Légy szíves. Mindegy, melyik topikban, csak kérlek, linkeld ide is. Előre is köszönöm.mishow írta: ↑2021.10.21., csüt. 09:26Ps: Szívesen elmesélném, hogyan változott az évekkel (örgedéssel, éréssel, tapasztalásokkal?) a tárgyakhoz való viszonyom, hogyan jutottam el a mindenféle tárgyakat (óra, LP, CD, könyv, autómodell, stb) gyűjtő emberkéből egyre tudatosabb vásárlóvá és nagy selejtezővé, de ez már tényleg egy másik - bár hallatlanul izgalmas, és szerintem ma egyre aktuálisabb - sztori!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
Re: Általában a hifiről
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6103
Nálam ez meg is történt, de nem mindenre. Tudod, az a "gyűjtögető" típus voltam, aki sajnál kidobni olyan dolgokat, amelyeknek később még vélten hasznát vehetem. Ez kisebb mértékben, de ma is igaz, egyszerűen nem tudom levetkőzni, hogy dolgokat "túlhasználok", és utána is komoly szellemi erőfeszítésbe kerül kidobni kidobni őket. Ennek mellékhatására a költözéskor ébredtem rá. Egy kis 43 négyzetméteres lakásom volt Budapesten, és ne gondoljátok, hogy zsúfolt volt. De az mindenki tudja, hogy a beépített szekrények, gardróbok milyen irdatlan mennyiségű holmit tudnak szinte látatlanban elnyelni. A kipakolás/dobozolás folyamatában, amikor már harmadszor mentem el költöztetődobozokért a közeli OBI-ba (mert folyton alulbecsültem a mennyiséget, amire szükségem lesz), és már mozdulni sem lehetett a lakásban a dobozoktól, akkor döbbentem rá, hogy ennyi, amit használni szoktam, az úgyis az elsők között került bedobozolásra, ami hátra van, azzal nagyon szőrösszívű leszek. Szó szerint több zsák ruha, cipő, és mindenféle kacat ment újrafelhasznosításra, többek között pl. az egyetemi jegyzeteim, amikről nem is értem, hogy miért gondoltam, hogfy valamikor még életemben szükségem lesz rájuk).
A CD-k viszont más kategória. Nem ragaszkodom én sem hozzájuk, de egyik (kisebbik) részüket még hallgatom, a túlnyomó részük viszont fáradtságosan és elég drágán "összevadászott" darab. A számítógépes lejátszásra már hamarabb rá kelett volna állnom, de akkor még nem volt az a technikám, ami akár egy alsó-középkategóriás CD-lejátszó hangminőségét megközelítette volna, ráadásul vannak elveim, aminek következtében a zenéért mindig fizettem, SOHA nem torrenteztem zenei tartalmat, és a CD-k túlnyomó része még akkor lett beszerezve, amikor a nagykapacitású tárolók épp az optikai korongok voltak, ergo CD-minőségben berippelni valamit (FLAC híján akkor ez még WAV-ot jelentett) egyenlő volt nagymennyiségű háttértár beszerzésével, ami akkoriban még igen komoly és gyorsan értéktelenedő "befektetésnek" számított. Hogy úgy mondjam, a CD-k értéktelenedése messze nem volt annyira nyilvánvaló (ebből is lehet tanulni, és le is vontam a következtetést). 256 kbps MP3-ba berippeltem a könyűzenei cd-im nagy részét (iszonyat mennyiségű munkával), autóbeli és útközbeni (repülőgép, vonat, BKV, stb) használatra. Bár az MP3 ezekben a környezetekben kielégítő (és számomra kihagyhatatlan) élményt nyújtott, otthon továbbra is a CD-ket hallgattam. Komolyzenét MP3-ban csak elvétve, egész egyszerűen azokban a környezetekben/eszközökön, amelyekben MP3 ment (és bevallom: megy ma is sokszor, pedig már a Tidalt is tudom használni) nem volt élvezetes a komolyzene.
Ha előrelátó lettem volna, akkor sem lett volna elég időm minden megvásárolt CD-ről CD-ROM másolatot készítenem, hogy utána rögtön megváljak tőlük.
Így maradtam a CD-hallgatásnál, és ez bár jelentősen alábbhagyott az utóbbi években a számítógépes lejátszási láncomon megejtett relatíve igen komoly fejlesztések és a Tidal és tsai elérhetővé válása nyomán, de kiemelném, hogy nem maradt teljesen abba, mert a számítógépes lejátszás nálam gyakorlatilag kizárólag internet-streamingen alapul, local streaming csak nagyon elvétve, és az is teljesen legális anyagról (ezért nincs pl. NAS-om, és belátható időn belül nem is lesz: egy egyterás 10 éves Apple Time Capsule, amit újan vettem anno, még mindig elég arra, ami van).
De nagyon gondolkodom azon, hogy kész, véget vetek a CD-s korszakomnak. Nem minden van meg a streaming szolgáltatóknál, amit szívesen hallgatok, de emiatt már nem biztos, hogy érdemes tartani a CD-gyűjteményt. Márpedig ha valamin "nagyon gondolkodok", az nálam általában tettekbe torkollik. Most úgy vagyok vele, hogy amíg húzza a lejátszó. A jelek mostanában egyre inkább azt mutatják, hogy ez már nem sok idő, sajnos (LIMAR, ha olvasod: hamarosan ismét kereslek... megint döglődik a Linn mechanikája). És ha vége a lejátszónak, akkor mennek a CD-k.
Na, jó hosszú lett

- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11029
- Kapcsolat:
Sokak szemében nyilván offtopic a téma, de szerintem igenis van köze a hifizéshez, ami nem ritkán a birtoklásról és tárgyak halmozásáról szól, ám ilyen formában szerintem nem képes igazi örömet okozni. No de én sem feszegetem a témát, mert szándéktalanul is megbántunk vele néhányakat.mishow írta: ↑2021.10.21., csüt. 09:26Nem annyira romantikus, mint inkább ésszerű, józan, és egyben a világ túlélésének egyik elkerülhetetlen módja - lenne, ha a fogyasztási lobby és belénk kódolt bitroklási ösztön nem dolgozna folyton ellene. Mivel lassan átmegyünk buddhista topicba, ezért - bár a magam részéről szívesen folytatnám ezt a témát, mivel egyre inkább szívügyem -, de itt kezd erősen OFF lenni, úgyhogy a továbbiakat skippelem.
- mishow
- V.I.P.
- Értékelés: 2562
Nem annyira romantikus, mint inkább ésszerű, józan, és egyben a világ túlélésének egyik elkerülhetetlen módja - lenne, ha a fogyasztási lobby és belénk kódolt bitroklási ösztön nem dolgozna folyton ellene.fapaci írta: ↑2021.10.21., csüt. 08:28Mikor világjáró barátom 3 éves körútjáról hazatért, a reptéren csodálkozva kérdeztük tőle, hol van a poggyásza. Erre ő a fényképezőgépére, majd a fejére mutatott és mondta, hogy ezekben van minden, ami fontos. Tudom, romantikus hozzáállás, de számomra iránymutató.
Mivel lassan átmegyünk buddhista topicba, ezért - bár a magam részéről szívesen folytatnám ezt a témát, mivel egyre inkább szívügyem -, de itt kezd erősen OFF lenni, úgyhogy a továbbiakat skippelem.
Ps: Szívesen elmesélném, hogyan változott az évekkel (örgedéssel, éréssel, tapasztalásokkal?) a tárgyakhoz való viszonyom, hogyan jutottam el a mindenféle tárgyakat (óra, LP, CD, könyv, autómodell, stb) gyűjtő emberkéből egyre tudatosabb vásárlóvá és nagy selejtezővé, de ez már tényleg egy másik - bár hallatlanul izgalmas, és szerintem ma egyre aktuálisabb - sztori!
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11029
- Kapcsolat:
Ismerős helyzet, pedig a költözés nagyszerű lehetőség, hogy megszabaduljunk a tárgyaktól. Az elmúlt két évtizedben többször is költöznöm kellett, minden alkalommal szigorúan feleztem a dobozok számát. Míg az elsőnél egy jókora teherautót is megtöltöttek, utolsó esetben már egy kis buszban is elfértek azok a tárgyak, amiktől nem volt szívem megválni, de még ez is nyomasztóan nagy mennyiség. A magamnak kialakított szabály szerint mindentől megválok, amit nem használok egy évig és nem kötődik hozzá valami különleges emlék. Nem vagyok hajlandó egy raktárban élni, a kacatokat mániákusan kidobálom, a ruháimat is rendszeresen odaadom rászorulóknak, a már nem használt készülékeket sem vagyok hajlandó tárolni.
Megértem azokat, akik ragaszkodnak a CD, lemez, DVD gyűjteményükhöz, de nálam valamiért soha nem alakult ki kötődés a fizikai adathordozókhoz, az értéket a rajtuk található műsorban látom, azt pedig le lehet menteni, onnan kezdve a korongoknak nincs haszna, számomra csak csomagolás. Mivel igen korán, már a 90-es években áttértem a PC-s lejátszásra, nem kicsi kazetta és CD gyűjteményemet még idejében elajándékoztam, akkor még örültek neki sokan. LP-im nagy részét is elkapkodták ismerőseim, csak kb félszáz különleges példányt tartottam meg, hogy ha majd egyszer... de persze ez a pillanat valószínűleg soha nem jön el.
Mikor világjáró barátom 3 éves körútjáról hazatért, a reptéren csodálkozva kérdeztük tőle, hol van a poggyásza. Erre ő a fényképezőgépére, majd a fejére mutatott és mondta, hogy ezekben van minden, ami fontos. Tudom, romantikus hozzáállás, de számomra iránymutató.
- andarson
- V.I.P.
- Értékelés: 602
Nekem ezek a könyves/CD-s sztorik eszembe juttatták, hogy kb. 5-6 éve nagy felháborodás közepette felraktam ide a fórumra 50 progrock CD-t 5eFt-ért.Vinkler írta: ↑2021.10.20., szer. 21:55Detto!Aszpirin írta: ↑2021.10.20., szer. 21:37Én még leginkább könyvet olvasok, meg is veszem őket, de nem az értékállóságuk miatt.pali923 írta: ↑2021.10.20., szer. 17:43
Én ajándékoztam már egy csomagtartónyi könyvet egy szervezetnek, de még legalább annyi van a padláson, amit soha nem fogunk a kezünkbe venni, és még maradt bőven a polcokon is. Könyvtárnak is akartunk adni, de nekik sem kell. A Gutenberg-galaxis már nem a régi. Én is ebookot olvasok pár éve.![]()
![]()
Az 5 évvel ezelőtti költözésemkor összepakolt könyvek nagy része a mai napig nem lett kipakolva, a raktárnak is használt kamrában a mennyezetig érnek a könyvekkel teli, igen súlyos dobozok. Kidobni nem fogom őket, elvből. Majd valaki más…
Nálam sajnos ugyanez a helyzet a CD-kkel. Nagy részüket évek óta nem hallgattam, pedig anno kisebb vagyont költöttema beszerzésükre (többségüket külföldről). De ma már a streaming nálam is nagyon visszaszorította a CD-hallgstást… Ha végleg megadja magát a lejátszóm, akkor már nem veszek másikat, inkább eladom a CD-ket. Bár ott már nem annyira nyilvánvaló a brutális értékvesztés, sőt… épp a múltkor gondoltam megnézem, mit érhetnek ma a CD-im, escsak szúrópróbaszerűen, ledöbbentem, hogy jópár olyan akadt a kezembe, amiért ma már 40-50 eurót elkérnek használtan ebayen vagy amazonon… ha ennyiert el is lehet(ne) adni őket, akkor összességében viszonylag kis veszteséggel válnék meg a CD-imtől.
A DVD-ket viszont szintén elpakoltam, még meghirdetni sem éri meg a macerát… És nem kevés pénzt költöttem rájuk anno.
Csak nálam 2 költözést éltek meg dobozban.![]()

