Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11003
Kapcsolat:

Re: Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Aszpirin írta:
2021.12.18., szomb. 08:54
És még sorolhatnám napestig, hogy mi minden nincs fenn a Tidalon…
Sok kiadvány hiányzik a Tidal kínálatából, ezért van még mindig létjogosultsága az offline gyűjteményeknek. Én is szeretem az After Crying muzsikáját, ezért minden albumuk itt csücsül a gépemen sok más ritkasággal együtt. A Tidal-ról a mainstream-et hallgatom, bizonyára ezért nincs hiányérzetem. Nem tudom, mikor jön el az idő, amikor minden létező kiadvány fellelhető lesz az online kínálatban. Talán soha.

Más... Hány harcostárs van itt, aki teljesen azonos platformon, rendszeren és ugyanazokkal a albumverziókkal összevetette a különböző streaming szolgáltatók által produkált hangminőséget?

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7586

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Jelenleg van Deezer, Tidal és Soptify előfizetésem is, mindháromból a magasabb/legmagasabb verzió. Véleményem szerint a Spotify nem veszteségmentes streamje sem akadálya a minőségi zenehallgatásnak. Viszont a Tidal kínálatában többször futottam bele olyan felvételekbe, melyek bekapcsolt normalizálás nélkül hallgathatatlanul torzítottak és azzal is dinamikátlanul és egyszerűen szarul szóltak. Ezek mindig Tidal szekesztők lejátszási listáiban szólaltak meg így. Erős a gyanúm, hogy ezen felvételek erős taposáson és rms kivezérlés növelésen és még ki tudja min estek át. Egy a hangminőséget a zászlójára tűző szolgáltatótól véleményem szerint szánalmas.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3314

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Aszpirin írta:
2021.12.18., szomb. 09:16
Alex_Aston írta:
2021.12.18., szomb. 09:03
Aszpirin írta:

DE: ha a hangminőség is beleszámít a képletbe, akkor SAJNOS a Tidal 1500 Ft.-os új HiFi csomagja egyelőre ár/érték arányban messze veri a konkurenciát. Egyelőre.
Viszont ha a lejátszó lánc nincs túl "flancolva", mint esetemben is, akkor nincs semmi hátránya a Deezernek, sőt, inkább előnye van csak az általad említett kínálat miatt.
De a legfontosabb, hogy az Ismerős arcok - Nêlküled az kifogástalan minőségben van fent, nem valami alacsony MP3, mint amit nálad hallhattunk Tidalon, ha emlékszel ;)
Alex, ezt már elmondtam: én számítógépes lejátszásról beszélek. Fogalmam sincs, hogy a Lindemann Limetree-d saját belső lejtszója bitperfekt-e, csak annyit mondhatok, hogy egy hálózati lejátszón nem sok oka van annak, hogy ne legyen az, így a citromfánál is minden bizonnyal az, mert ott nincs mit “rendszermixelni”. A citromfa egy korrekt kis masina, célra kihegyezve… meg is kérik az arát rendesen. Csak épp egy alapvetően általános célra készült oprendszert futtató számítogéppel (vagy akár telefonnal, tablettel) nem igazán lehet hasonlítani, mert ugye az az alma és a zöldcitromfa összehasonlításának esete :D :D :D

A nem “tülflancolásnak” rendesen megfizetted Te is az árát, ha jobban belegondolsz…

A “Nélküled”-et CD-ről hallgattuk bakker :D
Tudom, pont ezért írtam, hogy "egyszerű" lejátszás esetén nincs ez a sok macera, mint amit írsz ;)

A Nélküled pedig összehasonlítás volt, CD és Tidal felvételek miatt, és ott ez pont valami gyatra nyávogós MP3 szerű valami volt. Tényleg nem emlékszel? gondolkodik.gif ;peace;
Csak a Marantz! :-D

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5998

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Alex_Aston írta:
2021.12.18., szomb. 09:03
Aszpirin írta:

DE: ha a hangminőség is beleszámít a képletbe, akkor SAJNOS a Tidal 1500 Ft.-os új HiFi csomagja egyelőre ár/érték arányban messze veri a konkurenciát. Egyelőre.
Viszont ha a lejátszó lánc nincs túl "flancolva", mint esetemben is, akkor nincs semmi hátránya a Deezernek, sőt, inkább előnye van csak az általad említett kínálat miatt.
De a legfontosabb, hogy az Ismerős arcok - Nêlküled az kifogástalan minőségben van fent, nem valami alacsony MP3, mint amit nálad hallhattunk Tidalon, ha emlékszel ;)
Alex, ezt már elmondtam: én számítógépes lejátszásról beszélek. Fogalmam sincs, hogy a Lindemann Limetree-d saját belső lejtszója bitperfekt-e, csak annyit mondhatok, hogy egy hálózati lejátszón nem sok oka van annak, hogy ne legyen az, így a citromfánál is minden bizonnyal az, mert ott nincs mit “rendszermixelni”. A citromfa egy korrekt kis masina, célra kihegyezve… meg is kérik az arát rendesen. Csak épp egy alapvetően általános célra készült oprendszert futtató számítogéppel (vagy akár telefonnal, tablettel) nem igazán lehet hasonlítani, mert ugye az az alma és a zöldcitromfa összehasonlításának esete :D :D :D

A nem “tülflancolásnak” rendesen megfizetted Te is az árát, ha jobban belegondolsz…

A “Nélküled”-et CD-ről hallgattuk bakker :D
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

ZolaBA írta:
2021.12.18., szomb. 04:38
[HA a zenét hallgatom nem a hifit. stb.
Szerintem meg már unalmas ez az antihifi-s klisé. A többség zenét akar hallgatni, de van, akit tényleg érdekel annak hangmisősége is (nem, most nem akarom definiálni a hangminőséget. Mindenki magának döntse el). Fogalmazzuk át úgy, amit írtal hogy HA nem annyira fontos a hangminőség számodra, miközben a zenét hallgatod. Mert így korrektebb.

Ha már itt tartunk. pár napja összehasonlítottam magamnak (fülessel) az Apple Music Lossless-t és az új Tidal HiFi-t. Azonos albumokkal, amelyeknél nem jelenik meg az MQA jel a Tidalon. A cél (mar jó ideje) hogy “megszabaduljak” a Tidaltöl, mert nekem nem szimpatikus a cég (ez teljesen szubjektív, de az antipátia az általam parasztvakításnak és ügyes pénzharácsolásnak tartott MQA erőltetése miatt alakult ki bennem).

Az apple music-ot sajnos csak a saját lejétszójával tudtam hallgatni, ami sokáig iTunes névre hallgatott, most egyszerűen csak “Music”. A Tidal-t Audirvanával. Tehát nem azonos lejétszókkal, és ez fontos lehet, erről később…

Konkrétan pl. a Solaris Nostradamus 2.0 c albumánál azonnal feltűnt a különbség. SAJNOS a Tidal javára. Számomra eléggé egyértelműen. Hallhatóan kompresszált, döglött dinamika az Apple esetében. Uganaz a zene mintha “fellélegezne” a Tidalon.

Kétféle okot tudok elképzelni erre:
- 1. a kevésbé valószínű, összeesküvés-elméletbe tartozó ok: az Apple valójában nem rendelkezik az általam meghallgatott albumok lossless formatumú változatával, valójában ugyanazt a lossy AAC-t hallottam, csak szerveroldalon “lossless”-be jatszva, és úgy atküldve. Ami ugye atverés lenne, tehát igencsak valószínűtlen
- 2. és ez a sokkal valószinűbb: a iTunes nem bitperfekt, ez tény. Az általa lejátszott zene átmegy a macOS mixerén, és az hozzányúl valamilyen okból, és ez aztán többé-kevésbé megfekteti a hangminőséget. Vagyis ugyanaz a probléma, mint amit a Deezer-nél is tapasztaltam. Van ugyan egy “BitPerfect” nevű app, amit hülye fejemmel megvettem (nem volt sok pénz: 3450 Ft), és ami beépül az iTunes-ba, és egy külön menüvel lehet iTunes-lejátszás közben outputot választani, amit aztán a Core Audio-val “Hog Mode”-ba tesz, és még az integer mód is választható, vagyis tényleg bitperfekt lejátszást tedz lehetővé. Csak épp azt felejtették ki az app leírásáböl, hogy ez csak a lokális zeneforrásokra működik, az internet-streamingre nem lehet ráizzítani. Egyszerűen kiszürkül az output-választó, ha az internet-streamingről jön a zene. Mivel a fene fog foglalkozni (illegális) letöltögetésekkel, és pláne nem ALAC-ba konvertálgatással (az iTunes válogatós, csak az Apple-féle lossless formátumokat szereti, FLAC-ot pl. nem hajlandó lejátszani), ezért ez az egyszeri 3450 ft ablakon kidobott pénzzé vált nálam.

