Egy mérést megérne szerintem, mintsem vakon próbálkozni nem bizonyítható dolgokkal.
Nálam kis túlzással csodát tettek. De persze ezért kell a mérés, mert ahány szoba, annyiféle megoldás.

Egy mérést megérne szerintem, mintsem vakon próbálkozni nem bizonyítható dolgokkal.

Mikor ki akarjuk deríteni az ilyen nyavalyák forrását, lehet számolgatni és lehet kísérletezni, mindkettő hasznos tud lenni. Javaslom, mozgasd a mikrofont különböző irányokba fél-fél métert és amelyik elmozdulás hatására komoly eltérést tapasztalsz hangnyomásban, abban az irányban születik a nyavalya is. Állóhullámból többféle létezik, axiális és tangenciális is.

Aki nagyon akar ott hifizni, az nyilván nem fogja reménytelennek tekinteni a projectet. Az ajánlások nem törvények, inkább arról szólnak, hogy ha van rá lehetőség, nagyobb helyiséget célszerű választani. Láttam már 8 m2-es házimozi szobát 7.2 csatorna kiosztással és a tulajdonosa nagyon élvezte a filmnézést ott, de sokan nem cserélnénk vele.dixie-chicken írta: ↑2022.01.15., szomb. 08:35lehet hogy nem is annyira reménytelen a miniszobában a hifizgetés ?

Az a tapasztalatom, hogy a kompromisszumos elhelyezés (kis szoba, ráadásul eléggé falra tolt sugárzók) kompromisszumos hangot eredményez. Ettől függetlenül élvezetesen lehet zenét hallgatni ilyen körülmények között is, ráadásul ez egy ízlésesen berendezett szoba, és sokat segíthet a sarokban elhelyezett "akusztikai egység"dixie-chicken írta: ↑2022.01.15., szomb. 08:35kihúzom-betolom-sarokban van a hangszoró vitákhoz találtam egy igen érdekes rendszert a PFM képtárában...érdekes lehet manapság,figyelembe véve hogy az ingatlanpiac tombol,az új épitésű lakások,társásházak gyakorlatilag ellehetetlenitik a normális hifi életet,miniaturizált szobáikkal....3x3m szoba,rendszer:
Rega Planar 10 Turntable w/Apheta 3 Cartridge
Rega Aura Phonostage
Rega Apollo 35th Anniversary CD Player
Blusound Node 2 (using internal DAC for now)
Exposure 3010s2 Integrated (3510 Pre and Power on order)
Spendor A7 Loudspeakers
Little Dot Headphone Amp
Grado RS2e Headphones
All Interconnects - LFD Grainless
Van Damme (Mark Grant) Speaker Cable
lehet hogy nem is annyira reménytelen a miniszobában a hifizgetés ?

Indokolt lenne konzultálni egy statikussal, mielőtt nagyobb baj lesz. Na, nem poénkodom el a gondodat. Bármilyen elkeserítő, minden rendszer (hangdobozok + szoba) egyedi akusztikai eset, ezért nem lehet, vagy legalábbis nem érdemes általános tanácsokat vaktában adni. A fórumok persze tele vannak ilyenekkel, de ezek jóval ritkábban működnek, mint ahányszor nem.

Ez nem rendkívüli! Az én hangsugárzóim, az én nappalimban, ugyanígy viselkednek a mélyhangokat/mélyenergiát tekintve. Minél közelebb tolom a falhoz, annál rosszabb, ahogy húzom el a faltól egyre javul. De mivel ez egy nappali, azért csak alkalom szerűen húzom nagyon előre őket.Vincsó írta: ↑2022.01.04., kedd 19:34Szóval az van, hogy egyre jobban elhúzom a faltól a dobozakat egyre mélyebbre megy a basszuss, ez ha rátolom akkor megszűnik létezni, ez hogy a pitvarba van akkor, nem fordítva kellene működnie?Azt, hogy elhúzom azt úgy kell érteni, hogy extrém módon, 150 centire vann a hangfal eleje a hátsó faltól, egy 5 méteres szobában, ha kicsit hátrébb tolom akkor halhatónan nem megy olyan mélyre, mint 10 centivel előrébb. Mondjuk az, hogy ennyire el van húzva az annyira nem is zavarna senkit csak úgy érzem túl közel kerülök a dobozokhoz csökken a té, meg ha a középpontból arréb ülök 5-10 centire akkor szétesik a színpad.
Ez egy társasház ami tégla, viszont a középső fal az vasbeton ami elég jól tud zengeni ha kopogtatom, ez van a dobozok mögött, ez okozhatja ezt? Ha keresztbe fordulok akkor ez a jelkenség megszűnik de úgy túl sok lesz a basszuss a jelenlegi dobozokkal meg túl közel is kerülök hozzájuk, arról nem is beszélve, hogy nem lehet használni az ajtótMost így hirtelen felindulásból befednám az egész falat valamivel... de talán valaki jól megmondja :)

