Hát nem egy Macallan.

Iható, de nem jött be annyira, mint a Macallan vagy a Dalmore, stb.
Igaz mindenkinek más az ízlése.
Hát nem egy Macallan.
De gondolom a jótól azért messze van
Amúgy számomra a legjobb ár/érték arányú whisky a Jameson 12 éves, a lila színű.Palm írta: ↑2021.06.19., szomb. 07:56
A Macallan-ek folyton változnak. Nincs állandó "széria". Amiből egyszer ittál, abból több év múlva már nem fogsz, mert kifutott termék. Most a Macallan Terra-ra gyűjtök, amíg még kapható. Van ennél sokkal drágább is, de az elérhetetlen számomra. Ha már egyszer élünk csak, akkor élvezzük az élet jó dolgait.
Talisker jellemzően füstös Skót whisky és kicsit sós is, ami a származási helyéből ered.
A Dark Storm-ot akarom megkóstolni.
Még csak a Sky-t kóstoltam a Talisker-ek közül, amikor itthon is kapható lett. Ár-érték aránya jó. Igen erős whisky. Ha jól emlékszem 10 éves.
Glenlivet-ből kóstoltam olyant, ami nem jött be. Sherry-s hordóban érlelt, de inkább bor szagú és mellékízű volt. Sokkal jobb volt a 12 és a 18 éves.
A Macallan-ek folyton változnak. Nincs állandó "széria". Amiből egyszer ittál, abból több év múlva már nem fogsz, mert kifutott termék. Most a Macallan Terra-ra gyűjtök, amíg még kapható. Van ennél sokkal drágább is, de az elérhetetlen számomra. Ha már egyszer élünk csak, akkor élvezzük az élet jó dolgait.Alex_Aston írta: ↑2021.06.19., szomb. 07:05Macallan valóban jó. Nem tudom már, melyiket kóstoltam belőle, de jó emlékeim vannak.Palm írta: ↑2021.06.19., szomb. 06:14Macallan Double Oak - Európai és amerikai tölgyből készűlt Sherry-s hordókban érlelt Skót Single Malt 12 éves whisky. Nagyon jó ár-érték arányú és nagyon finom. A Sherry-s hordók nagyon dominálnak mind íz, mind szín, mind pedig az illat terén. Kellemes, szolidan elegáns és letisztult. Imádom a Macallan whisky-ket. Nálam a Macallan egyenlő a minőséggel és jó okkal a kedvencem.
De ez elmondható a Talisker 18 éves termékről is, amiből egyszer közel fél áron, de még így is tízen pár ezer forintért vettem egy üveggel 15 éve kb. Az eléggé füstös ízű volt, de érdekes módon nem volt zavaró.
Vagy a Glenlivet is kiváló, eddig bármit kóstoltam belőle, még az alsóbb 12 éves kategóriában is.
Szerintem ezekkel nem lehet mellé lőni, csak ízlés kérdése már, no meg főleg pénztárca![]()
Macallan valóban jó. Nem tudom már, melyiket kóstoltam belőle, de jó emlékeim vannak.Palm írta: ↑2021.06.19., szomb. 06:14Macallan Double Oak - Európai és amerikai tölgyből készűlt Sherry-s hordókban érlelt Skót Single Malt 12 éves whisky. Nagyon jó ár-érték arányú és nagyon finom. A Sherry-s hordók nagyon dominálnak mind íz, mind szín, mind pedig az illat terén. Kellemes, szolidan elegáns és letisztult. Imádom a Macallan whisky-ket. Nálam a Macallan egyenlő a minőséggel és jó okkal a kedvencem.
Én örökre maradok a pálinka mellett, mint fő csapás. Szeretem, hogy ennyire változatos, sokszínű, és nem a hozzáadott külső tényezők miatt, mint fűszer, vagy likőr, stb. És hazai!
Kösz, megkóstolom.Alex_Aston írta: ↑2021.03.28., vas. 08:11Te írtad, hogy milyen konyakot iszol, csak ezért ajánlottam, mert olcsóbb, és szerintem (is) jobb.Palm írta: ↑2021.03.27., szomb. 23:23
Mindenkinek más az ílése.
Nem tudom honnét vetted, hogy nagy konyakos vagyok.
Tequila, Whisky és rum inkább. Ha iszok konyakot, akkor Hennessy alá nem szeretem adni.
Az XO nem minősítés, hanem az összetevők korát jelöli.
Korok és jelölések:
VS - Very Special (nagyon különleges) - *** három csillag - a legfiatalabb összetevője is legalább két évig hordóban érlelt
VSOP - Very Superior Old Pale (nagyon kitűnő régi cognac) - a legfiatalabb összetevője is legalább négy évig hordóban érlelődött, de az átlagos kora ennél sokkal magasabb
XO - Extra Old (rendkívül régi) - a legfiatalabb összetevő legalább hat évig érlelt, de az átlag 20 év fölött van
Bővebben:
https://idrinks.hu/korok-es-jelzesek-xo-459
Itt szóba kerülnek más italok is.
Rumoknál is van XO, pl. Dictador.![]()
Te írtad, hogy milyen konyakot iszol, csak ezért ajánlottam, mert olcsóbb, és szerintem (is) jobb.Palm írta: ↑2021.03.27., szomb. 23:23
Mindenkinek más az ílése.
Nem tudom honnét vetted, hogy nagy konyakos vagyok.
Tequila, Whisky és rum inkább. Ha iszok konyakot, akkor Hennessy alá nem szeretem adni.
Az XO nem minősítés, hanem az összetevők korát jelöli.
Korok és jelölések:
VS - Very Special (nagyon különleges) - *** három csillag - a legfiatalabb összetevője is legalább két évig hordóban érlelt
VSOP - Very Superior Old Pale (nagyon kitűnő régi cognac) - a legfiatalabb összetevője is legalább négy évig hordóban érlelődött, de az átlagos kora ennél sokkal magasabb
XO - Extra Old (rendkívül régi) - a legfiatalabb összetevő legalább hat évig érlelt, de az átlag 20 év fölött van
Bővebben:
https://idrinks.hu/korok-es-jelzesek-xo-459
Itt szóba kerülnek más italok is.
Rumoknál is van XO, pl. Dictador.
Mindenkinek más az ílése.Alex_Aston írta: ↑2021.03.27., szomb. 13:16Akkor ajánlom figyelmedbe a Márton és Lányai Irsai Olivér, vagy gurulós málna pálinkát. Utóbbi a fajta miatt borsos árú, viszont attól jobbat én még nem ittam, pedig volt közte az említett 30 éves Armanac, 18 éves Talisker, 18 éves Aberlour, stb.Palm írta: ↑2021.03.27., szomb. 13:03Szerintem az összes lepárolt ital alapból sz*r kategória, ha nincs hordózva.Alex_Aston írta: ↑2021.03.27., szomb. 12:48
Én inkább úgy látom, hogy hordó nélkül ihatatlan löttyök (kevés kivételtől eltekintve), míg a pálinka magában is iható. Tehát igen, a hordó hozzá ad, de szerintem inkább ugyanolyan eleme. Jo példa erre a JW, ami alap esetben ihatatlan sz@r, míg blue label kiadásban már egész jó. De hát ugye itt igazából a 20-30 évig benne álló pénz kamatát fizetjük meg, nem a tényleges tartalmat.
Szerintem még nem ittál jó pálinkát, azért mondod ezt. Szívesen látlak vendégül, mert van kb. 40 féle itthon. Biztos vagyok benne, hogy találsz benne megfelelőt. Ha meg nem, van 30 éves Armanac, meg egy 12 éves Aberlour is, ha minden kötél szakad![]()
Ittam jó pálinkát. Nagyapámét, az Ő pálinkája óta jót nem ittam (sajnos már nem él). Ő is azt mondta, hogyha nincs hordóban érlelve, akkor az csak hagyjuk kategória.
Armanac-ot még nem ittam.
A JW számomra a szutyok kategória! A Whisky számomra a Dalmore és a Macallan.
Az Aberlour jó ár/érték arányú whisky, ittam 12 évest.
Nálam semmi sem marad az enyészetre.![]()
Mindig van itthon belőle egy üveg (meg 6-7 féle egyéb Márton termék) nehogy baj legyen...![]()
Ha ennyire konyakos vagy, akkor ott van a szintén magyar Bardin brandy, tudom ajánlani. Házi vak teszten elverte a közel 2x annyiba kerülő Henesseyt. Persze ez nyilván szubjektív, de azért csak megkapta a franciáktól az XO minősítést.
Akkor ajánlom figyelmedbe a Márton és Lányai Irsai Olivér, vagy gurulós málna pálinkát. Utóbbi a fajta miatt borsos árú, viszont attól jobbat én még nem ittam, pedig volt közte az említett 30 éves Armanac, 18 éves Talisker, 18 éves Aberlour, stb.Palm írta: ↑2021.03.27., szomb. 13:03Szerintem az összes lepárolt ital alapból sz*r kategória, ha nincs hordózva.Alex_Aston írta: ↑2021.03.27., szomb. 12:48Én inkább úgy látom, hogy hordó nélkül ihatatlan löttyök (kevés kivételtől eltekintve), míg a pálinka magában is iható. Tehát igen, a hordó hozzá ad, de szerintem inkább ugyanolyan eleme. Jo példa erre a JW, ami alap esetben ihatatlan sz@r, míg blue label kiadásban már egész jó. De hát ugye itt igazából a 20-30 évig benne álló pénz kamatát fizetjük meg, nem a tényleges tartalmat.Palm írta: ↑2021.03.27., szomb. 12:14
A hordó nagyon sokat ad hozzá jó értelemben és bizonyos italoknál a gyógynövények is. A csak lefőzött és idd italt nem szeretem. Olyan, mint a húsleves fűszerek nélkül.
Ha ittál valaha is jó whisky-t vagy whiskey-t, akkor tudod, hogy a hordó mennyire íz befolyásoló tényező és az érlelés ideje is.
Az összes jó konyak is hordóban érlelt (mint a tequila és a rum is). Hennessy alá nem szeretem adni.
A minőségnek sajnos ára van.
Szerintem még nem ittál jó pálinkát, azért mondod ezt. Szívesen látlak vendégül, mert van kb. 40 féle itthon. Biztos vagyok benne, hogy találsz benne megfelelőt. Ha meg nem, van 30 éves Armanac, meg egy 12 éves Aberlour is, ha minden kötél szakad![]()
Ittam jó pálinkát. Nagyapámét, az Ő pálinkája óta jót nem ittam (sajnos már nem él). Ő is azt mondta, hogyha nincs hordóban érlelve, akkor az csak hagyjuk kategória.
Armanac-ot még nem ittam.
A JW számomra a szutyok kategória! A Whisky számomra a Dalmore és a Macallan.
Az Aberlour jó ár/érték arányú whisky, ittam 12 évest.
Nálam semmi sem marad az enyészetre.![]()
Szerintem az összes lepárolt ital alapból sz*r kategória, ha nincs hordózva.Alex_Aston írta: ↑2021.03.27., szomb. 12:48Én inkább úgy látom, hogy hordó nélkül ihatatlan löttyök (kevés kivételtől eltekintve), míg a pálinka magában is iható. Tehát igen, a hordó hozzá ad, de szerintem inkább ugyanolyan eleme. Jo példa erre a JW, ami alap esetben ihatatlan sz@r, míg blue label kiadásban már egész jó. De hát ugye itt igazából a 20-30 évig benne álló pénz kamatát fizetjük meg, nem a tényleges tartalmat.Palm írta: ↑2021.03.27., szomb. 12:14
A hordó nagyon sokat ad hozzá jó értelemben és bizonyos italoknál a gyógynövények is. A csak lefőzött és idd italt nem szeretem. Olyan, mint a húsleves fűszerek nélkül.
Ha ittál valaha is jó whisky-t vagy whiskey-t, akkor tudod, hogy a hordó mennyire íz befolyásoló tényező és az érlelés ideje is.
Az összes jó konyak is hordóban érlelt (mint a tequila és a rum is). Hennessy alá nem szeretem adni.
Én inkább úgy látom, hogy hordó nélkül ihatatlan löttyök (kevés kivételtől eltekintve), míg a pálinka magában is iható. Tehát igen, a hordó hozzá ad, de szerintem inkább ugyanolyan eleme. Jo példa erre a JW, ami alap esetben ihatatlan sz@r, míg blue label kiadásban már egész jó. De hát ugye itt igazából a 20-30 évig benne álló pénz kamatát fizetjük meg, nem a tényleges tartalmat.Palm írta: ↑2021.03.27., szomb. 12:14
A hordó nagyon sokat ad hozzá jó értelemben és bizonyos italoknál a gyógynövények is. A csak lefőzött és idd italt nem szeretem. Olyan, mint a húsleves fűszerek nélkül.Alex_Aston írta: ↑2021.03.27., szomb. 12:01Én úgy gondolom, hogy pálinka (még a jóféle parlat) pont azért jó, mert nem a hordó és a hozzá adott egyéb dolog adja az ízét, hanem a gyümölcs maga (ha nem rontják el persze). Ezért is fantasztikus dolog. Mert nem kell hozzá semmi, csak tudás, meg normál alapanyag.Palm írta: ↑2021.03.27., szomb. 11:55Az alapja vodka, amihez gyógynövényeket adtak hozzá. Ez olyan, mint a fűszerezés.Alex_Aston írta: ↑2021.03.27., szomb. 11:11
Érdekes, tényleg milyen mások vagyunk.
Egy kevert likőr szerintem nem lehet minőségi, csak valami katyvasz. Persze ízesíthető, de hát az akkor már csak egy kevert, semmi több.
Nálam a jó párlatnak (lehetőleg pálinka) nincs párja.
Természetesen ez csak saját vélemény, nem más minősítése, félre értés ne essék!
A jó ital erjesztéssel készül. A kommersz meg mindenféle kemikáliai kutyulék.
Egyébként sok ital van, aminél "fűszereznek". Amíg természetes, addig jó.
A pálinkáról csak annyit, hogy amelyik nem természetes eredetű és ha cukrozott, nem eper vagy tölgyfa hordóban érlelt minimum 1 évig és gyümölcs ágyon az felejtős.
Persze a jó konyak/brandy sem megvetendő, de azt sok esetben az érlelés számomra irreálisan drágítja.
Én úgy gondolom, hogy pálinka (még a jóféle parlat) pont azért jó, mert nem a hordó és a hozzá adott egyéb dolog adja az ízét, hanem a gyümölcs maga (ha nem rontják el persze). Ezért is fantasztikus dolog. Mert nem kell hozzá semmi, csak tudás, meg normál alapanyag.Palm írta: ↑2021.03.27., szomb. 11:55Az alapja vodka, amihez gyógynövényeket adtak hozzá. Ez olyan, mint a fűszerezés.Alex_Aston írta: ↑2021.03.27., szomb. 11:11Érdekes, tényleg milyen mások vagyunk.
Egy kevert likőr szerintem nem lehet minőségi, csak valami katyvasz. Persze ízesíthető, de hát az akkor már csak egy kevert, semmi több.
Nálam a jó párlatnak (lehetőleg pálinka) nincs párja.
Természetesen ez csak saját vélemény, nem más minősítése, félre értés ne essék!
A jó ital erjesztéssel készül. A kommersz meg mindenféle kemikáliai kutyulék.
Egyébként sok ital van, aminél "fűszereznek". Amíg természetes, addig jó.
A pálinkáról csak annyit, hogy amelyik nem természetes eredetű és ha cukrozott, nem eper vagy tölgyfa hordóban érlelt minimum 1 évig és gyümölcs ágyon az felejtős.