Ja, csak halkan jegyzem meg: az Apple Music-nak is nagyobb a kínálata, mint a Tidalé. Nézd meg pl. hogy az After Crying-nak hány albuma van Apple Music-on, és hány Tidalon. Az Apple-en ott a “Megalázottak és megszomorítottak”, ami az egyik óriási kedvencem, és egyben az első dolog, amit megnézek, ha egy szolgltatö kínlatára vagyok kíváncsi. Deezer-en, Apple music-on megtalálható, teljes egészében. Qobuz-on csak részben - hiányzik róla a 10 percnél hosszabb “A gadarai megszallott” c. szám. A Tidalon viszont az egész album hiányzik. És még sorolhatnám napestig, hogy mi minden nincs fenn a Tidalon…

• Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

denesdr írta:
2021.12.17., pén. 21:25
El, de mire a végére értem (a legrövidebbnek), az életkedvem is elment a tesztelgetés miatt,
Na igen, én is ezt éreztem. Össze is hoztam valami 60% körüli eredményt, 5-ből jó esetben 3x tudtam melyik a jobb :D

Utálom ezt mondani, de a gyors ABX vakteszt azért nem ad az apró részletekben is pontos döntést.
Természetesen mondhatom, hogy ha nincs így egyértelmű különbség, akkor nem lényeges. Mondhatom, hogy 5 perc után teljesen mindegy melyik szól HA a zenét hallgatom nem a hifit. stb.
Ugyanakkor... van az az érzés, amikor spontán kiráz a hideg, felállnak a szőrszálak és úgy érzem átjárt a hang - még akkor is ha a zenehallgatás mellett netezem vagy ilyesmi - és bizony a Tidal-os forrásnál ez az érzés jellemzőbb.
Hogy most ez megér-e a havi háromezret az változó.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Hozzászólás Szerző: audioline »

denesdr írta:
2021.12.17., pén. 21:25
audioline írta:
2021.12.17., pén. 15:36
A tesztet elvégeztétek már? :D

http://abx.digitalfeed.net/spotify-hq.html
El, de mire a végére értem (a legrövidebbnek), az életkedvem is elment a tesztelgetés miatt, ráadásul az eredmény is az lett, hogy valószínűleg nem hallom a különbséget a lossless és a Spoti prémium között. :D, amivel, hogy őszinte legyek egyet is értek. Lehet lenézni ezért, de úgy tűnik, hogy a zöldpöttyös szolgáltatás a jelenlegi minőségében is elég jó számomra...
Én biztos nem nézlek le érte. A Spoti Prémium szerintem is élvezhető minőség. A pincében és a padláson hangyányit ködösít, de olyan kellemesen teszi, szinte észre sem venni. :D
.

goldhang
Isten Hozott! :)
Értékelés: 60

Hozzászólás Szerző: goldhang »

Szó nincs lenézésről, őszinte szavak, nagyra értékelem!
Szívesen olvasnék még egy két tapasztalatot én is.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

audioline írta:
2021.12.17., pén. 15:36

El, de mire a végére értem (a legrövidebbnek), az életkedvem is elment a tesztelgetés miatt, ráadásul az eredmény is az lett, hogy valószínűleg nem hallom a különbséget a lossless és a Spoti prémium között. :D, amivel, hogy őszinte legyek egyet is értek. Lehet lenézni ezért, de úgy tűnik, hogy a zöldpöttyös szolgáltatás a jelenlegi minőségében is elég jó számomra (ezt nemcsak ebből a tesztből szűrtem le természetesen).
Amúgy köszi a linket! :D

goldhang
Értékelés: 60

Hozzászólás Szerző: goldhang »

A gyengébbek kedvéért.......ez most mit is jelent?

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Spoti HiFi csomagról még semmi? Nagy a titkolózás. Most a prémium csomag három hó ingyé', beneveztem. Fülelgetem az elvileg OGG 320kbps "rendkívüli" opcióval, és nem vészes. Kb. annyi a különbség a Tidal HiFi-hez képest, mint amikor fülelni kell egy kábecsere kapcsán. Igen, van difi, de szinte marginális. Az app-juk viszont messze a legjobb. Szerintem.