Ilyen esetben nagyon szégyelleném magam.
Persze, utólag kimuatható de ha veszem azt beméred a szobát, és látod, hogy ok, valamiért visít a felsőbasszus vagy tudom is én a középtartomány, akkor abból nem biztos, hogy ez kiderül, hogy mi okozza.fapaci írta: ↑2021.12.29., szer. 09:27Amennyiben a változás akkora mértékű, ahogy leírtad, az bizonyosan látszik a mérési adatokban is.Vincsó írta: ↑2021.12.28., kedd 20:37... hát ekkora javulást még sose semmivel nem tapasztaltam...előkerültek a magasak közepek ami eddíg hiányzott. Olyan a hatás mintha kicseréltem volna azegész rendszert. Amiben nem vagyok biztos, hogy ezt gondolom méréssel stb. vel nem lehetett volna kimutatni, hogy az ott okozza épp a gondot.
Értem, köszi! Csak kíváncsiságból kérdeztem, mert nálam is kb 40cm-re van a faltól a TV, de idáig semmi ilyesmit nem tapasztaltam, amiket írtál. Próbáltam már levenni is a TV-t, de gyakorlatilag semmi különbséget nem hallottam, ami végülis nem baj mert TV-vel az állványon sincs gondom a hanggal, pedig arányaiban viszonylag nagy felüleletet fed le a TV és még csak letakarva sincsen.Vincsó írta: ↑2021.12.29., szer. 18:10Há... igazából fogalmam sincs, mint kolegának is írtam, esetemben nem volt releváns, hogy mennyi távolság van a tv síkja és a hangfal előlapja között, teszem azt ha behúztam a szoba közepére a hangfalat akkor is rossz volt pedig ebben az esetben már jó 2 méter volt a tv és hangfal között, ezt szimplán az szüntette meg, hogy megszűnt a hely a tv mögött. Most akárhova rakom a hangfalat a tv viszonylatában nem tudom előidézni az említett problémát, a tv meg marad ott ahol van veszek egy vödör loctite-t és ráöntöm :)
viewtopic.php?p=2534107#p2534107józsibazsi írta: ↑2021.12.10., pén. 10:33Szeretnék valami esztétikusabb megoldást. Most egy vastag bélelt gyapjú derékaljat használok erre a célra. Hát nem a legszebb!

Amennyiben a változás akkora mértékű, ahogy leírtad, az bizonyosan látszik a mérési adatokban is.Vincsó írta: ↑2021.12.28., kedd 20:37... hát ekkora javulást még sose semmivel nem tapasztaltam...előkerültek a magasak közepek ami eddíg hiányzott. Olyan a hatás mintha kicseréltem volna azegész rendszert. Amiben nem vagyok biztos, hogy ezt gondolom méréssel stb. vel nem lehetett volna kimutatni, hogy az ott okozza épp a gondot.
A hangsugárzók előlapja (ahol feltételezhetően a hangszórók vannak) milyen távolságra van/volt a mögöttük lévő faltól (ahonnan a TV távolságát is mérted) a leírt esetben?
A tévét hátrébb tetted a hangszórók síkjánál, így a direkt és a középről elsődlegesen visszavert hanghullámok füledbe érezése közt nagyobb időbeli különbség keletkezik (és egyben némileg kevesebb is lesz), így az agyad a kettőt jobban szét tudja választani, jobban tudja értelmezni a direkt hangot.
Ha falikonzolon van a TV, érdemes azt vertikálisan megdönteni annyira, hogy ne lásd magad benne tükröződve.józsibazsi írta: ↑2021.12.10., pén. 10:33Szeretnék valami esztétikusabb megoldást. Most egy vastag bélelt gyapjú derékaljat használok erre a célra. Hát nem a legszebb!

józsibazsi írta: ↑2021.12.10., pén. 10:33Szeretnék valami esztétikusabb megoldást. Most egy vastag bélelt gyapjú derékaljat használok erre a célra. Hát nem a legszebb!

Nincs akkora pokróc, ami ráadásul többször hajtogatva befed egy 75"-os TV-t...Dorian írta: ↑2021.12.10., pén. 11:17Használj szép pokrócotjózsibazsi írta: ↑2021.12.10., pén. 10:33Szeretnék valami esztétikusabb megoldást. Most egy vastag bélelt gyapjú derékaljat használok erre a célra. Hát nem a legszebb!![]()
Egyébként megértem. A tévére akasztható nikecell-ből kialakított "diffúzort" csak azért szoktam feltenni, hogy ne a szoba tükröződését lássam magam előtt, más hatása nemigen van (Viszonylag nagy a szoba/tévéfelület arány és a hangfalak is jóval előrébb vannak a TV síkjánál)
Erről a nagy panel TV takarásról jut ismét eszembe a panel statik-magnaplanár sugárzókat használók kevésbé figyelt akusztikai nehézsége. Az, hogy a 2db 1-2m2 felületű sugárzó síkfelület az magában is egy viszont reflexiós felület. Ugyanis amit lesugároz hanghullámot, abból a helységből némi szóródás után és főleg a mélyebb tartományban, állóhullámokkal megerősítve időkéséssel vissza kerül a panel sugárzókra, nagyon furcsa interferenciát okozva magán a sugárzó felületen. Minél nagyobb felület aránya van a panel sugárzóknak a helység méretéhez képest, minél kevésbé van kezelve a helység akusztikailag, ez annál nagy bajt okoz. Ez a jelenség abszolút ismeretlen a kónuszos hangszórókkal zenélő hangsugárzóknál.Dorian írta: ↑2021.12.10., pén. 11:17Használj szép pokrócotjózsibazsi írta: ↑2021.12.10., pén. 10:33Szeretnék valami esztétikusabb megoldást. Most egy vastag bélelt gyapjú derékaljat használok erre a célra. Hát nem a legszebb!![]()
Egyébként megértem. A tévére akasztható nikecell-ből kialakított "diffúzort" csak azért szoktam feltenni, hogy ne a szoba tükröződését lássam magam előtt, más hatása nemigen van (Viszonylag nagy a szoba/tévéfelület arány és a hangfalak is jóval előrébb vannak a TV síkjánál)
Használj szép pokrócotjózsibazsi írta: ↑2021.12.10., pén. 10:33Szeretnék valami esztétikusabb megoldást. Most egy vastag bélelt gyapjú derékaljat használok erre a célra. Hát nem a legszebb!