Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

DAC-olás

csjoco
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 4

Re: DAC-olás

Hozzászólás Szerző: csjoco »

Már van egy RPi 3 B+ amin fut a volumio, nem tudom mivel lehet jobb az ALLO Digione?
Pc/TIDAL - Questyle CMA400i - AKG 812
Wiim Ultra - Heed Obelisk X2 - Heed Obelisk Si2 - Gotham wire - Acustic Energy AE1 Mk3 + Elac Debut 2.0 Sub3030

csjoco
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Tudtok tanácsot adni, hogy a volumio beállításakor milyen DAC-ot válasszak, a Heed Dactilus III nincs a kiválaszthatók között. Köszönöm!
Wiim Ultra - Heed Obelisk X2 - Heed Obelisk Si2 - Gotham wire - Acustic Energy AE1 Mk3 + Elac Debut 2.0 Sub3030

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1018

Hozzászólás Szerző: BLX »

csjoco írta:
2021.11.15., hétf. 14:22
Sziasztok!

Kezdő révén van jó pár kérdés amire választ keresek :

Működhet a Tida MQA egy Rpi3+Volumio + HEED Dactilus III DAC használatával?
A HEED Dactilus III képes a nagyobb febontású MQA kicsomagolására?

Köszönöm a választ!
Én azt sejtem, hogy nagy valószínűséggel 24bit 96kHz-ig kitudja csomagolni a Tidal/Volumio. Ez a felbontás egy jó DAC esetében elég kell, hogy legyen a jó zenei élményhez. (Sőt már a 16bit 44,1kHz is elég adott esetben.) Ezt tudja a Dactilus 3 is, sőt még 192kHz-et is. Én nem szaladnék az MQA kompatibilitás irányába feltétlenül. 1.3-as verziójú DA kártya van ebben a Dactilusban? Mely eszközökkel rendelkezel már? Mi a kereted DAC-ra és lejátszóra?
Ismered az Allo Digione Signature Playert? https://www.allo.com/sparky/digione-sig ... layer.html
Itt RPi alapon van egy jó minőségű Spdif audio kijárat, ha RPi irányban gondolkoznál.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3148
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

csjoco írta:
2021.11.15., hétf. 14:22
Sziasztok!

Köszönöm a választ!
Nincs a Dactilusban MQA dekóder. Ettől még simán szólhat szebben, mint egy 200-300 dolláros kínai kacat MQA-val. Nincs tapasztaltom a Volumioval, de feltételezem, hogy ki lehet vele csomagoltatni az MQA-t a nem MQA képes DAC-ok számára, mint ahogy pl. a Roon-ban is be lehet ezt állítani.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

csjoco
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Sziasztok!

Köszönöm a választ!

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

shany írta:
2021.11.01., hétf. 09:27
A "látványosan elértéktelenítjük a műszaki adatok fontosságát" azt jelenti, hogy szándékosan befolyásolni akarjuk ezt a szabadelvűséget, degradálunk: azt propagáljuk, hogy nem érnek a műszaki jellemzők egy fabatkát sem, semmi közük a hangminőséghez, ha megnyomod a play gombot, akkor megkapod az igazságot, stb...
Nem hinném, hogy komoly gyártó/kereskedő ilyent hangoztatna. Aki ezt teszi, tisztában van vele, hogy a terméke műszaki oldalról enyhén szólva is kifogásolható, ezért a misztikum irányából közelít a fogyasztóhoz.

A műszaki paraméterek fontossága elsősorban gyártói oldalról kellene, hogy hangsúlyt kapjon a berendezés tervezésekor, gyártásakor, minőség biztosításakor. A fogyasztót nem szabad terhelni olyan dolgokkal, amihez nem ért. Neki tiszta lelkiismerettel műszakilag is korrekt berendezést kell kínálni. Mindenkinek a saját elvárásai (és lehetőségei) szerinti berendezést. Ehhez kell a hosszú távú kapcsolat egy fogyasztó és kereskedő között. Mindkettő jól ismeri egymás kínálatát és elvárásait. Ennek a kapcsolatnak az alapja a kölcsönös bizalom, ami csak sok év alatt alakul ki. Viszont egy szint felett ez csak így működőképes és mindenki számára megnyugtató.

