Annyiban pontosítanék, hogy a régi erősítővel nem volt konkrét problémám. Annak idején volt egy keret amiből gazdálkodhattam és a hangfalakra költöttem többet, az erősítőre kevesebbet. Most újra volt keret, így az erősítő feljött arra az árszintre, mint a hangfalak. De nem azért, mert problémám volt vele, hanem csak azért, hogy kicsit jobb legyen.
Ugyanakkor a hangfalaknál anno szempont volt az, hogy stúdiójellegűek legyenek, azaz ne színezzék a hangot, ne húzzanak semerre hanem a hibákat is megmutassák. Ezt eddig hozták is. Ha van is bennük túlbuzgóság középmagas tartományban, akkor sem ekkora, ezt annak idején olvastam volna a tucatnyi tesztben, amit végignyálaztam.
Ugyancsak fontos adalék, hogy mindkét erősítőm szól(t) más hangfalakon is, és ekkora arányban nem konyult le.
Ami a kábeleket illeti, itt is a mértékkel kapcsolatban vannak fenntartásaim. Szerintem egy ilyen értékű rendszeren ennyire nem tudja befolyásolni a hangot a kábel. Ez ahhoz túl nagy difi. Jelenleg sem villanyszerelési sodort rézkábellel vannak összekötve, hanem egy Audioquest Type4-gyel, ami persze, lehetne jobb, de nem lesz, mert nem több százezres rendszerekről beszélünk, így felesleges.
Nem vagyok vájtfülű. Nagyon nem. De amikor az az első gondolatom, hogy fordítva kötöttem be a hangfalakat, akkor ott nem olyan mértékű elcsúszás van, amit egy kábelcsere helyrehoz :)
Szóval igazából ha mindent összeadok és azt valószínűsítem, hogy a legrosszabb összeállításba nyúltam bele, akkor ez a szitu:
- van egy hangfalam, ami kicsit elhúz felfelé, de ez a kicsit lekonyuló eddigi erősítőim kompenzálták. Nagy mértékről ugye nem beszélhetünk, mert az az erősítőről és a hangfalról is köztudott lenne.
- vannak a kábelek, amik kicsit* elhúznak felfelé. Nagy belenyúlás itt se lehet, mert a fentiekben kiütközött volna már.
- van az új erősítő, ami legalább közepes mértékben elhúz felfelé.
És ezek mind összeadódtak. Pech :)
Ha erre azt lépem, hogy lecserélem a kábelt kicsit mélyre húzóra, lecserélem a hangfalakat mélyre húzóra, akkor a következő erősítőnél eléggé belenavigálom magam a saját csapdámba, mert vagy ugyanígy középmagasban erős erősítőt veszek és imádkozok, hogy az arányok ne boruljanak fel (gyakorlatilag lehetetlen küldetés) vagy a teljes rendszert cserélhetem egyszerre, hogy a komponensek ne húzzanak jobbra-balra.
Jelenleg úgy gondolom, hogy nem a leginkább kilógó komponenshez kell mindent igazítani, mert annak az az eredménye, hogy minden valamerre túlkompenzál, és bármelyik elem cserélődik később, borul minden. Annak pedig semmi értelme.
mishow írta: ↑2021.11.04., csüt. 11:35
_ap_ írta: ↑2021.11.04., csüt. 11:04
Hosszabb távon ez biztosan nem fog így maradni, tehát vagy az erősítőt cserélem, vagy a hangfalakat. Utóbbi eddig gond nélkül kiszolgált egy NAD és egy CA erősítőt is és nem volt vele gond. Viszont az is biztos, hogy a Creek nem minden hangfalon így szól. Egyszerűen ők ketten így muzsikálnak. Csak nekem meg ez nincs rendben :(
Ha a szinergia felborult, és az összép nem teszik, akkor ez tényleg nincs rendben, és ne hallgasd úgy, hogy nem tetszik.
A kérdés, hogy melyik maradjon?
A CA és a NAD (hangsúlyozom, amiket én ezek küzöl hallottam) általában "lekonyul" a felső tartományban, amit ezek szerint a meglévő dobozaid élénksége kiegyenlített. Vagyis egyik hibát havította a másik, de hát azzal sem voltál elégedett, hiszen azért szerettél volna cserélni.
Ha a Creek-kel egyértelmű az előrelépés mindenben, amit kerestél, "csak" a hangzási ballansz billent pont ellenkező irányba, mint szeretetted volna, akkor lehet, hogy a Creek maradjon, és a hangdobozt kellene cserélni olynra, ami nem húz magasba, és van elég teszes mélye.
Illetve, talán a hangfalkábel az, amin el kellene gondolkodnod.
Pali kolléga igen rég árulja ezt a kábelt, lehet, hogy egy letét ellenében egy oda-vissza foxposttal elküldi neked.
A DNM vékonysága miatt sokan azt hiszik, nem lesz basszusa, pedig van, az egyeres tömör kábel simasága pedig pedig lehet, hogy azt a bántó élt, illetve a magasba billenő egyensúlyt tenné a helyére.
Arról nem beszélve, hogy a Creek/Epos/DNM régen tesók voltak, de még ma is jól passzolnak egymáshoz, úgyhogy ezt átgondolnám a helyedben, és lehe minden a helyére kerül