A Hammer-ből indultam el. Egy kedves fórumtárs ajánlotta.
Az én fejemben, az én nappalis környezetemben a 100 liter körüli térfogat ami még elfogadható, illetve ha a jövőben 2 subra bővítenék még az is elférhet (persze egy nappali mindig kompromisszumos).
A Hammer az f3=17Hz, és 100l miatt szimpatikus. Viszont ott motoszkál a fejemben, hogy ez egy 12" os driver, amim most is van és az RXW12 őm EQ2-vel f3=21Hz et ír. (Persze gyári adat, hiszem ha mérem!) Így felmerül bennem vajon ad annyit majd ez lépés?
Az UM12=260EUR, az UM15=330 Eur. Nem szignifikáns a különbség, egy kb. 300eFt projektnél.
UM15 100l dobozban (talán ez az adat ami fix egyenlőre a fejemben) f3=31,5Hz.
A nagy kérdés, hogy üldözzem a minél alacsonyabb f3 értéket, vagy inkább a nagyobb SPL-t favorizáljam.
Az UM12 nek a mx SPL-je 111dB (100l reflex). Ezt az értéket az UM15 (100l sealed) 28,5Hz nél éri el és a max SPL 115,8dB 58Hz-nél.
Az UM18 még meg sem fordult a fejemben.
A PB4000 szintű dobozt melyik opcióra értetted?
-KP- írta: ↑2021.10.12., kedd 14:54
Nézd meg a Home Theater Gurus videóját a Hammer-ről. A Hammer se véletlen lett olyan alakú amilyen, nem véletlen nem kocka, hanem azért, hogy a hosszú slot port elférjen. Ugye van egy olyan összefüggés, hogy ha csökken a doboztérfogatod, de a hangolási frekvenciát ugyanoda szeretnéd, akkor a reflexcső hossza viszont sajnos nő. Ha csökkented a reflexcső hosszát,hogy értelmes dobozméretet kapj, akkor pedig a keresztmetszetet is csökkenteni kell, ami megnöveli a levegő áramlás sebességét. Lehet hogy 100 liternél több lenne az ideális. Amíg pl. 100-120 liternél akár 120-140 centi hosszú is lehet a slot port hossza 20hz-es hangoláshoz, addig a nagy 280-300 literes Fully Martynál meg kb. a fele is elég lehet akár. Most ezeket csak hasraütés szerűen írtam, nem jegyeztem meg fejből az értékeket. Viszont ha jól megcsinálod, kapsz egy PB4000 szintű dobozt.
Ha zártat építesz, akkor szerintem 18-ast építs. Akár RSS460-ból, akár Um18-ból, de van néhány brutál pro audio hangszóró is, amit lehet zártba használni.