Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

DAC-olás

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Re: DAC-olás

Hozzászólás Szerző: denesdr »

shany írta:
2021.09.15., szer. 13:16
denesdr írta:
2021.09.15., szer. 12:07
shany írta:
2021.09.15., szer. 09:37
The problem with digital volume is not the function itself. With the appropriate bit width and noise shaping/dithering strategies, a perfectly transparent distortion-free volume function is possible. The problem occurs in the DAC itself. DACs are not very good at resolving low-level signals accurately. Digitally attenuating the signal puts more stress on the low-level capability of the DAC.
Ezt hogyan kell értelmezni józan paraszti ésszel (ha lehet így)? Főleg a vastagbetűs részre gondolok. Nem lesz elég kimeneti feszültségvariáció vagy valam ilyesmi? Elnézést ha hülyeséget írok!
És nő a zaj. Pl. ha a névleges kimeneti szint alatt 60dB-lel alacsonyabb kimeneti szinten mérjük a THD+N-t, akkor fs=44.1kHz, BW=20kHz mellett, tipikusan csupán -57dB ( AK4490 ) és -65dB ( AK4497 ) THD+N értéket kapunk.

RME ADI-2:
https://www.audiosciencereview.com/foru ... ost-255500
Nincs ez másként még a legalacsonyabb zajú analóg előfokoknál sem.
Csak gondoljunk bele, hogy a DAC-unk az előfok, -60dBFS en hallgatjuk ami többnyire már eleve nagyon halk (ha ésszerűek a további gain értékek) és a zajszintünk ehhez képest lesz 57dB-el kevesebb, ez régesrég belevész a környezeti zajba. De mint látható több mérésből is, hogy pl a DAC után lévő analóg szintszabájzás esetén is fennál ez a jelenség, alacsonyabb kimeneti jelszint felé haladva gyengül a jel-zaj arány. Nézzük egy nagyon alacsony zajú előfok mérési eredményét:
https://www.audiosciencereview.com/foru ... ier.18283/
Topping Pre90 Measurements Preamplifier SNR Balanced IMD Distortion.png
Topping Pre90 Measurements Preamplifier SNR Balanced IMD Distortion.png (19.57 KiB) Megtekintve 2246 alkalommal

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 354

Hozzászólás Szerző: shany »

denesdr írta:
2021.09.15., szer. 12:07
shany írta:
The problem with digital volume is not the function itself. With the appropriate bit width and noise shaping/dithering strategies, a perfectly transparent distortion-free volume function is possible. The problem occurs in the DAC itself. DACs are not very good at resolving low-level signals accurately. Digitally attenuating the signal puts more stress on the low-level capability of the DAC.
Ezt hogyan kell értelmezni józan paraszti ésszel (ha lehet így)? Főleg a vastagbetűs részre gondolok. Nem lesz elég kimeneti feszültségvariáció vagy valam ilyesmi? Elnézést ha hülyeséget írok!
És nő a zaj. Pl. ha a névleges kimeneti szint alatt 60dB-lel alacsonyabb kimeneti szinten mérjük a THD+N-t, akkor fs=44.1kHz, BW=20kHz mellett, tipikusan csupán -57dB ( AK4490 ) és -65dB ( AK4497 ) THD+N értéket kapunk.

RME ADI-2:
https://www.audiosciencereview.com/foru ... ost-255500

emzeperix
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 114

Hozzászólás Szerző: emzeperix »

La_Valse írta:
2021.09.15., szer. 09:46
emzeperix írta:
2021.09.15., szer. 08:26
A DAVE kimenete pont olyan mint a Signalyst-é. A kis 6 lábú nagy valószínűséggel SN74LVC1G175 flip-flop, aminek a kimenetén ott a 10kOhm...
A DSC1 DAC-ra gondolsz? Abban van hangerő szabályzás?
Igen. Nincs benne.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

shany írta:

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 688

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

emzeperix írta:
2021.09.15., szer. 08:26
A DAVE kimenete pont olyan mint a Signalyst-é. A kis 6 lábú nagy valószínűséggel SN74LVC1G175 flip-flop, aminek a kimenetén ott a 10kOhm...
A DSC1 DAC-ra gondolsz? Abban van hangerő szabályzás?
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

denesdr írta:
2021.09.15., szer. 09:07
...
Pont erről volt szó, hogyha a digitálisan megfelelően fel van skálázva a hanganyag, akkor tud maradni bőven "extra bit" a leszabályzáshoz anélkül, hogy az eredeti felbontás csökkenne. Lásd ADI-2 DAC.
Persze ettől még a Chord Dave lehet, hogy máshogy működik.
Máshogy - emzeperix úgy tűnik, alaposan elmerült a témában - de nem úgy, a DA konverzió alacsony szintű felbontása/pontossága a kulcs változatlanul. ( én pedig fals információt írtam az előbb :smile51: )

