https://www.heimkinoraum.de/beamer/nach ... 161?star=3
4K eShift Technológia (natív felbontás 1920 x 1080)

A Dreamcinema itt a fórumon hirdet egy Sony 260-ast, szinte új, jó áron! Van itt topikjuk, megtalálod, Ott náluk gondolom még demozható is!Leon727 írta: ↑2021.09.26., vas. 19:25Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni nálam jóval tapasztaltabbaktól projektor-vásárlás ügyben.
Eljött az idő, hogy az Epson EH-TW5500 vetítőnket lecseréljem.
Nappaliban mozizunk (18-20 m2), fehérek a falak. Eddig is így volt és marad is. Kompromisszum nélkül nehéz.
Egyre rövidülnek a nappalok, szinte csak este lesz vetítés.
A vászon egy WS Spalluto GR EcoLine, 100", motoros, gain 1.
Vetítési távolság 3 méter, a készülék a plafonra volt/lesz rögzítve.
Az utód legyen halk (legalább Eco üzemmódban), 4K / UHD felbontású. Tervezett üzemidő: 20-30 óra havonta.
Elsősorban használt gép érdekel, mert a keret korlátos.
Jelenleg 500e Ft körül nézelődnék, de a várható, év végén esedékes bónusz miatt 1M Ft-ig is elrugaszkodhatok, ha...
Várom a javaslatokat, előre is köszönöm!![]()
Üdvözlettel,
Leon727
"Elsősorban használt gép érdekel, mert a keret korlátos."

Csak új vagy használt gép is szóba jöhet?Leon727 írta: ↑2021.09.26., vas. 19:25Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni nálam jóval tapasztaltabbaktól projektor-vásárlás ügyben.
Eljött az idő, hogy az Epson EH-TW5500 vetítőnket lecseréljem.
Nappaliban mozizunk (18-20 m2), fehérek a falak. Eddig is így volt és marad is. Kompromisszum nélkül nehéz.
Egyre rövidülnek a nappalok, szinte csak este lesz vetítés.
A vászon egy WS Spalluto GR EcoLine, 100", motoros, gain 1.
Vetítési távolság 3 méter, a készülék a plafonra volt/lesz rögzítve.
Az utód legyen halk (legalább Eco üzemmódban), 4K / UHD felbontású. Tervezett üzemidő: 20-30 óra havonta.
Elsősorban használt gép érdekel, mert a keret korlátos.
Jelenleg 500e Ft körül nézelődnék, de a várható, év végén esedékes bónusz miatt 1M Ft-ig is elrugaszkodhatok, ha...
Várom a javaslatokat, előre is köszönöm!![]()
Üdvözlettel,
Leon727
Nem láttam, nem ismerem, de egy 3m szépes képet tisztességesen kivetíteni, azt kevés vetítő tudja, pláne nem ebben az ársávban, még használtan sem. 1:1-es képarány impozáns, hogy mennyire lesz pixeles, az is kérdés. Persze, nem biztos hogy zavar Téged! Ez a leg fontosabb végül is. Nincs olyan forgalmazó ahol meg tudják mutatni?

Azért a black crush képes arra hogy kontrasztosabbnak érzékeld a képet, nyilván aki már hozzászokott a kalibrált, végpontozott képhez az nem nézi jó szemmel a black crush-t, egy laikus meg vigyorog hogy az egymás melletti pixelek jobban elkülönülnek, kontrasztosabbak. De vicces lenne ha nem lehetne milliós JVC gépeket végpontozni, ezt legfeljebb valami kínai kacatból nézem ki.Vhiktor írta: ↑2021.09.21., kedd 18:18Ez egyszerűen tévedés a JVC gépekkel kapcsolatban.
Nem azért van mély feketéjük mert vágják a szürkeskála alját, sőt tovább megyek a 2-nek semmi köze egymáshoz.
Attól, hogy valami vágja a szürkeskála alját tehát black crush van attól a gép feketeszintje adott.
Jó beállítás mellett (brightness) megmarad ugyanaz a feketeszint és mellette megfelelő gammával nem fog elveszni egyetlen részlet sem.
Ha a szürkeskála aljának vágásával lehetne csökkenti a feketeszintet akkor kb. bármelyik gép képes lenne korom fekete megjelenítésre, de ez nem így van.
A szürkeskála vágásával nem fog csökkenni a feketeszint, csak annyi történik, hogy a fekete közeli részeket is feketeként jeleníti meg, ezáltal becsapva a szemet kontrasztossabbnak fog tűnni a kép.