Azért léteznek minőség szintek az audio világában is. Lehetnek ezek párhuzamos "létrák" is, de a létra fokai nagyon is jól követhetők. Csak ki ezen, ki azon a létrán mászik fel, hogy közelebb kerüljön a saját boldogságához, ami persze az egyéntől nagyban függ.

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 354

Hozzászólás Szerző: shany »

LIMAR írta:
2021.10.31., vas. 21:00
...Akkor ezt a tömeget milyen paraméter hegyekkel kellene bombázni? Amik az egyes készülékek különbségeit jellemeznék úgysem fogna fel belőlük gyakorlatilag semmit. Nem is várható el egy átlag felhasználótól, hogy ezeket a paramétereket ismerje, kiértékelje. Nincs meg hozzá az ismeretanyaga...
Én semmit nem írtam erre vonatkozólag :rolleyes:
Akit érdekelnek a műszaki paraméterek, jellemzők, az nyilván megnézi, elolvassa, utánajár, akit meg nem érdekel, az nem foglalkozik vele.

A "látványosan elértéktelenítjük a műszaki adatok fontosságát" azt jelenti, hogy szándékosan befolyásolni akarjuk ezt a szabadelvűséget, degradálunk: azt propagáljuk, hogy nem érnek a műszaki jellemzők egy fabatkát sem, semmi közük a hangminőséghez, ha megnyomod a play gombot, akkor megkapod az igazságot, stb...

LIMAR írta:
2021.10.31., vas. 21:00
... Munkám során rendkívül sok egyéniséggel találkozom, akinek az elvárása a reprodukcióval szemben tökéletesen ellentétes....
Gyakorlatilag pontosan erről a jelenségről írtam, néhány hozzászólással ezelőtt, némileg más kontextusban:
"A hifisták egy részének szokása, hogy a szubjektív hangi jellemzőket abszolútizálják: tényként kezelik, hogy egy készülék „fülre jó” avagy nem, hol helyezkedik el a hangminőség ranglétráján.
Teszik ezt annak ellenére, hogy már többször nyílvánvalóvá vált, hogy ezek a ranglétrák nem azonosak, párhuzamosak, vagy akár semmi közük egymáshoz, még hifista berkeken belül sem."

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

shany írta:
2021.10.31., vas. 16:12
....Arra céloztam, hogy ha látványosan elértéktelenítjük a műszaki adatok fontosságát ....
A technika, technológia ugrásszerű fejlődése az utóbbi évtizedekben meghaladta az emberi befogadóképességet.
Az emberek a készülékeik tudásának is csak pár százalékát használják ki, mert nem értenek hozzá.
Akkor ezt a tömeget milyen paraméter hegyekkel kellene bombázni? Amik az egyes készülékek különbségeit jellemeznék úgysem fogna fel belőlük gyakorlatilag semmit. Nem is várható el egy átlag felhasználótól, hogy ezeket a paramétereket ismerje, kiértékelje. Nincs meg hozzá az ismeretanyaga.

Az érzékeinkre ható berendezéseket az átlag felhasználó az érzékszervei és az azokra gyakorolt hatások alapján fogja értékelni - nagyon helyesen. És itt jön be az is, hogy a mi hobbink tárgyai művészi alkotásokat tolmácsolnak számunkra. Az adott mű reprodukálásának a megítélése pedig rendkívül szubjektív. Munkám során rendkívül sok egyéniséggel találkozom, akinek az elvárása a reprodukcióval szemben tökéletesen ellentétes.
Nincs szabvány ember, aki egy adott szabvány szerint ítél meg egy hangreprodukciós láncot. Mindegyikük másként él meg egy 2A3-as SE és egy sok száz W-os félvezetős eszköz produkcióját. Az egyiküket az egyikkel, a másikukat a másikkal lehet kikergetni a világból.
Akkor most kinek van igaza? Mindkettőnek, mert mindkettő megtalálta a számára örömöt okozó láncot (meg azt, amit nem képes elviselni). Ki a 2A3 SE-ben, ki az 500W NFB solid state-ben. Ki 60 dB-n, ki 110 dB-n hallgatva a kedvenc zenéit.
Akkor kinek kellene a döntését befolyásolni és milyen paraméterekkel?

