem hisszük.

Itt van egy elég jó összefoglaló arról, hogy miben támadják nemzetközileg ezt a teljesítményt: https://www.markhorrell.com/blog/2019/n ... roversial/

Ebben benne van, hogy helikopterrel vitték egyik alaptáborból a másikba (ezt a filmben is jól látszik, és nem is tagadja), oxigénpalackot használt (ezt külön kiemeli a filmben is, és persze ez tűnik a legerősebb ellenérvnek, mert ma már így nem számít igazinak), az is érv, hogy a "speed climbing" sem igazi hegymászás, csak egy rohanás, illetve megkérdőjelezik, hogy a Manaszlu valódi csúcsán volt-e (több csúcsa van, könnyű eltéveszteni), illetve hogy lazán dokumentáltak a mászások, volt aki gyomorforgatónak találta a mentések kiemelését a filmben, de az, hogy alantas csalás lenne, úgy látom eddig ebben a formában nyilvánosan senki nem mondta ki, mi több, egyelőre tényként kezelik, hogy valóban megtette, amit megtett...

Ugyanakor a teljesítményt olyan neves hegymászó (is) elismerte, aki mind a 14 csúcsot oxigénpalack nélkül mászta meg. Franc tudja, kinek a véleményére adjunk most, az övére, vagy az avatott barátaidéra.

Azt viszont nem igazán értem, mi vérlázító a fő üzenetben, amit eléggé világosan és szájbarágósan elmond: a sok nyugati hegymászót is helyi emberek segítik, a legtöbben előre biztosított, kiépítettt útvonalakon mennek, és akik ezt lehetővé teszik (illetve nagyon megkönnyítik) a számukra, azokat igen gyakran egyszerűen csak "serpák"-ként emlegetik, pedig van nekik is nevük. Ha jól értettem amit mondott, akkor elsősorban ők voltak az üzenete középpontjában.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11181
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Aszpirin írta:
2022.02.07., hétf. 12:16

Magáról a filmről nem mondanék részletes véleményt. Rengeteg ilyen mozit nézek, ezt a darabot én átlagosnak éreztem megvalósítási minőségét illetően.

Ám a mondandó és az üzenet számomra vérlázító. Van egy kevés közöm a hegymászáshoz, sok avatott barátom van erről a területről. Mindannyian láttuk ezt a filmet és eddig mindenkitől felháborodott véleményeket hallottam, legjobb esetben is fejcsóválós hümmögéseket. Egyrészt teljesen lealacsonyítja a hegymászás valódi értékét és szépségét, de ezen ugye olyan nagyon nem lepődünk már meg, hiszen mindenhol ez megy. Az a rész viszont, mikor három nap alatt (?) három 8k+ csúcsot elérnek, alantas csalásnak tűnik. Én ezeket a hegyeket csak lentről, 3-5e méteres magasságból láttam, de nálam jóval tapasztaltabb és hitelesebb mászók szerint a filmben bemutatott távot futva sem lehet megtenni annyi idő alatt, nem hogy derékig érő hóban, 20-25 kg-os expedíciós felszereléssel, több ezer méteres szintkülönbséggel, jégfalakon, repedezett gleccsereken, erősen kitett részeken áthaladva. Egy játékfilmnél ezen nem akadnánk fel, de egy dokumentumfilmnél a hitelesség elég fontos szempont.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9571

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Az HBO Go kínálata elég lapos, kevés a tartalom. Most ismét Netflix van. Nagyjából 6-8 havonta váltottam. Megnézem amit szeretnék, vagy adott, aztán elfogy a tartalom, így váltok. Összességében egyik sem tökéletes, a zeneszolgáltatók komplexebb tartalmat kínálnak azért.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 822

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Szinkron kevés, felirat viszont meglepően sok, engem eleve csak az utóbbi érdekel.
Szerintem!

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2206

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Lemmy9.1 írta:
2022.02.07., hétf. 14:22
Én most készülök lemondani a Netflixet, de elöbb kivárom az HBO Maxot.
Elfogyott a lelkesedésem, mert a mennyiség a minőség rovására ment.
A Prime Video izgat még, de nincs dombornyomott kártyám. :(
899ft/hónap,ez nem vészes,kérdés persze hogy mennyi a magyar szinkronos tartalom.
Dombornyomott kártyám nekem sincs, sad.gif ,sőt semmilyen más fizetésre alkalmas sem. :D
A jó öreg és bevált kézről kézre járó pénz játszik csak nálam,már ha van,mondjuk azzal meg csak kitörölhetem,mert az az ilyen előfizetésekre alkalmatlan fizetőeszköz.

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

Én most készülök lemondani a Netflixet, de elöbb kivárom az HBO Maxot.
Elfogyott a lelkesedésem, mert a mennyiség a minőség rovására ment.
A Prime Video izgat még, de nincs dombornyomott kártyám. :(
Szerintem!

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2206

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Gulka. írta:
2022.02.04., pén. 16:43
Van egy 2017-es LG 49LH630V tv itthon. Elégedett vagyok a tv-vel (Tudom lassú menü bla-bla). Megszoktam, megszerettem. Nem tervezem cserélni, mert minek. Ma kaptam egy üzenetet, hogy ezen az eszközön a HBO GO már nem használható. Szerencse, hogy kb fél éve lemondtam, mert szinte semmi kedvemre valót nem találtam. Értem én, hogy a végtelenségig nem támogatja a tv vagy a HBO, hogy nézni tudjam. Még így sem jó érzés, hogy jelenleg nem vagyok előfizető. Kb. 3 évig az voltam. gondolkodik.gif
Szerintem sokkal jobb,egyszerűbb és átláthatóbb is a hbo go alkalmazást egy tabletről vezérelni,majd azt egy google chromecaston keresztül küldeni egy akármilyen tévére.
Nemsokára jön nálunk is a hbo max,ami az igéretek szerint a jelenleginél nagyságrendekkel nagyobb kínálatot jelent majd,és mindezt jobb minőségben is.
Kíváncsi vagyok rá,még kb egy hónap és kiderül milyen,szóval ne búsulj, :D a chromecast kütyü a megoldás ilyen esetekben.
Baromi jó lehet a netflix annak aki érti,és már én is azon voltam hogy előfizetek aztán lesz ami lesz,tehát nézem azt amit értek felirattal,vagy szinkronnal,de most már kivárom a maxot.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Figyelem: Akik a hegymászást felelőtlenségnek, fölösleges hülyeségnek tartják, esetleg etikai vagy egyéb problémájuk van vele (tudom, hogy nagyon megosztó a téma), azok ne is olvassanak tovább, ez az ajánló - és a film sem - nem nekik szól.

Ritkán esik szó itt dokumentumfilmről. De most ráakadtam egyre, amelyik egyszerűen - véleményem szerint - tökéletes.

Összesen tizennégy 8000m fölé magasodó hegycsúcs van. Korábban mind a 14-nek a egyetlen hegymászó általi mgemászása korábban több évet vett igénybe (és persze nagyon kevesen büszkélkedhetnek ezzel).
Nirmal Purja nepáli hegymászó elhatározta, hogy mint a 14-et egyetlen szezonban, 7 hónap alatt mássza meg. Senki nem vette komolyan, aki mégis, az csak annyit mondott, hogy ez lehetetlen, pont. Ezzel dacolva a projektet "Project Possible"-nek ("lehetséges projekt"-nek) nevezte el.
A dokumentumfilm erről a projektről szól.

Lelövöm a poént, bár egy dokumentumfilmnél szerencsére nem beszélhetünk spoilerezésről: Nirmal végül 6 hónap és 6 nap alatt teljesítette a mindenki által teljesen lehetetlennek tűnő kihívást, három különböző világrekordot is megdöntve ezzel.

A filmben flashback-ekben feltárulnak Nirmal életének legfontosabb stációi is - és a rendkívüli embernek rendkívüli múltja is van, és nem is csak hegymászói múltról van szó...

Bár tragédiák is törrténnek benne, a filmet áthatja az elképesztő optimizmus, elszántság, és pozitív hozzáállás, ami Nirmal-ból árad: tényleg egy rendkívül vidám természetű "bulizós" embert ismerünk meg, aki számára nem létezik a "lehetetlen szó".

