.
- 6595A1B9-3247-4627-9797-114A53BE5C0D.jpeg (3.84 MiB) Megtekintve 3073 alkalommal

Ha adok linket a tört, de full verzióhoz az jó? :)

Na ja, ma megnéztem / megtapogattam / meghallgattam mindegyiket.wittao írta: ↑2021.12.19., vas. 17:17Masfel hete lakom be a MBP-mat, ami M1-gyel van felvertezve. Olyan hatalmas teszteknek nem vetettem ala. Viszont ami megdobbentett: onmaganak a gepnek milyen hangja van, ilyen hangminoseget notebookbol meg soha sem hallottam kimaszni.Aszpirin írta: ↑2021.12.19., vas. 16:19Kijött a MacOS Monterey 12.1 - és még mindig nincs benne Universal Control. Most állítólag tavaszra ígéri az Apple ezt a feature-t.
Csak nehogy úgy járjon vele, mint a csoda-töltőjével az AirPowerrel...
Más: vettem egy M1-es Macbook Air-t. A legeslegolcsóbbat. Eléggé impulzusvásárlás volt (viszketett a zsebem egy nagyon hordozható laptopra, és ennek most jó az ára...), meglátjuk mennyire válik be...![]()
Én ugyanígy jártam vettem egy M1 es Mac minit és tátva maradt a szám pedig én csak TIDALt streamelek róla ronnal egy Devialetnek ja és előtte soha nem használtam Mac et . Úgyhogy marad iswittao írta: ↑2021.12.19., vas. 17:17Masfel hete lakom be a MBP-mat, ami M1-gyel van felvertezve. Olyan hatalmas teszteknek nem vetettem ala. Viszont ami megdobbentett: onmaganak a gepnek milyen hangja van, ilyen hangminoseget notebookbol meg soha sem hallottam kimaszni.Aszpirin írta: ↑2021.12.19., vas. 16:19Kijött a MacOS Monterey 12.1 - és még mindig nincs benne Universal Control. Most állítólag tavaszra ígéri az Apple ezt a feature-t.
Csak nehogy úgy járjon vele, mint a csoda-töltőjével az AirPowerrel...
Más: vettem egy M1-es Macbook Air-t. A legeslegolcsóbbat. Eléggé impulzusvásárlás volt (viszketett a zsebem egy nagyon hordozható laptopra, és ennek most jó az ára...), meglátjuk mennyire válik be...![]()

Feltettem azokat, persze.Aszpirin írta: ↑2021.11.14., vas. 16:55
Én szeretem "up to date" tartani a gépet. De ha a secuity update-eket felraktad, a Catalina és a Monterey között tényleg inkább a parasztvakítás van. Azért a security update-eket rakd fel mindenképp a Catalinához is, ha nem tetted eddig (ergo a Catalinából mindenképp frissíts a legújabbra). Elég sok csúf biztonsági lyukra derült fény az elmúlt egy másfél évben...

A Big Sur felülete elég nagy változást hozott, kissé szokni kellett :)freongee írta: ↑2021.11.14., vas. 13:48Lehet velem van a baj, de Catalina óta nem nagyon érzek késztetést rendszerupgrade-re.
Pont azt érzem, amit írtál, hogy sok minden nem történik az OS-sel, csak a parasztvakítós feature-ök jönnek.
Nyilván ha egy Apple procis gépem lenne az 5K iMac helyett, akkor nem lenne kérdés…
A Time Machine úgy lett kitalálva, hogy állandóan legyen bekapcsolva az auto backup. Ha nem lett volna valamiért kb egy évig kikapcsolva, akkor semmit nem kellett volna várnom rá, egyszerűen mehetett volna egyből a Monterey-frisítés. Így egyértelmű, hogy sok időt spóroltam volna egy SSD-vel, ha kéznél lett volna egy, de önmagában backupok számára drága többterás SSD-t fenntartani nem a legjobban elköltött pénz szvsz. A háttér-backupok inkrementálisak és nem időkritikusak. SSD-vel időt spórolni - ha automatikusra van állítva a backup - csak visszaállításnál lehet. A teljes visszaállítás SSD-ről nyilván sokkal gyorsabb, de velem szerencsére egyszer fordlt csak elő, hogy vissza kellett állítanom mindent backupból, ez is a gépváltás miatt volt. Persze részleges visszaállítások (néhány fájl) többször előfordultak, erre zseniálisan jó a rendszerbe integrált Time Machine.
Köszönjük a feedbacket.Aszpirin írta: ↑2021.11.14., vas. 11:30A dolog nem volt egyszerű, ugyanis a tegnapelőtt derült ki, hogy a Time Machine-backup a tavalyi Big Sur-ra való frissítés óta ki volt kapcsolva (nem kizárt, hogy én kapcsoltam ki, de nem emlékszem rá, hogy ilyent elkövettem volna), ezért a backup 14 órát vett igénybe (hozzátenném, hogy még mindig egy több mint 10 éves Time Capsule-t használok backupra).

Nos, igen... szeretek veszélyesen élni, ezért tegnap sikeresen feltettem a Monterey-t (12.0.1).
Maradna a Roon rendszer, csak MacOS helyett Linux lenne a platform az endpoint minin.robi20064 írta: ↑2021.11.12., pén. 09:06Az elso kerdes az hogy milyen Linux distro legyen, mert abbol van legalabb fel tucat, gyari is, audio-ra keszitett is stb. Pl AudioLinux, Euphony vagy a Miska fele HQPlayer OS vagy NAA, Daphile es akkor meg ott vannak a szokasos Debian, Arch, Ubuntu, Fedora es egyeb "gyariak". Elso korben erdemes lehet kiprobalni a HQPlayer OS-t vagy NAA-t, de sajnos ehhez HQPlayer is kelleni fog (van belole proba verzio).
Milyen forrasbol jatszol le zenet alapvetoen?

Úgy van, ahogy mondod.
Nálam pont betölti a Roon a számot egyben és utána nincs vagy csak nagyon minimál adatátvitel.robi20064 írta: ↑2021.11.11., csüt. 18:25Meg egy aprosag amit az utobbi idoben kezdtem el vizsgalni (most meg inkabb feluletesen mint reszletesen), a hasznalt halozati protokollok kozotti kulonbseg is eleg jol tetten erheto lejatszas kozben. AS-nel ha nincs semmi felkonvertalas akkor a lejatszas megkezdesekor kikuldi a streamerre a teljes szamot es utana nincs halozati forgalom (UPnP), Roon RAAT-nal viszont egyenletesen forgalom van vegig lejatszas kozben.

Nos, most már nincs :) Amikor írtam, akkor még volt bizony, raktáron, a konfig amit írtam, ezüst színben. Úgy tűnik, gyorsan fogy:) Viszont most néztem az eMag-on, ott -épp most - van 16-os MBPro M1 Pro-val :) Azt lehet, mire ránézel Te, már nem lesz :)marconi írta: ↑2021.11.11., csüt. 21:09Most néztem rá a neten az istylera, az nem mutatja hogy lenne készleten bármi is, feleségem tegnap előtt kérdezett rá a mammutban, szintén hetekre volt a válasz, sehol sincs. Én is vaciláltam hogy melyik legyen, nekem fotósként néha nagy panorámaképeknél, intenzív fotószerkesztés alatt kijöhet különbség, de én is inkább azért vettem Maxot 32GB rammal mert az volt és így számlám is van a cégbe még idén, ami fontos szempont volt.Aszpirin írta: ↑2021.11.11., csüt. 18:55M1 Pro-val szerelt 16 colos MBPro van az iSTYLE-nál raktáron. 16 GB memóriával 1 TB-os SSD-vel, 16 magos GPU-val.
Ugyanez M1 Max-szal, +16 (összesen 32) GB memóriával és +16 GPU-maggal (de ugyanaggyi CPU-maggal) +320eFt. Megér szerintetek ennyi árkülönbséget a +16 GB RAM és + 16 GPU-mag az SoC-n? Költői kérdés. Én alighanem a Pro-t választanám (viszket a zsebem, wazz...), ha nem az M1 Pro/Max -szériás iMac-re várnék...
Szóval szerintem is pro, kivéve hardcore videovágóknak. De még ki tudja mit hoz a jövő... :)
Most néztem rá a neten az istylera, az nem mutatja hogy lenne készleten bármi is, feleségem tegnap előtt kérdezett rá a mammutban, szintén hetekre volt a válasz, sehol sincs. Én is vaciláltam hogy melyik legyen, nekem fotósként néha nagy panorámaképeknél, intenzív fotószerkesztés alatt kijöhet különbség, de én is inkább azért vettem Maxot 32GB rammal mert az volt és így számlám is van a cégbe még idén, ami fontos szempont volt.Aszpirin írta: ↑2021.11.11., csüt. 18:55M1 Pro-val szerelt 16 colos MBPro van az iSTYLE-nál raktáron. 16 GB memóriával 1 TB-os SSD-vel, 16 magos GPU-val.
Ugyanez M1 Max-szal, +16 (összesen 32) GB memóriával és +16 GPU-maggal (de ugyanaggyi CPU-maggal) +320eFt. Megér szerintetek ennyi árkülönbséget a +16 GB RAM és + 16 GPU-mag az SoC-n? Költői kérdés. Én alighanem a Pro-t választanám (viszket a zsebem, wazz...), ha nem az M1 Pro/Max -szériás iMac-re várnék...