Szerintem a kontraszt leginkább azért ilyen fontos paraméter, mert jól kommunikálható a vevők felé. Ugyanez a helyzet a felbontással is. Egy adott szint felett mindkettő gyakorlatilag lényegtelenné válik a többi probléma mellett ... de ez azért olyan hangosan NEM írják be a katalógusokba ...motorgyilkos írta: ↑2021.09.12., vas. 17:30Teljesen egyet ertek veled, Sajnos az at vasznakhoz ez szukseg megoldas, de eleg kompromiszumos. Csak azert reflektaltam erre, mert azt latom itt a forumon hogy sokan feladjak a kommersz gepeiket egy egy ilyen "regebbi" vasert ami sok mindenben kivalo, csak egy fontos parameterben marad alul. Ne felejtsuk el hogy pont ez a parameter amit a mai napig igy vagy ugy probalnak teljes tudasukkal mindenek felett javitani, a felbontason kivul.

De feltételezem ha zárni akarsz az íriszen hogy feketéd is legyen akkor már nem 800 lumened lesz, hanem 400. Sajnos ez a baj a LED-el, nem igazán lehet kihozni belőle házimozira versenyképes natív kontrasztot. Ellenben lézerben ott a potenciál, sajnos DLP-ből Barco-n kívül nem hoz ki senki nagy dmd-vel gépet, legalábbis nem tudok elérhető árú jó lézeres mozigépről. Rádaásul ha egyszer azok az ipari gépek bekerülnek a használt piac körforgásába, nem hiszem hogy a lézer modult olyan olcsó és könnyű cserélni mint az UHP lámpát. Azt gondolom még sokáig velünk marad az UHP, nem mintha egyébként ez probléma lenne. Persze Sony vagy JVC lézeres konzumer gépei itt lesznek, de azokat én nem tudom megfizetni.

Hat a felbontast meglatva csak a robitusin reklam jutott az eszembeZozi írta: ↑2021.09.12., vas. 18:23Az ilep egy sim2 superlumis pro atcsomagolva, rgb lezer fenyforrassal, vizhutessel.
70.000€ a 7000 lumenes valtozat.
A svajci cegen keresztul lehet beszerezni. Egy becsi srac ilyen gepet hasznal tavaly december ota itt a kornyekemen.
Egyetlen negativum, hogy ennyi penzert “csak” 1080p
PS.: en azert el tudnam viselni a technikai teremben akar a sonyt is es a griffyn-t is… :-)

Részben erről is beszéltem... hiába a 4k felbontás, ha a "silány" optika nem képes a nagy vásznon ezt visszaadni...motorgyilkos írta: ↑2021.09.12., vas. 17:30Teljesen egyet ertek veled, Sajnos az at vasznakhoz ez szukseg megoldas, de eleg kompromiszumos. Csak azert reflektaltam erre, mert azt latom itt a forumon hogy sokan feladjak a kommersz gepeiket egy egy ilyen "regebbi" vasert ami sok mindenben kivalo, csak egy fontos parameterben marad alul. Ne felejtsuk el hogy pont ez a parameter amit a mai napig igy vagy ugy probalnak teljes tudasukkal mindenek felett javitani, a felbontason kivul.

motorgyilkos írta: ↑2021.09.12., vas. 16:54Azert annyit hozzafuznek Zozi hsz hez, hogy azert "black is a king". Nem veletlen tette naggya a jvc-t a sony-t, epson-t ebben a szegmensben. En 260 szeles vasznon elegedett vagyok a fenyerovel normal lamp modban, a szinek is egesz jok lettek, de a fekete szint sokszor alatta marad meg nalam is mint amit szeretnek latni. Gondolkodtam en is egy f85 os gepben, de a gyenge fekete megjelenitessel nem birnek egyutt elni. Szerintem ez a nagy dlp rajongas rovidesen alabb hagy, ha nem tudnak felzarkozni ezen a teren. nooffense
![]()

