Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 189

Re: Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...

Hozzászólás Szerző: zx07 »

Ghostbusters Afterlife

Tegnap este néztük meg a filmet. Hangulatát tekintve méltó folytatása a régieknek. Igazi családi mozi feleségnek, gyerekeknek. Kiválóan szerepeltek benne a gyerekszínészek elsősorban a lány Phoebe és barátja a Podcast. Zseniális szövegeket nyomtak. Természetesen a régi nagy öregek is feltűntek főleg a végén, még Sigourney Weaver is egy poén kedvéért, de ez így illik egy ilyen sorozat esetében. Ügyesen megoldották a történetet ugyanis a régi Ghostbusters egyik szereplője Egon Spengler (Harold Ramis) tényleg meghalt 2014-ben és a film is az ő halálával kezdődik, aztán szellem alakban persze visszatér néhány perc erejéig. Bill Murray-n, Dan Aykroyd-on és Ernie Hudson-on szinte nem fogott az idő, pedig 1984-ben forgatták az első részt és 1989-ben a másodikat. (A 2016-ost nem is érdemes ide számolni…) Megbocsátható, hogy a gyerekek azonnal tudatában voltak a részecske-gyorsítóval felturbózott szellemvadász eszközöknek, amint a kezük közé került. A helyszín jó választás volt, lepukkant vidéki Amerika, régi legenda a bánya körül, szellemtanya, különc öregember vidéki öröksége.

Laza hétvégi film, nincs benne erőltetett gender-szemlélet, green mozgalom, wokeizmus. Kihozható belőle több rész is, ha nagyon rászánják magukat (és pénzüket) a producerek. Talán egy kicsit több szellem lehetett volna benne, nem csak a vasevő Csámcsogi. Két SVS mélynyomóval a filmben hallható földrengések átjöttek a nappalinkba. Az Atmos-ok is szépen muzsikáltak.

Mindenképpen ajánlott legalább egyszer megnézni.
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 598
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Hétköznapi szorongások - Netflix
Svéd film, minisorozat :tutiok:
Végre nem valami zsé kategóriás amerikai szombat estére
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...

Gulka.
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 404

Hozzászólás Szerző: Gulka. »

Van egy 2017-es LG 49LH630V tv itthon. Elégedett vagyok a tv-vel (Tudom lassú menü bla-bla). Megszoktam, megszerettem. Nem tervezem cserélni, mert minek. Ma kaptam egy üzenetet, hogy ezen az eszközön a HBO GO már nem használható. Szerencse, hogy kb fél éve lemondtam, mert szinte semmi kedvemre valót nem találtam. Értem én, hogy a végtelenségig nem támogatja a tv vagy a HBO, hogy nézni tudjam. Még így sem jó érzés, hogy jelenleg nem vagyok előfizető. Kb. 3 évig az voltam. gondolkodik.gif
Lindemann Limetree Network + Kenwood KT-5020L + Heed Audio Elixir + Heed Audio Bee + Beyerdynamic DT-990 + Drop Hifiman HE-X4
Zu Audio Birth + Zu Audio Libtec + HiDiamond D2/D3 + Norstone Stylum S + SoundCare Superspike + Pro-Ject Dac Box E + TCL 65C728

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Aszpirin írta:
2022.02.04., pén. 13:30
Asimov legkülönlegesebb sci-fi regénye "... az istenek is ..." című. Nem passzol sem az alapítvány- sem a robotika-világába,, egy különálló érdekesség. De érdemes elolvasni, mert talán az egyik legjobb is.
És mennyi film tudna lenni ebből a sok jó (és eredeti) regényből... szinte érintetlen terület, miközben a minden DCs és Marvelles baromság már többször lerágott csont...
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6076

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Asimov legkülönlegesebb sci-fi regénye "... az istenek is ..." című. Nem passzol sem az alapítvány- sem a robotika-világába,, egy különálló érdekesség. De érdemes elolvasni, mert talán az egyik legjobb is.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3458

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Nekem ez a könyv van meg
https://www.szukits.hu/comments.php?id_product=93

