Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zeneszoba

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3526

Re: Zeneszoba

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Összefoglalva érdeklődő barátunk baját:
A hang eddig is jó volt, a szekrénynek két zárt oldala lesz (melyik a hatból?), nem akusztikailag kell a szekrényt közelíteni, feleségnek semmi köze a hifihez, eddig is tetszett neki, a valós infó mérve vagy anélkül sem érdekes, fapaci a pecsenyéjét fűszerezi, a fórumokon ritka a válasz, ennyit tud az avx, különben is itt mindenki villamos...
Valamit kihagytam :quetionmark:

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1724

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

audiofill írta:
2021.11.01., hétf. 21:58
Ha jól értem, vegyem meg a szekrényt és utána méressem meg, hogy megérte-e? Ennyit tud az avx?
Hogy mennyit tud az avx?
elolvasva a kapott válaszokat, az alábbiakat lehet mondani:
- sok választ kaptál
- nem kaptál rossz választ
- több hozzáértő is érdemben reagált a kérdésedre

Hogy ez számodra mennyire elegendő az azon múlt, múlik, hogy:
- a kérdésnek volt-e értelme
- hogyan tetted fel a kérdést
- mennyire értetted meg a kapott válaszokat

De ha segít, hozzá nem értőként adok én is választ: Az adott információk alapján megtippelhető, hogy ha a mostani "akusztika minősége" a kanapén 100%, akkor polc után egy kb. 50% és 150% közötti érték lesz. Minden akusztikailag vélhetően előnyös különbség javít, minden vélhetően hátrányos különbség pedig ront, kivéve akkor, ha valami egyéb hibákat javít vagy javított. És ez természetesen frekvenciánkként is változhat.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1116

Hozzászólás Szerző: denesdr »

fapaci írta:
2021.11.01., hétf. 23:47
És hogy a polcok ne kongjanak nagyon,...
Ezt jó, hogy leírtad. Havernak tizenX évig egy polc okozott akusztikai problémákat, de csak akkor derült ki amikor kirakta azt a polcot a szobából.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11038
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

audiofill írta:
2021.11.01., hétf. 22:14
Te még mindíg a szoba akusztika felől közelítesz. Vannak értelmezési problémák. Ami most van, az tetszik. A kérdés a változásra vonatkozik, amit nem akarsz érteni.
Okay, megértettem. A változás a következő lesz: előtte nem lesz szekrény a szobában, a beavatkozás után viszont lesz. És hogy a polcok ne kongjanak nagyon, tudok adni néhány akusztikai szakkönyvet.

u.i.: Hol az a rohadt kandi kamera? :D

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5236

Hozzászólás Szerző: fülelek »

audiofill írta:
Te még mindíg a szoba akusztika felől közelítesz. Vannak értelmezési problémák. Ami most van, az tetszik. A kérdés a változásra vonatkozik, amit nem akarsz érteni.
...szerintem olvasd el figyelmesen az aláírásodat...
amúgy meg:
STOP SZEKRÉNY!
HAJRÁ F(ill)!

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1037

Hozzászólás Szerző: BLX »

Ha most szereted a szobát, ahogyan szól, akkor valószínűleg egy könyvespolc ezt nem fogja nagyon elrontani. Én hasonló helyzetben megkockáztatnám a feleségem kedvéért. (Néz meg, hogy Long-nak mennyi könyve van a zeneszobájában. Nagyon kellemes a szoba hangulata és jól is szólt, amit éppen akkor hallottam benne.)

BTW:
Egy szakszerűen bemért és akusztikailag kezelt zeneszoba, benne a megfelelő helyre lerakott hifi, tényleg klassz és jó dolog, aki teheti próbálja ki. Sokkal többet ér mint egy felesleges drága izé. :smile29:

audiofill
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 37

Hozzászólás Szerző: audiofill »

Írhatnék egy mesét. A feleségnek semmi köze a hifi-hez. Tetszik neki amit a rendszerből hall. A nappalit együtt rendeztük be, nem akusztikailag. A kanapé mögötti rész mindíg vita tárgya volt, de beletörődött. Most kinézett egy szekrényt, ami pont elférne.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Ha amúgy megfelelőnek érzed az akusztikát, akkor megkockáztatom, hogy nem fog különösebben rontani egy szekrény, sőt akár még javíthat is egy-két dolgot. De a tévedésem lehetőségét fenntartom.

audiofill
V.I.P.
V.I.P.

Ez nem zárja ki a lényeget, hogy mit csinál akusztilag a két oldalt bezárt szekrény.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9199

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

audiofill írta:
Dehát ezt kérdezted…
audiofill írta:
2021.11.01., hétf. 17:31
Üdv. Egy kis segítség kellene. Remélem jó a hely. A hallgató hely mögé /ami egy kanapé/ akusztikai szempontból érdemes könyves szekrényt rakni?
gondolkodik.gif
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

audiofill
V.I.P.
V.I.P.

audiofill
V.I.P.
V.I.P.

Nem jött át a kérdés. Nem akusztikailag akarok javítani, hanem, nem szeretnék rontani rajta. Nem minden áron szekrény a lényeg.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

audiofill írta:
Ha jól értem, vegyem meg a szekrényt és utána méressem meg, hogy megérte-e? Ennyit tud az avx?
A témának szerintem nem tesz jót ez a hangvétel, de Te tudod...

Akusztikailag mérni a szoba viselkedését lehet, a polcot maximum mérőszalaggal. A mérést akkor érdemes elkövetni, amikor a nagyobb szerkezetek (pl. falak, födém, padló) már a helyükre kerültek, de még van mozgásterünk a mérési eredmények alapján módosítani néhány dolgon (burkolatok, elrendezés, stb.). A Te esetedben a szekrény vásárlása előtt lett volna értelme, de leszögezted, hogy nem vennéd figyelembe az eredményt, így a kör bezárult.

Más(?):

A hétvégén főznék valamit a barátaimnak. Szerintetek milyen fűszert érdemes beletennem?

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

audiofill írta:
Ha megveszed, akkor magad is hallani fogod és el tudod majd dönteni, hogy tetszik-e a hangra gyakorolt hatása avagy nem.
De mi is a célja a vásárlásnak? Szeretnél mindenképp egy szekrényt vagy az akusztikán szeretnél javítani? Ha szekrényt szeretnél, akkor úgyis meg fogod venni, ha az akusztikán szeretnél javítani, akkor nem biztos, hogy a szekrény a legmegfelelőbb eszköz erre.

audiofill
V.I.P.
V.I.P.

audiofill
V.I.P.
V.I.P.

A kérdés egyértelmű, a válasz avx-es. Nagyon ritka, hogy bármelyik fórumon a kérdező kap választ. Több infó? Miről? Adott egy nappali, méret 6x5méter. A hatméteres falon található kettő bolt ív, közte a hifi. A hifitől jobbra egy étkező asztal. A hifivel szemben, 3,5 méterre a kanapé. Mögötte lenne a könyvszekrény, ami tetszik a feleségnek is. Ha kihagytam valamit, akkor válaszolok. Ja, a hifivel azonos oldalnon egy sarok tálaló minden más helyen sok-sok virág.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

audiofill írta:
2021.11.01., hétf. 21:15
Úgy látom, nem jött át. Nem akusztikai átalakítás a lényeg, ha nem egy bizonyos kérdés. Maga a mérés és az az körüli valós infó, nem igazán érdekel. Mérésre alapozó változás nem opció, mert nem fog megvalósulni.
Ahogy fapaci is írta, a kérdésedre így ebben a formában nem igazán lehet megfelelően válaszolni. Ha beraksz bármit is a hallgatói pozíció mőgé, az valamit okozni fog, mérés nélkül legfeljebb azt tudod majd eldönteni, hogy neked tetszik-e vagy sem amit hallasz, viszont ezt rajtad kívül senki nem fogja tudni előre megmondani. Lehet, hogy valaki azt mondja, hogy neki tök jó lett tőle a hang, másvalaki meg azt, hogy tönkrevágott mindent. Kinek hiszel? De még ha hiszel is, nem biztos, hogy a te esetedre az igaz lesz.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9199

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

audiofill írta:
Úgy látom, nem jött át. Nem akusztikai átalakítás a lényeg, ha nem egy bizonyos kérdés. Maga a mérés és az az körüli valós infó, nem igazán érdekel. Mérésre alapozó változás nem opció, mert nem fog megvalósulni.
A kérdést elolvasva szerintem tuti nem ment át. Kb. hány éves a kapitány utánérzésem volt.
Ha valóban választ szeretnél kapni, akkor érdemes lenne részletesebben, több információt tartalmazóan megfogalmazni a kérdést. Ennél is tovább menve, ha valós megoldást is szeretnél kapni, akkor pedig mérni. Ezt szerintem nem lehet megúszni a korrekt végeredmény eléréséhez.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1653

Hozzászólás Szerző: viri »

audiofill írta:
Akkor viszont másik nick nevet kéne választanod :D
Audio PC(PPV3)- Core Audio Karuna USB/spdif - Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

audiofill
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3506

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

audiofill írta:
2021.11.01., hétf. 20:37
Természetesen hozzád fordultam, mint aki már sok mindent látott "szakemberhez". A szóban forgó könyvszekrény, jelen állapotában nem létezik. Vásárlás előtt lett volna kérdés. Ha már meglenne és ott lenne ahol a kérdés szerepel, akkor hidd el, tudnám a választ. Nem méretnék, mert ez egy nappali, kompromisszumokkal, és tetszik amit hallok. Együtt tudok vele élni. Te aki ebből "is" élsz, mérni szeretnél, de nincs mit. Ha tudod a választ, akkor köszöntem volna.
Szia!