Bár a múltkor nagyon felbosszantottak a katasztrofális "bevezető-show"-jukkal, az Audirvana-nak drukkolok azért.robi20064 írta: ↑2021.11.11., csüt. 16:54Az meg szinten mas kerdes hogy hiaba Audirvana M1 nativ. se a SoX se a r8brain nem kepes akadasmentesen DSD512-re felkonvertalni a 8GB memorias M1 Minin, mig a Roon a regi Mono-val ezt tokeletesen akadasmentesen csinalja. Sot Audirvana Studio-nal az 1.8-as frissites valahogy teljesen meg is olte a DSD koverziot, meg DSD64-el sem megy. Betolti a szamot de a lejatszas nem indul el. Ilyenkor azert csak eszreveheto az az apro kulonbseg hogy mi van ha 2 ember fejleszt valamit es mi van ha 12...pedig mar erosen gondolkodtam hogy nem hosszabbitom meg a Roon elofizetest amikor hamarosan lejar.

kissé OFF.robi20064 írta: ↑2021.11.11., csüt. 09:59Audirvana mar nativ, Roon meg Mono (dotnet) es egy ideig meg nem lesz nativ. A linuxos core-t sikerult most vegre Mono-rol .NET-re frissiteni, mas hasonlo lepteku valtozasrol meg nincs hir.wittao írta: ↑2021.11.11., csüt. 08:49Na jo :) Kivancsi vagyok milyen lesz, megkoszonom ha megosztod a tapasztalatokat.
A sokat hasznalt medialejatszo programoknak kijott mar macOS-ra az M1 nativ alkalmazasa? (JRiver, Audirvana, Roon stb.)
Egyebkent ha megvettem volna ott az utolsot, amit Te vettel meg, akkor most nem tudnal gepelni es tesztelni, szoval mindannyiunk erdekeben varok 5 hetet![]()
Hát a Media Marktban kellett volna venned! :) Én már erról írok. Holnap letesztelgetem a Karunán mit tud a CDhez képest, audio pchez képest, meg összehallgatom a 2016 os 15" Touch Bar retinával is.wittao írta: ↑2021.10.29., pén. 19:1216”-es, nem hasznalok kulso kijelzot, nekem igy a meret tokeletesen eleg, eddig 15.4”-es volt. Neztem a 13.3”-est, az kicsinek tunt, a 14” mellett meg nem akkora novekedes, hogy nekem eleg legyen, ugyhogy emiatt a nagyobbat valasztottam.
Notch-ra irtak sokan hu meg ha, engem egyaltalan nem zavar, menubar ennyivel is fentebb van, ott kozotte meg elfer.
Az akkuido novekedese is fontos volt es kivancsi vagyok, hogy a GPU resze hogy muzsikal majd. Mi hasznalunk Autodesk dolgokat, es amennyire sokan nem szeretik en annal inkabb a 3D .pdf-eket. Baromi jol lehet igy dolgozni, ha kollegaim exportaljak a modelleket, minden apro reszt meg tudok igy nezegetni jo-e.
Majd racsapom egy Karunara is ROON-nal, meg JRiverrel, kivancsi leszek milyen. Sajna lekestem az elso szallitmanyt, ugyhogy mikulasra lesz itt. De kozel 8 ev utan a masikkal mar nem nagyon erdekel az a kis plusz :)

14-es vagy 16-os?

Új gépet? Mit rendeltél?