Leginkább a novellák tetszettek belőle, ahogy a látszólag egyszerű 3 pontból álló alaptörvényt milyen nagyszerűen tudja csűrni, csavarni. És pont ebben van a 200 éves ember is (A KÉT ÉVSZÁZADOS EMBER). Zseni volt Asimov, nem kérdés.
Csak a Marantz! :-D

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Lemmy9.1 írta:
2022.02.04., pén. 07:27
Tényleg tizenötször elolvastad a trilógiát?
Ha igen, akkor már rég le kellett volna mondanod az Apple + előfizetésed, és minden Apple-hoz köthető tárgyadat el kellett volna égetned. :D
Nekem nincs se Apple+ előfizetésem se egyetlen Apple eszközöm... :)

Valóban elolvastam legalább 15-ször a trilógiát és mindig találtam benne olyan rejtett összefüggést, amit az előző elolvasásnál nem vettem észre...

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 770

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Tényleg tizenötször elolvastad a trilógiát?
Ha igen, akkor már rég le kellett volna mondanod az Apple + előfizetésed, és minden Apple-hoz köthető tárgyadat el kellett volna égetned. :D
Szerintem!

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Foundation/Alapítvány:

Nálam most került sorra fiatalkorom kedvenc sorozata. Akkoriban legalább 15x elolvastam a trilógiát, de a többi kötetet is legalább egyszer (...ja kérem akkoriban nem volt még internet, volt idő mindenre (is)...de akkor hány éves lehetek, ugye :). Megnézve a sorozatot, újra elővettem a könyveket és elolvasva újra a friss élmények alapján az alábbi gondolataim születtek:

Ami tetszett benne:
Új univerzum van születőben a Startrek, StarWars, Marvel, DC, stb. után számomra üdítő ez a classic sci-fi irány. Ezer éveket felölelő, a galaxis sorsát meghatározó biblia-szerű relevációról van szó, ahol kevésbé a technika, a csodák meg az akciójelenetek a meghatározók, hanem inkább emberek, népek, csoportok elhatározása, motivációja, döntése, harca van a fókuszban. A kapcsolódó Asimov-regények számából kiindulva rengeteg film tudna születni a jövőben, ha a filmipar komolyabban ráfekszik. Amennyire olvastam, már csinálják a 2. évadot (vagy tervben van), amit már nagyon várok. Amúgy nem B-kategóriás sorozatról van szó. Azon túl tudok lendülni, hogy bizonyos szereplők eredetileg férfiak a könyvben (de a filmben nők). Mindenképpen pozítív fejlemény (számomra), hogy nincsenek benne a már kötelezően reklámozott buzik, meg transzneműek (pedig az Oscar-hoz ez kéne már…) meg a vallásszerű woke-megközelítés vagy a zöld vallás. Inkább az emberiség kozmikus útkereséséről szól. Alig vannak benne idegen lények, inkább az embereken van a hangsúly. Nagyon jól körbe vannak járva olyan témák mint tudomány, hatalom, vallás, hit, jövőbelátás. Mi van akkor ha egyikkel-másikkal túlzásba esnek emberek, birodalmak. Nem idegbajos akciófilmre kiéhezett hülyegyerekeknek szól a film (és főleg a könyvek).

Ami nem annyira tetszett:
Lehet, hogy felületes szaladtam át az Alapítvány első kötetén, de mintha más könyvet olvasott volna a forgatókönyvíró a rendezővel együtt és az olvasó (jelen esetben én). Az eredeti történet sok helyen más, helyenként köze nincs az eredeti történet-vezetéshez. (A nehézség ott van ennek a filmnek a megvalósításánál, hogy az eredeti történetben nagyon sok a párbeszéd és a párhuzamosan futó szál, amik a végén összeérnek, viszont ennek a kidolgozása unalmassá és hosszúvá tette volna a sorozatot - már a nagy tömegeknek - és így nem lett volna eladható). Másrészt kevésbé fontos jelenetek túlságosan hosszan lettek kidolgozva, átléphettek volna rajtuk a rendezők. (Ez nem egy lineáris amerikai akciófilm) Fontosabb dolgok meg lemaradtak. Sok jelenet az érzések bemutatására irányult, miközben az egész trilógia biblia-szerű tömörséggel mutat be évszázadokat átívelő időszakot viszonylag szárazon leírva. (Hozzáteszem, nehéz bemutatni egy II. alapítványi mentalista gondolat-módosító machinációit és bemutatni ennek összefüggéseit a történet fonalára - bár ott még nem jár a sorozat). Seldon halála sem úgy történt, ahogy itt meg volt valósítva. …Holtan találták, íróasztalára borulva, a Steerling Egyetem pszichohistóriai épületében, a G.K. (Galaktikus Kor) 12 069. évében ... Láthatóan élete utolsó pillanatáig pszichohistóriai számításain dolgozott. Működő Ősradiánsát a kezében szorongatta… Másrészt Gaal Dornick-ot nem lőtték ki az űrbe (mint valami gyanúsítottat), hogy furfangos utakon eljusson a Helikonra és közben vitatkozzon Hari Sheldon hologramjával, hanem a Terminus-ra ment a többiekkel. Azt se olvastam, hogy anakreóni harcosok megtámadták volna a friss terminusi kolóniát és lelőttek volna egy birodalmi csillaghajót (ezt másfél részen át mutatják be), nem beszélve az Invictus-csillaghajós spin-off-ról… Kleon császárt se olvastam, hogy egy 170km-es El Camino-t csinált volna a sivatagban. Azt se olvastam, hogy a furcsa alakú erőtérrel bíró, 2001 Űrodüsszeiára hajazó objektum (Kripta) márt ott állt, mikor odaértek az első telepesek a Terminusra és aminek csak Salvor Hardin tudott a közelébe menni, mert a többiek elájultak. Nagy számnak számít az atomtechnológia használata, gondolom Asimov abban a korban élt ahol ez úttörő jelentőséggel bírt és ez hatott az írásaira. Viszont kissé visszatetsző, hogy az 1950-es évekhez képest 12000 évvel később ez még nagyobb szám lesz és hatalmi versenyelőnyt hordoz az Alapítvány számára, miközben a többiek vissza süllyedtek a szén és az olaj szintjére (miközben a csillagközi utazás és a robottechnológia sima ügy mindenkinek…)

A könyv és a sorozat eltéréseiről egyébként itt van egy elég jó cikk:

https://mashable.com/article/foundation-book-vs-show

Ettől függetlenül élvezetes a sorozat, annak is aki előtte nem ismerte az eredeti történetet. Az Atmos-csatornák is sokszor zajongtak. A szereplők jók voltak, nem B-kategóriásak. A CGI rendben volt, de annak illik is lenni 2022-ben. Sok alapvetést/klisét átvett a történetből a Star Wars és más filmek (galaktikus birodalom, császár, lázadás, robotok, stb.)

Komoly scif-stáknak kötelező alapmű…

Gulka.
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 404

Hozzászólás Szerző: Gulka. »

Azt hiszem régen láttam ilyen jó magyar filmet. Kevés pénzből, jó történettel, jó alakításokkal. Elismerésem! Nálam nagyon betalált! Az apa nekem tiszta Vinnie Jones. :D

https://www.youtube.com/watch?v=b9EEK1zZSdw
Csatolmányok
954.jpg
954.jpg (25.3 KiB) Megtekintve 2089 alkalommal
Lindemann Limetree Network + Kenwood KT-5020L + Heed Audio Elixir + Heed Audio Bee + Beyerdynamic DT-990 + Drop Hifiman HE-X4
Zu Audio Birth + Zu Audio Libtec + HiDiamond D2/D3 + Norstone Stylum S + SoundCare Superspike + Pro-Ject Dac Box E + TCL 65C728

motorgyilkos
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 244

Hozzászólás Szerző: motorgyilkos »

Neha rakukkantok a Pastura :D

Harry Potter1-7
Imadjuk, barmikor, barmeddig :D A magyar dd szinkron auro mixben fantasztikus atmoszferaval es dinamikaval szolt, le a kalappal
Az egyik, ha nem a legjobb fantasy sorozat. Szeretem ahogy fejlodik es felno reszrol reszre a szreplokkel es a kozepetol atvalt darkosba.

Eternals

A totalis covid film. Ennyire steril kornyezetben forgatott filmet meg nem lattam. Puszta puszta hatan :D
A CGI borzalom volt, parbeszedek siralmasak. Teljesen sulytalan az egesz. Mintha egy marvel parodiat neztem volna.

Ozark S3 1-7ep
Sajnos rosszat tesz egy sorozatnak ha hosszu ido kimarad a ket evad kozott. Kicsit lassu, egyszeru, kiszamithato lett.
Remelem a masodik feleben odab@sznak.

Ghostbusters afterlife

Jo kis csaladi movie lett elnagyolt sztorival.

Lehet nem kaptak el a legbefogadobb formamban ezert ne tekintse senki obijektiv kritikanak :D
Livingroom:Sony VW520ES. DIY Pro 7.3.4.2 powered by Hypex fusion fa 122/252/253/502 Anthem mca325 .Storm isp16 MKII.JVC Exofield. Vividstorm ALR tab 120". Zidoo UHD3000 Z10 Himedia Q10Pro OppoBDP95 Roku 4K
Bedroom: Benqw1700. M&K 750 M&K 950. Onkyo TXNR 686 Roku 4K HimediaQ10Pro

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2157

Hozzászólás Szerző: dhcodoki »

Nemrég olvastam egy cikket, hogy a Squid Game-et milyen nehéz volt szinkronizálni. Látva/hallva az eredeti sorozatot, szinte lehetetlen küldetésnek tűnik :D Szájraillesztésnél biztos ment a matek. :D

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11023
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Lemmy9.1 írta:
2022.02.01., kedd 18:38
Én eredeti nyelven, eredeti hanggal és magyar felirattal. :D :D
Tehát kizárólag magyar filmeket... :napsut:

Én egyszer láttam orosz szinkronhanggal valamelyik Jancsó filmet, talán a Szegénylegényeket. Meghatározó élmény volt, szóval megértelek, hogy maradsz az eredetinél.

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

Én eredeti nyelven, eredeti hanggal és magyar felirattal. :D :D
Szerintem!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

dhcodoki írta:
2022.02.01., kedd 16:33
Most akkor hogy is van ez? Eredeti hang az sztem a hivatalosan kiadott valamely forráson lévő anyag. Ez lehet több féle is, de mindenképp a jobb minőség közé sorolandó. (A stream vonalat most ne keverjük bele) Azaz utal a minőségre is. Az eredeti nyelv pedig kizárólag a nyelvezetre vonatkozik, minőségre nem.

Félreértem??
Igen, talán túl bonyolultan fogalmaztam. A válaszaitok alapján nem idegen (eredeti) nyelven, hanem magyarul nézitek a filmeket, mivel kint van a magyar felirat, mellé az eredeti hangsávot hallgatjátok (érthető minőségi okokból), csak nem a hallottak alapján, hanem az olvasott szöveg alapján értelmezitek a párbeszédeket (tisztelet a kivételeknek). Igazából erre voltam kíváncsi, szóval köszönöm még egyszer!

Filmnézés eredeti nyelven számomra azt jelenti, hogy a hallott idegen nyelvű szöveg alapján értelmezem a párbeszédet fejben fordítással, magyar szinkronhang és felirat nélkül. (Közben Cutler megfejtette, amire gondoltam.)

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1484

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Lehet tévedek, de szerintem fapaci úgy értelmezi, hogy az eredeti nyelven, az arra vonatkozik, aki tud angolul vagy más nyelven és felirat nélkül fogyasztja a filmeket. Aki meg nem tud angolul vagy az adott nyelven, de így nézi a filmeket, felirat segitségével, az aki eredeti hanggal mozizik.
🤔

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

Mi a tököm az hogy eredeti haggal, de nem eredeti nyelvvel? Vagy én vagyok sügér ehhez?
Szerintem!

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
2022.02.01., kedd 16:00
Végül becsorgott néhány álláspont és úgy tűnik, sokan nem eredeti nyelven, de eredeti hanggal és magyar felirattal moziznak....
Most akkor hogy is van ez? Eredeti hang az sztem a hivatalosan kiadott valamely forráson lévő anyag. Ez lehet több féle is, de mindenképp a jobb minőség közé sorolandó. (A stream vonalat most ne keverjük bele) Azaz utal a minőségre is.

Az eredeti nyelv pedig kizárólag a nyelvezetre vonatkozik, minőségre nem.

Félreértem??

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Végül becsorgott néhány álláspont és úgy tűnik, sokan nem eredeti nyelven, de eredeti hanggal és magyar felirattal moziznak, de akad, aki az írott karaktereket csak mankónak használja, főként a hallott szöveget próbálja értelmezni. Köszönöm a válaszokat!

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

Meghozta a posta a Gemini Mant. ;)
Brutál a képminőség, de elront mindent a HFR, lehetetlen elvonatkoztatni a gagyi hatásától. Érdekes ez a jelenség amúgy. Belefut sűrűn a 92000 kb/s-ba az adatsebesség, néha meg is akad. Mi kell ahhoz, hogy bírja a Nasról a hálózatom a sebességet?
Gigabites router, meg switch?
Szerintem!

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1484

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Dorian írta:
2022.02.01., kedd 09:09
fapaci írta:
2022.01.31., hétf. 15:31
Lemmy9.1 írta:
2022.01.31., hétf. 14:50
Létezik felirat is azt tudod-e?
Rémlik valami, de feliratot olvasva elmerülni egy film nézésében... No de szívesen olvasnám a válaszokat.
Nyelvekből sajnos nem vagyok perfekt, viszont - lehet, h azért, mert egész gyerekkoromat kb. csak olvasással töltöttem - elég csak egy szemvillanással rápillantani a feliratra, sokkal kevesebbet vesz el a filmből, mint az eredeti hangsáv (nem csak - sőt nem is főleg - a hangminőségre gondolok) adta többlet.
Hasonlóan vagyok én is, nálam se okoz kicsit se problémát a felirat olvasása, nem érzem azt, hogy bármi képi információról lemaradnék. Tény, hogy az igazi az lenne, ha egyáltalán nem lenne szükség a feliratra és az is tény, hogy a sok párbeszéddel rendelkező filmeknél ez azért nehezebb, mint az egyszerű akció, scifi műfajnál.
De szerintem működik a filmeknél is, a gyakorlat teszi a mestert mondás. Mivel én a DVD korszak legelején, ami kb. 20 éve volt már, kezdtem el eredeti hangsávval nézni a filmeket, így volt időm megszokni, szinte zavar mentesen olvasni a feliratokat film közben. Valószínű a hosszú évek mellett az is segített ebben, hogy fokozatosan növekedett a kép nagysága. Amit Csutka említett, hogy sokan 3m-es képet néznek, ugyanilyen messziről, az valós probléma lehet a felirat olvasásánál, annak aki a semmiből csöppen bele ilyen arányokba. Nálam ez 2m széles vászonnal kezdődött, amit 4méterről néztem. 480-as felbontásnál nem volt hátrány ilyen messziről nézni😅. Aztán lett 2,5m széles kép, 3,5m-ről, majd később 2,8m széles, ugyanakkora távolságból. Majd 4 évvel ezelőtt lett a jelenlegi, 3.05m széles vászon, amit ugyanilyen messziről nézek.
Ja és még annyit tennék hozzá, hogy az utóbbi 2 vásznam, 2.35:1-hez képarányú, tehát nem 16:9-es, így kevésbé magas nálam a kép. Ebből következik, hogy a felirat a képben van, tehát nem annyira lent. Szerintem ez is segíti azt, hogy könnyebb az olvasása és kevesebb képi részletről maradok le.
Amúgy mostanában, ha baráti körben mozizok és az a kérés, akkor a szinkrontól sem riadok vissza. Szerencsére a Storm nagyon jól szólaltatja meg ezeket is, nem igazán van hiányérzetem, a minőséget illetően, ami a korábbi rendszereimnél sokkan jobban érződött.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3458

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

scaurus írta:
2022.01.31., hétf. 20:37

The Foreigner: Jackie Chan valahol 1995 körül, a Balhé Bronxban opusszal vesztett el, utána még 1-2 filmjébe belenéztem, de viszonylag gyorsan elkapacsoltam, de az Istenek fegyverzetét, Gördülő kung-fut, Rendőrsztorit a mai napig n+1. alkalommal meg tudom nézni (mint a Bud Spencer-Terence Hill filmeket). :D
Adj neki szerintem egy esélyt, mert ez a sokkal jobbak közül való az új filmjeit nézve.
Teljesen más stílus, mint a tőle megszokott, de jól áll neki.
És nem szokványos a vég kifejlett sem.
Csak a Marantz! :-D

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

fapaci írta:
2022.01.31., hétf. 15:31
Lemmy9.1 írta:
2022.01.31., hétf. 14:50
Létezik felirat is azt tudod-e?
Rémlik valami, de feliratot olvasva elmerülni egy film nézésében... No de szívesen olvasnám a válaszokat.
Nyelvekből sajnos nem vagyok perfekt, viszont - lehet, h azért, mert egész gyerekkoromat kb. csak olvasással töltöttem - elég csak egy szemvillanással rápillantani a feliratra, sokkal kevesebbet vesz el a filmből, mint az eredeti hangsáv (nem csak - sőt nem is főleg - a hangminőségre gondolok) adta többlet. Az is igaz, hogy ez teljes egészében inkább csak angol és német nyelv esetén van így, amiket azért eleve nagyjából megértek.
Viszont nézek sok más nyelvű filmet is, leginkább franciát, spanyolt és a teljes skandináv palettát (és hiába érettségiztem franciából, azon a nyelven simán eladnának), de előfordul nálam néhány koreai, litván, mittommilyen film is. Ezeknél kifejezetten élvezem az eredeti nyelvet, mert a nyelvi csatorna által is közvetíti a számomra ismeretlen közeget kultúrát.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
2022.01.31., hétf. 18:37
Alex_Aston írta:
2022.01.31., hétf. 17:47
Mindent magyar felirattal nézek. Lehet lovagolni a szavakon, de már leírtam, miért nézem így a filmeket, nem tudom, mi a nem érthető benne... gondolkodik.gif
Miből gondolod, hogy nem értem? Érthetően leírtad az álláspontod, kíváncsian várom másokét is.
Részemről egyszerű, kisebb kompromisszumot vállalok fel eredeti hang + magyar felirat esetén, mint magyar szinkronnal. Illetve sok esetben kifejezetten előnyösebb, ahogy azt páran már leírták. A karakterek is jobban kiteljesednek. Egy Sam L Jackson-nak, Jeff Bridges-nek, Christian Bale-nek, Edward Norton-nak, Joaquin Phoneix-nek stb.. eredeti hanggal élvezetesebb a produkciója. Persze van ellenpélda is, de az alacsony esetszám miatt a mérleg még sem tud arra billenni.
Van, mikor maga a nyelv szépsége miatt is érdemes választani. A Narcos sorozatban kifejezetten jól esett a spanyol betét. Állítólag a Vikingek sorozatnál sem érdemes szinkront kapcsolni. Azt még nem láttam, csak párom dicséri.
A képolvasás sokat segítene, de nekem sajna nem megy. Pedig magyar szöveg esetén is létezik, hiába mondják, hogy nem. Párom jó példa rá, irigylem is érte. 2 héten belül 3 könyv, napi pár órában csak. Mikor lapoz én a felénél járok. :D

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

cisco írta:
2022.01.31., hétf. 21:37
Azert egy filmben nem mindig dumalnak, illetve a he joe, gyere, megverlek, au de faj, vazze, a te anyadat klasszikusokat nem kell olvasni. Egy atlag filmben a fentiekkel egyutt van 500 felirat, azert az nem olyan sok.
Hát igencsak másféle filmeket nézünk, úgy tűnik. :D

Ha a Te adatodból indulunk ki és ha csak 1-2 másodpercig nézünk egy felirat sort, akkor a filmből kb negyedórát nem látunk. Egy sok párbeszéddel operáló drámánál ez akár fél óra is lehet. Nekem ez túl nagy veszteségnek tűnik, pláne az alapján, hogy a normális filmekben a képen megjelenő tartalom egy gondosan megszerkesztett produktum, semmi sem a véletlen műve.
A kepi ateleshez ajanlom pl az osszes nyomorult imax kamerakkal felvettuk imaxban az imax jelenetek nagyobb tartalommal latszodnak, normalis moziban meg le lehet vagni alul felul szakembereknek, hogy ott is el lehet melyulni, de ha muveszileg nezzuk, akkor egyes kepi kompozicio serul, vagy megsem?
Én ezt elolvastam vagy 10x, de még mindig nem értem. gondolkodik.gif

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”