.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

suminator968 írta:
2021.12.16., csüt. 20:14
suminator968 írta:
2021.12.04., szomb. 16:26
Hát , nagy a katyvasz.
Engem már 27.-én vissza rakott a sima hifire, ennek ellenére roonban többször találkoztam olyannal, hogy mqa albumot játszott le, olyan is volt, hogy 88/24-ben. gondolkodik.gif
Erre varjatok gombot 31_1_21.gif
Továbbra sem értem :)
Hab a tortán, hogy végpont az IPhone, amire usb-n csatlakozik a Deva :)
B1BA4A17-CE6A-4582-A8DD-B5A627A7FB18.jpeg
Írj nekik egy panaszlevelet :)
31_1_21.gif

suminator968
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1081

Hozzászólás Szerző: suminator968 »

suminator968 írta:
Hát , nagy a katyvasz.
Engem már 27.-én vissza rakott a sima hifire, ennek ellenére roonban többször találkoztam olyannal, hogy mqa albumot játszott le, olyan is volt, hogy 88/24-ben. gondolkodik.gif
Továbbra sem értem :)
Hab a tortán, hogy végpont az IPhone, amire usb-n csatlakozik a Deva :)
B1BA4A17-CE6A-4582-A8DD-B5A627A7FB18.jpeg
B1BA4A17-CE6A-4582-A8DD-B5A627A7FB18.jpeg (260.04 KiB) Megtekintve 1523 alkalommal
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub
Táp:UnKnow Helix Reference Ultra, Viablue X-60 Silver, Viablue EP-7 Ethernet,
Audio cable:Sabo Audio Solar XLR
Úton: IPhone 13Pro Max-Tidal—-Apple Airpods Pro2

audioline
V.I.P.
V.I.P.

audioline írta:
2021.12.10., pén. 08:10
EzT a tesztet elvégeztétek már becsülettel? :D

A t lemaradt, elnézést! Mobil szörf.
.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Ez a tesztet elvégeztétek már becsülettel? :D

.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Valószínű csak nekem újdonság, mint friss felhasználónak, de nagyon sok regebbi előadónál találok "Deluxe" kiadású albumot. Azon kívül, hogy ezek általában Remastered kiadásúak, az album végén nem egyszer akár 15-20 zeneszámot is tartalmaznak, melyek egy részét tudtommal nem adták ki korábban. Tök jó, nekem ez nagyon tetszik. Most épp bömbölnek az unplugged George Michael általam eddig nem hallott felvételek 😁

És csak érdekesség, hogy George Michael albumok közül kb. 2x annyi van Deezer alatt elérhető, mint Tidalon.
Depeche Mode esetében is több a választék, bár ott nem ekkora a különbség.
Más tapasztalt ilyet más előadónál?

audioline
V.I.P.
V.I.P.

PgSpa írta:
2021.12.05., vas. 16:49
Tidal Family családfőket kérdeznék: azt írják, hogy akár öt személy integrálható. Nekem most azt mutatja, hogy rajtam kívül három személynél üzemel. Egy barátomat pluszban fel szeretném venni, de hiába küldök neki meghívót, nem kapja meg. Mi lehet az ok?
Fura. Nálunk működik az 1+5. Ha az email címek különböznek, el kéne fogadnia. gondolkodik.gif
.

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 420

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

Tidal Family családfőket kérdeznék: azt írják, hogy akár öt személy integrálható. Nekem most azt mutatja, hogy rajtam kívül három személynél üzemel. Egy barátomat pluszban fel szeretném venni, de hiába küldök neki meghívót, nem kapja meg. Mi lehet az ok?

audioline
V.I.P.
V.I.P.

suminator968 írta:
Hát , nagy a katyvasz.
No, ez se semmi! Majd a soron következő tranzakció fényt derít a dologra... :D
.

suminator968
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1081

Hozzászólás Szerző: suminator968 »

Hát , nagy a katyvasz.
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub
Táp:UnKnow Helix Reference Ultra, Viablue X-60 Silver, Viablue EP-7 Ethernet,
Audio cable:Sabo Audio Solar XLR
Úton: IPhone 13Pro Max-Tidal—-Apple Airpods Pro2

