wittao írta: ↑2021.11.18., csüt. 10:12
Teljesen egyet tudok erteni Veled, ha a kovetkeztetesek nem aok kesz el, hogy:
- nincs a kabelek kozott kulonbseg
- nincs a forrasok kozott kulonbseg
- nincs a dac chipek kozott kulonbseg
Abszolut el tudom fogadni, hogy valaki ezek kozott (foleg egyszerre) tenyleg nem detektalhato semmi, de akkor egyszeruen le kell zarnia ezt a sztorit es zenet hallgatnia a MINDEN MINDEGY MIN.
Míg nem olvastam végig, örültem a toleráns válaszodnak. Tényleg! Kár volt a végére odabiggyeszteni a nagybetűs kijelentést, mert ezzel megint az offenzív álláspontot erősíted. Nagyon sokan vannak (vagyunk), akik hangminőség terén (már) nem ostromolják az eget, de hidd el, egyáltalán nem mindegy nekik sem, milyen megoldásokat használnak. Tehát ez nem felhasználói igénytelenség, sokkal inkább racionalizmus.
Igazad van abban, hogy olyan témájú és nagyságrendű kijelentéseket érdemes tenni, ami igazodik az általunk vizsgált kérdés témájához és mélységéhez. Én biztos vagyok benne, hogy a zenehallgatók többségénél ugyanaz a helyzet, mint Alexnél. Szeretnének jó hangminőségben zenét hallgatni, de a technikai részletekben nem akarnak/tudnak elveszni. Néha összevetnek technikai megoldásokat és a hallottak alapján döntéseket hoznak. Abban is biztos vagyok, hogy a felhasználók többsége mostanában pont arra jut, mint Alex, miszerint hangzásban nincs érdemi különbség a CD pörgetés és a streaming között, de a felhasználás módjában, árában, komfortjában bőven van, ezeket lehet mérlegelni a döntés előtt. Valóban túlkapás ez alapján kijelenteni, hogy semmi különbség nincs kábelek, alkatrészek között, de a mezei felhasználónál nem is ez a kérdés, hanem a komplex végeredmény. Írhatnék most ide megint néhány autós, meg csajozós hasonlatot, de ezúttal kihagyom, talán ezek nélkül is érthető az álláspontom.
Ha lenne ilyen gonosz szándékom, leülnék Alex mellé és megsúgnám neki, milyen különbségeket kellene hallania és onnan kezdve vélhetően hallaná is. Még azt is tudom, hol lakik.

Te is megteheted ugyanezt, rámutathatnál a differenciákra, amikre a Te füled be van élesítve, mert ebben pörögsz, ahogy én is tettem évtizedeken át. De Alex, a felhasználó ezzel mit nyerne és mit veszítene? Szerintem elveszítené a nyugodt, elégedett zenehallgatás örömét és nyerne egy évekig tartó költséges futamot, aminek során készülékeket, kábeleket cserélgetne a nyugodt, elégedett zenehallgatás reményében.
Semmi sem fekete/fehér. A napokban jártam az egyik legnagyobb szórakoztató elektronikai gyártó hazai képviseletének marketing vezetőjénél. Nagyjából ismerem a márka kínálatát, mindent is gyártanak és arra számítottam, csupa leg... kütyü lesz felhalmozva a lakásban. Meglepődve tapasztaltam, hogy inkább középkategóriás berendezések voltak elhelyezve itt-ott. Hősünk nyilván bármit hazavihetett volna a raktárból, de valamiért nem tette annak dacára, hogy tökéletesen tudta, melyik készülék mit tud. Én persze jó hifistaként rögtön kérdőre vontam, hogy de hát miért ezt... miért nem azt... ő pedig szerényen húzogatta a vállát, hogy neki ez bőven jó, könnyebb elhelyezni, cukibban néz ki, tökjól szól, stb. Percek teltek el, mire észrevettem magam és a saját számra ütöttem, hogy kussoljak és engedjem el a régi hifista reflexeket.