A teljesen azonos platformot sajnos jelenleg lehetetlen összehozni. Ehhez az kellene, hogy legyen olyan lejtszó (program vagy hatdver), amelyik mindegyiket tudja. Jelenleg nem tudok ilyenről.
Ezért egyelőre sajnos a straming szolgáltatók által produkált hangminőséget együtt kell értelmezni azon lejátszók hangminőségével, amelyekel elérhetőek. Ez PC-re is, Mac-re is igaz.
Tehát teojesen azonos platformon, rendszeren, ugyanazokkal az albumokkal (verzióra sajnos nem esküszöm) én csak hármat tudtam kipróbálni: Tidal, Qobuz és HRA Streaming.
Ha a fenti tágabb értelmezését vesszük a platformnak, akkor ehhez még hozzájön a Deezer, az Apple Music és a Youtube Music. Spotify sajnos kimaradt egyelőre, de ahogy beindul nálunk is a lossless szolgáltatása, pótolom ezt a kimaradást.
Az albumverziók fogasabb kérdés, mert én ezt a szokgáltatás részének tartom. Őszintén, ha akarok hallgatni egy zenét, engem hidegen hagy, hogy melyik “verzió” van ott az adott szolgáltatónál.
Plusz: ha a kritériumaidat teljesítjük, ÉS még hozzávesszük azt is, hogy ugyanazzal a mintavételezési frekvenciával és bitmélységgel, veszeségmentes formátumban, akkor - feltéve, hogy a szolgáltatók nem manipulálják az anyagokat - miért is tennék, ez plusz költség lenne számukra - szerintem semmilyen különbség nem kellene legyen köztük hangminőség tekintetében.
Vagyis mosz a szolgáltatók “hangminőségétl szerintem pont az alábbiak kombinációi különbözteti meg egymástól egy-egy album esetén
- az album “verziója”
- a kínált tömörítési formátum (de itt leginkább az érdekes, hogy valóban lossless vagy sem)
- a kínált mintavételezési frekvencia és bitmélység
- és a lejátszó(program vagy hardver)
Ugyanakkor egy-egy album A/B összehasonlítása alapján végzett vélemény-extrapoláció nem célravezető a szolgáltatás “atlagos” avagy “általános” hangminőségének összehasonlításánál. Én mindegyik szolgáltató esetében, amit kipróbáltam, legalább egyhónapos napi használat után mondok a saját szempontjaim szerint verdiktet, és ebben a hangminőség volt a legfontosabb ugyan, de mindig odatettem mellé a kínálat és az ár szempontjait is. Talán én voltam/vagyok ebben a topikban az, aki ezeket a legrészletesebben tálalta is. Bár lehet, hogy tévedek.