Nálam is nappali a zeneszoba, mégis megérte mérni. A tanácsokat megfogadtam, amit utána kaptam, és jelentősen javult az akusztika ez alapján, nem kis mértékben. Filléres tétel a mérés, az eredmény pedig bőven megéri.
Csak a Marantz! :-D

audiofill
V.I.P.
V.I.P.

Természetesen hozzád fordultam, mint aki már sok mindent látott "szakemberhez". A szóban forgó könyvszekrény, jelen állapotában nem létezik. Vásárlás előtt lett volna kérdés. Ha már meglenne és ott lenne ahol a kérdés szerepel, akkor hidd el, tudnám a választ. Nem méretnék, mert ez egy nappali, kompromisszumokkal, és tetszik amit hallok. Együtt tudok vele élni. Te aki ebből "is" élsz, mérni szeretnél, de nincs mit. Ha tudod a választ, akkor köszöntem volna.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

audiofill írta:
2021.11.01., hétf. 19:24
Ha van rá válasz, akkor miért nem tetted meg. Miért írtad, hogy mérni kell?
Helyszíni felmérést javasoltam Neked, mert akusztikával foglalkozó mérnökként ezt tartottam korrekt válasznak. Az általad adott minimális infók alapján szerintem nem lehet mást mondani, hacsak nem a hályogkovács mesterséget űzzük. A helyszínen látva a valós környezetet és esetleg a mért paramétereket, pontosan meg lehet mondani, mi az aktuális helyzet és milyen kezelés szükséges nálad. Én a tanácsaimra garanciát vállalok, ezért sem osztogatom őket ismeretlen helyzetekben.

1. eset: Nálam otthon a zenehallgató kanapé mögött 4 m szabad tér van, majd egy fal polcokkal, panelekkel alaposan kezelve. Semmi értelme sem lenne a kanapé mögé könyvespolcot tennem, ezzel a lépéssel csak rontanék a helyzetemen. (0:1)

2. eset: Barátomnál a fotel mögött egy nagy ablak van, a szoba csak ezen át kap természetes fényt. Nyilván nem teszünk könyvespolcot oda. (0:2)

3. eset: Másik barátomnál a kanapé mögött csupasz téglafal volt, amit tanácsomra néhány, könyvekkel megpakolt falipolccal kezelt, sikeresen. (1:2)

Ebből a három különböző esetből talán érzed, miért nem lehet a szükséges infókat nélkülöző kérdésedre korrekt, felelős választ adni. Pár évvel ezelőtt volt itt egy házimozis fórumtárs, aki moziszobája akusztikai kialakításához kért tanácsokat. Kapott is vagy 8-10 tippet a lelkes pajtásoktól, amiket ő lelkiismeretesen meg is valósított. Majd mivel nem volt igazán elégedett az eredménnyel, elkeveredtem hozzá, felmértük a helyzetet, megnéztük a számokat, aztán 3 napig bontotta a teljesen feleslegesen felszerelt, többnyire káros eszközöket a falakról, mennyezetről. Nagyjából ilyen eredményre lehet számítani az összeollózott, nem személyre szabott, megfontolatlan tanácsoknál. És ha tudnád, hányan próbálják így megoldani, néha egészen komoly rendszerek tulajdonosai is, de még komoly kereskedők is...

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3526

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

fapaci írta:
2021.11.01., hétf. 19:19
istvan01 írta:
2021.11.01., hétf. 18:42
Nyitott könyvespolc a létező legjobb természetes akusztika javító eszköz. Minél nagyobb felület, annál jobb. A könyvek sűrűségével lehet alakítani hatását, a teljesen tömött polc nem ideális.
István! Én otthon legtöbbször egy kanapén ülve hallgatok zenét. Érdemes mögé könyvespolcot tennem?
Neked hogy érdemes-e, majd eldöntöd, nagy fiú vagy már ebben.
Mert a kanapé kötelezően falnak simuló kell legyen?
Speciel nálam a ha nem is kanapé, fotel mögött van 3 méter, falig, ablakig, ahol van sok minden, két oldalt nyitott pocok, könyvek, lemezek, CD-k, egyéb fityfrancok nyitottan.

audiofill
V.I.P.
V.I.P.

Ha van rá válasz, akkor miért nem tetted meg. Miért írtad, hogy mérni kell?

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”