10 éve kezdtem el csak hifizni, azaz normálisabb rendszerrel zenét hallgatni, de már akkor is file alapú rendszerben. Viszont egyszer beszabadultam egy pesti megszűnt rádió raktárába, ahol hatalmas dobozokban álltak a CD-k és egyszer még jó lesz alapon gyorsan átnyálazva hoztam el kb 50-60db progrok CD-t, grátisz. Sokáig csak álltak a szekrényben, míg feleségem milliomodik megjegyzésére hogy kellenek-e, ha még CD játszóm sincs és csak a 45 m2-es panelban foglalják a helyet, összeírtam az előadók és album címeket és felraktam ide.
Az, hogy nekem mennyire nem volt érték a CD, mert sosem CD-éztem és nem ismertem senkit aki CD-ézett volna jelzi, hogy először ingyen akartam felrakni a pakkot, részben, mert nekem sem kerültek semmibe, másrészt mert tényleg nem jelentett értéket számomra. Na persze nem művészetileg, mert jó zenék voltak de ezek alapvetően file formátumban is rendelkezésemre álltak.
Aztán feleségem pusholt, hogy nehogy már ingyen rakjam fel, ráadásul még dolgoztam is azzal, hogy összeírtam a CD-ket egy listába így engedve a nyomásnak a számomra jelképes 100Ft/CD-re esett a választásom, azaz az 50db CD 5eFt-ért egyben.
Valaki gyorsan lecsapott a CD-ékre, biztos ami biztos megkérdezte, hogy ugye eredetiek és nem írottak

Azóta tudom, hogy sokaknak érték a CD, de utánna még azokat a CD-ket is normálisabb áron eladtam amikért régebben pénzt is adtam, mint pl. a Hortobágyi László CD-k és mára már csak a Vedres Csaba CD-im maradtak meg materiális formában. (bár, most hírtelen azokat sem tudom merre vannak

- Vinkler
- Adminisztrátor
- Értékelés: 9164
Detto!Aszpirin írta: ↑2021.10.20., szer. 21:37Én még leginkább könyvet olvasok, meg is veszem őket, de nem az értékállóságuk miatt.pali923 írta: ↑2021.10.20., szer. 17:43Én ajándékoztam már egy csomagtartónyi könyvet egy szervezetnek, de még legalább annyi van a padláson, amit soha nem fogunk a kezünkbe venni, és még maradt bőven a polcokon is. Könyvtárnak is akartunk adni, de nekik sem kell. A Gutenberg-galaxis már nem a régi. Én is ebookot olvasok pár éve.cannonball írta: ↑2021.10.20., szer. 16:36De a felét ki kellett dobjuk, mert senkinek nem kellettek.![]()
![]()
Az 5 évvel ezelőtti költözésemkor összepakolt könyvek nagy része a mai napig nem lett kipakolva, a raktárnak is használt kamrában a mennyezetig érnek a könyvekkel teli, igen súlyos dobozok. Kidobni nem fogom őket, elvből. Majd valaki más…
Nálam sajnos ugyanez a helyzet a CD-kkel. Nagy részüket évek óta nem hallgattam, pedig anno kisebb vagyont költöttema beszerzésükre (többségüket külföldről). De ma már a streaming nálam is nagyon visszaszorította a CD-hallgstást… Ha végleg megadja magát a lejátszóm, akkor már nem veszek másikat, inkább eladom a CD-ket. Bár ott már nem annyira nyilvánvaló a brutális értékvesztés, sőt… épp a múltkor gondoltam megnézem, mit érhetnek ma a CD-im, escsak szúrópróbaszerűen, ledöbbentem, hogy jópár olyan akadt a kezembe, amiért ma már 40-50 eurót elkérnek használtan ebayen vagy amazonon… ha ennyiert el is lehet(ne) adni őket, akkor összességében viszonylag kis veszteséggel válnék meg a CD-imtől.
A DVD-ket viszont szintén elpakoltam, még meghirdetni sem éri meg a macerát… És nem kevés pénzt költöttem rájuk anno.
Csak nálam 2 költözést éltek meg dobozban.

Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6103
Én még leginkább könyvet olvasok, meg is veszem őket, de nem az értékállóságuk miatt.pali923 írta: ↑2021.10.20., szer. 17:43Én ajándékoztam már egy csomagtartónyi könyvet egy szervezetnek, de még legalább annyi van a padláson, amit soha nem fogunk a kezünkbe venni, és még maradt bőven a polcokon is. Könyvtárnak is akartunk adni, de nekik sem kell. A Gutenberg-galaxis már nem a régi. Én is ebookot olvasok pár éve.cannonball írta: ↑2021.10.20., szer. 16:36De a felét ki kellett dobjuk, mert senkinek nem kellettek.![]()
![]()
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 368
Alex_Aston írta: ↑2021.10.20., szer. 20:42Szerintem arra célzott, hogy aki megdicsérte, az nem tud olvasni, és azért örült a rövid szövegnek.gomolalaci írta: ↑2021.10.20., szer. 20:33Tudod mit jelent a diszlexia? Biztosa nem! Elárulom! Olvasási problémát, amely akár gyermekkorban is előfordulhat! A diszkalkula pedig alapvető számolási képesség elmaradást jelent! Legközelebbi hozzászólásodban gondold meg mit írsz!

