Pókember: nincs hazaút ... Pozor: nem ajánlom
Tegnap délután a lányom rávett a mozizásra. Marvel film, nem vártam tőle sokat, de azt se teljesítette. Maga a sztori -már amennyire követem- az előző ifjú Pókember: Idegenben folytatása. A történeti koncepció nem rossz, a film alapötlete a műfajon belül újat hoz, viszont az egész kivitelezés pocsék szerintem
Az imdb-n ez a film jelenleg 9.0 pontos !!!, a hozzászólásokba belegörgetve pedig látszik a fizetet bérkommentelők hada és néha egy-egy reális magánvélemény.
Nem tudok elmenni a film hossza mellett: 2,5 óra, ami literes üdítővel már veszélyes. A film közepén van egy hatalmas belassulás, mondhatni műfaj és célközönség idegen, ezt az egy órát simán kihagyhatták volna.
"Szeretjük" a Marvel filmekben, hogy vicces. Na hát ez nem az, minimális nevetés volt csak a moziban, az is csak egy jelenetnél. "Szeretjük" a Marvel szuperhősök emberi oldalát, sérülékenységét, azt, hogy bár van pár szuper képesség, összességében mégis a talajon áll a történet, az univerzum, a fizika törvényei megvannak, csak az a kis szupererő a plusz. Hát itt nem. A gyeplő be lett dobva a lovak közé, megszűnik a kapcsolat az alap fizikával, a környezet viselkedése féktelen scifi lesz és egyes karakterek szuper ereje "god mode", bármit is tud, csak persze az alap probléma megoldása a kihívás.
A színészi játék, a párbeszédek és a karakterek szerethetősége sem említésre méltó, nincs benne varázs csak ballaszt.
A másik dolog pedig maga a moziélmény volt. Duna Pláza 2-es teremben voltunk, 8.sor közepe egy viszonylag nagy terem, 3D-s, szinkronos előadás. Nem tudom miért, de szerintem nagyon szar volt a vetítés. Életlen, semmi részlet és gyenge kontraszt. Fogalmam sincs milyen technikát használnak, az mennyire öregedett el vagy járatják eco üzemmódban, de förtelmes volt. Maga a mozi elvileg nem lehet annyira gáz, pándémia előtt jártunk sokszor, nem emlékszem ilyen rossz élményre. Nem, hogy szőrszálak számolásáról nem beszélhetünk, de helyenként még az arc mimika kivétele is kihívás volt, annyira gyatra volt az egész. Ami a film technikai részét illeti, a látvány CGI, annak elmegy de semmi kiemelkedő. a 3D hatás bár folyamatos, ez csak egy alap térlátás szerű hatást ad, egyetlen jelenet sincs látványos 3D hatással ami kijönne a vászonból vagy hasonlók - és az is érdekes volt, hogy a 3D szemüveg nélkül is nézhető volt a film. Talán ez nem is 3D forgatás, csak valami generált effekt. A film hangja átlagos volt, egyszer volt valami hirtelen hangos, de, hogy bármi meghökkentő vagy lenyűgöző térhangzással bűvészkedtek volna, hogy bemutassák miért érdemes moziba járni - na az nem volt.
Részemről nem ajánlott, de ami ennél többet mond, hogy a gyerekeknek sem tetszett.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!