sutemenyx írta: ↑2021.10.07., csüt. 09:05
Lassan ez a kábeltéma lesüllyed itt is a facebook csoportok szintjére. Mikor valamelyik szerencsétlen feltesz eladni 15ezerért valami tap vagy hangfalkabelt, es jönnek a kommentek, hogy “aranybol van ennyier?” meg “a drot az csak drot, mindegy milyen” meg a “ha értenél hozzá, tudnád hogy semmit sem számít csak a keresztmetszet” meg az “én villamosmérnök vagyok, értek hozzá, semmilyen műszaki magyarázata nincs, hogy miert kene a drága kábel”.
Gratulálok!
A munkámban immár majdnem 20 éve villamosmérnökökkel vagyok körülvéve. A munkámnak semmi köze az audióhoz, ipari - hajtástechnikai és mozgásvezérlési - területen dolgozom, informatikusként, akinek rengeteg mérnöki tudást is magába kellett szívnia az évek során az adott területe(ke)n.
Ha megemlítek egy-két hifis "dolgot", a valódi mérnökök hülyének néznek. Az nem lehet. Mert így, meg úgy, mert digitális jel, mert nagy tolerancia van a jelszintekben, mert pufferelve van, mert, mert, mert. Megannyi objektív ok. Én is keresztülmentem ezen, szóval totál megértem őket. Sokuk áramköri rajzai mind ideális modellek, ahol egy A és B pont közötti egyenes vonal zavarmentes vákuumkörnyezetben tökéletes és torzításmentes kapcsolatot biztosít. És ezek az ideális modellek igen gyakran figyelmen kívül hagyják az adott egyenes vonal implementációjának és annak környezetének fizikai adottságait. A valóságnak ez az egyszerűsített, szimmetriákat maximálisan kihasználó, absztrakt nagyléptékű modellezése szükséges, mert képtelenség makroszinten mindent leírni kvantummechanikai hullámfüggvényekkel, még ezekkel az egyszerűsítésekkel és absztrakciókkal is elég bonyolult a matek. És ez a gondolkodásmód jól működik nagyon sok esetben, mert amit elhanyagolnak, tényleg elhanyagolható mondjuk egy motorvezérlésnél vagy sok egyébnél is. Így aztán hozzászoktak, hogy észre sem veszik a modelljeikben ezeket az egyszerűsítéseket. Magabiztosan, teljes objektivitással érvelnek, és érveik alapján formálódnak meg olyan tézisek, miszerint ha a nullteszt alapján nincs mérhető különbség két kábelen, akkor a két kábel között nincs semmilyen különbség. Merthogy az elméletben nincs hiba. Amikor meg rávilágítasz a nullteszt elméletének absztrakcióira és egyszerűsítéseire, valamint gyakorlatának alapvető hibáira, akkor ki-ki vérmérséklete szerint tényleg "hűha, erre nem is gondoltam" vagy "ááá, az elhanyagolható" választ ad. Tapasztalatból beszélek.
Nos, sokatoknak nagyon elvontnak tűnhet amit fennebb írtam. A lényege:
- a villamosmérnököknek a legtöbbször igazuk van
- néha viszont tévednek
Folyomány:
A különböző kábelek nagyon is tudnak hallható különbséget okozni, még olyankor is, amikor első látszatra egy villamosmérnök tutira kijelenti, hogy nem lehet különbség.
És ekkor jön elő a placebo-kártya.
Amit követ az én kérdésem: ha valami hallhatóan "működik", akkor nem mindegy, hogy a működési elve placebora alapul vagy valami egyébre?
Tudom, a fentiek zavarosak. Süör mellett jobban megy az érvelés nekem, szóval kéne szervezzünk egy sörözéses vitapartit