Hirtelen ezt találtam, bár alapvetően a Chord Hugo-ról van szó:
"The volume function is incorporated within the DSP core that runs the WTA filter which is actually 51 bits of internal precision. The problem with digital volume is not the function itself. With the appropriate bit width and noise shaping/dithering strategies, a perfectly transparent distortion-free volume function is possible. The problem occurs in the DAC itself. DACs are not very good at resolving low-level signals accurately. Digitally attenuating the signal puts more stress on the low-level capability of the DAC. Unlike other delta sigma DACs, Hugo uses my pulse-array DAC scheme with noise shapers that run at 2048FS. The combination of pulse array and running at very high speed means that our DAC has thousands of times more resolution than other delta sigma DACs. On measurements, Hugo has no distortion below -30dBFS and can resolve -120dB to an accuracy of 0.01dB (if you wait long enough to take the measurement!). This means that low-level details are resolved more accurately. That is one reason for Hugo's soundstage depth capabilities."
http://6moons.com/audioreviews2/chord/2.html
8769152.jpg
8769152.jpg (408.02 KiB) Megtekintve 1965 alkalommal

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

shany írta:
2021.09.15., szer. 07:53
Töki írta:
2021.09.14., kedd 20:33
Digitális hangerőszabályozásnál úgy vélem, nagyon nem mindegy milyen az a dac. Hallgattam anno pl anno Anedio-t, ami előfok nélkül számomra hallgathatatlan volt. A Chord Dave dacom viszont rendkívüli e téren felskálázástól és hangerőtől függetlenül.
Az elmúlt pár hónapban 3 darab előfokkal próbálkoztam rendszeremben a nemolcsó kategóriából, abszolút elismert termékek, de mindnél azt éreztem, hogy több veszett, mint hozott.
Pusztán ránézésre a Chord Dave nem - az előbbiekben fejtegetett - digitális hangerőszabályzást végez, tehát nem a digitális tartományban ( még a DA konverzió előtt ) történik a szabályozás ( amely esetén csökkenne a leszabályzással a felbontás, és romlanának a paraméterek )
Pont erről volt szó, hogyha a digitálisan megfelelően fel van skálázva a hanganyag, akkor tud maradni bőven "extra bit" a leszabályzáshoz anélkül, hogy az eredeti felbontás csökkenne. Lásd ADI-2 DAC.
Persze ettől még a Chord Dave lehet, hogy máshogy működik.

emzeperix
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 114

Hozzászólás Szerző: emzeperix »

Csatolmányok
Chord_DAVE_DAC.jpg
Chord_DAVE_DAC.jpg (324.35 KiB) Megtekintve 1921 alkalommal

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

Töki írta:
2021.09.14., kedd 20:33
Digitális hangerőszabályozásnál úgy vélem, nagyon nem mindegy milyen az a dac. Hallgattam anno pl anno Anedio-t, ami előfok nélkül számomra hallgathatatlan volt. A Chord Dave dacom viszont rendkívüli e téren felskálázástól és hangerőtől függetlenül.
Az elmúlt pár hónapban 3 darab előfokkal próbálkoztam rendszeremben a nemolcsó kategóriából, abszolút elismert termékek, de mindnél azt éreztem, hogy több veszett, mint hozott.
Pusztán ránézésre a Chord Dave nem - az előbbiekben fejtegetett - digitális hangerőszabályzást végez, tehát nem a digitális tartományban ( még a DA konverzió előtt ) történik a szabályozás ( amely esetén csökkenne a leszabályzással a felbontás, és romlanának a paraméterek ), hanem a szorosan vett DAC kimentén van egy ellenállásokból és elektronikus analóg kapcsolókból álló "ladder volume control", amelyet műveleti erősítő követ, és ez táplálja a kimenetet.
Tehát - gyakorlatilag - egy hagyományos analóg előerősítő van a DAC közvetlen kimenetén. ( A hagyományos potméter helyett a ellenállásokból épített szabályzóval diszkrét lépéseben elektronikusan vezérelve lehet állítani a hangerőt.)
10.jpg
10.jpg (255.71 KiB) Megtekintve 1869 alkalommal

Töki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 614

Hozzászólás Szerző: Töki »

MZX Audio PDU-F07 hálózati szűrő
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Dangerous Music CONVERT-2
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z & Z+ / WW Platinum

white-tiger
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 85

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

Elsőre az M2tech Young II vagy III. amit mondanék - ezek nyilván használtan,
de a Gustardot vagy Nuprime 9 dacot sem zárnám ki.
Mondjuk a mostanában felkapott Topping, Schmidt, Heel, RME dacok
hangjára én is kiváncsi lennék…

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1184
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

juliush írta:
2021.09.13., hétf. 22:15
Attila...de kötözködős hangulatban vagy ma!!! :D
Felvetettem egy gondolatkísérletet, amelyet Te (picit pikírt hangnemben) félresöpörtél, mondván, hogy a kvantálás során elveszett amplitúdó információ már nem nyerhető vissza. Erre hivatkoztam arra a tényre, hogy meglepő módon megfelelő dither alkalmazásával minden józan paraszti észnek ellentmondóan bizony az ábrázolhatatlannak tűnő információ is előszedhető. Amikor újra belekötöttél, elővettem egy konkrét bemutatót, melyben még csak nem is ezoterikus eszközökkel demonstrálják 1/4 bitnek megfelelő amplitúdójú jel visszanyerését. Nem igazán látom, ebből a szempontból mit számít az, hogy "generált egykomponensű jelekkel" demonstrálták!
Valószínűleg nagyon félreérthetően fogalmaztál mert az eredeti állítás ha jól emlékszem valami olyasmi volt, hogy nem rögzített információt is elő lehetne szedni ami nem igaz. Ahogy Aszpirin írta, max "közelíteni" lehetne. (Más kérdés, hogy van-e értelme akár rögzíteni akár közelíteni de ezt a szelencét nem akarom kinyitni. :D )
A dither se arra való, hogy elveszett információt visszanyerjenek, hanem arra, hogy olyan információt tároljanak bizonyos zaj információ megfelelő hozzáadásával ami dither nélkül nem lehetséges. Vagyis az információ mindvégig ott van.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1184
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

Monty Montgomery már leírta egy cikkében, hogy a köznyelvben használt -96 dB-s zajszint és a "6 x bitek száma" meghatározás hibás. A képen látható program azonban ha jól értem ezen meghatározás alapján próbálja "megmutatni" a dither szépségét és jóságát, ezért számol "tört bitekben". Mert a bit itt nem az információtárolás mértékegysége, hanem a fent már említett (hibás) köznapi "6 x bitek száma" meghatározásból származik. Persze szigorúan informatikus/programozó szemmel nézve butaság, hogy 1/4 bit, de itt mint írtam nem információtárolást "mér" ezzel, hanem "zajszintet".
Nem tudom amúgy hányadik percnél van ez a kép de nekem nagyon fura hogy 44,1 kHz-es mintavétellel számol miközben a zajszint egyenletesen oszlik el a teljes tárolt frekvenciatartományban. Milyen dither ez? Én már elég sokszor megnéztem ezt a videót de ez eddig nem tűnt fel.
Egyébként amennyit én foglalkoztam meg olvasgattam a témával kapcsolatban, az a gyanúm, hogy a digitális hangrögzítés nagyon nem úgy működik mint az átlag hifista/amatőr konstruktőr elképzeli.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5975

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

juliush írta:
2021.09.13., hétf. 23:17
Aszpirin írta:
2021.09.13., hétf. 22:48
És hadd említsem meg még, hogy olyan, hogy egynegyed bit, nem létezik. Nem ertelmezhető matematikailag. Sejtem ugyan, hogy mire próbálsz kilyukadni ezzel, de - minden tiszteletem mellett, sőt pont ezért - elvárnám tőled sz ilyen pongyola megfogalmazások mellőzését.
Attila!
Egy 16-bit felbontású csatornában a -100 dB alatti szintű, 1 kHz-es színuszjel épp matematikailag írható le 1/4 bit amplitúdójúnak. De ha nekem nem hiszel, talán a szemednek. De lehet, hogy már csak azért sem akarsz...
xiph.jpg
Nos, ha ez a program egy jel amplitúdóját bitekben méri, akkor nem ugyanarról a bit-fogalomról beszélünk, mert az a bit, amit én informatikusként ismerek, nem egy mértékegység. (talán ezért mondta egy mérnök kollégám, hogy utálja az informatikusokat. Minek akadnak fenn ilyen apróságokon)
De mondom, feladom, neked van igazad. Negyedbit. Sőt másfél bit. kettő egész hatszázhetvenhétezred bit. Amplitúdó.
Ma is tanultam valamit.

Ez volt az utolsó, most tényleg befogom a számat.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4022

Hozzászólás Szerző: juliush »

Aszpirin írta:
2021.09.13., hétf. 22:48
És hadd említsem meg még, hogy olyan, hogy egynegyed bit, nem létezik. Nem ertelmezhető matematikailag. Sejtem ugyan, hogy mire próbálsz kilyukadni ezzel, de - minden tiszteletem mellett, sőt pont ezért - elvárnám tőled sz ilyen pongyola megfogalmazások mellőzését.
Attila!
Egy 16-bit felbontású csatornában a -100 dB alatti szintű, 1 kHz-es színuszjel épp matematikailag írható le 1/4 bit amplitúdójúnak. De ha nekem nem hiszel, talán a szemednek. De lehet, hogy már csak azért sem akarsz...
xiph.jpg
xiph.jpg (126.36 KiB) Megtekintve 1667 alkalommal
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

juliush írta:
2021.09.13., hétf. 22:15
Aszpirin írta:
2021.09.13., hétf. 21:32
Nem értem az összefüggést azzal, amiről beszéltünk.
De vonatkoztassunk el az én butaságomtól, meg a szkepticizmusomtól, amivel az ilyen, generált egykomponensű jelekkel bizonygatják a nagy igazságokat…
Csak egy nagyon alapvető kérdés a józan paraszti észből: elméletileg a Nyquist-frekvencia (Redbook-esetben 22.05 kHz) alatti komponensek tökéletesen visszaállíthatóak bármely, az afölöttieket pedig nem halljuk. Ezek szerint a felkonvertalás is teljesen fölösleges, nem? Akkor miért is vettél Exogal DAC-ot?
(sőt, egyszer már oda is eljutottál a gondolatmenetedben, hogy elméletileg minden DAC-nak azonos a hangja. Akkor pedig… a kérdésem ugyanaz :D )
Szóval, így talán érted, hogy miért írtam, hogy a hangsúly az “elvileg”-en van. És tényleg.
Felvetettem egy gondolatkísérletet, amelyet Te (picit pikírt hangnemben) félresöpörtél, mondván, hogy a kvantálás során elveszett amplitúdó információ már nem nyerhető vissza. Erre hivatkoztam arra a tényre, hogy meglepő módon megfelelő dither alkalmazásával minden józan paraszti észnek ellentmondóan bizony az ábrázolhatatlannak tűnő információ is előszedhető. Amikor újra belekötöttél, elővettem egy konkrét bemutatót, melyben még csak nem is ezoterikus eszközökkel demonstrálják 1/4 bitnek megfelelő amplitúdójú jel visszanyerését. Nem igazán látom, ebből a szempontból mit számít az, hogy "generált egykomponensű jelekkel" demonstrálták!
Tehát az tény, hogy nem veszik el az információ, csak a meglevő adatokat kell máshogy néznünk, értelmeznünk és feldolgoznunk, hogy kinyerjük!
Egyébként meg ha visszaolvasol, korábban amellett érveltem, hogy már egy CD-felbontású rendszer elméletileg minden hallható információt tartalmazhat a hétköznapi környezetben történő zenehallgatáshoz, figyelembe véve a fiziológiai korlátainkat, így ideális kivitelezésben nemigen lehetnének megkülönböztethetők. Ugyanakkor a rekonstrukcióhoz szükséges szűrő határfrekvenciája ennél a felbontásnál túl közel esik a hallási tartományhoz, így a szűrő viselkedése már hallható tartományban is befolyásoló tényezővé válhat. Mivel egy ideálishoz közeli viselkedésű szűrő tervezése és előállítása byonyolult és költséges, a probléma elkerülése végett a tervezők több-kevesebb sikerrel fordulnak a kifinomult digitális szűrőkkel végrehajtott felkonvertálás felé, így igazítva a választott DAC architektúrában rejlő lehetőségekhez. Annak idején illusztrációként még Bob Katz vonatkozó tesztjét is citáltam.
Számomra az Exogal a sikeresebb gárdák közé tartozik ebből a szempontból, így nagy örömömet lelem a zene hallgatásában rajta keresztül. Mint ahogy gondolom te is a Wadiával!
Gyula, szerintem elbeszélünk egymás mellett.
Amit te videón bemutattál. az nem más, mint hogy Shannon és Nyquist tétele működik kvantált mintákkal is, és meglehetős tökéletességgel visszanyerhető a Nyquist frekvencia alatti frekvenciájú analóg szinuszjel jel a digitális mintasorozatból is. Ezt mindannyian tudtuk. De te nem ezt állítottad (pontosabban sugalltad) előtte. Hanem, hogy olyan digitális mintasorozat is előállítható az eredeti mintákból, amely jobban “megközelíti” az eredeti mérési eredményeket, mint az a mintasorozat, amiből előállították. Ha a kettő között nem érzékelsz különbséget, akkor csalódnom kell benned. Mindenesetre, én nem tudok egyenlőséget tenni egy származtatott digitális mintasorozat (amiről beszéltél) és egy analóg jel közé, akkor sem, ha mindkettő ugyanabból az eredeti digitalis mintasorozatból áll elő. Ezért (is) nem látom, mit is bizonyítottál (a közismerten kívül) a belinkelt filmmel. Ezzel legfeljebb annyit mutattál meg, hogy az eredetileg a kvantáláskor elveszített információ nem szükséges az analóg jel Nyquist frekvencia alatti frekvenciájú komponenseinek (majdnem) tökéletes visszaállításához. Mindezt egy lényegében egykomponensű jelen bemutatva.
És itt most feladom.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5116