A gondolkodás nem megerőltető...
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3484
Szerintem arra célzott, hogy aki megdicsérte, az nem tud olvasni, és azért örült a rövid szövegnek.gomolalaci írta: ↑2021.10.20., szer. 20:33Tudod mit jelent a diszlexia? Biztosa nem! Elárulom! Olvasási problémát, amely akár gyermekkorban is előfordulhat! A diszkalkula pedig alapvető számolási képesség elmaradást jelent! Legközelebbi hozzászólásodban gondold meg mit írsz!
Csak a Marantz! :-D
-
- Fórumlakó
Tudod mit jelent a diszlexia? Biztosa nem! Elárulom! Olvasási problémát, amely akár gyermekkorban is előfordulhat! A diszkalkula pedig alapvető számolási képesség elmaradást jelent! Legközelebbi hozzászólásodban gondold meg mit írsz!
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Értékelés: 9164
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
-
- Fórumlakó
Szégyeldd magad! Rudi nem az! Te nem akarsz megöregedni azért, hogy rajtad a korod miatt ne lehessen fogást találni?
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3484
Tökéletes akusztikus panel lehetne belőlük...pali923 írta: ↑2021.10.20., szer. 17:43Én ajándékoztam már egy csomagtartónyi könyvet egy szervezetnek, de még legalább annyi van a padláson, amit soha nem fogunk a kezünkbe venni, és még maradt bőven a polcokon is. Könyvtárnak is akartunk adni, de nekik sem kell. A Gutenberg-galaxis már nem a régi. Én is ebookot olvasok pár éve.cannonball írta: ↑2021.10.20., szer. 16:36De a felét ki kellett dobjuk, mert senkinek nem kellettek.![]()
![]()

Csak a Marantz! :-D
Én ajándékoztam már egy csomagtartónyi könyvet egy szervezetnek, de még legalább annyi van a padláson, amit soha nem fogunk a kezünkbe venni, és még maradt bőven a polcokon is. Könyvtárnak is akartunk adni, de nekik sem kell. A Gutenberg-galaxis már nem a régi. Én is ebookot olvasok pár éve.cannonball írta: ↑2021.10.20., szer. 16:36De a felét ki kellett dobjuk, mert senkinek nem kellettek.

erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3244
Kicsit másabb, de egybeesés. A feleségem hobbija a patchwork(foltvarrás), 2 hete vettünk neki varrógépet(a harmadikat), 430e volt tokkal vonóval, és ez nem is a legdrágább gépe. Igaz, ez nem csak a hobbiját szolgálja, hanem a munkáját is. Azért a kiválasztásánál a hobbihoz szükséges paraméterek voltak előtérben.
Ha azt nézem, 430e-ért nekem is lett volna ötletem, mit tudnék fejleszteni a rendszeremen, de most Ő volt soron.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- pärt
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 5084
Én nem az örökösök anyagi boldogulására/boldogítására gondoltam.cannonball írta: ↑2021.10.20., szer. 16:36És szerinted egy modern könyv értékálló? Épp nemrég adott el a párom kb. mázsányi könyvet. sok közülük tankönyv, szótár, lexikon volt, egy sem ponyvaregény. kb. 3000 Ft volt az átlag új áruk. ..és 200 ft az eladási :-(. De a felét ki kellett dobjuk, mert senkinek nem kellettek.

- -CB-
- Beköltözött
- Értékelés: 1238
És szerinted egy modern könyv értékálló? Épp nemrég adott el a párom kb. mázsányi könyvet. sok közülük tankönyv, szótár, lexikon volt, egy sem ponyvaregény. kb. 3000 Ft volt az átlag új áruk. ..és 200 ft az eladási :-(. De a felét ki kellett dobjuk, mert senkinek nem kellettek.
- pärt
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 5084
A mi plázánkban van könyvesbolt.
- -CB-
- Beköltözött
- Értékelés: 1238
Nincs baj a gyűjtögetéssel, ha az összegyűjtött javak értékállóak. De egy plázában nincs olyan.
- mishow
- V.I.P.
- Értékelés: 2562
Minden hobbista legnagyobb rémálma, hogy ha egyszer hirtelen történik vele valami, akkor a család annyiért adja majd el a gyűjteményét, amennyit az asszonynak bemondott.

Ezt így leírva talán egy veteránautós oldalon olvastam, de bármelyik költséges hobbi dettó

- Camelflapping
- Lefelé a lejtőn
- Értékelés: 31
Tegnap valaki (AVX olvasó/író) megdicsért, hogy röviden írok be...