juliush írta: ↑2021.12.09., csüt. 07:29
tunerman írta: ↑2021.12.09., csüt. 06:47
Aki ismer olyan elektronikai alkatrészt, vagy az azokból épített berendezést, amely az eredeti bemenő jelen "javít", akkor ezt az információt kérem ossza meg velünk.
Mert ez kb. azzal lenne egyenértékű, mintha feltalálta volna az örökmozgót
TJ.
A "javítás" kérdése egyáltalán nem annyira fekete-fehér, mint első pillanatra gondolnánk!
Egyrészt amint azt írtam, egyfajta változás "javulásként" történő megítélése kizárólag a szubjektum kognitív folyamatainak eredménye. Egyesek könnyen találhatják "jobbnak" a hozzáadott zajú, színezett hangú rendszereket, nem véletlenül érzik szubjektíve kellemesebbnek mondjuk az analóg hurkon megfuttatott digitális információt, vagy a jelútba illesztett, hangzást színező alkatrészek, berendezések hatását.
Másrészt igen gyakran élnek a távközlési csatorna bizonyos pontjain a jel "elrontásának" gyakorlatával, hogy aztán másutt azt "visszajavítva" maximalizálják a csatorna közéjük eső részének hatékonyságát. Jellemző példák erre a különböző kódoló/dekódoló, ekvalizációs/de-ekvalizációs berendezések, lásd RIAA-korrekció!
Igan igazad van ebben, nyilván előfordul olyan, hogy az egyik műszaki követelmény miatt egy másik dologból muszáj lejjebb adni. A RIAA erre jó példa, ott a sávszélesség megtartása és zajszint csökkentése céljából kicsit összepréselik az informaciót, ahogy erről szól a Dolby is tulajdonképpen. Amiről talán nem tudsz, hogy van egy szubkultúrája a gramofonlemezezésnek, ami pedig éppen azért van, mert azoknak sokkal inkább megvan az eredetihez hasonlító dinamikája. Persze zajos és dobálja a pickupot mint a franc, de van dimenziója, amiben jobb.
Most ezt nem ellenpéldaként mondom, csak mint esetleg új információt akartam megemlíteni.
A zajjal kapcsolatban: azt én nem mondtam, hogy mindenképpen mindenki mindent akkor hall jobbnak, ha kevesebb zajjal rendelkezik. Sokkal nagyobb kérdés, amit a gabriel is említett, hogy annak a zajnak milyen a spektralis eloszlasa, erre mindjárt visszatérek. Abban azert talán egyetérthetünk, hogy ha egységes spektrumban sikerül egy készülékben csökkenteni a zajt, akkor az talàn jellemzően kívánatos.
Ugyanakkor egy csomó helyen ahol eleve magas szintű az áramkör tápelnyomása, ott például egy hálózati 100Hz körüli brumm semmit sem zavar, sőt betéve egy félvezetős stabilizátorkört elé csak romlik a helyzet, mert ugyan az alacsonyfrekvenciás zajt kiszűri, de bevezethet magas frekvenciás zajt, és főleg magas frekvencián jelentkező nem kívánatos dinamikus viselkedést és ezzel torzítást. Jó példa erre egy többszáz kHz-es, vagy Mhz-es tartományban működő dc-dc konverter, amit teljesen felesleges stabil dc-vel táplálni, csak rosszabb lesz.
Persze az audiofokozatoknál ez éppen fordítva igaz, ott a 100Hz brumm a zavaró, hiszen hallható.