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Az a lényeg, mindenki szeresse azt, amit hallgat, a zene maradjon a központban. Nemrég lehet hozzáférni a komplett leíráshoz egyes ESS dac csipeknél, hát bizony kiderül már az adatlapról, hogy nem annyira jó, mint azt harangozták, és többen is panaszkodnak az általában érdes hangzás miatt.
Én maradok a Wolfson dac csipnél, lehet mondani, hogy persze ha Dave-re nem telik, akkor a szamár is jó.
Akinek meg a Dave se jó, annak szívesen megmutatom, milyen akusztikai anomáliákkal él és hallgat zenét, hadd örüljön :D

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2021.09.13., hétf. 21:32
De vonatkoztassunk el az én butaságomtól, meg a szkepticizmusomtól, amivel az ilyen, generált egykomponensű jelekkel bizonygatják a nagy igazságokat…
Csak egy nagyon alapvető kérdés a józan paraszti észből: elméletileg a Nyquist-frekvencia (Redbook-esetben 22.05 kHz) alatti komponensek tökéletesen visszaállíthatóak bármely, az afölöttieket pedig nem halljuk. Ezek szerint a felkonvertalás is teljesen fölösleges, nem? Akkor miért is vettél Exogal DAC-ot?
(sőt, egyszer már oda is eljutottál a gondolatmenetedben, hogy elméletileg minden DAC-nak azonos a hangja. Akkor pedig… a kérdésem ugyanaz :D )
Szóval, így talán érted, hogy miért írtam, hogy a hangsúly az “elvileg”-en van. És tényleg.
Tehát az tény, hogy nem veszik el az információ, csak a meglevő adatokat kell máshogy néznünk, értelmeznünk és feldolgoznunk, hogy kinyerjük!
Egyébként meg ha visszaolvasol, korábban amellett érveltem, hogy már egy CD-felbontású rendszer elméletileg minden hallható információt tartalmazhat a hétköznapi környezetben történő zenehallgatáshoz, figyelembe véve a fiziológiai korlátainkat, így ideális kivitelezésben nemigen lehetnének megkülönböztethetők. Ugyanakkor a rekonstrukcióhoz szükséges szűrő határfrekvenciája ennél a felbontásnál túl közel esik a hallási tartományhoz, így a szűrő viselkedése már hallható tartományban is befolyásoló tényezővé válhat. Mivel egy ideálishoz közeli viselkedésű szűrő tervezése és előállítása byonyolult és költséges, a probléma elkerülése végett a tervezők több-kevesebb sikerrel fordulnak a kifinomult digitális szűrőkkel végrehajtott felkonvertálás felé, így igazítva a választott DAC architektúrában rejlő lehetőségekhez. Annak idején illusztrációként még Bob Katz vonatkozó tesztjét is citáltam.
Számomra az Exogal a sikeresebb gárdák közé tartozik ebből a szempontból, így nagy örömömet lelem a zene hallgatásában rajta keresztül. Mint ahogy gondolom te is a Wadiával!
Gyula 

