Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

SOL Kolibri fan club

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7495

Re: SOL Kolibri fan club

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

cables írta:
2021.06.06., vas. 10:26
Én vendégségben hallottam a Kolibrit egy saját (általam odavitt CD-vel. Feltűnt, hogy nagyon tiszta a hangja, de amikor a zenében a mélyek jöttek volna... akkor nem jött semmi. Ezt - az én véleményemet - leírtam akkor Ákosnak, mert rákérdezett, azóta gyűlöl engem.

Más Hallottam abban az évben hasonló méretű, de a Kolibrinál jóval hosszabb, szóval hátrafelé nyújtott japán hangfalakat hosszú-nál és hollóházi-nál, ott voltak mélyek. SZV
Rudi bácsi, üdv itt! :) Dehogy gyűlöllek, mi okom lenne rá? A nem egyetértés csak Nálad gyűlölet, nálam nem.
Hogy Te ott mit hallottál, elhiszem, ugyanakkor érdemes lenne a körülményeket tisztázni. Pl, hogy a Kolibri egy 30e Ft-os Sony erősítőről volt hajtva, meg hogy szarul volt elhelyezve, meg hogy olyan dobozzal lett összehasonlítva, amit Sonny ott állított be, abban a helyiségben, ahhoz a helyiséghez, azon az erősítőn. Kíváncsi lennék, fent említett Urak 10centis szélessávúi ugyanazon körülmények között miként teljesítettek volna, de ez már sosem fog kiderülni. Mindegy, a korrekt összehasonlítást hagyjuk is, a körülményeket hagyjuk figyelmen kívül és tegyünk kijelentéseket. :smile32:
Amúgymeg mindegy is, Kolibri nem készül több. :)
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2270

Hozzászólás Szerző: cables »

Én vendégségben hallottam a Kolibrit egy saját (általam odavitt CD-vel. Feltűnt, hogy nagyon tiszta a hangja, de amikor a zenében a mélyek jöttek volna... akkor nem jött semmi. Ezt - az én véleményemet - leírtam akkor Ákosnak, mert rákérdezett, azóta gyűlöl engem.

Más Hallottam abban az évben hasonló méretű, de a Kolibrinál jóval hosszabb, szóval hátrafelé nyújtott japán hangfalakat hosszú-nál és hollóházi-nál, ott voltak mélyek. SZV

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.

Az a baj, hogy az emberek java úgy gondolkozik, hogy a nagyobb, a drágább, az erősebb, stb a jobb mindig. A lótúrót... Az adott célra megfelelőbb a jobb és ne felejtsük ki a képletből az embert sem, tehát amit adott személy abból előnyt tud szerezni, jobban tud hasznosítani.
Ez minden technikai eszközzel így van, a hifitől a motorokig, az autókig, kerékpárokig vagy bármiig. És általában az ember maga a legszűkebb keresztmetszet, sajnos magamat is ideértve. Az eszközök határai - sok tekintetben - messze vannak...
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1521

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

pärt írta:
2021.06.06., vas. 09:58
(színezettség, lassúság, elszállt ár, stb)
Ebből a hármasból csak az utolsó állja meg a helyét és pont emiatt faragnak a legtöbben kis méretű hangsugárzókat (olcsóbb). Igen, a nagy gyártók is. (a komolyabb dobozaik nekik sem kicsik...)

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.

shany írta:
2021.06.06., vas. 09:27
avl2 írta:
2021.06.05., szomb. 15:29
...- de sok hangsugárzó jóval nagyobb membránnal egyrészt tehetetlenebb (F=m*a, és nem tud annyival nagyobb F-et adni a nagyobb méret nagyobb "m"-jéhez) így idöbeli viselkedése kérdéses, problémásabb, illetve hiába "size", mégsem tud olyan mélyre menni (persze ez csak 1 aspektus)...
De tud, jelentsen ez a "nagyobb F-et adni" bármit is. Mellesleg egy nagy membrán - ugyanahhoz a hangnyomáshoz - sokkal kisebb kitérést kell, hogy végezzen, tehát a kis memránnal megvalósítottal megegyező időbeli hansugárzáshoz ( ugyanakkora hangnyomás mellett ) sokkal kisebb membránkitérés-gyorsulás tartozik...
Másrészt az egészen nagy membránok betörési frekvenciája is többszáz Hz fölött van, ezalatt a membrán merev sugárzó felületként, szabályos dugattyúként működik. Ha pedig többszáz Hz-es frekvenciájú jelet is még tökéletesen, alacsony torzítással "le tud követni" akkor nyilván a még alacsonyabb frekvenciájú jelek még pontosabbak, mármint a membrántömeg szempontjából...
( egy hansugárzó mélytartományban való időbeli viselkedését nem a membrántömeg határozza meg, hanem a mélyhangszóró összes paramétere együtt ( Thiele Small paraméterek egyensúlya ) és a sugárzájavító foglalat ( doboz, fal, labirintus, stb ) pontos kialakítása együttesen.
Bár - mélytartományban - (tudatosan)hibásan tervezett hangsugárzó is van/elképzelhető, a nagy méretű, nagy memrántömegű hangszórós hangsugárzók problémája nem maga a hangsugárzó, hanem a gyenge szobaakusztika, amely még kis hangsugárzókkal ( alacsony besugárzott mélyenergiával ) nem produkál durva hatásokat, a nagy hangsugárzó besugárzását nem tudja "kezelni".
Ugye, 100-200 Hz alatt - gyakorlatilag csak "a szobát halljuk", a mélyhangszóró önálló produkciója csupán a memrántól néhány cm távolságig tart...

avl2 írta:
....- pl. ezek a mérések engem sok év óta lenyügöztek: https://www.stereophile.com/content/tot ... asurements - pedig ez sem a marha nagy felületröl híres (2 x 7")
A fizika nyilván itt is működik:
Ha kis mélyhangszóróval, kis membránfelülettel sugárzunk nagyon mély hangot ( tervezői döntés kérdése ), az lefelé exponenciálisan növekvő membránkitéréssel jár. Ez azt jelenti, hogy a mélytartományban magas lesz a torzítás ( akár brutálisan magas ), valamint a kisugározható hangteljesítmény a legmélyebb tartományban nagyon alacsony lesz, a kis mélyhangszóró akusztikus terhelhetősége egészen/értelmetlenül csekély alul.
Magyarán, hiába is képes 20Hz-t kiadni, ha ezt csak max. 90dB-lel tudja megtenni, 70Hz-n meg tud 105dB-t. Míg egy nagy memránfelületű hangsugárzó 20Hz-en is tud 105dB-t esetleg, a tervező dönti el, mi a cél: vagy legyen hangosabb, nagyobb érzékenységű, magasabb alsó határfrekvenciával, avagy menjen nagyon mélyre, viszont akkor (sokkal) alacsonyabb lesz az érzékenység, akusztikus terhelhetőség alul.
Sok aspektusa van még a dolognak. Pl hogy miként változik meg az impulzusválasz a nagy membránkitéréstől vagy 2 utas rendszereknél a középtartománnyal mi történik, ha nagyon mélyre engedjük a hangsugárzót. A mélyfrekvenciákon növekvő torzítást kevésbé érzékeljük, mert a szobáink hatalmas torzítása elfedi a hangsugárzóét az alacsonyabb frekvenciákon, ráadásul kevésbé is vagyunk érzékenyek rá. Ettől persze még létezik.
Véleményem szerint a szoba légtömegét és a hangsugárzó által megmozgatott levegő mennyiségét érdemes egymáshoz igazítani, akkor is, ha a japánok nagy dobozokat raknak 10m2-re. :)
Én azt gondolom, András - ha már ebben a topicban vagyunk - az érzékenység oltárán áldoz a jobb mélyfrekvenciás átvitelért, kb addig a pontig míg a hangsugárzó a neki való méretű szobában egy normális zenehallgatáshoz szükséges hangnyomást produkál, azaz addig nem száll el a torzítás. Nem árt a dobozaihoz továbbá olyan erősítő, mely megfelelő kontroll alatt is tudja tartani azokat a membránokat, mert a TS paramétereken túl azért az erősítő kimenő impedanciája is befolyásolja azt a mély hangot, ami a dobozokból kijön. :)

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 4947

Hozzászólás Szerző: pärt »

Szerintem ez a parti már le lett játszva párszor. ;) András rengetegszer hangsúlyozta hogy a számára fontos paraméterek miatt kedvelt kis méretű mélysugárzókkal épített dobozai relatíve alacsonyabb érzékenységűek és a max. hangnyomás is alacsonyabb. Ez tudatos döntés nála, nem hiszem, hogy bárki rá tudná venni egy nagy érzékenységű, agyonterhelhető, de számára elfogadhatatlan kompromisszumokat bevonzó (színezettség, lassúság, elszállt ár, stb) konstrukció tervezésére.
Hogy a hangsugárzó-tervezés a kompromisszumok művészete, az akkora közhely, hogy csak félve írom le, de ettől még igaz. Tök fölösleges itt egy újabb lavóros-csészealátétes frontot nyitni (szerintem).

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 353

Hozzászólás Szerző: shany »

avl2 írta:
...- de sok hangsugárzó jóval nagyobb membránnal egyrészt tehetetlenebb (F=m*a, és nem tud annyival nagyobb F-et adni a nagyobb méret nagyobb "m"-jéhez) így idöbeli viselkedése kérdéses, problémásabb, illetve hiába "size", mégsem tud olyan mélyre menni (persze ez csak 1 aspektus)...
De tud, jelentsen ez a "nagyobb F-et adni" bármit is. Mellesleg egy nagy membrán - ugyanahhoz a hangnyomáshoz - sokkal kisebb kitérést kell, hogy végezzen, tehát a kis memránnal megvalósítottal megegyező időbeli hansugárzáshoz ( ugyanakkora hangnyomás mellett ) sokkal kisebb membránkitérés-gyorsulás tartozik...
Másrészt az egészen nagy membránok betörési frekvenciája is többszáz Hz fölött van, ezalatt a membrán merev sugárzó felületként, szabályos dugattyúként működik. Ha pedig többszáz Hz-es frekvenciájú jelet is még tökéletesen, alacsony torzítással "le tud követni" akkor nyilván a még alacsonyabb frekvenciájú jelek még pontosabbak, mármint a membrántömeg szempontjából...
( egy hansugárzó mélytartományban való időbeli viselkedését nem a membrántömeg határozza meg, hanem a mélyhangszóró összes paramétere együtt ( Thiele Small paraméterek egyensúlya ) és a sugárzájavító foglalat ( doboz, fal, labirintus, stb ) pontos kialakítása együttesen.
Bár - mélytartományban - (tudatosan)hibásan tervezett hangsugárzó is van/elképzelhető, a nagy méretű, nagy memrántömegű hangszórós hangsugárzók problémája nem maga a hangsugárzó, hanem a gyenge szobaakusztika, amely még kis hangsugárzókkal ( alacsony besugárzott mélyenergiával ) nem produkál durva hatásokat, a nagy hangsugárzó besugárzását nem tudja "kezelni".
Ugye, 100-200 Hz alatt - gyakorlatilag csak "a szobát halljuk", a mélyhangszóró önálló produkciója csupán a memrántól néhány cm távolságig tart...

avl2 írta:
....- pl. ezek a mérések engem sok év óta lenyügöztek: https://www.stereophile.com/content/tot ... asurements - pedig ez sem a marha nagy felületröl híres (2 x 7")
A fizika nyilván itt is működik:
Ha kis mélyhangszóróval, kis membránfelülettel sugárzunk nagyon mély hangot ( tervezői döntés kérdése ), az lefelé exponenciálisan növekvő membránkitéréssel jár. Ez azt jelenti, hogy a mélytartományban magas lesz a torzítás ( akár brutálisan magas ), valamint a kisugározható hangteljesítmény a legmélyebb tartományban nagyon alacsony lesz, a kis mélyhangszóró akusztikus terhelhetősége egészen/értelmetlenül csekély alul.
Magyarán, hiába is képes 20Hz-t kiadni, ha ezt csak max. 90dB-lel tudja megtenni, 70Hz-n meg tud 105dB-t. Míg egy nagy memránfelületű hangsugárzó 20Hz-en is tud 105dB-t esetleg, a tervező dönti el, mi a cél: vagy legyen hangosabb, nagyobb érzékenységű, magasabb alsó határfrekvenciával, avagy menjen nagyon mélyre, viszont akkor (sokkal) alacsonyabb lesz az érzékenység, akusztikus terhelhetőség alul.

K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 283

Hozzászólás Szerző: K P »

pärt írta:
2021.06.05., szomb. 21:26
asebestyen írta:
2021.06.05., szomb. 21:11
Robici írta:
2021.06.05., szomb. 19:37
Tudom, tudom: zenei! :D
Én nem tudom, az mi, de ha Te tudod, az nekem elég. :D
Varázsige az apróhirdetésben olyanoknak, akik vakaródznak a hájend kifejezéstől, de valahogy ki akarják emelni a hifi masszájából a portékát.
Az ma már kevés, hogy zenei. Induljon legalább 20 Hz- től...... :D

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

asebestyen írta:
Robici írta:
Varázsige az apróhirdetésben olyanoknak, akik vakaródznak a hájend kifejezéstől, de valahogy ki akarják emelni a hifi masszájából a portékát.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1184
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

asebestyen írta:
Robici írta:
asebestyen írta:
2021.06.05., szomb. 08:47
Csodák csak a hifiben vannak, a Kolibri nem hifi hangsugárzó.
Pedig ezt vártam. :-)

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.

Robici írta:
asebestyen írta:

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

asebestyen írta:

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

Vinkler írta:
2021.06.04., pén. 20:52
Size does matter!
egyrészt persze, másrészt: szerintem kevésbé, mint helyenként elterjedt vélemény (vagy ízlés ?)
saját szakmámban régebben teljes meggyözödéssel mondtam: amit a fizika megenged azt kihozom a HW-böl ...aztán "szerényebb" lettem, de szerintem az a szakmák csúcsa: a definiált HW keretböl a legtöbbet kihozni nem pedig a legyen sok, drága stb. azt abból "valamit"
szerintem sokkal inkább számít, hogy az adott "size"-ból, HW-böl a szakember mit hoz ki; a szaktudás. Az igazi szaktudás pedig ritka (hangsugárzóhoz, de más területen is).

az már nyilván egyéni preferenciám, hogy viszolygok a "megalomán", nagy dolgoktól, a finom, törékeny, kicsi, nem feltünöség, ami közel áll hozzám illetve az understatement, az egyszerüen nagyszerüség illetve az ár érték viszony görbén a kiemelkedö a szerintem érdekes, és elismerésre érdemes, nem az árban kiemelkedö vonz ...persze tudjuk: jópár helyen a kiemelkedö ár ...khmm, megkérdöjelezhetö, legalábbis bizarr "core performance"-ot ad csak ...vagy mert nincs elegendö szaktudás, vagy mert nem is az a cél, hanem az "exkluzivitás" stb.

- a Kougar "size" kérdésben nagyobb, mint a Kolibri: a "mélyközép" hangszórója mérete a Kolibriénél érdemben több, de máshonnan nézve igen kicsinek mondható (!!) - de sok hangsugárzó jóval nagyobb membránnal egyrészt tehetetlenebb (F=m*a, és nem tud annyival nagyobb F-et adni a nagyobb méret nagyobb "m"-jéhez) így idöbeli viselkedése kérdéses, problémásabb, illetve hiába "size", mégsem tud olyan mélyre menni (persze ez csak 1 aspektus)

- pl. ezek a mérések engem sok év óta lenyügöztek: https://www.stereophile.com/content/tot ... asurements - pedig ez sem a marha nagy felületröl híres (2 x 7")

asebestyen írta:
Szegény Kolibri... Én örülök, hogy nekem van, ma is megvenném, ma is ajánlanám oda, ahová ez való. És igen, a fizika egy következetes dolog, a Kolibri is a hatálya alá esik. :rolleyes:

Csodák csak a hifiben vannak, a Kolibri nem hifi hangsugárzó. (hála a jó égnek és persze Andrásnak) :smile53: :D
áááá, szerintem cseppet sem szegény ! Ha a vendégszereplés letelik, nálam visszakerül a helyére és ott zenél tovább (ha csak valami ritka lehetöség nem lesz Kougar[szerü] felé).
A Kolibri vidámabb, "fruskább", és persze ha a hangja mellett ránézünk, akkor döbbenetesen meglepö, hihetetlenkedés ül az arcra ...aztán csukott szemmel hallgatom tovább.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

avl2 írta:
2021.06.05., szomb. 07:37
A Kolibri nálam (REL T2-vel, 30Hz-es crossover beállítással), nekem (Mahlerre és másra is) “elsődleges komponens”.
Természetesen vannak korlátai - filozófikusan! - hisz bárminek van korláta.
Ja szubbal ki van egészítve, úgy könnyű. :-)
Én Mahlert még 144-es szélessávún is évekig hallgattam, de mondjuk ma már nem tenném. :-)

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.

Szegény Kolibri... Én örülök, hogy nekem van, ma is megvenném, ma is ajánlanám oda, ahová ez való. És igen, a fizika egy következetes dolog, a Kolibri is a hatálya alá esik. :rolleyes:

Csodák csak a hifiben vannak, a Kolibri nem hifi hangsugárzó. (hála a jó égnek és persze Andrásnak) :smile53: :D

avl2
V.I.P.
V.I.P.

Robici írta:
2021.06.04., pén. 21:58
Én anno hallottam kedves fórumtársnál a Kolibrit is meg a Kougart is. Szép és jó a Kolibri és tényleg meglepő de azért csak kiderül mindig, hogy a fizikát nem lehet becsapni. Biznyos ízléshez bizonyos zenékhez bizonyos környezetben jó lehet, de én nem tudnék rá elsődleges komponensként tekinteni. Mondjuk számítógépes hangfalként vagy hasonlóként tudnám elképzelni.
a fizika tényleg fizika
A Kolibri nálam (REL T2-vel, 30Hz-es crossover beállítással), nekem (Mahlerre és másra is) “elsődleges komponens”.
Természetesen vannak korlátai - filozófikusan! - hisz bárminek van korláta.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Én anno hallottam kedves fórumtársnál a Kolibrit is meg a Kougart is. Szép és jó a Kolibri és tényleg meglepő de azért csak kiderül mindig, hogy a fizikát nem lehet becsapni. Biznyos ízléshez bizonyos zenékhez bizonyos környezetben jó lehet, de én nem tudnék rá elsődleges komponensként tekinteni. Mondjuk számítógépes hangfalként vagy hasonlóként tudnám elképzelni.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8804

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

avl2 írta:
2021.06.04., pén. 20:13
asebestyen írta:
2021.06.04., pén. 18:44
avl2 írta:
2021.06.04., pén. 16:50

a nálam - igor69 jóvoltából - vendégeskedő:

314AA2EA-BEE5-4824-B7D8-AAAE654EE957.jpeg

54F942E9-0FA8-4166-9740-895A20D16633.jpeg
És milyen a Kolibrihez képest pl?
Komolyabb, “mindent” tud (amit én kérek tőle, szub nélkül) magabiztosan és könnyen.
A Kolibri nem tud ennyit, a Kolibri játékos, vidám.
Persze nekem.
Kicsit félő, hogy hiányozni fog a Kougar, ha “hazamegy”.
Size does matter!
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

avl2
V.I.P.
V.I.P.

asebestyen írta:
2021.06.04., pén. 18:44
avl2 írta:
asebestyen írta:
2021.06.02., szer. 07:06
Valaki tenne fel képet a Kougar-rol? Nekem valahogy nincs meg az a doboz. Köszi előre is.

Komolyabb, “mindent” tud (amit én kérek tőle, szub nélkül) magabiztosan és könnyen.
A Kolibri nem tud ennyit, a Kolibri játékos, vidám.
Persze nekem.
Kicsit félő, hogy hiányozni fog a Kougar, ha “hazamegy”.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.

avl2 írta:
asebestyen írta:
Valaki tenne fel képet a Kougar-rol? Nekem valahogy nincs meg az a doboz. Köszi előre is.

avl2
V.I.P.
V.I.P.

asebestyen írta:
314AA2EA-BEE5-4824-B7D8-AAAE654EE957.jpeg (58.01 KiB) Megtekintve 2289 alkalommal
54F942E9-0FA8-4166-9740-895A20D16633.jpeg (64.59 KiB) Megtekintve 2289 alkalommal

Laikus96
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 51

Hozzászólás Szerző: Laikus96 »

asebestyen írta:
Elég nagy kupi van a szobában, ezért csak egy közeli képet mutatok:
Kougar 20210603.jpg
Kougar 20210603.jpg (74.81 KiB) Megtekintve 2326 alkalommal

b55pali
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 4

Hozzászólás Szerző: b55pali »

Hasonlít a "panther"dobozomra, mely nem álló lett. Biztos, hogy eltér a hangja az eredetitől, de a váltó, dobozméret ugyanaz.Két hónapja halgatom a "kolibrivel" felváltva, nem tudom még eldönteni, hogy melyik jobb, mivel mindkettő szuper.
Csatolmányok
20210226_111959.jpg
20210226_111959.jpg (4.97 MiB) Megtekintve 2348 alkalommal

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Úgy látszik, nincsenek gazdik a közelben, úgyhogy rakok fel egy képet. (2018 Barabás Villa, Analóg nap)
A kevesebb utas: :D
130~2.jpg
130~2.jpg (147.26 KiB) Megtekintve 2370 alkalommal

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”