ZolaBA írta: ↑2021.12.18., szomb. 04:38
[HA a zenét hallgatom nem a hifit. stb.
Szerintem meg már unalmas ez az antihifi-s klisé. A többség zenét akar hallgatni, de van, akit tényleg érdekel annak hangmisősége is (nem, most nem akarom definiálni a hangminőséget. Mindenki magának döntse el). Fogalmazzuk át úgy, amit írtal hogy HA nem annyira fontos a hangminőség számodra, miközben a zenét hallgatod. Mert így korrektebb.
Ha már itt tartunk. pár napja összehasonlítottam magamnak (fülessel) az Apple Music Lossless-t és az új Tidal HiFi-t. Azonos albumokkal, amelyeknél nem jelenik meg az MQA jel a Tidalon. A cél (mar jó ideje) hogy “megszabaduljak” a Tidaltöl, mert nekem nem szimpatikus a cég (ez teljesen szubjektív, de az antipátia az általam parasztvakításnak és ügyes pénzharácsolásnak tartott MQA erőltetése miatt alakult ki bennem).
Az apple music-ot sajnos csak a saját lejétszójával tudtam hallgatni, ami sokáig iTunes névre hallgatott, most egyszerűen csak “Music”. A Tidal-t Audirvanával. Tehát nem azonos lejétszókkal, és ez fontos lehet, erről később…
Konkrétan pl. a Solaris Nostradamus 2.0 c albumánál azonnal feltűnt a különbség. SAJNOS a Tidal javára. Számomra eléggé egyértelműen. Hallhatóan kompresszált, döglött dinamika az Apple esetében. Uganaz a zene mintha “fellélegezne” a Tidalon.
Kétféle okot tudok elképzelni erre:
- 1. a kevésbé valószínű, összeesküvés-elméletbe tartozó ok: az Apple valójában nem rendelkezik az általam meghallgatott albumok lossless formatumú változatával, valójában ugyanazt a lossy AAC-t hallottam, csak szerveroldalon “lossless”-be jatszva, és úgy atküldve. Ami ugye atverés lenne, tehát igencsak valószínűtlen
- 2. és ez a sokkal valószinűbb: a iTunes nem bitperfekt, ez tény. Az általa lejátszott zene átmegy a macOS mixerén, és az hozzányúl valamilyen okból, és ez aztán többé-kevésbé megfekteti a hangminőséget. Vagyis ugyanaz a probléma, mint amit a Deezer-nél is tapasztaltam. Van ugyan egy “BitPerfect” nevű app, amit hülye fejemmel megvettem (nem volt sok pénz: 3450 Ft), és ami beépül az iTunes-ba, és egy külön menüvel lehet iTunes-lejátszás közben outputot választani, amit aztán a Core Audio-val “Hog Mode”-ba tesz, és még az integer mód is választható, vagyis tényleg bitperfekt lejátszást tedz lehetővé. Csak épp azt felejtették ki az app leírásáböl, hogy ez csak a lokális zeneforrásokra működik, az internet-streamingre nem lehet ráizzítani. Egyszerűen kiszürkül az output-választó, ha az internet-streamingről jön a zene. Mivel a fene fog foglalkozni (illegális) letöltögetésekkel, és pláne nem ALAC-ba konvertálgatással (az iTunes válogatós, csak az Apple-féle lossless formátumokat szereti, FLAC-ot pl. nem hajlandó lejátszani), ezért ez az egyszeri 3450 ft ablakon kidobott pénzzé vált nálam.
Ja, csak halkan jegyzem meg: az Apple Music-nak is nagyobb a kínálata, mint a Tidalé. Nézd meg pl. hogy az After Crying-nak hány albuma van Apple Music-on, és hány Tidalon. Az Apple-en ott a “Megalázottak és megszomorítottak”, ami az egyik óriási kedvencem, és egyben az első dolog, amit megnézek, ha egy szolgltatö kínlatára vagyok kíváncsi. Deezer-en, Apple music-on megtalálható, teljes egészében. Qobuz-on csak részben - hiányzik róla a 10 percnél hosszabb “A gadarai megszallott” c. szám. A Tidalon viszont az egész album hiányzik. És még sorolhatnám napestig, hogy mi minden nincs fenn a Tidalon…
DE: ha a hangminőség is beleszámít a képletbe, akkor SAJNOS a Tidal 1500 Ft.-os új HiFi csomagja egyelőre ár/érték arányban messze veri a konkurenciát. Egyelőre.