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

juliush írta:
2021.09.13., hétf. 21:14
Régi klasszikus, gondolom nem újdonság, de frissítésül úgy 13:45-től:
De vonatkoztassunk el az én butaságomtól, meg a szkepticizmusomtól azzal szemben, hogy mindig ilyen generált egykomponensű jelekkel bizonygatják a nagy igazságokat…

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2021.09.13., hétf. 21:07
juliush írta:
2021.09.13., hétf. 20:58
Tényleg elvész? Akkor hogy lehet, hogy megfelelő dither zaj alkalmazásával elvileg végtelen, de praktikusan is 1-bit alatti amplitúdó-felbontás érhető el?
Nem gudom, talán a hangsúly az “elvileg” -en meg a “megfelelő”-n van, ami olyan mint az intelligens Omo-mosópormolekula. :D
Régi klasszikus, gondolom nem újdonság, de frissítésül úgy 13:45-től:

youtu.be/cIQ9IXSUzuM
Gyula 

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2871
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

“praktikusan is 1-bit alatti amplitúdó-felbontás érhető el”

Ez mit akar jelenteni?

Mármint talán szűklátókörű vagyok, de ez így nekem random idegen szavakból összedobált értelmetlen mondatnak tűnik.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

juliush írta:
2021.09.13., hétf. 20:58
Tényleg elvész? Akkor hogy lehet, hogy megfelelő dither zaj alkalmazásával elvileg végtelen, de praktikusan is 1-bit alatti amplitúdó-felbontás érhető el?
Nem gudom, talán a hangsúly az “elvileg” -en meg a “megfelelő”-n van, ami olyan mint az intelligens Omo-mosópormolekula. :D

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2021.09.13., hétf. 20:37
juliush írta:
2021.09.13., hétf. 20:18
Néha eljátszok a gondolattal, hogy az eredeti, 16-biten ábrázolt mintánk amúgy is tartalmaz egy kvantálási zajban kifejeződő, inherens hibát. Vajon készíthető-e olyan nagyon sok mintára támaszkodó, kifinomult digitális szűrő, amely által a jóval nagyobb felbontásban, adott eredeti mintavételi pontokra kiszámolt amplitúdóértékek statisztikailag kimutathatóan pontosabb közelítései a kvantálás előtt eredetileg mért értékeknek, mint maguk az eredeti 16-biten kvantált minták? gondolkodik.gif
És mire jutsz? Igen vagy nem?
Információ nem születik a semmiből. Amit elvesztetté. a 16 bitre kvantálással, az -attól tartok - elveszett. Valószínűsíteni talán lehet valamiféle illesztéssel nyert görbével, hogy mi veszett el, de a mintavételezéskor végzet ditherelés miatt ez a pálya szerintem igencsak nehezített…. bár nem akarok veled szemben okoskodni, biztosan jobban átgondoltad ezt a dolgot…
Gyula 

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2871
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Ugye megmondtam…

Különben sajnos általában jobb az eredeti mintát tartalmazó izé. Képnél eléggé látványos.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

juliush írta:
2021.09.13., hétf. 20:18
Néha eljátszok a gondolattal, hogy az eredeti, 16-biten ábrázolt mintánk amúgy is tartalmaz egy kvantálási zajban kifejeződő, inherens hibát. Vajon készíthető-e olyan nagyon sok mintára támaszkodó, kifinomult digitális szűrő, amely által a jóval nagyobb felbontásban, adott eredeti mintavételi pontokra kiszámolt amplitúdóértékek statisztikailag kimutathatóan pontosabb közelítései a kvantálás előtt eredetileg mért értékeknek, mint maguk az eredeti 16-biten kvantált minták? gondolkodik.gif
És mire jutsz? Igen vagy nem?
Információ nem születik a semmiből. Amit elvesztetté. a 16 bitre kvantálással, az - attól tartok - elveszett. Valószínűsíteni talán lehet valamiféle illesztéssel nyert görbével, hogy mi veszett el, de az eredeti mintavételezéskor végzett ditherelés miatt ez a pálya szerintem igencsak nehezített és megkérdőjelezhető…. bár nem akarok veled szemben okoskodni, biztosan jobban átgondoltad ezt a dolgot…

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”