Dorian írta: ↑2022.02.01., kedd 09:09
fapaci írta: ↑2022.01.31., hétf. 15:31
Lemmy9.1 írta: ↑2022.01.31., hétf. 14:50
Létezik felirat is azt tudod-e?
Rémlik valami, de feliratot olvasva elmerülni egy film nézésében... No de szívesen olvasnám a válaszokat.
Nyelvekből sajnos nem vagyok perfekt, viszont - lehet, h azért, mert egész gyerekkoromat kb. csak olvasással töltöttem - elég csak egy szemvillanással rápillantani a feliratra, sokkal kevesebbet vesz el a filmből, mint az eredeti hangsáv (nem csak - sőt nem is főleg - a hangminőségre gondolok) adta többlet.
Hasonlóan vagyok én is, nálam se okoz kicsit se problémát a felirat olvasása, nem érzem azt, hogy bármi képi információról lemaradnék. Tény, hogy az igazi az lenne, ha egyáltalán nem lenne szükség a feliratra és az is tény, hogy a sok párbeszéddel rendelkező filmeknél ez azért nehezebb, mint az egyszerű akció, scifi műfajnál.
De szerintem működik a filmeknél is, a gyakorlat teszi a mestert mondás. Mivel én a DVD korszak legelején, ami kb. 20 éve volt már, kezdtem el eredeti hangsávval nézni a filmeket, így volt időm megszokni, szinte zavar mentesen olvasni a feliratokat film közben. Valószínű a hosszú évek mellett az is segített ebben, hogy fokozatosan növekedett a kép nagysága. Amit Csutka említett, hogy sokan 3m-es képet néznek, ugyanilyen messziről, az valós probléma lehet a felirat olvasásánál, annak aki a semmiből csöppen bele ilyen arányokba. Nálam ez 2m széles vászonnal kezdődött, amit 4méterről néztem. 480-as felbontásnál nem volt hátrány ilyen messziről nézni

. Aztán lett 2,5m széles kép, 3,5m-ről, majd később 2,8m széles, ugyanakkora távolságból. Majd 4 évvel ezelőtt lett a jelenlegi, 3.05m széles vászon, amit ugyanilyen messziről nézek.
Ja és még annyit tennék hozzá, hogy az utóbbi 2 vásznam, 2.35:1-hez képarányú, tehát nem 16:9-es, így kevésbé magas nálam a kép. Ebből következik, hogy a felirat a képben van, tehát nem annyira lent. Szerintem ez is segíti azt, hogy könnyebb az olvasása és kevesebb képi részletről maradok le.
Amúgy mostanában, ha baráti körben mozizok és az a kérés, akkor a szinkrontól sem riadok vissza. Szerencsére a Storm nagyon jól szólaltatja meg ezeket is, nem igazán van hiányérzetem, a minőséget illetően, ami a korábbi rendszereimnél sokkan jobban érződött.