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 361

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

sutemenyx írta:
2021.10.31., vas. 13:04
alto írta:
2021.10.31., vas. 11:49
A marketing épp úgy egy felsőfokú végzettséget igénylő szakma mint a mérnök. Vannak jó és rossz szakemberek mindkét területen, de az egyik szakmát a másik fölé helyezni értelmetlen és arrogáns dolog. Én egyébként mérnök vagyok, így nem a mundér becsületét védem.
A Hifi szakmában eddig eltöltött 15 év alatt többszáz DAC-ot adtam el. Soha, senki nem kérdezte eddig, hogy mennyi is a SINAD-ja egy adott készüléknek. A vevők a hangminőség, a funkcionalítás, a kezelhetőség és a design alapján hoznak döntéseket.
Na akkor szerencsés vagy, ha minden vevőd úgy megy be, hogy pénz nem számít! 😅
Egyszer megkérdeztem egy (általam nem kedvelt) villamosmérnököt, hogy a villamos hány méter hosszú? Nem örült 36_1_11.gif
A gondolkodás nem megerőltető...

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 602

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

wittao írta:
2021.10.31., vas. 17:09
A heten tobben is kerestek nalam dac-ot, es semmi mas nem erdekelte oket csak ennek a DIN szabvanynak a meglete, akkor biztos jo lesz a hang is. Ertheto.
Hmmm... érzek itt némi iróniát :D
Nyilván egy frissített (az 1973-as DIN 45500-hez képest a jelenkor szinvonalának -minimálisan-megfelelő), újabb szabvány, vagy nevezzük "plecsni"-nek, megléte nem lenne hátrány. Már ha épp vki erre gerjed a kapott hangtól függetlenül...
Mindamellett voltak erősítőim és lemezjátszóim bőven '73 előttiek és imádtam őket (a hangjukat) és qrvára nem érdekelt semmilyen szabványnak történő megfelelés ;peace;
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)  
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

wittao írta:
2021.10.30., szomb. 10:19
...
Kellene egy standard, aminek megfelel, egy plecsni, aztan kesz....
Van ilyen plecsni 1973 óta, DIN45500 a neve...

Nem tudom, honnan jön, hogy bármilyen rangsorba állítottam a vállalaton belüli funkciókat.
A marketing feladata a piac, a potenciális vásárló attitűdjének a kívánt irányú befolyásolása/előállítása, az adott készülék-, a gyártó irányában, a saját eszközrendszerén keresztül. Tehát ez a munka abszolút fontosságú, ha el is akarják adni a terméket, a tervezett módon.

Arra céloztam, hogy ha látványosan elértéktelenítjük a műszaki adatok fontosságát - és itt most alapvetően erről van szó -, akkor felértékelődik egyéb információk értéke: márka-történelem, küldetés, elhivatottság, egyedi technológiák-, sajátos készüléktervezési filozófiák-, know-how, stb. És ezeknek a fejekbe ültetése, tálalása, kellő hangsúlyozása marketing feladat.

Egyébént furcsa, hogy mennyire beragadt ez a SINAD üldözés. Ha egyszer valakit nem érdekel, akkor miért foglalkozik vele ?Egyáltalán megadják ezt a gyártók?

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

sutemenyx írta:
2021.10.31., vas. 13:04
alto írta:
A marketing épp úgy egy felsőfokú végzettséget igénylő szakma mint a mérnök. Vannak jó és rossz szakemberek mindkét területen, de az egyik szakmát a másik fölé helyezni értelmetlen és arrogáns dolog. Én egyébként mérnök vagyok, így nem a mundér becsületét védem.
A Hifi szakmában eddig eltöltött 15 év alatt többszáz DAC-ot adtam el. Soha, senki nem kérdezte eddig, hogy mennyi is a SINAD-ja egy adott készüléknek. A vevők a hangminőség, a funkcionalítás, a kezelhetőség és a design alapján hoznak döntéseket.
Ott a pont, persze, a büdzsé számít. Kifelejtettem. :D

A high-end szegmensben pedig van még egy meghatározó tényező, ez a személyes bizalom.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2871
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

alto írta:
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

BARTIMEX AUDIO Honlap

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

wittao írta:
2021.10.30., szomb. 10:19
... Soha nem ertettem miert szukseges egy home audio szamara gyartott keszuleken megadni THD+N es SN ratio adatokat, megis ki az aki ezalapjan barmit relevans modon kovetkeztet az otthoni hifijeben nyujtott teljesitmenyre ravetitve ezen informaciokat.
Kellene egy standard, aminek megfelel, egy plecsni, aztan kesz. A ProAudio egy mas tortenet, ott legyen. De itt, ebben a csoportban rugozni ilyen dolgokon totalisan felesleges.
Vajon milyen hatása lenne egy ilyen plecsnis rendszer bevezetésének?
Több gyártó átrendezné a szervezeti struktúráját: néhány mérnök elküld, helyükre marketinges jön...
Az amatőrök által megvásárolt professzionális mérőrendszerek száma is növekedne talán ?

Ha valakinek nem hasznos bizonyos információ, akkor korlátozzuk azok számára, is akik érdekesnek/hasznosnak találják, avagy esetleg értelmezni is tudják, a mögöttes tartalomra utalással egyetemben ?

A ProAudioban mirt hasznos a THD+N es SN ratio, hiszen a végcél ott is valamilyen meghallgatás/hallgatásra szánt termék?

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

Én toleráns vagyok, engem nem zavar ha valaki zene helyett SINAD-ot hallgat, feltéve ha ezt otthon a négyfal között teszi... :D
BARTIMEX AUDIO Honlap

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

wittao írta:
2021.10.30., szomb. 09:05
...
Arra celzol esetleg ezt azert csinaltak, hogy legyen termekuk Amirek listajanak also harmadaban is? :)
Igy majd biztos joval tobb elismero szot kapnanak az audiofulektol? Kotve hiszem. A kevesbe elismero szavak azert szulettek, mert a merve tokeletes eszkozeik hallgatas soran pont az ellenkezojet valtottak ki az emberekbol. Ha merve rossz lesz es meg fulre is, miert adna tobb vasarlot/elismerot? Ha pedig fulre jo lenne, mindentol fuggetlenul elmondanak, hogy ez most tenyleg jol sikerult.
Hozzateszem, hogy az ara predesztinalja arra, hogy a Sinad top10 vasarlokozonsege ugyanugy nem lesz erintett a termeket illetoen a hangminosegtol fuggetlenul :)
A hifisták egy részének szokása, hogy a szubjektív hangi jellemzőket abszolútizálják: tényként kezelik, hogy egy készülék „fülre jó” avagy nem, hol helyezkedik el a hangminőség ranglétráján.
Teszik ezt annak ellenére, hogy már többször nyílvánvalóvá vált, hogy ezek a ranglétrák nem azonosak, párhuzamosak, vagy akár semmi közük egymáshoz, még hifista berkeken belül sem.

Nem hinném, hogy SMSL vagy a többi gyártó is missziót folytatna: hogy össze akarná kötni a szubjektív jellemzőket az objektív paraméterekkel a hifista fejekben.
Ez üzlet, egyszerűen kiszolgálják az igényeket, kihasználják a lehetőségeket ( az ASR „munkássága” ) a piac megcélozható szegmenseiben.

