Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

prat002
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 4

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: prat002 »

Sziasztok!
Van itt olyan fórumtag, aki foglalkozik projektortok javításával, szervizelésével? Ha nincs, tudtok ajánlani Bp-en, illetve a vonzáskörzetben jó szakit?
Köszi előre is!

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5964

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Fórumtársak, egy kis lenyugvást szeretnék kérni mindkét féltől.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1678

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Den írta:
2021.07.16., pén. 11:14
Tamoo írta:
2021.07.15., csüt. 19:31
Den írta:
2021.07.15., csüt. 16:05
...
Nálad nem tudom eldönteni, hogy ez szurkálódás, vicc vagy teljesen komoly.
Én pedig nem tudom eldönteni, hogy az AVX szándékos és állandó beszólásokért- amikor nincs is házimozid- miért nem dobott már ki a fórumról? TSanyi BIZONYÍTOTTA, hogy Fish- el együtt bizonyítottan és általad elismerten kekeckedsz, mert olyan kedved van, nem a témához szólsz hozzá, hanem személyeskedsz.

Egyrészt nincs igazad, van házimozija. Nem is akármilyen. Másrészt a hozzászólásod önmagában egy személyeskedés megfűrezve a szokásos pökhendi stílusoddal. A felvetése amúgy teljesen jogos volt, eléggé kilógott a lóláb a hozzászólásodban.

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1421

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

Den írta:
2021.07.16., pén. 11:18
Tamoo írta:
Den írta:
...
M. Iván: még egy mérnök- saját magával- és D.C. sem számolt azzal a ténnyel, hogy Magyarország legnagyobb hm fejlesztőjével hozta össze a sors. Egy maximalista, aki tehetős is, nem szabad határokat szabni neki....
Most még nem ismeri el, de ki fogja tolni a szoba fizikai határait teremmé átalakítva. Nincs más, idő kérdése az egész mikor kezd bele, végezteti el.
Miért érzem és tudom, hogy ez fog bekövetkezni? Mert nekem nagyobb a szobám és egy kicsivel- 5tel- kevesebb a hangfalam.
A 3- al több sub egyáltalán nem hiányzik, mert így is inkább sok a dinamika, mint kevés, az oldalsó frontok sem hiányoznak. Én is maximalizáltam a lehetőségeimet a végtelenségig, mindent csúcsra járattam.
Ha ZOZI fejleszteni akar, akkor nincs más. Az ÉSSZERŰSÉG nálam már kétszer megvolt, ezért rendelkezem a legjobb mozi szoba arányokkal és 1 kábel miatt átrendeztem úgy ahogy van, az egész házimozimat, hogy működjön és fejleszthessek. Nem volt más, hát elvégeztem egymagam.
Zozi: nem ismerjük egymást? A fanatizmusunk teljesen megegyezik, a házimozi az életünk komoly része.
Abban egyetértek veled, amikor azt érzed, Zozinál sosem lehetsz abban biztos, véget ér-e valaha is nála a fejlesztés. :D Ő szimplán nem az a típus. Más kérdés, hogy - amennyire én megismertem őt az évek alatt - az esetek többségében racionális, "földön járó" ember, aki csak úgy ukkmukkfukk nem szórja a pénzt. Ha lehetősége engedi, meggyőződik először a minőségről, kipróbálja a terméket, s ennek alapján dönt. Ok, volt persze neki is irracionális és elhamarkodott verdiktje és beszerzése, de ez betudható annak, hogy túl sokat olvassa a német fórumot :smile29: ;)
Ami viszont a moziház megnagyobbítását illeti azt gondolom, ennyire azért talán már ő sem fanatista. Aztán lehet, tévedek, s neked lesz igazad. Egy biztos. Amit te mondasz, miszerint "szimplán" nagyobbítsa meg a belső méreteket, annyi munkát jelentene, hogy konkrétan jobban járna, ha lebontja és újraépíti az egészet. Ennek (jelen szituációban) nem látom az életszerűségét.
Érdekes amúgy a gondolatmeneted, mivel a minap, mikor beszélgettem Zozival telefonon, jómagam is azt kérdeztem tőle, miért nem nagyobb mozi lett eleve tervezve? Azt felelte, a jelenlegi felállás (vászon felület, képarány, nézési távolság, betekintési szög, kontraszt, dinamika tartomány, színtér, nézők száma, stb.) teljes mértékben kielégíti, s nem vágyik nagyobbra vetített képre. A mostani férfibarlang deminziói megfelelőek neki.
Az meg már csak az én álláspontom, hogy ha egy 5-6 m széles képen is a 40-60fL fénysűrűség elérése lenne a cél, ezzel a Christie-vel is "ott lenne, ahol a part szakad".

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 686

Hozzászólás Szerző: Tamoo »

Den írta:
2021.07.16., pén. 11:18
...
Én nem kekeckedtem, nem is cseszegettelek, csak megjegyeztem hogy nem jött át minek szánod az írást. Ilyet komolyan nem írnék, viccnek meg nem vicces.
Van házimozim, legalábbis én annak tartom. Plusz hidd el, tudásomhoz mérten sokszor segítettem már másoknak ezen a fórumon és másikon is.

Egyébként szórakoztató volt a hozzászólásod, a második fele már teljesen önazonos. :tutiok: Jót derültem rajta.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Tamoo 2021.07.16., pén. 12:25-kor.
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22

Den
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 108

Hozzászólás Szerző: Den »

Tamoo írta:
Den írta:
...
Én pedig nem tudom eldönteni, hogy az AVX szándékos és állandó beszólásokért- amikor nincs is házimozid- miért nem dobott már ki a fórumról? TSanyi BIZONYÍTOTTA, hogy Fish- el együtt bizonyítottan és általad elismerten kekeckedsz, mert olyan kedved van, nem a témához szólsz hozzá, hanem személyeskedsz.

Amíg én is- most például 3 lépésben- fejlesztem a mozim színvonalát, addig te Tamoo mit csinálsz? Itt éled ki magad, amikor semmilyen házimozid nincs. Tudod mennyit dolgoztam szombat vasárnap munka után otthon 2 hangfal állványon? 2 nap alatt estig 11 órát és megérte. Én sem szólok hozzá nagyon sok mindenhez, mert nem vagyok benne jártas egyáltalán, nem értek hozzá. Te miért cseszegetsz itt engem és mást is? Azért teheted, mert az AVX megengedi!

M. Iván: még egy mérnök- saját magával- és D.C. sem számolt azzal a ténnyel, hogy Magyarország legnagyobb hm fejlesztőjével hozta össze a sors. Egy maximalista, aki tehetős is, nem szabad határokat szabni neki....
Most még nem ismeri el, de ki fogja tolni a szoba fizikai határait teremmé átalakítva. Nincs más, idő kérdése az egész mikor kezd bele, végezteti el.
Miért érzem és tudom, hogy ez fog bekövetkezni? Mert nekem nagyobb a szobám és egy kicsivel- 5tel- kevesebb a hangfalam.
A 3- al több sub egyáltalán nem hiányzik, mert így is inkább sok a dinamika, mint kevés, az oldalsó frontok sem hiányoznak. Én is maximalizáltam a lehetőségeimet a végtelenségig, mindent csúcsra járattam.
Ha ZOZI fejleszteni akar, akkor nincs más. Az ÉSSZERŰSÉG nálam már kétszer megvolt, ezért rendelkezem a legjobb mozi szoba arányokkal és 1 kábel miatt átrendeztem úgy ahogy van, az egész házimozimat, hogy működjön és fejleszthessek. Nem volt más, hát elvégeztem egymagam.
Zozi: nem ismerjük egymást? A fanatizmusunk teljesen megegyezik, a házimozi az életünk komoly része.
Front SVS Ultra Evolution Pinnacle
Center SVS Ultra
Surround SVS Ultra
Sub SVS SB16 Ultra, SB4000
2 back SVS Ultra Tower 6 atmos Polk SE20 Signature Elite
Processzor Marantz AV10
Média Zidoo UHD5000
2 végfok Emotiva XPA GEN3 7ch
Vászon fix keretes 400x225 cm 4K diamond 16:9 1,4 gain
Epson 12000B

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 974

Hozzászólás Szerző: Zozi »

Deadpool írta:
2021.07.16., pén. 10:12
Nagy-nagy, de most nézem, hogy ez kb akkora mint egy Runco RS1100 ultra :smile29:
Három centivel nagyobb a háza, meg picit erősebben van megpakolva.

A képére kíváncsi volnék. Azért itt a számok nem kicsit eltérnek a megszokottól. Az árát csak fejben saccolnám meg. Egy vw270es-hez képest szerintem ez bomba vétel lehetett.

A sony 270-nek is meg van a helye szerintem. Ha nekem is kisebb vásznam lenne és erősített, akkor én is tudnék olyan géphez nyúlni, ami megfelelne az elképzeléseimnek.
jvc n5, n7
sony 270, 570, vagy akár az új 590-ig bezáróan..

sajnos szőtt vásznon ahogy nő a képméret elfogy a fényerő és az élesség is egyre rosszabb...

az ebayen találsz christie vetítőket és lencséket is.
Viszonylag drágák, de ki lehet azért fogni jobb vételeket is...

A HD10K-M 5.000-10.000€ között változik állapottól függően, a lencse 1.000-4.000€ között...
A tengeren túlról ennél valamivel lehet olcsóbban megszerezni őket, de ott a rizikó.

Az enyém 1900 órás, és van rá 6 hónap garancia.
* JVC DLA Z1 * gerriets opera white microperf CS 135" * Trinnov Altitude16 * topping e50 *
* FusionAmp PlateAmp * Apollon Audio NCMP 8350 * Apollon Audio NCMP 6350 * Pronomic XA1400 *
* MadVR PC * HKV Bold Series * BMS 18n862 * WaveForming * Harmony Elite * iPad mini * Sonoff *

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Den írta:
Leírom azt, ami elkerülhetetlen Zozinál!...
Talán "A kibicnek semmi sem drága" mondás illik ide a leginkább. :D

Deadpool
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 459
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Deadpool »

Nagy-nagy, de most nézem, hogy ez kb akkora mint egy Runco RS1100 ultra :smile29:
Három centivel nagyobb a háza, meg picit erősebben van megpakolva.

A képére kíváncsi volnék. Azért itt a számok nem kicsit eltérnek a megszokottól. Az árát csak fejben saccolnám meg. Egy vw270es-hez képest szerintem ez bomba vétel lehetett.
▪︎Projectiondesign/Projecta/Zappiti/Primare/Martin Logan/Behringer/JBL/Synology ▪︎
▪︎Breeze audio/Dragonweed Kolibri▪︎
Bose Soundlink mini

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 686

Hozzászólás Szerző: Tamoo »

Den írta:
...
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég

Den írta:
TSanyi leírta a tömör lényeget, de azért én is kifejtem röviden a véleményemet!

Leírom azt, ami elkerülhetetlen Zozinál!

Köszönöm szépen az értékes sorokat, de ki kell hogy ábrándítsalak... :rolleyes:
Itt nem lesznek sajnos (vagy nem sajnos) bővítések.

A 6 fős mozi, amiben legtöbbször egyedül, vagy ketten mozizunk pont a megfelelő méretekkel rendelkezik számomra. Az 1:1-es nézési távolság miatt a 315cm széles vásznat nem érzem szürreálisan kicsinek...

Ha őszinte akarok lenni a Barco is tökéletes volt számomra. Igazából ennél az invesztíciónál a kíváncsiság motivált.
Jött egy lehetőség, éltem vele.

Ez most egy darabig biztosan így marad, amíg nem lesz lézeres gép a megfizethető kategóriában.
Sajnos nem áll rendelkezésre korlátlan pénzmag, nem tudom ezt miből gondoltad... hisz nem is ismerjük egymást. (Azt hiszem)

Az egyetlen dolog, ami még a közeljövőben változni fog, azok a székek. A vid fotel hosszú távon nem alternatíva, de már van megoldásom, csak épp nincs kedvem megfizetni a jelenlegi konténer árakat... ez is azt mutatja, hogy vannak anyagi határok, vagyis inkább ésszerűségi határoknak nevezém őket.
* JVC DLA Z1 * gerriets opera white microperf CS 135" * Trinnov Altitude16 * topping e50 *
* FusionAmp PlateAmp * Apollon Audio NCMP 8350 * Apollon Audio NCMP 6350 * Pronomic XA1400 *
* MadVR PC * HKV Bold Series * BMS 18n862 * WaveForming * Harmony Elite * iPad mini * Sonoff *

DeLorean
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1638

Hozzászólás Szerző: DeLorean »

Den írta:
Üdvözlettel egy másik fanatikus házimozis.
Nem akarok Zozi helyett beszélni, de itt a tér, a szoba adott.
Biztosan nem fogja átépíteni.
Nem is lenne értelme.

A 315-ös vászon azért nagy. OK, van nagyobb, de nála a távolság is mérnöki pontossággal lett beállítva, ahogyan a szoba elkészítése is.
Mivel egy kész szobában, AT vászonnál a legegyszerűbb dolog a projektor cserélése - de azért itt is vannak akadályok, ahogy Zozi is leírta - ezt lépte meg és elérte az elérhető maximumot.

Talán a lesajnált KCS hangfalak a leggyengébb láncszem a szobájában, de mivel én tudom hogy szól csak a surround akár frontként bekötve - az sem igaz.

Den, ez így jó, ahogy van!
Zozi mérnök és sok munkával és a mérnöki tudásával szuper dolgot hozott össze!
Persze mindig mindennél van jobb, de itt nem hiszem.
:smile32:

Den
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 108

Hozzászólás Szerző: Den »

TSanyi leírta a tömör lényeget, de azért én is kifejtem röviden a véleményemet!

Leírom azt, ami elkerülhetetlen Zozinál!

Azért, hogy ez a projektor erőmű értelmet kapjon és egyáltalán a ZOZI féle házimozi hang- kép élmény fanatizmusa, leírom az elkerülhetetlen lépést, különben nem kap értelmet az egész már mostantól!

Zozinál mivel nincsenek anyagi megkötések, ezért írom le az egyetlen dolgot, aminek a végrehajtásával minden a helyére kerülhet.
Én- most még- nagyobb térben házimozizok, mint Zozi, ezért akár a 4 méter széles képet is ki tudnám vetíteni. Zozinál ezzel a vetítővel megszűnnek a határok, a 315 centi széles kép irreális lett, szürreálisan kicsi, de szerintem tudatosult már nála.
Tehát a lényeg: ki kell üríteni a szobát és átépíteni méterekkel nagyobbra, ráadásul a 19 hangfal eltakarása is elvesz jócskán a szoba méreteiből- ezzel is kisebbítve most még a vászon nagyságát. A másik szoba kisebbítő tényező a projektor szoba.
Mivel Zozinak nincsenek anyagi határai, valamint a fanatizmusa kitartó és fejleszteni is akar, a szoba- terem méreteinek növelése a következő reális lépés. Már most kicsinek bizonyul, a végső határok bezárultak, tessék nagyobbítani, hogy fejleszthessél.
Pozitívumnak tekinthető a 19 hangfal- bármekkora lehet a terem, ki tudja erősíteni továbbra is.
Másik pozitívum a gigantikus tudású projektor, tehát gyakorlatilag bármekkora lehet a vászon, minimum 4,5 méterre növelném a látható szélességét és 1,2- 1,4 gainre emelném a feszített keretes vásznat.

Mivel különálló a épület a mozid, a lehetőség adott, éljél vele azonnal, most még van rá 2 hónapod. Addig vigye el a német srác a projit.
Kicsi lett a szoba: pláne az összes hangfal eltakarásával, a külön projektor technikai szobával, a vászon minimum a kétszerese lehetne a szoba kibővítésével.

Én egyszer egyetlen értékes kábel végett- amit nem lehetett se cserélni, se hosszabbat venni- az egész házimozi rendszeremet átépítettem, mert nem volt más megoldás, ha előre akarok lépni.
A mozid építésekor nem vették figyelembe a Te megalkuvás nélküli fejlesztési fanatizmusodat. Te az új projektorral jócskán túllépted a szobád méreteit, ezért a HÁZIMOZID határait ki kell tágítanod!

Ha már vettél egy 3000 köbcentis szuper autót, akkor ne a dugókban araszoljál vele, hanem építsél egy saját autópályát és ott repesszél vele...

Üdvözlettel egy másik fanatikus házimozis.
Front SVS Ultra Evolution Pinnacle
Center SVS Ultra
Surround SVS Ultra
Sub SVS SB16 Ultra, SB4000
2 back SVS Ultra Tower 6 atmos Polk SE20 Signature Elite
Processzor Marantz AV10
Média Zidoo UHD5000
2 végfok Emotiva XPA GEN3 7ch
Vászon fix keretes 400x225 cm 4K diamond 16:9 1,4 gain
Epson 12000B

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

Gratulálok Zozi a vetítődhöz! bravo.gif
Most már a Tiedtől 3x nagyobb szobában is megállja a helyét a technikád!

Téged ismerve, nem kell sokat várni a lencse tuningra! Szerintem a karácsonyi vetítések már azon keresztül vetítődnek! Jó mozizást továbbra is!

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég

Sziasztok!

Ismét vendégeskedik egy nem mindennapi vetítő a „zoziplexben”. Amióta belekóstoltam a DLP vetítők világába, motoszkált egy gondolat a fejemben… ami aztán felkerült a bakancslistámra is. Mindig is szerettem volna egy 3 chipes gépet kipróbálni hazai környezetben, ami a Cineo82-vel sikerült is. Eddigi pályafutásom legjobb vetítőjével november óta éltem együtt, de mindig ott volt a bogár az agyamban… milyen lenne egy igazán professzionális Christie vetítő az otthonomban?!

Több embertől hallottam Christie – Barco viszonylatban, hogy mindegyik nagyon jó, de a Christie egyfajta életérzés, belépés egy más világba... hogy ez mit jelent, azt nehéz megválaszolni, talán úgy tudom elképzelni, mint az apple termékeket és az azokat övező hype-ot?!

Külföldi fórumokat olvasgatva, egyre inkább a hatalmába kerített az érzés, nekem kell egy ilyen. Tudom, hogy a moziszabvány 16 fL, filmet befűzve 14 fL, de engem mindig is vonzott a magasabb fényerő. Ezért is váltottam anno a Barco F32 vizsim vetítőre.

Most adódott egy lehetőség és licitálhattam egy Covid miatt bedőlt rendezvényes cég gépére, amit végül sikerült megkaparintanom. A hozzá tartozó DCI nagymozis lencsét már hetekkel ezelőtt importáltam Amerikából.

A vetítő, nevén nevezve Christie HD10K-M egy 3 chipes, 10.000 lumen-es darab, 1900 órával és 2 darab új 370W-os lámpával.
Az első megdöbbenés akkor ért, amikor a fuvarozó meghozta és lerakták a cég udvarán…
IMG_7836.jpg
IMG_7836.jpg (168.25 KiB) Megtekintve 2445 alkalommal
IMG_8056.jpg
IMG_8056.jpg (185.82 KiB) Megtekintve 2445 alkalommal

Hazautaztatva és kicsomagolva, majd beállítva a technikai terembe a döbbenet fokozódott.. ez egy hatalmas gép. Objektívvel szinte faltól falig ért a folyosón. Teljesen felspannolva bekötöttem a rendszerembe, alig várva, hogy az első képkockák megjelenjenek a vásznamon.
IMG_8073.jpg
IMG_8073.jpg (95.67 KiB) Megtekintve 2445 alkalommal
IMG_8064 (1).jpg
IMG_8064 (1).jpg (105.1 KiB) Megtekintve 2445 alkalommal
Itt jött az első pofára esés. A megadott lens shift-et elnéztem az offset-tel.. katalógusban +/- 120%, de sajnos nem a lens shift, hanem az offset. Ez annyit jelentett, hogy nagyon határon vagyok számítások alapján. Vagy még le tudom tolni a képet a kívánt méretre, vagy nem… gyors próba és sajnos beigazolódni látszott a félelmem. Nem tudom letolni a képet. Első este el is ment a kedvem. Posztoltam a gépről egy német fórumon, aztán volt, aki egyből meg akarta venni és volt, aki öntötte belém a lelket, hogy ne adjam ilyen könnyen fel, mikor az egyik legjobb vetítő van a birtokomban.. megfogadtam, és másnap este újult erővel ismét belevetettem magam a tesztelésbe. A menüt böngészve (hozzáteszem ez már igecsak a pro kategória, rengeteg beállítási lehetőséggel, könnyen el lehet veszni benne) találtam egy lencse kalibrációs menüpontot.

ILS – Intelligent Lens System

A kalibráció után legnagyobb örömömre le tudtam tolni a képet a kívánt méretre. A gép felkerült a helyére, és jött a második leküzdendő akadály… a falátvezetés nem éppen passzolt a közel 30 cm-es optikához. Nem igazán vetített át rajta, valamint olyan messze tartotta a vetítőt a faltól, hogy szinte nem maradt mögötte hely szellőzni.

Sokáig nem tétlenkedtem és másnap este neki is láttam a vésésnek. Viszonylag könnyen ment és 1-2 órán belül elértem a célom, kibővítettem az átvezetést és immár a megfelelő pozícióba került a Christie. A lencsét egy az egyben elnyelte az átvezetés, így a gép mögött maradt közel 32-33cm, ami nagyon jót tett a hűtés hatékonyságának. Teljes lámpamódban jelenleg a klimatizált technikai teremben 40-46% között mennek a ventilátorok. Ez megközelítőleg olyan hangos, mint a Cineo82 volt. Becsukott ajtó mellett a szoba alapzaja 42-44 dB, ami teljesen elfogadható. A Christieben nagyon komoly szoftver található, teljes diagnosztikával, amit webserveren keresztül lehet elérni. A kép homogenitástól elkezdve a szoftveres maszkoláson keresztül az ívelt vászonra való vetítésig mindent be lehet rajta állítani, akinek erre van szüksége. A lencse élessége pl. -700 / +700 egység között finomítható. Ami még nagyon jópofa és tetszetős, hogy lehetőség van egyéni kép/logo megjelenítésére, ha frekvenciát vált a gép, vagy épp nincs jel a forráson. Természetesen én a szobám logo-ját töltöttem fel a vetítőre. Tényleg jó szolgáltatás, nem is értem, hogy ez másik gépben nincsen így…
IMG_8193.jpg
IMG_8193.jpg (69.68 KiB) Megtekintve 2445 alkalommal
IMG_8197.jpg
IMG_8197.jpg (76.12 KiB) Megtekintve 2445 alkalommal
IMG_8194.jpg
IMG_8194.jpg (74.29 KiB) Megtekintve 2445 alkalommal
IMG_8223.jpg
IMG_8223.jpg (30.17 KiB) Megtekintve 2445 alkalommal

Hogy essen egy kis szó a technikáról is:

315 cm széles szőtt vászon van nálam, 0.7 Gain-nel, közel 6 méterről megvetítve.
Dreamvision Siglos+3 kalibrálva 8-9fL
PD F32 vizsim 17 fL
Barco F32 vizsimbright 24 fL
Cineo82 high contrast tuninggal 20 fL

Ebből indultam ki.
A Christie-t bekapcsolva REC709 módban 63 fL-t mértem. Ez számomra nem releváns, mert reményeim szerint DCI P3-at fogok használni egy MadVr video processzorral.
A beépített yellow notch filter segítségével közel DCI P3 lefedettség mellett 40 fL fényerőt mértem a vásznon. Ehhez 1700:1 körüli nativ on/off kontraszt párosult. A dinamikus kontraszt 12.000:1, ami DLP gépen már elég jól néz ki. Főleg madvr-ben megfelelően beállított display peak nit és dynamic target nit értékek mellett. A madvr által elvégzett HDR SDR Tonemappinggel olyan HDR képet varázsolt a vászonra, amilyet eddig egyik gépemtől sem láttam. Hozzáteszem, hogy a Christie nagyon homogén képet vetít, ekkora vásznon is nagyon éles és a konvergencia is nagyon rendben van.
Pár óra használat után úgy döntöttem, hogy az irisz segítségével konstans 30 fL köré állítom be a fényerőt. Számomra ez az érték az, amit hosszasan mindenféle negatívum nélkül el tudok nézni és mellette brutálisan jól néz ki minden jelenet.

Végül ide kalibráltam a magam módján a vetítőt.

DCI P3 – 94 % -os lefedettség
Gamma 2.2
tökéletes RGB együttfutás, tökéletes szürkeskála.

A kontraszt nativ 1800:1 feletti, dinamikus irisszel 12.000:1 felett.
A végeredmény egy nagyon nyugodt, nagyon szerethető kép, tökéletes színvisszaadással (kiterjesztett), nagyon jó mozgásmegjelenítéssel és nem utolsó sorban nagyon meggyőző fényerővel.

Úgy érzem, egyedül a fekete szintben kell kompromisszumot kötnöm. Több fény, magasabb feketeszint… sajnos a fizikát nem lehet megkerülni.

Viszont van egy német srác, aki Christie vetítőkkel foglalkozik és Chrisitie objektíveket alakít át.
Elmondása szerint az objektívbe épít be garanciával egy blende-t amivel az én esetemben megközelítőleg 4-5000:1 natív kontraszt lesz elérhető (dinamikus 16.000:1) amiért kezességet vállal. Kb 25% fényveszteség mellett. Nagyon jól hangzik. Azt gondolom ez lesz a következő lépés a történetemben. Ez azt jelenti, hogy teljesen nyitott írisz mellett ugyanúgy 30 fL lesz a vásznamon. (40 fL -25%)

1 hét együtt élés után egyelőre ennyit tudok elmondani. A beruházás kifizetődni látszik. Összevetve a cineo-val mindenképp előre lépés (majdnem mindenben), de azért a Cineo már nagyon magasra tette a lécet… a Barco elektromágneses dinamikus írisze, vagyis észrevehetetlen működése szinte utánozhatatlan.
IMG_8227.JPG
IMG_8227.JPG (352.57 KiB) Megtekintve 2445 alkalommal
IMG_8228.JPG
IMG_8228.JPG (70.13 KiB) Megtekintve 2444 alkalommal

Végezetül néhány mobilos kép. Közel sem tudja visszaadni amit élőben látok, de kicsit talán közelebb visz az igazsághoz...

IMG_8074.jpg
IMG_8074.jpg (54.92 KiB) Megtekintve 2445 alkalommal
IMG_8080.jpg
IMG_8080.jpg (133.84 KiB) Megtekintve 2445 alkalommal

DeLorean
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Hiccusz írta:
2021.07.06., kedd 18:14
Na ja. Erről szólt (volna) a vicc.
Nem mondod!
Te akkor nagyon tudsz, ha ezt is tudod!
:smile51:

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

DeLorean írta:
2021.07.06., kedd 14:58
thxfan írta:
2021.07.06., kedd 11:22
Valahogy így? :D
Szerintem ez nem olyan, mert ez hullás vászon.
:D
Na ja. Erről szólt (volna) a vicc.

DeLorean
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

thxfan írta:
2021.07.06., kedd 11:22
Szerintem ez nem olyan, mert ez hullás vászon.
:D

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

-KP- írta:
2021.07.06., kedd 11:45
szepi0808 írta:
2021.07.06., kedd 11:12
Már bocs, de a képminőséget még érzésre sem befolyásolja a maszkolás. Ellenben a hullámmentes vászon hasznosabb lenne. Ha a visszaverődő fények miatt világosodik a alsó felső rész, akkor az maga a képen is sok kontrasztot ront. Ilyen körülmények között csak ALR felület tud javítani.
Már hogyne befolyásolná, ha a szemmel látható fekete csíkok eltűnnek.
... nem beszélve arról, hogy a maszkolás anyaga rezisztens a beszűrődő fényekre. Az sosem lesz "világosabb", mert rásüt a nap. ;) :D

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1678

Hozzászólás Szerző: -KP- »

szepi0808 írta:
Már bocs, de a képminőséget még érzésre sem befolyásolja a maszkolás. Ellenben a hullámmentes vászon hasznosabb lenne. Ha a visszaverődő fények miatt világosodik a alsó felső rész, akkor az maga a képen is sok kontrasztot ront. Ilyen körülmények között csak ALR felület tud javítani.
Már hogyne befolyásolná, ha a szemmel látható fekete csíkok eltűnnek.

thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1199

Hozzászólás Szerző: thxfan »

szepi0808 írta:
Ellenben a hullamentes vászon hasznosabb lenne.
Csatolmányok
1.jpg
1.jpg (892.75 KiB) Megtekintve 2381 alkalommal
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

szepi0808
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 2097

Hozzászólás Szerző: szepi0808 »

.
JVC DILA X30
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000

Szepi házimozi: viewforum.php?f=46

szepi0808
Őslakos
Őslakos

.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára szepi0808 2021.07.06., kedd 11:14-kor.
JVC DILA X30
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

szepi0808
Őslakos
Őslakos

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára szepi0808 2021.07.06., kedd 11:27-kor.
JVC DILA X30
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

moki
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 43

Hozzászólás Szerző: moki »

Készítettem barkács módszerekkel: alsó, felső maszkolót az elektromos rolós vetítő vásznamhoz.
A vásznam 16:10 es, ezt lehet 2,35:1 re módosítani velük. Próbáltam használaton kívül helytakarékosan tárolhatóra megoldani, ezért a felső 2 db áll, az alsó pedig középen zsanérozott.
A felsőket egyszerűen kampókkal fel lehet akasztani a vászon tokjára.
Az alsó már problémásabba. A szélein irodai csíptetővel rögzítem, középen mágnessel.
Az alsót elég macerás felrakni. Jól jön egy segítő kéz. Itt lehet a jövőben még módosítás lesz.

Az eredmény nagyon meglepett. Rengeteget hoz a kép minőségén (érzetén), a szürke sávok helyett.
Csatolmányok
9.jpg
9.jpg (913.66 KiB) Megtekintve 2072 alkalommal
8.jpg
8.jpg (957.88 KiB) Megtekintve 2072 alkalommal
7.jpg
7.jpg (956.69 KiB) Megtekintve 2072 alkalommal
6.jpg
6.jpg (921.72 KiB) Megtekintve 2072 alkalommal
5.jpg
5.jpg (931.93 KiB) Megtekintve 2072 alkalommal
4.jpg
4.jpg (967.44 KiB) Megtekintve 2072 alkalommal
3.jpg
3.jpg (904.59 KiB) Megtekintve 2072 alkalommal

Marantz Sr-5008, MA Mr6, MA RX Centre, MA RSFX, MA RXW-12, MEDE8ER.
Van itt még más is: Diy DoZ (ClassA 2x15W), Diy NVCSN Hibrid  (2x200W).

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”