Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
- -CB-
- Beköltözött

- Értékelés: 1438
Re: Általában a hifiről
Szvsz. a High-end kategóriájú rendszer egy precíz célszerszám. Valamire nagyon tökéletes, másra meg alkalmatlan. Lásd a kiállításokon is általában egy fajta zene megy az adott rendszeren.
Biztosan velem van a baj: az én rendszerem messze van a hájendtől (árban biztosan),
Az olyan lenne, mint amikor a hobbiasztalos vesz egy méregdrága gépet, és annak örül, hogy több pénz áll a műhelyében, nem pedig annak, hogy ezután könnyebben, gyorsabban tud szebb bútorokat gyártani.
Persze mindegyikre van példa.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
Igen, valószínűleg ez is igaz. Bár a múltkor már a high end definiálásába is beletört a bicskánk. :-)
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11489
- Kapcsolat:
Nem írtam olyasmit, amit a mondatomból kiolvastál. A hifis viták megúszására adtam egy tippet, de nem mondtam, hogy meg kellene úszni őket. Érdekes, hogy most pozitívan nyilatkozol a fórumos beszélgetésekről, mert ugye éveken át prüszköltél miattuk. Örülök, hogy megváltozott a véleményed.cables írta: ↑2021.06.15., kedd 17:40Ezzel nem értek egyet. Mármint kiút kereséssel, meg hogy zenét kell hallgatni a jobb hang keresése nélkül. Nagyon jó hobbi és azért az eredmények, ha valaki okosan csinálja jönnek szépen Sokszor át lehet élni az örömöt, ha előre sikerül lépni a hangzás területén. Ezt a saját rendszeremben és másoknál is sokszor tapasztaltam. Miért kéne ezt és a vele járó vitákat, amik inkább beszélgetések, abbahagyni?
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Attól tartok, hogy amikor Ő ezt nyilatkozta (minimum 15 éve), még másról szólt a HiFi és a High End is, mint manapság.Robici írta: ↑2021.06.15., kedd 22:08Valamelyik nap hallgattam meg Csontos István egyik rádióbeszélgetését. Én nem ismertem, nem voltam nála soha, van egy-két kardinális kérdés amiben teljesen eltérő a világképünk de nagyon sok olyan is van amiben hasonlóan gondolkodunk. Ő valami olyasmit mondott, hogy a high endben pont az a lényeg, hogy a rendszer helyett az ember elkezdi a zenét hallgatni és elkezd tágulni a zenei látóköre, elkezd más zenéket is felfedezni.
Lehet, nem tudom. Csontosnak más volt erről a véleménye.cannonball írta: ↑2021.06.15., kedd 22:45Eddig azt hittem, hogy a high end pont a rendszer hallgatása, a zene csak másodlagos.
- -CB-
- Beköltözött

Eddig azt hittem, hogy a high end pont a rendszer hallgatása, a zene csak másodlagos.Robici írta: ↑2021.06.15., kedd 22:08Valamelyik nap hallgattam meg Csontos István egyik rádióbeszélgetését. Én nem ismertem, nem voltam nála soha, van egy-két kardinális kérdés amiben teljesen eltérő a világképünk de nagyon sok olyan is van amiben hasonlóan gondolkodunk. Ő valami olyasmit mondott, hogy a high endben pont az a lényeg, hogy a rendszer helyett az ember elkezdi a zenét hallgatni és elkezd tágulni a zenei látóköre, elkezd más zenéket is felfedezni.
De szerintem ha valakinek a hifi építgetés (is) okoz örömet azzal sincs baj.
Valamelyik nap hallgattam meg Csontos István egyik rádióbeszélgetését. Én nem ismertem, nem voltam nála soha, van egy-két kardinális kérdés amiben teljesen eltérő a világképünk de nagyon sok olyan is van amiben hasonlóan gondolkodunk. Ő valami olyasmit mondott, hogy a high endben pont az a lényeg, hogy a rendszer helyett az ember elkezdi a zenét hallgatni és elkezd tágulni a zenei látóköre, elkezd más zenéket is felfedezni.
- -CB-
- Beköltözött

Az a jó/rossz a hifi építgetésben, hogy folyamatosan úton vagy nemcsak a hangzás keresésben, de ezáltal újabb zenék megismerésében is amik lehet, hogy egészen más hangzást követelnek... Hiába vagy elégedett az adott rendszereddel tudd, hogy bármikor jöhet egy akár egészen apró változtatás, ami felborít mindent, ezáltal kinyit egy újabb kiskaput amin átlépve megint újabb kiskapuk jönnek...
Ezzel nem értek egyet. Mármint kiút kereséssel, meg hogy zenét kell hallgatni a jobb hang keresése nélkül. Nagyon jó hobbi és azért az eredmények, ha valaki okosan csinálja jönnek szépen Sokszor át lehet élni az örömöt, ha előre sikerül lépni a hangzás területén. Ezt a saját rendszeremben és másoknál is sokszor tapasztaltam. Miért kéne ezt és a vele járó vitákat, amik inkább beszélgetések, abbahagyni?
- Béla91
- Nincs visszaút

- Értékelés: 17
Nagyon ráfeküdtetek az ezüstözőt kábel témára pedig csak egy példa volt, amitől szerintem fárasztó lehet a zene hallgatás.
Jó válaszok jöttek én értem és megértem amit írtok. Írnám még a zeneszámot magát, hangerőt, akusztikát, rezonancia.
Szerintem több tényezős ez a dolog és rendszer szinten kell nézni a dolgokat. Ettől független szeretem ha az apróhirdetésbe valaki beírja saját tapasztalatát.
Ha már ezt így kiveséztük. Szeretném megkérdezni a másik oldalt amikor nem (fárasztó) kinek milyen élményt ad a hifizés? Van valami különlegessége? Láttam képeket ahol kis alkoholt is alkalmaznak a hallgatáshoz.
Jó válaszok jöttek én értem és megértem amit írtok. Írnám még a zeneszámot magát, hangerőt, akusztikát, rezonancia.
Szerintem több tényezős ez a dolog és rendszer szinten kell nézni a dolgokat. Ettől független szeretem ha az apróhirdetésbe valaki beírja saját tapasztalatát.
Ha már ezt így kiveséztük. Szeretném megkérdezni a másik oldalt amikor nem (fárasztó) kinek milyen élményt ad a hifizés? Van valami különlegessége? Láttam képeket ahol kis alkoholt is alkalmaznak a hallgatáshoz.
A szerencse nem véletlen. /Batman c. film/
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Pedig van, de ne itt a fórumon, hanem inkább a zenéid között keresd!
- Pooli1971
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 246
Sziasztok!Aszpirin írta: ↑2021.06.14., hétf. 14:59Nos, én felvállalom, hogy tapasztaltam a jelenséget. (Állítólag) színezüst kábellel. Nem én hintettem el a parát, mert le sem írtam, és egyáltalán nem biztos, hogy a kábel anyaga miatt olyan a hangja, amilyen. Azt meg végképp nem írom le, hogy milyen jellegű kábel, mert csak vitához vezetne, melynek az lenne a lényege, hogy placebó-hatás az egész :)cannonball írta: ↑2021.06.14., hétf. 13:02Nem tudom, ki hintette el az ezüst kábelek kapcsán fellépő "Magasba húzó" parát. Volt ezüstözött (vagy ezüstŐzöt) és tömör ezüst kábelem is, sehol nem tapasztaltam a jelenséget. Szvsz. a színével vélik összefüggésbe hozni a hangját :-)
Nem rendelkezem hosszú évekre visszanyúló nagy tapasztalat tömeggel, de amikor megvettem az Onkyo lejátszómat az akkori rendszeremmel nekem is "magas hiány" problémáim voltak és akkor egy Mundor Silver IC ezen nagyon sokat segített. Nem is adtam el a kábelt - már nem ezt használom - mert annyira tetszett a hangja. Placebó vagy nem nekem előcsalogatta az ezüst a magas tartományt!
Eversolo DMP-6 ME > DestinY Purer 3.8MK High-End Hybrid Amplifier > Hydra Next H.R.C Graphene > KEF R 500 Tápkábelek Hydra Next és Colossus. Biztik szintén Józsitól. Éjszaka : Redmi Note 11 PRO - Bluesound nod 2i -Sennheiser HD 58X-Helot 2x headphone tube amp
Én nagyon tapasztalatlan vagyok, de olvastam olyat, hogy az ezüstkábeleknek ezerféle hangja lehet, ezért sem biztos, hogy mindenféle diy ezüstöket érdemes megvenni látatlanban.
Amennyire tudom, a Wireworld csúcskábelei között az ezüst eléggé túldimenzionált. Nem próbáltam, de nem hiszem, hogy mind magasba húzástól szenved. Számomra az "ezüstkábelek magasba húznak" kijelentés kb. azzal egyenértékű, mint hogy a "csöves erősítők mind jók".
Szóval az ördög valószínűleg itt is a részletekben lakozik, mint a hifi esetén majdnem mindig.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6538
Nos, én felvállalom, hogy tapasztaltam a jelenséget. (Állítólag) színezüst kábellel. Nem én hintettem el a parát, mert le sem írtam, és egyáltalán nem biztos, hogy a kábel anyaga miatt olyan a hangja, amilyen. Azt meg végképp nem írom le, hogy milyen jellegű kábel, mert csak vitához vezetne, melynek az lenne a lényege, hogy placebó-hatás az egész :)cannonball írta: ↑2021.06.14., hétf. 13:02Nem tudom, ki hintette el az ezüst kábelek kapcsán fellépő "Magasba húzó" parát. Volt ezüstözött (vagy ezüstŐzöt) és tömör ezüst kábelem is, sehol nem tapasztaltam a jelenséget. Szvsz. a színével vélik összefüggésbe hozni a hangját :-)
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
Mikor megvettem életem első ezüstözött kábelét (egy Valhallát), éppen a mélyek lettek hangsúlyosabbak, mint korábban. El is csodálkoztam rajta.cannonball írta: ↑2021.06.14., hétf. 13:02Nem tudom, ki hintette el az ezüst kábelek kapcsán fellépő "Magasba húzó" parát. Volt ezüstözött (vagy ezüstŐzöt) és tömör ezüst kábelem is, sehol nem tapasztaltam a jelenséget. Szvsz. a színével vélik összefüggésbe hozni a hangját :-)
Szerintem elsődlegesen egy rendszerről lehet eldönteni, hogy hosszan hallgatható-e, komponensenként nincs sok értelme ilyesmit írni, bár vannak kirívó példák amikor egy komponens magában olyan pregnáns jellegzetességgel bír (általában hangsugárzó vagy szoba), hogy meghatározhatja ezt az egészet. Aztán persze egy rendszeren bellü már lehet arról értekezni hogy mi milyen részt képvisel abban, hogy hosszan hallgatható-e vagy sem.
Szerintem egyébként így olvasgatva a beírásokat, meg régebben is, nem nagyon látok kiutat a hifis vitákból. :-)
Mégpedig két ok miatt: egyrészt számomra az is kiderült, hogy már magának a zenehallgatásnak a célja is teljesen eltérő lehet egyénenként (persze vannak csoportok), erről is volt már korábban kérdés itt, de sokszor látszik a hozzászólásokból.
Másrészt pedig számomra az is döbbenetesen kiderült, hogy olyan alapnak hitt fogalmak mint a hosszan hallgatható is teljesen mást jelenthetnek különböző emberek számára. Ezt nem hittem volna. Persze a zenei meg hasonlók esetén én se gondoltam, de azóta olyan fogalmakról derültek ki hogy teljesen máshogy látjuk/látom ezeket mint mások, hogy ebből így közös nevező sose lesz. És akkor még ott van a szubjektív/objektív szekértáborok közötti ellenállás és meg nem értés (a szekértáborokon kívüliek meg csak kapkodják a fejüket
). Szóval talán ez a meg nem értés, egymás mellett elbeszélés és különböző igények, életutak, elvárások olyan mélyen vésnek árkokat a hifiben/zenehallgatásban, hogy szinte törvényszerű lesz mindig előbb-utóbb, hogy csak parttalan vitákba torkollik a dolog.
Persze ez nem a teljes individualizmus irányába vezet mert talán igenis vannak hasonló gondolkodású emberek, akik egymást könnyebben meg tudják érteni, szóval a hifiben is az a lényeg talán, hogy azt az irányzatot megtaláljuk amit magunkénak érzünk. Persze attól még lehet vitatkozni, én is szívesen olvasok ilyesmit, de egyetértés sose lesz.
Most ilyen borúlátó hangulatban vagyok. :-)
Szerintem egyébként így olvasgatva a beírásokat, meg régebben is, nem nagyon látok kiutat a hifis vitákból. :-)
Mégpedig két ok miatt: egyrészt számomra az is kiderült, hogy már magának a zenehallgatásnak a célja is teljesen eltérő lehet egyénenként (persze vannak csoportok), erről is volt már korábban kérdés itt, de sokszor látszik a hozzászólásokból.
Másrészt pedig számomra az is döbbenetesen kiderült, hogy olyan alapnak hitt fogalmak mint a hosszan hallgatható is teljesen mást jelenthetnek különböző emberek számára. Ezt nem hittem volna. Persze a zenei meg hasonlók esetén én se gondoltam, de azóta olyan fogalmakról derültek ki hogy teljesen máshogy látjuk/látom ezeket mint mások, hogy ebből így közös nevező sose lesz. És akkor még ott van a szubjektív/objektív szekértáborok közötti ellenállás és meg nem értés (a szekértáborokon kívüliek meg csak kapkodják a fejüket
Persze ez nem a teljes individualizmus irányába vezet mert talán igenis vannak hasonló gondolkodású emberek, akik egymást könnyebben meg tudják érteni, szóval a hifiben is az a lényeg talán, hogy azt az irányzatot megtaláljuk amit magunkénak érzünk. Persze attól még lehet vitatkozni, én is szívesen olvasok ilyesmit, de egyetértés sose lesz.
Most ilyen borúlátó hangulatban vagyok. :-)
- -CB-
- Beköltözött

Ez a volt az ezüstözött:
https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/kacsa- ... -kabel-05m
Ár-érték arányban nagyon jó volt, csak elég merev.
Ennek az elődje a tömör ezüst, ezt megtartottam.
https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/nei-10 ... koto-kabel
https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/kacsa- ... -kabel-05m
Ár-érték arányban nagyon jó volt, csak elég merev.
Ennek az elődje a tömör ezüst, ezt megtartottam.
https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/nei-10 ... koto-kabel
- Béla91
- Nincs visszaút

Nekem se volt ilyesmi gondom viszont azért márkás kábeleim voltak az tény. Csak olvastam már pár helyen.
- -CB-
- Beköltözött

Nem tudom, ki hintette el az ezüst kábelek kapcsán fellépő "Magasba húzó" parát. Volt ezüstözött (vagy ezüstŐzöt) és tömör ezüst kábelem is, sehol nem tapasztaltam a jelenséget. Szvsz. a színével vélik összefüggésbe hozni a hangját :-)Béla91 írta: ↑2021.06.14., hétf. 12:09Mindenképp érdekes ez a hosszan hallgatható téma![]()
Hmmm.. és csak egy erősítő lehet (fárasztó), nem hosszan hallgatható?![]()
![]()
Kábelezés egyéb összetevő nem tud ebbe beleszólni? Ami alsóbb szinten megtapasztalnak sokan pl. az ezüstözőt kábel kicsit magasba húzó hangja nem lehet fárasztó?
Semmi értelme ennek a témának mert szerintem sok tényezős a dolog és igazából mindenkinek igaza van. Értem én egyes kommentelök mire gondoltak, mert tapasztaltam én is.Köszönöm a válaszokat!
- Béla91
- Nincs visszaút

Mindenképp érdekes ez a hosszan hallgatható téma
Hmmm.. és csak egy erősítő lehet (fárasztó), nem hosszan hallgatható?
Kábelezés egyéb összetevő nem tud ebbe beleszólni? Ami alsóbb szinten megtapasztalnak sokan pl. az ezüstözőt kábel kicsit magasba húzó hangja nem lehet fárasztó?
Semmi értelme ennek a témának mert szerintem sok tényezős a dolog és igazából mindenkinek igaza van. Értem én egyes kommentelök mire gondoltak, mert tapasztaltam én is.
Köszönöm a válaszokat!
Hmmm.. és csak egy erősítő lehet (fárasztó), nem hosszan hallgatható?
Semmi értelme ennek a témának mert szerintem sok tényezős a dolog és igazából mindenkinek igaza van. Értem én egyes kommentelök mire gondoltak, mert tapasztaltam én is.
Lassacsakán ha akad egy kis időm akkor bővítgetem, annyira nem vészes. :-)
Onnan indult ki az egész hogy zenehallgatás során néhány lemeznél nagyon durván széles dinamikatartományt hallottam és kíváncsi voltam mit mutat a mérés. Meg hogy az 50-es 60-as évek hype-ol felvételeinél mi is a helyzet. Aztán ha már megnéztem néhány lemezem, elkezdtem összeírogatni magamnak, de most jutottam el oda hogy akkor kicsit kiegészítve közzé is lehetne tenni.
Ja lehetne közösségileg bővíteni csak az a baj, ha mindenki beleírogathat akkor előbb-utóbb attól tartok káosz lenne belőle és pontatlan adatok. Egyébként van egy hasonló csak ott másféle mérést használtak meg itt is sajnos már ezerféle feltöltés van: https://dr.loudness-war.info
Itt track-enként is vannak adatok de az kizárt, hogy én ilyen mélységig lemenjek a jelenlegi eszközeimmel. :-)
Igen az Amused-ot nagyon szeretem, meg hifi sztereókép beállító/tesztelő eszközként is alkalmazom. :-)
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6538
Robici írta: ↑2021.06.11., pén. 11:12Csináltam egy ilyet, akit esetleg érdekel:
http://www.egalizer.hu/hifi/esszek/lufs.htm
Atyaég, emögött rengeteg időt/munkát sejtek. Na, ezt lenne érdemes közös munkával bővíteni...
(BTW, a listában szereplő az az Amused to Death, amire egyszer mintha azt írtad volna, hogy kedeveled?)
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
Csináltam egy ilyet, akit esetleg érdekel: