Sziasztok!
Ismét vendégeskedik egy nem mindennapi vetítő a „zoziplexben”. Amióta belekóstoltam a DLP vetítők világába, motoszkált egy gondolat a fejemben… ami aztán felkerült a bakancslistámra is. Mindig is szerettem volna egy 3 chipes gépet kipróbálni hazai környezetben, ami a Cineo82-vel sikerült is. Eddigi pályafutásom legjobb vetítőjével november óta éltem együtt, de mindig ott volt a bogár az agyamban… milyen lenne egy igazán professzionális Christie vetítő az otthonomban?!
Több embertől hallottam Christie – Barco viszonylatban, hogy mindegyik nagyon jó, de a Christie egyfajta életérzés, belépés egy más világba... hogy ez mit jelent, azt nehéz megválaszolni, talán úgy tudom elképzelni, mint az apple termékeket és az azokat övező hype-ot?!
Külföldi fórumokat olvasgatva, egyre inkább a hatalmába kerített az érzés, nekem kell egy ilyen. Tudom, hogy a moziszabvány 16 fL, filmet befűzve 14 fL, de engem mindig is vonzott a magasabb fényerő. Ezért is váltottam anno a Barco F32 vizsim vetítőre.
Most adódott egy lehetőség és licitálhattam egy Covid miatt bedőlt rendezvényes cég gépére, amit végül sikerült megkaparintanom. A hozzá tartozó DCI nagymozis lencsét már hetekkel ezelőtt importáltam Amerikából.
A vetítő, nevén nevezve Christie HD10K-M egy 3 chipes, 10.000 lumen-es darab, 1900 órával és 2 darab új 370W-os lámpával.
Az első megdöbbenés akkor ért, amikor a fuvarozó meghozta és lerakták a cég udvarán…

- IMG_7836.jpg (168.25 KiB) Megtekintve 2864 alkalommal

- IMG_8056.jpg (185.82 KiB) Megtekintve 2864 alkalommal
Hazautaztatva és kicsomagolva, majd beállítva a technikai terembe a döbbenet fokozódott.. ez egy hatalmas gép. Objektívvel szinte faltól falig ért a folyosón. Teljesen felspannolva bekötöttem a rendszerembe, alig várva, hogy az első képkockák megjelenjenek a vásznamon.

- IMG_8073.jpg (95.67 KiB) Megtekintve 2864 alkalommal

- IMG_8064 (1).jpg (105.1 KiB) Megtekintve 2864 alkalommal
Itt jött az első pofára esés. A megadott lens shift-et elnéztem az offset-tel.. katalógusban +/- 120%, de sajnos nem a lens shift, hanem az offset. Ez annyit jelentett, hogy nagyon határon vagyok számítások alapján. Vagy még le tudom tolni a képet a kívánt méretre, vagy nem… gyors próba és sajnos beigazolódni látszott a félelmem. Nem tudom letolni a képet. Első este el is ment a kedvem. Posztoltam a gépről egy német fórumon, aztán volt, aki egyből meg akarta venni és volt, aki öntötte belém a lelket, hogy ne adjam ilyen könnyen fel, mikor az egyik legjobb vetítő van a birtokomban.. megfogadtam, és másnap este újult erővel ismét belevetettem magam a tesztelésbe. A menüt böngészve (hozzáteszem ez már igecsak a pro kategória, rengeteg beállítási lehetőséggel, könnyen el lehet veszni benne) találtam egy lencse kalibrációs menüpontot.
ILS – Intelligent Lens System
A kalibráció után legnagyobb örömömre le tudtam tolni a képet a kívánt méretre. A gép felkerült a helyére, és jött a második leküzdendő akadály… a falátvezetés nem éppen passzolt a közel 30 cm-es optikához. Nem igazán vetített át rajta, valamint olyan messze tartotta a vetítőt a faltól, hogy szinte nem maradt mögötte hely szellőzni.
Sokáig nem tétlenkedtem és másnap este neki is láttam a vésésnek. Viszonylag könnyen ment és 1-2 órán belül elértem a célom, kibővítettem az átvezetést és immár a megfelelő pozícióba került a Christie. A lencsét egy az egyben elnyelte az átvezetés, így a gép mögött maradt közel 32-33cm, ami nagyon jót tett a hűtés hatékonyságának. Teljes lámpamódban jelenleg a klimatizált technikai teremben 40-46% között mennek a ventilátorok. Ez megközelítőleg olyan hangos, mint a Cineo82 volt. Becsukott ajtó mellett a szoba alapzaja 42-44 dB, ami teljesen elfogadható. A Christieben nagyon komoly szoftver található, teljes diagnosztikával, amit webserveren keresztül lehet elérni. A kép homogenitástól elkezdve a szoftveres maszkoláson keresztül az ívelt vászonra való vetítésig mindent be lehet rajta állítani, akinek erre van szüksége. A lencse élessége pl. -700 / +700 egység között finomítható. Ami még nagyon jópofa és tetszetős, hogy lehetőség van egyéni kép/logo megjelenítésére, ha frekvenciát vált a gép, vagy épp nincs jel a forráson. Természetesen én a szobám logo-ját töltöttem fel a vetítőre. Tényleg jó szolgáltatás, nem is értem, hogy ez másik gépben nincsen így…

- IMG_8193.jpg (69.68 KiB) Megtekintve 2864 alkalommal

- IMG_8197.jpg (76.12 KiB) Megtekintve 2864 alkalommal

- IMG_8194.jpg (74.29 KiB) Megtekintve 2864 alkalommal

- IMG_8223.jpg (30.17 KiB) Megtekintve 2864 alkalommal
Hogy essen egy kis szó a technikáról is:
315 cm széles szőtt vászon van nálam, 0.7 Gain-nel, közel 6 méterről megvetítve.
Dreamvision Siglos+3 kalibrálva 8-9fL
PD F32 vizsim 17 fL
Barco F32 vizsimbright 24 fL
Cineo82 high contrast tuninggal 20 fL
Ebből indultam ki.
A Christie-t bekapcsolva REC709 módban 63 fL-t mértem. Ez számomra nem releváns, mert reményeim szerint DCI P3-at fogok használni egy MadVr video processzorral.
A beépített yellow notch filter segítségével közel DCI P3 lefedettség mellett 40 fL fényerőt mértem a vásznon. Ehhez 1700:1 körüli nativ on/off kontraszt párosult. A dinamikus kontraszt 12.000:1, ami DLP gépen már elég jól néz ki. Főleg madvr-ben megfelelően beállított display peak nit és dynamic target nit értékek mellett. A madvr által elvégzett HDR SDR Tonemappinggel olyan HDR képet varázsolt a vászonra, amilyet eddig egyik gépemtől sem láttam. Hozzáteszem, hogy a Christie nagyon homogén képet vetít, ekkora vásznon is nagyon éles és a konvergencia is nagyon rendben van.
Pár óra használat után úgy döntöttem, hogy az irisz segítségével konstans 30 fL köré állítom be a fényerőt. Számomra ez az érték az, amit hosszasan mindenféle negatívum nélkül el tudok nézni és mellette brutálisan jól néz ki minden jelenet.
Végül ide kalibráltam a magam módján a vetítőt.
DCI P3 – 94 % -os lefedettség
Gamma 2.2
tökéletes RGB együttfutás, tökéletes szürkeskála.
A kontraszt nativ 1800:1 feletti, dinamikus irisszel 12.000:1 felett.
A végeredmény egy nagyon nyugodt, nagyon szerethető kép, tökéletes színvisszaadással (kiterjesztett), nagyon jó mozgásmegjelenítéssel és nem utolsó sorban nagyon meggyőző fényerővel.
Úgy érzem, egyedül a fekete szintben kell kompromisszumot kötnöm. Több fény, magasabb feketeszint… sajnos a fizikát nem lehet megkerülni.
Viszont van egy német srác, aki Christie vetítőkkel foglalkozik és Chrisitie objektíveket alakít át.
Elmondása szerint az objektívbe épít be garanciával egy blende-t amivel az én esetemben megközelítőleg 4-5000:1 natív kontraszt lesz elérhető (dinamikus 16.000:1) amiért kezességet vállal. Kb 25% fényveszteség mellett. Nagyon jól hangzik. Azt gondolom ez lesz a következő lépés a történetemben. Ez azt jelenti, hogy teljesen nyitott írisz mellett ugyanúgy 30 fL lesz a vásznamon. (40 fL -25%)
1 hét együtt élés után egyelőre ennyit tudok elmondani. A beruházás kifizetődni látszik. Összevetve a cineo-val mindenképp előre lépés (majdnem mindenben), de azért a Cineo már nagyon magasra tette a lécet… a Barco elektromágneses dinamikus írisze, vagyis észrevehetetlen működése szinte utánozhatatlan.

- IMG_8227.JPG (352.57 KiB) Megtekintve 2864 alkalommal

- IMG_8228.JPG (70.13 KiB) Megtekintve 2863 alkalommal
Végezetül néhány mobilos kép. Közel sem tudja visszaadni amit élőben látok, de kicsit talán közelebb visz az igazsághoz...

- IMG_8074.jpg (54.92 KiB) Megtekintve 2864 alkalommal

- IMG_8080.jpg (133.84 KiB) Megtekintve 2864 alkalommal