hifitibi írta: ↑2022.01.08., szomb. 20:47
Minő "véletlen", hogy az elmúlt két napban én is elkezdtem nézegetni az audio kontakt javítókat!
Az audio kategóriájú kacatok között eddig csak a DeoxIT volt nekem képben. Már nézegettem is a Stageshopban a gold succost 14500-ért, illetve a kétszelencés csomagot 19000-ért. Viszont ott bujkált bennem a kérdés, hogy az vajon más-e, mint a Kontakt gold 2000. Régebben sikerült szert tennem egy flakon Kontakt gold 2000 dezodorra. Használtam is a rendszer csatlakozóira, jó is volt. De hát az ugye nem kékvérű snake oil, hanem sima oil. Mert a Kontakt gold 2000-et a német (tulajdonú) Contact chemie gyártja (nem kifejezetten audiophile célra), így bátran leírja, hogy olyan olaj, ami nagyon vékony réteget képez a nemesfém felületen, tisztít, megakadályozza a korróziót, jobb kontakt, stb. Felkutattam a DeoxIT termékleírását és biztonsági adatlapját, de egy büdös szó nem volt arról, ami utalhatott volna arra, hogy mit tartalmaz a cucc. Aztán ma szóba került a Cardas kence, ahol kiderült, hogy az is olajos. (Annak pedig semmilyen doksiját sem találtam meg a neten.) Majd kérdésre kiderült, hogy a DeoxIT is olajos. Hálás köszönet zoli73 és Shimano olvtársaknak, hogy megírták azt, hogy a két kékvérű kence szintén olajos!
Ebből én arra következtetek, hogy mindhárom kontakt tisztító/javító hasonló elven működik, azaz nagyon-nagyon vékony olajos védőréteget képez a nemesfém felületeken, megakadályozza a korróziót, és a fémfelületek nem közvetlenül egymáson csúsznak, hanem egy bazi vékony olajrétegen át.
Kérem, ha valakinek van nálam pontosabb ismerete, tapasztalat a Kontakt gold 2000 vs kékvérű kence anyagára vonatkozóan, erősítse meg, vagy cáfolja meg azt, amit leírtam! - mindenki hasznára.
Ha valaki használta már audio célra a német gyártmányt és a kékvérű bármelyikét is, és hangra gyakorolt hatásban tapasztalt bármi különbséget, vagy éppen nem (az is nagyon fontos), kérem, azt is ossza meg!
Persze, a DeoxIT-nak van egy tisztító folyadéka, a neve végén a gold helyett "D", de ezt véleményem szerint lehet helyettesíteni isopropil alkohollal. Az meg van itthon. Én így használtam.
A Kontakt termékeket ismerem, pl. a "60" most is van itthon, de ez a "gold 2000" nekem eddig kimaradt.
Ha ismertem volna, akkor biztosan inkább ezt szereztem volna be, mint a Cardas-t, lényegesen gazdaságosabb.
Hogy mennyire lehetnek hasonlóak? Így nem tudom. A Cardas folyadéknak érdekes, édeskés, kicsit dió-ra emlékeztető illata van. Hogy miből lehet? Talán jobb nem tudni. Sok mindenről gondolom azt, hogy jobb ha nem tudjuk miből van, mert ha tudnánk, rendesen kiverné a biztosítekot, hogy hát akkor mi kerül ezen ennyibe.
Ez a vélemenyem a Cardas folyadékról is. Jól használható, hatásos is, de baromira túl van árazva. Ez is csak egy olyan kütyü, hogy ha nem adják elég drágán, akkor nem veszik komolyan.
Mikor először elhatároztam, hogy beszerzek valami hasonló folyadékot, akkor itt többen is a Deoxid gold-ot ajánlották. Neki is futottam a beszerzésének, majd kiderült, hogy idehaza egyetlen helyen kapható. Ahonnan persze regisztració nélkül nem lehet rendelni, és az utanvétes szállítás, a többszörösébe került volna, mint maga a termék. Inkább kihagytam, gondoltam majd lesz más alternatíva. Lett, a Cardas folyadék. A Kácsa Audio-nál jártam, vásároltam ezt-azt, és hozzácsaptam ezt is. A kérdésemre természetesen nagyon dícsérték...
Nekem bevált, hatasos is, de ha elfogy lehet kipróbálok valami mást, lehet éppen a Kontact Gold 2000-t.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech