Lemmy9.1 írta: ↑2021.12.06., hétf. 09:58
"Ez azért egy “icipicit” jerevánirádiós"
Ok, akkor örülök a sok nőnek, hogy majd kiszorítja sok fiulány-semleges-mégnemdöntöttemel lényt.
Ugye így lesz?
Fogalmam sincs. Mert ez a film készítőin múlik, nem az Oscar szabályain. Nem hiszem, hogy minden film az Oscar "Legjobb film" kategóriájára pályázik már elkészítésekor. De ha igen, a nők és a fogyatékkal élők végig ugyanolyan elbírálás alá esnek ezekben a szabályokban, mint az LGBTQ-emberek. Ezekhez képest az "alulreprezentált" rasszokhoz vagy etnikumokhoz tartozó személyek még plusz favorizáltságot kapnak egy-két pont által.
A 30%-ot, ahol megemlítik, mint választható alternatívát, nem is értem, mert mindig mind a négy csoportra összesen veszik ezt az arányszámot, és hát ha a nőket is beleszámítjuk, a valódi lakosságaránya ezen csoportok összességének bőven 60% fölött van (de azt hiszem, ezzel is nagyon alulbecsültem). A 30% így nem igazán teszi helyre az alulrteprezentáltságot, sőt... ez egy "nesze semmi, fogd meg jól"... Egy film kipipálhat egy sztenderdet, ha a szereplői 30%-a nő??? Na paff. Alig marad film, amiben ez nem jött össze eddig is. És azok számára meg ott van még ezernyi lehetőség, nyugodtan meg lehet kerülni az LGBTQ-témát, amit feszegetsz, és amitől annyira tartasz.
Én sem szeretem az arcbatolt polkorrektséget, és ezt többször is szóvá tettem, legutóbb pl. - többízben - az Alapítvány-sorozat kapcsán. Ott egész egyértelmű, hogy nem az "legjobb film" Oscar-kategória jelölési szabályai miatt döntöttek úgy az illetékesek, hogy az arcunkba tolják, többek között ezzel is tönkretéve egy régvárt adaptáció minőségét.
De akkor is azt hiszem, hogy ezekben a szabályokban az a gáz, hogy meg kellett hozni őket. Illetve, ha már meghozták, ennyire lazára vették. Az Oscar-t nagyon megkritizálták 2015-ben, hogy minden kategóriában fehérek nyernek... Na, most van egy szabályozásuk, amit meglobogtathatnak, hogy ne érhesse szó a ház elejét.
A szabályozás szellemisége viszont egészen biztosan iránymutató arra nézve, hogy milyen típusú filmnek van esélye meg is nyerni ezt a kategóriát. Én személyesen nem hiszem, hogy olyan filmet hagyni mernének nyerni, amelyik a 4 sztenderdből csak a C-t és D-t "pipálja ki". Pedig elvileg az nyerhetne, az új szabályok szerint is.