A képek szemet gyönyörködtetőek, az egész estés dokumentumfilm repül, számolod a csúcsokat, együtt mulatsz Nimal-lal és társaival. Olyan könnyűnek tűnik így... :)

youtu.be/8QH5hBOoz08

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1715

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Nekem személy szerint annyira nem jött be. A kelleténél jobban el lett nyújtva, nagyon lassan indul be az egész film. Minimum 15-20percet le lehetett, vagy kellett volna csípni belőle. Hangilag viszont tényleg korrektnek tűnt.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3735

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

zx07 írta:
2022.02.06., vas. 09:34
Ghostbusters Afterlife

Tegnap este néztük meg a filmet. Hangulatát tekintve méltó folytatása a régieknek. Igazi családi mozi feleségnek, gyerekeknek. Kiválóan szerepeltek benne a gyerekszínészek elsősorban a lány Phoebe és barátja a Podcast. Zseniális szövegeket nyomtak. Természetesen a régi nagy öregek is feltűntek főleg a végén, még Sigourney Weaver is egy poén kedvéért, de ez így illik egy ilyen sorozat esetében. Ügyesen megoldották a történetet ugyanis a régi Ghostbusters egyik szereplője Egon Spengler (Harold Ramis) tényleg meghalt 2014-ben és a film is az ő halálával kezdődik, aztán szellem alakban persze visszatér néhány perc erejéig. Bill Murray-n, Dan Aykroyd-on és Ernie Hudson-on szinte nem fogott az idő, pedig 1984-ben forgatták az első részt és 1989-ben a másodikat. (A 2016-ost nem is érdemes ide számolni…) Megbocsátható, hogy a gyerekek azonnal tudatában voltak a részecske-gyorsítóval felturbózott szellemvadász eszközöknek, amint a kezük közé került. A helyszín jó választás volt, lepukkant vidéki Amerika, régi legenda a bánya körül, szellemtanya, különc öregember vidéki öröksége.

Laza hétvégi film, nincs benne erőltetett gender-szemlélet, green mozgalom, wokeizmus. Kihozható belőle több rész is, ha nagyon rászánják magukat (és pénzüket) a producerek. Talán egy kicsit több szellem lehetett volna benne, nem csak a vasevő Csámcsogi. Két SVS mélynyomóval a filmben hallható földrengések átjöttek a nappalinkba. Az Atmos-ok is szépen muzsikáltak.

Mindenképpen ajánlott legalább egyszer megnézni.
Hasonlóan láttam én is.

De legközelebb írd, hogy Spoiler!, ha olyan tartalmat osztasz meg ;)
Csak a Marantz! :-D

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 189

Hozzászólás Szerző: zx07 »

Ghostbusters Afterlife

Tegnap este néztük meg a filmet. Hangulatát tekintve méltó folytatása a régieknek. Igazi családi mozi feleségnek, gyerekeknek. Kiválóan szerepeltek benne a gyerekszínészek elsősorban a lány Phoebe és barátja a Podcast. Zseniális szövegeket nyomtak. Természetesen a régi nagy öregek is feltűntek főleg a végén, még Sigourney Weaver is egy poén kedvéért, de ez így illik egy ilyen sorozat esetében. Ügyesen megoldották a történetet ugyanis a régi Ghostbusters egyik szereplője Egon Spengler (Harold Ramis) tényleg meghalt 2014-ben és a film is az ő halálával kezdődik, aztán szellem alakban persze visszatér néhány perc erejéig. Bill Murray-n, Dan Aykroyd-on és Ernie Hudson-on szinte nem fogott az idő, pedig 1984-ben forgatták az első részt és 1989-ben a másodikat. (A 2016-ost nem is érdemes ide számolni…) Megbocsátható, hogy a gyerekek azonnal tudatában voltak a részecske-gyorsítóval felturbózott szellemvadász eszközöknek, amint a kezük közé került. A helyszín jó választás volt, lepukkant vidéki Amerika, régi legenda a bánya körül, szellemtanya, különc öregember vidéki öröksége.

Laza hétvégi film, nincs benne erőltetett gender-szemlélet, green mozgalom, wokeizmus. Kihozható belőle több rész is, ha nagyon rászánják magukat (és pénzüket) a producerek. Talán egy kicsit több szellem lehetett volna benne, nem csak a vasevő Csámcsogi. Két SVS mélynyomóval a filmben hallható földrengések átjöttek a nappalinkba. Az Atmos-ok is szépen muzsikáltak.

Mindenképpen ajánlott legalább egyszer megnézni.
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 638
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Hétköznapi szorongások - Netflix
Svéd film, minisorozat :tutiok:
Végre nem valami zsé kategóriás amerikai szombat estére
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

Gulka.
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 421

Hozzászólás Szerző: Gulka. »

Van egy 2017-es LG 49LH630V tv itthon. Elégedett vagyok a tv-vel (Tudom lassú menü bla-bla). Megszoktam, megszerettem. Nem tervezem cserélni, mert minek. Ma kaptam egy üzenetet, hogy ezen az eszközön a HBO GO már nem használható. Szerencse, hogy kb fél éve lemondtam, mert szinte semmi kedvemre valót nem találtam. Értem én, hogy a végtelenségig nem támogatja a tv vagy a HBO, hogy nézni tudjam. Még így sem jó érzés, hogy jelenleg nem vagyok előfizető. Kb. 3 évig az voltam. gondolkodik.gif
TCL 65C728 + Pro-Ject DAC Box + Kenwood KT-5020 + Lindemann Limetree Network + Heed Audio Elixir + Heed Audio Bee + Sennheiser HD-650 + Zu Audio Libtec/Birth + HiDiamond D3.

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Aszpirin írta:
2022.02.04., pén. 13:30
Asimov legkülönlegesebb sci-fi regénye "... az istenek is ..." című. Nem passzol sem az alapítvány- sem a robotika-világába,, egy különálló érdekesség. De érdemes elolvasni, mert talán az egyik legjobb is.
És mennyi film tudna lenni ebből a sok jó (és eredeti) regényből... szinte érintetlen terület, miközben a minden DCs és Marvelles baromság már többször lerágott csont...
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Asimov legkülönlegesebb sci-fi regénye "... az istenek is ..." című. Nem passzol sem az alapítvány- sem a robotika-világába,, egy különálló érdekesség. De érdemes elolvasni, mert talán az egyik legjobb is.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3735

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Nekem ez a könyv van meg
https://www.szukits.hu/comments.php?id_product=93

Leginkább a novellák tetszettek belőle, ahogy a látszólag egyszerű 3 pontból álló alaptörvényt milyen nagyszerűen tudja csűrni, csavarni. És pont ebben van a 200 éves ember is (A KÉT ÉVSZÁZADOS EMBER). Zseni volt Asimov, nem kérdés.
Csak a Marantz! :-D

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Lemmy9.1 írta:
2022.02.04., pén. 07:27
Tényleg tizenötször elolvastad a trilógiát?
Ha igen, akkor már rég le kellett volna mondanod az Apple + előfizetésed, és minden Apple-hoz köthető tárgyadat el kellett volna égetned. :D
Nekem nincs se Apple+ előfizetésem se egyetlen Apple eszközöm... :)

Valóban elolvastam legalább 15-ször a trilógiát és mindig találtam benne olyan rejtett összefüggést, amit az előző elolvasásnál nem vettem észre...

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

Tényleg tizenötször elolvastad a trilógiát?
Ha igen, akkor már rég le kellett volna mondanod az Apple + előfizetésed, és minden Apple-hoz köthető tárgyadat el kellett volna égetned. :D
Szerintem!