Asus ProArt Projector A1 - 1500 EURXtras5 írta: ↑2021.08.31., kedd 13:22Köszönöm szépen a kimerítő válaszod, lézert szerettem volna írni, de ha már így alakult, hogy elírtam nem bánom, mert ma is érdekes dolgokat olvastam.
Jelen pillanatban a dupla UHP izzós megoldás felé hajlok, az szimpatikus minden hátrányával együtt. Nem szeretném csökkenteni a méretet, van egy kb 5 méter széles szobám, szeretném kimaxolni. Pont belefutottam Den írásába amiben azt írta, hogy valami minél nagyobb, annál jobb. Ezt így gondolom én is, és addig megyek, míg az a 350-es kép nem lesz olyan, ami a szememnek tetszik. Ha ez benne van a szabványba, akkor benne van, ha nincs akkor nincs, nem gond.
Hiccusz írta: ↑2021.08.31., kedd 11:12A LED fényforrást használó projektorok ideje már rég lejárt. Konkrétan nem is fejlesztik őket, s ennek már legalább 6-8 éve. Az ok egyértelmű. Beköszöntött a lézer, amellyel valóban nagy fénykibocsátás érhető el, ellentétben a LED-del. Számtalan kísérletet tett több gyártó arra anno, hogy nagy(obb), erős(ebb) LED-eket tegyen be egy-egy modelljébe, de sajnos kudarcot vallott minden próbálkozás. Egyrészt azért, mert annak idején nem is volt nagyon ilyen, másrészt, ami volt, az is olyan mértékű hűtést igényelt, amelyet lehetetlen küldetés volt egy gépbe integrálni. A léghűtés - ha elégséges volt - borzasztóan megdobta volna a ventillátor zajt, a vízhűtés pedig sem praktikus, sem olcsó nem volt. A ProjectionDesign, a Runco, a Sim2 és a Digital Projection járt ebben élen, de a legtöbb, amit ki tudtak ebből a technolgiából facsarni, az a töredéke a jelenlegi lézerfény kibocsátásnak. Értelmesen kb. egy 250 cm széles vásznat lehetett legfeljebb vele megvilágítani, de ezt is csak úgy, ha az pozitív gain-nel bír. Ekkor tudtál kicsikarni a gépből (kalibráció után) kb. 14 fL-t. Ezeknek egyöntetűen legfeljebb 3-400 Ansi lumen fénykibocsátásuk volt. A Barco ma rendelkezik egy Bragi nevű készülékkel, amely 2000 Ansi Lument tud, s láttam is párszor 300-320 cm széles, 2.37:1-es AT vásznon, de hiába a borotva éles kép, hiába a 100% DCI színek, fényerőben azért ez sem hozza el a kánaánt. Pláne, mióta beköszöntött a HDR korszak. Száz szónak is egy a vége, a LED idejétmúlt, ezért sem találkozol ezzel (újonnan) mostanság. Ha tényleg a 360-400 cm-es képre akarsz otthon lőni, a következő lehetőségeket látom a számodra: 1) valami régi használt házimozi vasat szerzel, amely dupla UHP izzós, viszont az nem fog tudni se 4K-t, se HDR-t. Ehhez neked kell majd visszakonvertáltatnod az anyagot. Ehhez meg jó hardvder/szoftver kell a forrásban. 2) Xenon izzós ex-mozigépet próbálsz levadászni valahonnan. 4K és HDR terén ugyanott leszel, mint az 1. pontban. 3) prezentációs/data projektort választasz (akár újonnan is). Ezek ki tudnak lőni annyi fotont, amennyi neked kell. Csak a kép lesz távol a (mozira) jótól. 4) csökkented a nézési távolságodat, s a megnövelt betekintési szög miatt nagyobbnak fog hatni az ugyanakkora vászonméret. 5) leszarod az egészet, veszel egy új, (viszonylag) nagy fényerejű projektort (akár újonnan), felnyomod valami nagy fényerejű presetbe és high-lamp módba, s nem foglalkozol azzal, mit mond a szabvány.![]()
Na, ez is egy érdekes kérdés.