Mathias írta: ↑2021.12.05., vas. 19:18
Kérdés, hogy megkapjuk-e majd. A nagy öregek panaszaiban, a vártnál kisebb sikereikben szerintem két dolog van benne. Egyrészt valószínűleg ők se vannak már a csúcson képességeiket illetően.(amit valószínűleg nem látnak be)
Másrészt valószínűnek tartom, hogy van rálátásuk a változásokra, pályafutásuk hossza miatt, és azt látják, hogy amit ők értékes/egyedi/minőségi filmnek, filmötletnek gondolnak milyen valószínűséggel valósul meg, illetve valósult meg régebben. És mekkora költségvetést kaptak ezek a filmek akkor és most. És mennyire szóltak bele akkor és most. Gyanítom panaszaik abból is fakadnak, hogy azt az irányt látják, hogy egyre nehezebb megcsinálni egy értékes/egyedi/minőségi filmet. (Legalábbis ha nincs benne legalább egy halhatatlan szuperhős)
Szóval valószínűleg te se kapod meg azt amit szeretnél. Vagy legalábbis kevesebbet, vagy kevésbé kidolgozotatt(alacsonyabb költségvetés miatt) kapsz. Egy-egy ilyen bukta a mozikban és a studiók egyre kevésbé fognak ilyesmikkel kockáztatni, mikor forgathatnak bugyuta akcióvígjátékokat is.
Igazad van. Jó téma, de túl összetett ahhoz, hogy pár szóban átbeszéljük, ez egy egészestés sörözés szintje inkább.
Az említett "öregek" ugyanazt érezhetik, mint néző kortársaik, hogy már nem ők az érdekesek és ettől sokan maguk alá kerülnek sok szempontból. Úgy sejtem, R. Scottnak sincs már teljhatalma a kiadók felett. Nagyon kevesen tudnak emelt fővel nyugdíjba vonulni, szinte mindenki lelakja a nevét öregemberként és önmaga karikatúrája lesz. Nagy tisztelet a kivételnek, mint pl. J. Morrison.
Tudom, hogy nagyon menő a nosztalgia, de én régebben sem kaptam több jó filmet, mint most. Mindig is a gagyi adta a termés nagy részét, csak régebben nem a szuperhősök vitték a prímet. Vagy mégis, csak akkor nem robotokat gyilkoltak, hanem vietnámi katonákat? Ha holnap a nagy (amerikai) kiadók beszüntetnék tevékenységüket, én ellennék az európai kínálattal is (meg persze a koreaival :-) ), de a filmipar tönkre menne, amit mindenki megszívna. Amíg egészen alacsony költségvetéssel is készülnek mesterművek, addig szerintem nincs nagy baj, mert teret kap a gondolkodás. Majd ha ezek eltűnnek és minden a felületességről, látványról, hangeffektekről szól, lehet aggódni. A Last Duel egyedi és bátor film (legalábbis a második fele), mert feltételezi, hogy a nézőnek van agya. Ettől még persze nem lesz jó mozi, de mindenképpen kecsegtető.
u.i. 1: Engem mindig zavar, ha a filmről úgy beszélünk, mint egyetlen ember alkotása, de ez már egy másik téma.
u.i. 2: Meg az is zavar, mikor egy száz millió USD költségvetésű filmre azt mondjuk, hogy nem volt rá elég pénz. (Az Alien tized ennyibe került és évtizedek óta hivatkozási alap, de a Gladiátor sem volt drágább.) Kicsit gondoljunk már bele, mennyi pénz az!