Titánok harca…
A német HKV fórumon több thread is nyílt a héten Barco Freya, Sony GTZ380 összevetés, aztán Barco Freya, Barco Bragi CS, Sony VW790...
Bevallom én is kedvet kaptam, és mivel délután szabad időm is volt, így kivittem a Cineo82-őt a moziba. Szerencsétlen a Christie érkezése óta a gyári dobozában várta a pillanatot, hogy újra megmutathassa magát.
A héten bent a cégnél csináltattam egy mobil projektor tartó állványt, ami nagyban megkönnyítette a PD elhelyezesét.
Rövid beállítás, zoom, fókusz és már meg is világította a 315 cm széles 0.7 gain szőtt vásznat. Gyors kalibrálás, gamma 2.4, dci p3 és kezdődhetett is a móka. A madvr-ben visszaálltam a 3dlut-ról a dci p3 kalibrációra. Így egyenlő eséllyel indultak harcba a “gigászok” :-)
Majdnem egyenlő, mert a dtm-hez konstans 90 nit-et állítottam be. Ezt gondoltam arany középútnak a projektorok között.
HCFR-ben gyors ellenőrzés következett.
Cineo82
22.3 fL
1340:1 nativ on/off a Pali féle színszűrő tuninggal
8100:1 on/off a dinamikus irisszel
DCI P3 lefedettség 88.9 %
Christie HD10K
30 fL
2200:1 nativ on/off
DCI P3 lefedettség 94%
Jó pár jelenetet megnéztem. Egyszer az egyik géppel, aztán a másikkal.
Azt kell mondjam, mindkettő nagyon jó képet vetít, mindkettő szuper ragyogó színeket prezentált, bármelyikkel boldogan lehet élni. Én azonban dönteni akartam és ez is hozzá tartozik a mai naphoz… Már korábban így terveztem, hogy pár hét Christie használat után visszarakom a barco-t, hogy objektív döntést tudjak hozni, mert végül csak egy maradhat.... A végén trónfosztás nem történt… viszont nagyon fej fej mellett van a két készülék. Elcsépelt, de egyéni preferenciák döntenek, ahogy nálam is így történt. Mérlegre tettem a pozitívumokat, illetve a negatívumokat. Nem volt egyszerű döntés, mert mint mondtam mindkettő gép szinte tökéletes és nagyon szerethető képet vetítenek.
A technológiát tekintve mindkettő 3 chipes DLP a nagy DLP chipre építve. Mindkettő 2 lámpás, inkább ipari kivitelezés. Mindkettő objektív a legjobbak közül való. A Christie-hez a nagy DCI obi, míg a Barcohoz egy #1 Grade lencse tartozik, amely titulust csak a felső 5% kap meg Barco-éknál.
Cineo82
Halk. Vagyis még úgy is halkabb, hogy benn volt a teremben, mint a Christie.
Nincs látható pixel, illetve csirkeháló… a Christie objektívje annyira éles és a kép annyira fényes, hogy ha nincs hátra döntve a székem, néha néha világos jelenetnél látom a rácsot.
A dinamikus irisszel a feketeszint nagyon brutális. (mérve 0.0027 fL) Igaz csak olyan részleteknél jön ki, ahol nagyon alacsony a bevilágítottság.
Pl. Venom több jelenete
A fényerő nagyon jó (kb. 22 fL, de azért a több még jobb… :-)
A széles színtér is nagyon ütős. Persze ehhez kell egy jó HTPC, és egy jól beállított MadVR.
Mozgásmegjelenítés szintén nagyon jó.
Christie hd10k
Van hűtési zaj, de abszolút nem zavaró így, hogy a mozin kívül van elhelyezve.
Borotva éles optika. Ez ha jó a forrás anyag (pl Lucy, Passengers, Anna) akkor áldás, ha gyengébb a film masterelése akkor átok, mert kíméletlenül megmutatja a hibákat.
A fekete szintje kevésbé jó, de ez csak addig problémás, amíg teljesen sötétet kell vetítenie. Cseneles is itt volt az elején, szemre azt mondta jobb a Christie fekete szintje, mint a Barco natív feketéje írisz nélkül.
Erre aztán rá is mértem és igaza volt..
Akár Passengers űrséta, vagy épp Jennifer-en a fekete estélyi, de ide vehetjük a Lucy jeleneteit is (pl. amikor a kórházból hazatelefonál az anyjának, vagy épp a film vége...) a magas egyidejű kontraszt miatt nagyon mélynek tűnik a fekete… és ezt jól el is adja. Lehet, hogy csak érzéki csalódás... de nagyon jól csinálja. :-)
A nagy fényerőből szuperül profitál a széles színtér is. Én azt vallom, minél nagyobb a fényerő, annál élénkebbek a színek és annál több értelmet nyer a DCI P3. 12-14 fL mellett hajszolni, szerintem felesleges.
Mozgásmegjelenítés ugyanolyan jó, mint a Barco-n.
Szivárvány egyiken sincs, ez a 3 chip technológia pozitív velejárója.
Írtam, hogy nem lett trónfosztás...
Hogy miért döntöttem a Christie mellett a néhány negatívuma ellenére?
- Nagyobb fényerő
- Pontosabb színvisszaadás
- Élesebb optika
- Szinte tökéletes konvergencia (szoftveresen nem, de hardveresen elvileg 1/6-od pixel pontossággal állítható)
- Sokkal okosabb szoftver (ez nálam részben az elhelyezés miatt fontos volt)
- Homogénebb kép
Ennek ellenére a Cineo éppolyan szerethető és még mindig nagyon magas szintet képvisel. Pedig nem mai gyerek. Remélhetőleg hamar gazdára talál, bár nincsenek nagy reményeim, hogy itt marad a határainkon belül...
Kicsit az újkori árakról, mert azért ez is mutatja, hogy ez volt valamikor a király kategória..
A cineo82 megjelenésekor 70.000€-on nyitott. Lencse nélkül.
A Christie HD10K 36.000€ volt szintén lencse nélkül.
A Christie-nek van egy mozis változata, ami csupán csak a nevében és a házában különbözik a HD10K-tól. Még arra is "lusták" voltak, hogy a manualt megváltoztassák... ennek ára 74.000 volt... igaz 10 évvel ezelőtt.
Cineversum Force Two
https://www.projectorcentral.com/Cineve ... ce_Two.htm

- IMG_9197.jpg (1019.62 KiB) Megtekintve 4323 alkalommal

- IMG_9199.jpg (1.53 MiB) Megtekintve 4323 alkalommal

- IMG_9198.jpg (1.13 MiB) Megtekintve 4323 alkalommal

- cineo82.PNG (363.66 KiB) Megtekintve 4323 alkalommal

- IMG_9052.jpg (1013.6 KiB) Megtekintve 4323 alkalommal

- IMG_9051.jpg (833.41 KiB) Megtekintve 4323 alkalommal

- IMG_9050.jpg (1.52 MiB) Megtekintve 4323 alkalommal