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2021.12.04., szomb. 14:45
audioline írta:
2021.12.04., szomb. 14:40
Nálam Mconnect HD/ipad/OPPO-val teljesen rendben van a HiFi csomag. Az MQA albumok is CD-sen hangzanak. Igaz nincs MQA-t natívan kezelő eszközöm, de a Master felvételek - ha átállítom a menüben a felbontást - nálam nem kóser. Valami mesterkéltség féle üti fel a fejét... Szóval a mezei HiFi csomag ebből a szempontból számomra kielégítő. A Deezer-el is összevetettem, és végül a Tidalnál maradok. Jobban hangzik. Nincs sok különbség, kicsit dinamikusabb, megfogottabb hang. Ízlés dolga lehet...
Az 1500 forintos HiFi csomagod van? Vagyis "downgrade"-eltél? Ha igen, mikor? (nekem is korábban a HiFi-nek nevezett csomagom volt, 3000 forintért, a múlt hónapban downgrade-eltem az új HiFi-csomagra, de csak tegnap történt meg a downgrade, mert ki kellett fusson előbb a korábbi előfizetés, tehát csak tegnaptól "hallom" az új HiFi-előfizetést). Egyébként én sem MQA-képes DAC-kal hallgattam korábban a "nagy" rendszeren.
Hű, igaz. Még a HiFi plus-ban vagyok. 12.09-én tesznek át. A settingbe át tudom tenni a pipát HiFi-re. Akkor minden album 16/44 Flac. Úgy voltam vele, ugyanazt fogom hallani kilencedike után. Elvileg azt kéne. gondolkodik.gif Hát majd kiderül...
.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

audioline írta:
2021.12.04., szomb. 14:40
Nálam Mconnect HD/ipad/OPPO-val teljesen rendben van a HiFi csomag. Az MQA albumok is CD-sen hangzanak. Igaz nincs MQA-t natívan kezelő eszközöm, de a Master felvételek - ha átállítom a menüben a felbontást - nálam nem kóser. Valami mesterkéltség féle üti fel a fejét... Szóval a mezei HiFi csomag ebből a szempontból számomra kielégítő. A Deezer-el is összevetettem, és végül a Tidalnál maradok. Jobban hangzik. Nincs sok különbség, kicsit dinamikusabb, megfogottabb hang. Ízlés dolga lehet...
Az 1500 forintos HiFi csomagod van? Vagyis "downgrade"-eltél? Ha igen, mikor? (nekem is korábban a HiFi-nek nevezett csomagom volt, 3000 forintért, a múlt hónapban downgrade-eltem az új HiFi-csomagra, de csak tegnap történt meg a downgrade, mert ki kellett fusson előbb a korábbi előfizetés, tehát csak tegnaptól "hallom" az új HiFi-előfizetést). Egyébként én sem MQA-képes DAC-kal hallgattam korábban a "nagy" rendszeren.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Érdekes tapasztalat a Tidal új, 1500 forintos "HiFi" előfizetésével, ami szerintem másokat is fog érdekelni.
Ugye ebben a csomagban nincs MQA...
A Tidal felajénlja az MQA kódoslású lemezeket is. Ha valamiből van MQA-kódolású és nem-MQA kódolású változat is, akkor mindkettőt. Az MQA kódolásúaknál ebben a csomagban is megjelenik az MQA logó.
DE ha nekiállok streamelni egy ilyen csomagot, akkor már "sima" FLAC-ot kapok, amely mellett nem jelenik meg (mint korábban) az MQA logója az Audirvanában. Vagyis valahogy az MQA-streameket "MQA-tlanítja" a Tidal szerver oldalon.
Attól tartok, hogy ez egyszerűen az a bizonyos 4 bit kinullázásával történik, vagyis tul.képpen 12bites zenét ad ilyenkor a Tidal. Nyilván ezt nem tudom egyszerűen megállapítani, de összehasonlítottam egy MQA-s és egy nem-MQA-s változatot ugyanabból az albumból (ma már elég nehéz ilyent találni a Tidalon), és az én fülemnek egyértelműen a nem-MQA-változat teszett jobban (az MQA-s változatnak nem "szépek" a magasai).
Vagyis: az 1500 Ft-os előfizetéssel egyelőre úgy tűnik, hogy nem CD-minőségűek az MQA-s albumok, és pl. Springsteen-nek minden fönn lévő nagylemeze MQA-s...

A "kevesebb pénzért alacsonyabb minőség" így sajnos beüt, legalábbis most őgy érzékelem. Még tesztelem az 1500 forintos csomagot, de egyelőre úgy tűnik, igaza volt robi20064-nek, hogy csodákat ne várjak.
Csatolmányok
Screenshot 2021-12-04 at 13.56.04.jpg
Screenshot 2021-12-04 at 13.56.04.jpg (2.04 MiB) Megtekintve 1895 alkalommal
Screenshot 2021-12-04 at 13.28.33.jpg
Screenshot 2021-12-04 at 13.28.33.jpg (1.68 MiB) Megtekintve 1899 alkalommal

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”