A mély-hifista tanokkal szemben nyilván más technika szükséges: a hiteles megjelenéshez nem praktikus paraméterekkel támadni, sőt....ide olyan készüléket kell adni ami „jól szól”, ad egy egy tetszetős ízt, bejövős hangzást.... mármint a hifisták egy részének.
Meg persze szükséges a megfelelő árazás - hogy komolyan lehessen venni a készüléket – a nyugati-, kellően alacsony készülékár/belső tartalom költsége mutatóval.
A hifista valós érték megállapítási mechanizmusoknak megfelelve...

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

robi-k írta:
2021.10.29., pén. 21:07
shany írta:
2021.10.28., csüt. 19:08
Kérdés: honnan szerzik a PCM1704U-J chipeket? Évek óta nem gyártják őket?
Inkább, honnan szerezték, mondjuk néhány évvel ezelőtt. Pl. innen: https://www.rocelec.com
De ez nem is igazán lényeges, gyanítom, a tervezett értékesítés egyébként is nagyon alacsony lehet, ez inkább egy marketing eszköz. Egy ellenpont, az ASR és SINAD gyűlölő-, füllel-értő hifisták számára....szeretettel :smile29:

robi-k
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 168

Hozzászólás Szerző: robi-k »

shany írta:
Kérdés: honnan szerzik a PCM1704U-J chipeket? Évek óta nem gyártják őket?

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2871
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

shany írta:
Ez már szemtelenség: chifi dac drágábban mint a Holo Audio – Spring 3 DAC legdrágább kivitele :D
https://www.smsl-audio.com/portal/produ ... d/750.html
SMSL VMV D3 Balanced DAC R2R 4x PCM1704 32bit 768kHz DSD512 MQA.jpg
Ezt csinaljak a borokkal is. Egesz jot csinalnak, aztan mostmar kezdik ugy arazni, mint az igazan nagyok. Pedig azert még csak a gyerekmedencéből locsoljak a vizet szét.

A víruskutatásaik mondjuk jol mennek.., egész nagy a worldwide impact.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

Ez már szemtelenség: chifi dac drágábban mint a Holo Audio – Spring 3 DAC legdrágább kivitele :D
https://www.smsl-audio.com/portal/produ ... d/750.html
SMSL VMV D3 Balanced DAC R2R 4x PCM1704 32bit 768kHz DSD512 MQA.jpg
SMSL VMV D3 Balanced DAC R2R 4x PCM1704 32bit 768kHz DSD512 MQA.jpg (44.63 KiB) Megtekintve 2989 alkalommal

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2533

Hozzászólás Szerző: mishow »

darthdick írta:
2021.10.27., szer. 15:32
Köszönöm a választ.Amúgy ez a dac amit írtam,egy ieast m30-ban lévő sabre dac-nál jobb minôséget képvisel?
Nem, csak más. Ár/minőség tekintetében ugyanaz a kategória, hangban a Sabre élénkebb, szellősebb, feszesebb, az AKM kicsit melegebb, puhább hang. Feltéve, hogy még eredeti AKM chip van benne, mert a gyár leégése óta ez erősen kétséges.
Sokan eleve az egyiket szeretik, sokan a másikat. Inkább azt válaszd, amelyik a szolgáltatás alapján jobban bejön. Az M30 inkább streamer, az SMSL egy dac, nem ugyanarra készültek.

darthdick

Hozzászólás Szerző: darthdick »

Köszönöm a választ.Amúgy ez a dac amit írtam,egy ieast m30-ban lévő sabre dac-nál jobb minôséget képvisel?

darthdick

Kapisgálom amit írsz.De...az apple music az gyengébb minőség mint a tidal, vagy tévedek?
Amúgy egy S.M.S.L. sanskrit mk2-vel kokettálok...Túlbonyolítani nem szándékozom,de százezreket nem akarok kiadni streamerre.

darthdick

Üdv!
Ebben a témában nem vagyok járatos.
Egy kérdésem van.Adott mondjuk egy iphone,amit ráakasztok egy dacra,ami megy az erősítőbe.Az iphoneon lévő tidal milyen minőségben megy ki a dachoz?Van ebben az esetben értelme a master csomagnak?A dac mit fog érzékelni belőle?köszönöm válaszotokat előre is.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”