Foundation/Alapítvány:
Nálam most került sorra fiatalkorom kedvenc sorozata. Akkoriban legalább 15x elolvastam a trilógiát, de a többi kötetet is legalább egyszer (...ja kérem akkoriban nem volt még internet, volt idő mindenre (is)...de akkor hány éves lehetek, ugye :). Megnézve a sorozatot, újra elővettem a könyveket és elolvasva újra a friss élmények alapján az alábbi gondolataim születtek:
Ami tetszett benne:
Új univerzum van születőben a Startrek, StarWars, Marvel, DC, stb. után számomra üdítő ez a classic sci-fi irány. Ezer éveket felölelő, a galaxis sorsát meghatározó biblia-szerű relevációról van szó, ahol kevésbé a technika, a csodák meg az akciójelenetek a meghatározók, hanem inkább emberek, népek, csoportok elhatározása, motivációja, döntése, harca van a fókuszban. A kapcsolódó Asimov-regények számából kiindulva rengeteg film tudna születni a jövőben, ha a filmipar komolyabban ráfekszik. Amennyire olvastam, már csinálják a 2. évadot (vagy tervben van), amit már nagyon várok. Amúgy nem B-kategóriás sorozatról van szó. Azon túl tudok lendülni, hogy bizonyos szereplők eredetileg férfiak a könyvben (de a filmben nők). Mindenképpen pozítív fejlemény (számomra), hogy nincsenek benne a már kötelezően reklámozott buzik, meg transzneműek (pedig az Oscar-hoz ez kéne már…) meg a vallásszerű woke-megközelítés vagy a zöld vallás. Inkább az emberiség kozmikus útkereséséről szól. Alig vannak benne idegen lények, inkább az embereken van a hangsúly. Nagyon jól körbe vannak járva olyan témák mint tudomány, hatalom, vallás, hit, jövőbelátás. Mi van akkor ha egyikkel-másikkal túlzásba esnek emberek, birodalmak. Nem idegbajos akciófilmre kiéhezett hülyegyerekeknek szól a film (és főleg a könyvek).
Ami nem annyira tetszett:
Lehet, hogy felületes szaladtam át az Alapítvány első kötetén, de mintha más könyvet olvasott volna a forgatókönyvíró a rendezővel együtt és az olvasó (jelen esetben én). Az eredeti történet sok helyen más, helyenként köze nincs az eredeti történet-vezetéshez. (A nehézség ott van ennek a filmnek a megvalósításánál, hogy az eredeti történetben nagyon sok a párbeszéd és a párhuzamosan futó szál, amik a végén összeérnek, viszont ennek a kidolgozása unalmassá és hosszúvá tette volna a sorozatot - már a nagy tömegeknek - és így nem lett volna eladható). Másrészt kevésbé fontos jelenetek túlságosan hosszan lettek kidolgozva, átléphettek volna rajtuk a rendezők. (Ez nem egy lineáris amerikai akciófilm) Fontosabb dolgok meg lemaradtak. Sok jelenet az érzések bemutatására irányult, miközben az egész trilógia biblia-szerű tömörséggel mutat be évszázadokat átívelő időszakot viszonylag szárazon leírva. (Hozzáteszem, nehéz bemutatni egy II. alapítványi mentalista gondolat-módosító machinációit és bemutatni ennek összefüggéseit a történet fonalára - bár ott még nem jár a sorozat). Seldon halála sem úgy történt, ahogy itt meg volt valósítva. …Holtan találták, íróasztalára borulva, a Steerling Egyetem pszichohistóriai épületében, a G.K. (Galaktikus Kor) 12 069. évében ... Láthatóan élete utolsó pillanatáig pszichohistóriai számításain dolgozott. Működő Ősradiánsát a kezében szorongatta… Másrészt Gaal Dornick-ot nem lőtték ki az űrbe (mint valami gyanúsítottat), hogy furfangos utakon eljusson a Helikonra és közben vitatkozzon Hari Sheldon hologramjával, hanem a Terminus-ra ment a többiekkel. Azt se olvastam, hogy anakreóni harcosok megtámadták volna a friss terminusi kolóniát és lelőttek volna egy birodalmi csillaghajót (ezt másfél részen át mutatják be), nem beszélve az Invictus-csillaghajós spin-off-ról… Kleon császárt se olvastam, hogy egy 170km-es El Camino-t csinált volna a sivatagban. Azt se olvastam, hogy a furcsa alakú erőtérrel bíró, 2001 Űrodüsszeiára hajazó objektum (Kripta) márt ott állt, mikor odaértek az első telepesek a Terminusra és aminek csak Salvor Hardin tudott a közelébe menni, mert a többiek elájultak. Nagy számnak számít az atomtechnológia használata, gondolom Asimov abban a korban élt ahol ez úttörő jelentőséggel bírt és ez hatott az írásaira. Viszont kissé visszatetsző, hogy az 1950-es évekhez képest 12000 évvel később ez még nagyobb szám lesz és hatalmi versenyelőnyt hordoz az Alapítvány számára, miközben a többiek vissza süllyedtek a szén és az olaj szintjére (miközben a csillagközi utazás és a robottechnológia sima ügy mindenkinek…)
A könyv és a sorozat eltéréseiről egyébként itt van egy elég jó cikk:
https://mashable.com/article/foundation-book-vs-show
Ettől függetlenül élvezetes a sorozat, annak is aki előtte nem ismerte az eredeti történetet. Az Atmos-csatornák is sokszor zajongtak. A szereplők jók voltak, nem B-kategóriásak. A CGI rendben volt, de annak illik is lenni 2022-ben. Sok alapvetést/klisét átvett a történetből a Star Wars és más filmek (galaktikus birodalom, császár, lázadás, robotok, stb.)
Komoly scif-stáknak kötelező alapmű…
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV