Először is gratulálok a komoly nyelvtudásodhoz, de azt talán leszögezhetjük, hogy messze az átlag felett vagy ezzel. Én csupán angolul beszélek vállalható szinten, aminek dacára kifog rajtam néhány film eredeti angol hanggal, felirat nélkül. Ezeknél váltok magyar hangra, aztán másodszorra megnézem angol hanggal, ha érdemes.
A kottából zenélés szerintem nem jó példa ide, hiszen mire a muzsikus eljut az előadásig, a műsor nagy részét már memorizálta a próbák során, a kottát csupán mankónak használja a színpadon, ráadásul nem kell közben mást néznie, a karmester mozdulatait perifériális látással is könnyű követni, nem kell vele folyamatosan szemezni. Ha a premieren teszed eléjük először a kottát, az előadás nagy bizonyossággal botrányba fullad egy komplexebb darab esetében. Egy soha nem látott filmnél viszont első olvasásra meg kell értenünk a szöveget, amihez - nekem legalábbis - oda kell figyelnem a karakterekre, közben lemaradok a képi történésekről, azaz nem látom a film nagy részét, főleg egy 3 méteres vetített képnél.
Nem akarok senkit sem megbántani, hiszen a nyelvtudás hazai színvonala közös szégyenünk, de én nagyon kevés olyan házimozist ismerek, vagy tételezem fel róla, hogy minimum társalgási szinten megy neki akár csak az angol is, ne adj' isten a spanyol, vagy a francia. Többekről viszont tudom, hogy garantáltan nem megy nekik egyetlen idegen nyelv sem, mégis rendszeresen írják, hogy filmet csak eredeti hanggal néznek. A többséget persze nem ismerem, ezért is tettem fel érdeklődő kérdésem pár perce.