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Foundation/Alapítvány:

Nálam most került sorra fiatalkorom kedvenc sorozata. Akkoriban legalább 15x elolvastam a trilógiát, de a többi kötetet is legalább egyszer (...ja kérem akkoriban nem volt még internet, volt idő mindenre (is)...de akkor hány éves lehetek, ugye :). Megnézve a sorozatot, újra elővettem a könyveket és elolvasva újra a friss élmények alapján az alábbi gondolataim születtek:

Ami tetszett benne:
Új univerzum van születőben a Startrek, StarWars, Marvel, DC, stb. után számomra üdítő ez a classic sci-fi irány. Ezer éveket felölelő, a galaxis sorsát meghatározó biblia-szerű relevációról van szó, ahol kevésbé a technika, a csodák meg az akciójelenetek a meghatározók, hanem inkább emberek, népek, csoportok elhatározása, motivációja, döntése, harca van a fókuszban. A kapcsolódó Asimov-regények számából kiindulva rengeteg film tudna születni a jövőben, ha a filmipar komolyabban ráfekszik. Amennyire olvastam, már csinálják a 2. évadot (vagy tervben van), amit már nagyon várok. Amúgy nem B-kategóriás sorozatról van szó. Azon túl tudok lendülni, hogy bizonyos szereplők eredetileg férfiak a könyvben (de a filmben nők). Mindenképpen pozítív fejlemény (számomra), hogy nincsenek benne a már kötelezően reklámozott buzik, meg transzneműek (pedig az Oscar-hoz ez kéne már…) meg a vallásszerű woke-megközelítés vagy a zöld vallás. Inkább az emberiség kozmikus útkereséséről szól. Alig vannak benne idegen lények, inkább az embereken van a hangsúly. Nagyon jól körbe vannak járva olyan témák mint tudomány, hatalom, vallás, hit, jövőbelátás. Mi van akkor ha egyikkel-másikkal túlzásba esnek emberek, birodalmak. Nem idegbajos akciófilmre kiéhezett hülyegyerekeknek szól a film (és főleg a könyvek).

Ami nem annyira tetszett:
Lehet, hogy felületes szaladtam át az Alapítvány első kötetén, de mintha más könyvet olvasott volna a forgatókönyvíró a rendezővel együtt és az olvasó (jelen esetben én). Az eredeti történet sok helyen más, helyenként köze nincs az eredeti történet-vezetéshez. (A nehézség ott van ennek a filmnek a megvalósításánál, hogy az eredeti történetben nagyon sok a párbeszéd és a párhuzamosan futó szál, amik a végén összeérnek, viszont ennek a kidolgozása unalmassá és hosszúvá tette volna a sorozatot - már a nagy tömegeknek - és így nem lett volna eladható). Másrészt kevésbé fontos jelenetek túlságosan hosszan lettek kidolgozva, átléphettek volna rajtuk a rendezők. (Ez nem egy lineáris amerikai akciófilm) Fontosabb dolgok meg lemaradtak. Sok jelenet az érzések bemutatására irányult, miközben az egész trilógia biblia-szerű tömörséggel mutat be évszázadokat átívelő időszakot viszonylag szárazon leírva. (Hozzáteszem, nehéz bemutatni egy II. alapítványi mentalista gondolat-módosító machinációit és bemutatni ennek összefüggéseit a történet fonalára - bár ott még nem jár a sorozat). Seldon halála sem úgy történt, ahogy itt meg volt valósítva. …Holtan találták, íróasztalára borulva, a Steerling Egyetem pszichohistóriai épületében, a G.K. (Galaktikus Kor) 12 069. évében ... Láthatóan élete utolsó pillanatáig pszichohistóriai számításain dolgozott. Működő Ősradiánsát a kezében szorongatta… Másrészt Gaal Dornick-ot nem lőtték ki az űrbe (mint valami gyanúsítottat), hogy furfangos utakon eljusson a Helikonra és közben vitatkozzon Hari Sheldon hologramjával, hanem a Terminus-ra ment a többiekkel. Azt se olvastam, hogy anakreóni harcosok megtámadták volna a friss terminusi kolóniát és lelőttek volna egy birodalmi csillaghajót (ezt másfél részen át mutatják be), nem beszélve az Invictus-csillaghajós spin-off-ról… Kleon császárt se olvastam, hogy egy 170km-es El Camino-t csinált volna a sivatagban. Azt se olvastam, hogy a furcsa alakú erőtérrel bíró, 2001 Űrodüsszeiára hajazó objektum (Kripta) márt ott állt, mikor odaértek az első telepesek a Terminusra és aminek csak Salvor Hardin tudott a közelébe menni, mert a többiek elájultak. Nagy számnak számít az atomtechnológia használata, gondolom Asimov abban a korban élt ahol ez úttörő jelentőséggel bírt és ez hatott az írásaira. Viszont kissé visszatetsző, hogy az 1950-es évekhez képest 12000 évvel később ez még nagyobb szám lesz és hatalmi versenyelőnyt hordoz az Alapítvány számára, miközben a többiek vissza süllyedtek a szén és az olaj szintjére (miközben a csillagközi utazás és a robottechnológia sima ügy mindenkinek…)

A könyv és a sorozat eltéréseiről egyébként itt van egy elég jó cikk:

https://mashable.com/article/foundation-book-vs-show

Ettől függetlenül élvezetes a sorozat, annak is aki előtte nem ismerte az eredeti történetet. Az Atmos-csatornák is sokszor zajongtak. A szereplők jók voltak, nem B-kategóriásak. A CGI rendben volt, de annak illik is lenni 2022-ben. Sok alapvetést/klisét átvett a történetből a Star Wars és más filmek (galaktikus birodalom, császár, lázadás, robotok, stb.)

Komoly scif-stáknak kötelező alapmű…

Gulka.
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 421

Hozzászólás Szerző: Gulka. »

Azt hiszem régen láttam ilyen jó magyar filmet. Kevés pénzből, jó történettel, jó alakításokkal. Elismerésem! Nálam nagyon betalált! Az apa nekem tiszta Vinnie Jones. :D

https://www.youtube.com/watch?v=b9EEK1zZSdw
Csatolmányok
954.jpg
954.jpg (25.3 KiB) Megtekintve 2245 alkalommal
TCL 65C728 + Pro-Ject DAC Box + Kenwood KT-5020 + Lindemann Limetree Network + Heed Audio Elixir + Heed Audio Bee + Sennheiser HD-650 + Zu Audio Libtec/Birth + HiDiamond D3.

motorgyilkos
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 244

Hozzászólás Szerző: motorgyilkos »

Neha rakukkantok a Pastura :D

Harry Potter1-7
Imadjuk, barmikor, barmeddig :D A magyar dd szinkron auro mixben fantasztikus atmoszferaval es dinamikaval szolt, le a kalappal
Az egyik, ha nem a legjobb fantasy sorozat. Szeretem ahogy fejlodik es felno reszrol reszre a szreplokkel es a kozepetol atvalt darkosba.

Eternals

A totalis covid film. Ennyire steril kornyezetben forgatott filmet meg nem lattam. Puszta puszta hatan :D
A CGI borzalom volt, parbeszedek siralmasak. Teljesen sulytalan az egesz. Mintha egy marvel parodiat neztem volna.

Ozark S3 1-7ep
Sajnos rosszat tesz egy sorozatnak ha hosszu ido kimarad a ket evad kozott. Kicsit lassu, egyszeru, kiszamithato lett.
Remelem a masodik feleben odab@sznak.

Ghostbusters afterlife

Jo kis csaladi movie lett elnagyolt sztorival.

Lehet nem kaptak el a legbefogadobb formamban ezert ne tekintse senki obijektiv kritikanak :D
Livingroom:Sony VW520ES. DIY Pro 7.3.4.2 powered by Hypex fusion fa 122/252/253/502 Anthem mca325 .Storm isp16 MKII.JVC Exofield. Vividstorm ALR tab 120". Zidoo UHD3000 Z10 Himedia Q10Pro OppoBDP95 Roku 4K
Bedroom: Benqw1700. M&K 750 M&K 950. Onkyo TXNR 686 Roku 4K HimediaQ10Pro

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2157

Hozzászólás Szerző: dhcodoki »

Nemrég olvastam egy cikket, hogy a Squid Game-et milyen nehéz volt szinkronizálni. Látva/hallva az eredeti sorozatot, szinte lehetetlen küldetésnek tűnik :D Szájraillesztésnél biztos ment a matek. :D

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”